Nie wiem czy zdjęcie sobie sprawę, że obecna kapitalizacja GIF jest zaledwie 40% niższa niż GOP gdzie jest ich ostatnia gra wyścigowa, która rozgrywał rynek nawet się jeszcze nie zwróciła. Nie widzicie, że ktoś próbuje przy okazji optymalizacji podatkowej sprowadzić kurs do absurdalnych poziomów. Mamy ponad 730000 sprzedanych kopii gry IFZ, lada moment przekroczymy 10 mln przychodu na steam(póki co tylko tam jest sprzedawana gra) gra jest cały czas we wczesnym dostępie. Dopiero premiera pełnej wersji pokaże w pełni możliwości tego znakomitego IP. W portfolio mamy jeszcze sporo starych tytułów, które w pełni pokrywają koszty studia. W pierwszym kwartale będzie wypłata kolejnej transzy dywidendy lub bardzo obiecujący Tytuł do wydawnictwa. Co najważniejsze trwają już pracę nad kolejnym IP opartym na realnych mapach. Wystarczy złożyć zlecenia kupna na sensowną ilość akcji i skończy się przerzucanie akcji między kontami cwaniaczkow z miodem w uszach. Na tą chwilę mamy ponad 10 mln czystej gotówki a przed Nami premiera pełnej wersji IFZ, konsole, DLC, inne platformy oraz zupełnie nowe gry.
Po pierwsze. Abyś się nie zdziwił jak wydawca duży wejdzie pod jdm2. Będziesz tam miał pompkę przez spekułę jak kiedyś na farm czy cig.
Po drugie. Gop
+ fundamentalnie spoko + finansowo spoko
Czemu spada? - Optymalizacja - AT - Playway (tak tam ma pełno ludzi po 10gr nadal i mogą sobie zaniżać bez problemu) - Nie ma "pod co grać", planu co dalej
Czy to koniec? Możliwe (sam wziąłem coś dzisiaj)
Taka jest gpw a szczególnie gaming. Od przewartościowania do niedowartościowania i znowu.
Zobaczysz jeszcze: 1. Zapowiedzą datę full release IFZ 2. Zapowiedzą co dalej (nr 2, inna gra we franczyzie operatorskiej) 3. Pompa znowu na przewartościowanie
Myślisz, że jak ma potem rosnąć na 40, bo ty chcesz? Nie, najpierw nabijają ludzi aby ci co na euforii kupowali po 30-45 oddali po 10-15, aby oni skupili, podbili własną kasą (np. na 20zł) i potem aby znowu frajernia kupowała i znowu. Cóż to nie usa że ciągle rosnie tutaj masz od bandy do bandy.
A gif to słabe porównanie, zobacz kap Farm, AIG czy 3Rgames ;) to ultra trupy a kap kosmiczny. Akurat Gif obok Ulg i Gop to najbardziej zdołowane spółki w wig gry.
"- Nie ma "pod co grać", planu co dalej" -plan to akurat jest i to konsekwetnie realizowany od lat, nie ma jakiegoś przełomowego wydarzenia, które rozgrzewałoby wyobraźnię inwestorów tak jak wcześniej była premiera EA IFZ.
Żarty się Ciebie trzymają, na GIF szykuje się downhill, a nie drift.
Sprawdź portfolio GOP i porównaj do GIF. Sprawdź raporty. Widzisz kontrast?
GOP nawet nie wspomina o projektach takich jak Angst, czy niedługo Hackhub (ESPI G-Devs). GIF ledwo utrzymuje się na powierzchni, po wejściu w konsole wciąż szuka równowagi. Tylko kilka poziomów niżej.
Naganiasz na GIF, który nie zrobił do tej pory żadnej ciekawej gry. Ich najnowsza produkcja nie zwróciła nawet kosztów developmentu. Konsole na której tak liczyli zawiodły. A wycena niewiele mniejsza od GOP. Serio uważasz, że tamta spółka to jakaś okazja? Zejdź na ziemię i przeczytaj raporty jeszcze raz i przede wszystkim zerknij na portfolio obu spółek wolumeny sprzedaży oraz zyski jakie generują dla tych spółek, ilość wypłaconych i przyszłych dywidend i jeszcze raz wyciągnij wnioski. Będziesz miał ułatwione zadanie bo GIF jedzie na pernametnej stracie z działalności operacyjnej. Jedyne zyski jakie do tej pory mieli to ze sprzedaży akcji innych spółek. Nie dziękuj.
Obydwie spółki są niedowartościowane. Jednak pod GIF jest pod co grać. Gra już jest zwrócona uwzględniając całą kwotę wpłacona od wydawcy azjatyckiego. Tu multi może rozruszać sprzedaż i w przyszłym roku mogą sprzedać kolejne 200 tys kopii. Na jak pojawi się duży wydawca z kasą na JDM2 to w ogóle będzie super
Podpowiedz spółce by zamiast 95% rabatu dali ją zupełnie za darmo, będziesz skakał z radości jak wejdą do top 500. Cały bankier na pewno się dowie heh.
To że i Gif i Gop są w super atrakcyjnych cenach, a coraz mniej gamingów już w takiej jest. Ulg już odleciał i z średniej półki spółek w atrakcyjnej cenie a z dobrymi fundamentami są tylko Gop i Gif. Ja tam biorę oba. 2 lata temu wykresy ich szły identycznie. Ja rozbijam sobie tak, że najwięcej średniej półki (duży potencjał wzrostu ale ryzyko poniżej średniej), do tego kilka NC na dnie np. Atomic(przejęcie), Cfg(Black Gold), Dual(Bf2), Frm (całościowo) gdzie ryzyko większe ale pewnie i zyski i dokładam coś z dużych z małym ryzykiem Plw, Tsg i portfelik sobie leży i czeka.
Co Wy macie z tym Gif, minęło ponad 8 miesięcy od premiery pełnej wersji a gra się nawet nie zwróciła. Oceny jej są również bardzo niejednoznaczne. Ot średnio udana samochodówka i co dalej? Ta spółka nie ma pomysłu na siebie. Zachodzę w głowę co Wami kieruje inwestując tam. Gop ma własną technologię, trzy bardzo mocne IP oraz kilka mniej rozpoznawalnych i przede wszystkim Infection Free Zone, którą gracze pokochali. Poczytajcie forum Steam jak powinna wyglądać społeczność wokół gry. A to przypominam wersja wczesnego dostępu, wyobraźcie sobie co stanie się po premierze pełnej wersji. Już powstaje następna gra oparta na realnych mapach i prawdopodobnie w tym kwartale spółka wypłaci kolejną transzę dywidendy. Pomyślcie, to naprawdę nie boli.
Widzisz i o to właśnie chodzi, że gawieć ma zobaczyć dopiero jak kurs będzie wielokrotnie wyżej co widzimy. Mnie nie obchodzą wpisy na bankierze. Jeżeli gra sprzedała się w 200 000 sztuk ponad. Dawno się zwróciła (wliczając kasę jaką dał wydawca), została najlepszą polską grą indie 2025 w IGN. Przebiła się do świadomości graczy na całym świecie w niszy która jest zdominowana przez gry AAA. Devi JDM dostali pochwały od twórców Wiedźmina 3 i Cyberpunka. Mają największą społeczność na discord z całego PL- jedynie Wiedźmin przebija ich. Ludzie nie myślą przyszłościowo. Kiedy ja zbierałem Cig po udanym Sniper Contracts to "po cholerę, to trup itd." Miałem średnią 60gr. ostatecznie... 2 lata później opchnąłem między 3-6. Dobre spółki się mieli bardzo długo, dosciska a jak już przestana to już rośnie bez korekt. Tak było na cig, tak było na bloober (gdzie też śmiano się z nich że to najgorsza spółka na giełdzie). Kto po Layers of Fear polecał Bloober? Nikt. Po 3zł wywalał Trigon, ja brałem. I opierdzieliłem po 20-22zł.
Tak samo jak Gop, wy widzicie co jest a nie że wbili się w niszę, stworzyli "gry operatorskie" i każda kolejna gra będzie coraz mocniejsza, coraz większą grupę będą mieli i kiedyś też kurs poszybuje i to niekoniecznie że spółka mega zarobi, bo na giełdzie rośnie co popularne, więc zbiera się nie popularne i potem robi się popularne więc opycha się frajerom. Najlepszy przykład Cig, nigdy złotówki zysku nie pokazali, ciągłe emisje i inne ściemy, ale właśnie oni wywindowali się na Snajperze, wymęczyli ulicę, zebrali akcje i pompowali akcyjki pod przegrany projekt, ale mieli renomę już i gawiedź uwierzyła.
Nie wiem kto będzie z tej dwójki lepszy, na którego siądzie spekuła itd. więc kupuje obie. Kurs nie wiadomo kiedy urośnie, czy za tydzień czy za 2 lata ale cena jest atrakcyjna do akumulacji więc biorę. Mam czas i kasę.
Zabawa - z całym szacunkiem, ale twój portfel przypomina trochę mój jak zaczynałem giełdę. Na zasadzie rzucę w ścianę i zobaczymy co się przyklei. Podejrzewam, że w 80% skończysz ze stratą. może te 20% pozwoli Ci się odkuć. Najbardziej perspektywiczne masz tam TSG i GOP, reszty bym nie ruszał. CiG ma już swój cykl życia na giełdzie, więc to osobna historia. Tam to kupuje się po premierze w dołku i czeka na 200-300% zysku pod premierę, bo rudy zawsze nawinie makaron na uszy. Najlepszy moment na zakupy już był, no ale po tej korekcie znowu zrobiło się w miarę ok. A do CFG mam sentyment, bo to była moja pierwsza spółka kupiona na giełdzie i jednocześnie pierwsza strata:D
A co do GOP, to trochę już jednak przesadzają z tym łataniem. Mam nadzieję, ze to już ich ostatni Major Patch przed właściwą premierą albo wydadzą go razem z premierą pełnej wersji. Na ten moment nawet nie napisali co w nim będzie. Z drugiej strony jak przeciągną to dłużej, to może uda się uciec z MG bez strat i przerzucić część środków tutaj.
No zobaczymy jak to wyjdzie, tak czy siak tutaj się nie martwię że wyjdę na plus, pytanie tylko kiedy to będzie. Na Artifex też mnie nieźle męczyli - spadki prawie przez cały poprzedni rok, ale na szczęście przeszli już na nieco wyższe poziomy. Tutaj też liczę na jakiś ruch jak się pojawi info o dacie pełnej premiery.
Well a ja już na Cfg 4 razy zarobiłem ;) Zawsze wtedy gdzie nikt nie chciał. A czemu teraz, bo wiem, że musi pójść górę :) Albo przed Black Gold, jak nie to po (jak pyknie) a jak nie pyknie to Kostowski będzie chciał sprzedać tak jak każdy gaming i ZAWSZE wtedy idzie w górę. Na fundamenty sie nie nastawiam, no chyba, że BG pyknie jak GSS (chociaż wtedy też wyjdę tylko, kilka dni po premce). Gop mam pod full release i potem wywalam, chyba, że Plw się pozbędą wtedy trzymam na long. Gif trzymam na long, na razie pod Jdm2 a w trakcie się zobaczy. A pod premkę często się właśnie gra o wiele wcześniej (patrz Sonka, gdzie rozegrali kurs 2 lata przed premierą). Atoma trzymam bo będzie zmiana działalności i przy kap 5mln nie ma takiej branży gdzie nie byłoby więcej a ponadto jeszcze premierę mają na którą 5 lat czekają akcjonariusze + spekuła dostrzegła. Tsg czysto technicznie bo mobilki nie mają przyszłości. Frm bo mają kosmiczne wyniki a są coraz lepsze i będą lepsze a kap śmiecia. Duality bo Bf2 jak już dociągną to kurs wywali bo to typ gry na kap 20mln nie 5 (kwestia czasu). Ponadto te spółki nei mają z czego spadać nawet jak panika będzie. Jak jebnie wojna w Iranie to polecą duzi, poleci Cdp, wig20 itd. a te małe po prostu będzie zerowy obrót w tych dniach. Jak będzie nigdy nie wiadomo. Ostatnio dał np. najwięcej zarobić największy śmieć czyli longterm :P a gop który ma przyszłość i wyniki spadł 70%. Taka jest giełda. Dlatego lepiej kupować blisko dołków.
Jaki jest sens porównywania SZkapy do MUŁA ?/ Czerpiecie z tego przyjemnosc ze porównujecie 2 badziewne inwestycje?? mozecie porównywac do dziesiatek innych Zmiecionych z rynku GNIOTÓW growych które gdzies tylko z nazwy jeszcze istnieja w czelusciach NC i GPW .
Tylko jaki to ma sens?? --Inwestowanie polega na Efektywnym zarzadzaniou swoim portfelem i zasobami w nbim zgromadzinymi , a nie na TRWANIU w Gniotach i porownywaniu sie Ktory Gniot jest Ciul lepszy lub ciut gorszy od innego --:)
Zobaczymy czy 40 PLN na ICE było górką ----a 10 PLn na GOP Dołkiem . :))
w przypadku na ICE ta górka moze być dopiero posczatkiem podchodzenia na szczyty ---a w przypadku GOP i tego co dzieje sie w GAMINGU ogólnie ( AI , potezna konkurencja itp itd ) to nie wykjluczam ze moze byc pogłebianie dołków szczegolnie jak sie patrzy na te ich gry z wydawnictwa ---zamiast koncentrowac cała energie na Powaznym rozwoju to sie rozdrabniają tak ze Efektów BRAK.
Jak oni sie Bujaja tyle lat z robieniem gry o takim DESIGNE --- to co sie tu dziwic ze Kurs wyglada jak wyglada --- RYNEK lubi kupowac Przyszłosć Rozmach widzieć Potencjał , liczyć duze potencjalne zyski ------a nie takie pierdu....pierdu...typu na utrzymanie załogi pracowniczej BO JEST MAŁA i MA MAŁE KOSZTY i moze wystarczy na najblizsze 2-3 lata . ---Potem sie ludziska dziwia --DLACZEGO NIE ROŚNIE ?/ DLaczego ma kapitalizacje 60 M PLN ---ano moze dlatego ze w kasie spółki jest tylko 10 M pln po tych wszytklich wielkich sukcesach przez te wszystkie lata.
Niepotrzebnie na tym forum narzucasz narracje co do rozmawiania o ICE. Tamta spolka ma swoje forum , tutaj bezcelowe jest pisanie o niej. Co do GOP , mamy minima kursowe przeszło dwuletnie , wiec obecnie jest to dołek. Co będzie ? Mysle ze wszyscy tutaj uważamy ze jest potencjal do wzrostu. Ciebie tez by tutaj nie bylo , gdybyś go nie widział.
wiesz od dawna interesuje sie spólkami growymi na wielu byłem . Pisałem ostatnimi czasy w temacie GOP ze wzgledu na smoka wawelskiego bo on zajezdzał mocno fundamentalnym podjesciem do spółki ---tylko moim zdaniem ze złej perspektywy na to patrzył ---wiec postanowiłem przedstawic mu inna perspektywę widzenia czym moze byc Fundamentalna zmiana w spółce na przykladzie MEDINICE i jak to moze wpływac na perspektywe zwiekszania jej kursu i wyceny rynkowej. .... i tak sie tu wplatało ICE w temacie GOP.
swoja droga chyba smok coś dostrzegł cos zrozumiał bo od dłuzszego czasu juz nie pisze w tamacie GOP, coz mam nadzieje ze gdy dyskutowalismy na temat GOP VS ICE przy 15-17 PLn to jednak postanowił zglebic temat ICE i kupił akcje tamtej spółki.
Growe spółki sa pod mocna presja z jednej strony rosnace koszty z drugiej Potezna konkurencja z trzeciej rozwój technologiczny AI oraz z czwartj zmiany konsumenckie graczy ---to wszystko powoduje ze nie jest łatwo i jak jeszcze pare lat temu tak zachwycano sie Rynkiem growym w Polsce ile to Firm jest na naszym bananie to teraz ZWYKŁYMI WYDMUCHAMI ?? nawet te bardziej uznane i znane maja spore problemy z utrzymaniem swoje pozycji rynkowej jak np 11 bit , CRJ nie mowiac o PCF group bo on z kapitalziacji miliardowych i ociera sie praktycznie o bankructwo .