• Co tu się taki ruch zrobił? Autor: ~Tfu [91.231.60.*]
    Siedzę tu od covid. Większością wyszedłem po umowie z Galapagos, został mi jakiś skromny pakiet i zaglądam od czasu do czasu. Ostatni rok spisałem już to co miałem na straty bo nastroje były minorowe i jakkolwiek nie widzę powodu do zmiany nastroju to zastanawiam się skąd ten ruch. Wydawało mi się że nie można ga znaleźć chętnych do badań. Ktoś wyjaśni what's going on?
  • Re: Co tu się taki ruch zrobił? Autor: ~NN [31.61.242.*]
    Dobre rekomendacje od kilku domów maklerskich dla branży poszły, bo teraz biotechnologia zaczyna być grana. I ktoś pisał, że na dwóch grupach inwestorskich zwracali uwagę na spółkę. Jeśli chodzi o mnie, to mnie przekonała analiza DM mBanku. Analityczka zajmująca się sektorem wyróżniła kilka firm biotechnologicznych, które mogą mieć największy potencjał do wzrostów i na Molecure dała największy potencjał do wrostu. Na dzień wydania to było ok 130% potencjału do wzrostu, czyli 15 zł i zaznaczyła w rekomendacji, że jak podpiszą umowę na cząsteczkę OATD-01 w leczeniu MASH (a jest duża szansa) to podniesienie na Molecure cenę docelową do 33 zł. Czytałem rozszerzoną wersję tej rekomendacji. Zaznaczyła w tej rekomendacji, że ta cząsteczka OATD-01 wykazywała dobre rezultaty w leczeniu śródmiąższowym płuc - Sarkoidoza płucna (przewlekła) i Idiopatyczne włóknienie płuc. Trzeba zaznaczyć, że są to dość rzadkie choroby, więc nie było łatwo znaleźć nabywców na tę technologię, bo np. Galapagos przymierzał się do niej, ale uznali, że zmieniają strategie i wolą pójść w nowoczesne terapie onkologiczne, bo tam zarobią więcej (mnóstwo ludzi jest chorych onkologicznie).

Według analityczki sytuacja Molecure zmieniła się o 180 stopni, gdy okazało się, że cząsteczka OATD-01 wykazuje dobre rezultaty w MASH (śródmiąższowym zapaleniu wątroby tzw. stłuszczenie wątroby). A z MASH (stłuszczeniem wątroby) mierzy się bardzo duża część populacji świata, więc według niej szanse na zawarcie umowy w tym kierunku wzrosły wielokrotnie (opłacalność w tym kierunku jest olbrzymia). Dlatego dała rekomendacje 15 zł, z możliwością podniesienia do 33 zł. Po takiej rekomendacji nic dziwnego, że kurs rośnie przy dużych obrotach, bo do spółki napływa kapitał drobnych akcjonariuszy, ale też i duży kapitał (obroty na to wskazują). Więc moim zdaniem stąd jest ruch.
  • Re: Co tu się taki ruch zrobił? Autor: ~NN [31.61.242.*]
    Więc nie ma co się dziwić Galapagos, że zmienili wtedy strategie, by pójść w terapie na których po prostu więcej zarobią, a pojawiły się przed nimi takie możliwości.

Molecure ma teraz asa w rękawie w postaci dobrych rezultatów w badaniu MASH, przy tej samej cząsteczce więc atrakcyjność spółki mocno rośnie. To częste w świecie medycyny, że dany lek, który leczy daną przypadłość w którymś momencie ktoś odkryje robiąc badania, że ten sam lek leczy też inne schorzenia.

Np. Ozempic, który był do leczenia cukrzycy, a nagle pojawił się boom bo okazuje się, że leczy otyłość i spółka urosła 10x na tym, bo na otyłość choruje wielokrotnie więcej osób niż na cukrzycę. A ostatnio odkryli, że Ozempic pomaga też a alkoholizmie, bo osoby, które biorą Ozempic nagle przestają mieć ochotę na alkohol.
  • Re: Co tu się taki ruch zrobił? Autor: ~kazik [46.113.12.*]
    Nic dziwnego, że kurs tak dobrze sobie radzi:)
  • Re: Co tu się taki ruch zrobił? Autor: ~Student [93.105.176.*]
    Pamiętajcie ,kto szefuje spółce ,zmiana rządów coraz bliżej,posypią się granty na badanie i cofną ograniczenia
  • Re: Co tu się taki ruch zrobił? Autor: ~Igor_6 [212.180.185.*]
    Wreszcie ktoś wyjaśnił prostym językiem o co kaman :)
  • -------------------------------------------> NN jasno wszystko wyjaśnił Autor: ~mitsubishi [194.9.79.*]
    NN dzięki za jasne wyjaśnienie pełnej wersji najnowszej rekomendacji mBanku, bo szczerze tam było zbyt dużo profesjonalnego języka naukowego, którego osoby nie będące z branży mogą nie rozumieć
  • Re: -------------------------------------------> NN jasno wszystko wyja Autor: ~Tfu [91.231.60.*]
    Ok, reko rekiem, ale skąd ten ruch
[x]
MOLECURE -1,86% 6,85 2025-12-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.