a tymczase, rosja zdobyłą przewagę w produkcji dronow dodatkowo pojawiają się nowe zdjęcia pokazujące drona matke, przewożącego mniejsze. - uzyskują dodatkowo 50km zasiegu. tą wojnę zaczely czolgi, ale teraz tylko drony zabijają ( i oczywiscie rakiety balistyczne0
Amerykański Ondas produkuje drony dla US Army. Pewnie chcialby sprzedawać drony także w Polsce, skoro tak się chwalił ostatnio kontraktem na ochronę dronową " jednego z dużych europejskich lotnisk". Sęk w tym, że np. w ramach SAFE nie uda się sprzedawać ot tak amerykańskich dronów w Europie. Ograniczenia (65 proc. komponentów produkcji europejskiej). Ale jakieś joint venture? Licencja? Wejscie kapitalowe do np. fabryki w Polsce i wniesienie know-how? A od czego jest Ondas Capital i jego doradca strategiczny Adam Kapitan Bergman? Pamiętajmy, że poza tym, że Bergman reprezentuje amerykańskiego producenta dronów, to jest jeszcze CEO w Baltic Ghost Wing w Estonii. Czyli chyba pierwszej takiej firmie szkoleniowej jeśli idzie o drony. Bez powodu do rady nadzorczej PRH Bergmann nie wszedł. Czekam z ciekawością na pierwsze efekty tego wejścia.
Przy okazji - inny partner PRH - CSG- też właśnie wszedł w drony i jak zapewnia " jest gotowy na wielowymiarową współpracę w Polsce"
https://defence24.pl/przemysl/czeski-potentat-inwestuje-w-bezzalogowce-i-silniki-odrzutowe
Myślę, że Dąbrowskiemu I Bergmanowi uda się stworzyć interesujące dronowe układanki. Puzzle mają już w garści.
No i dlatego mając też te informacje, przestałem czekać na dalsze spadki jak kolega "Opinia" tylko zacząłem ponownie dobierać. Świat stał się już inny i "niby pokój" na Ukrainie nic nie zmieni. Przed nami lata zbrojeń i oby nie trzeba było korzystać ze zgromadzonych arsenałów.
Absolutnie. U mnie perspektywa inwestycji to minimum 1 rok. Wiem do ilu będę jeszcze kupował Ja nie mam problemu z tym, że ktoś inny też zarobi.
Od 30 lat nie wierzę w magiczne odcięcia.
Tylko "osioł" nie zmienia zdania jak pojawiają się pozytywne informacje.
A poza tym, jak kurs spadnie w okolice 2 PLN to zaczną kupować "poważni inwestorzy" :)), więc ryzyko dużych spadków jest niewielkie.
Rekordowe przychody zbrojeniówki. Czesi wyprzedzają Polskę [KOMENTARZ]
Ubiegły rok był rekordowy, jeśli chodzi o przychody stu największych firm sektora obronnego – wynika z raportu sztokholmskiego instytutu SIPRI. W rankingu pnie się Polska Grupa Zbrojeniowa, ale jeszcze szybciej swoje przychody zwiększaCzechoslovak Group.
Tego wywiadu udzielił Acuna ZANIM powstał Ondas Capital a on został w nim dyrektorem, a Kapitan Bergmann doradcą strategicznym. W wywiadzie narzeka na niedofinansowanie obiecujących spółek ukraińskich, które są przejmowane za grosze....A teraz ma w ramach Ondas Capital spory budżet na przejęcia... Acuna z Bergmannem kierują równocześnie Baltic Ghost Wing. PRH podpisał ostatnio umowę o współpracy z BGW; No i w wywiadzie w Forbes "Polska to dla nas lotniskowiec regionu — mówi Adam Kapitan Bergmann, CEO Batic Ghost Wing i doradca strategiczny w Ondas Capital.
A dziś czytamy: Polska we wniosku o pożyczki z unijnego programu SAFE zadeklarowała współpracę z Ukrainą - poinformował w poniedziałek w Brukseli wiceminister obrony Paweł Zalewski. Według niego będzie ona dotyczyć przede wszystkim systemów dronowych i antydronowych oraz zakupu uzbrojenia od polskich firm dla Ukrainy.
Nie mam w tym przypadku, żadnych docelowych poziomów. Uważam, że Dąbrowski z Kosiorkiem chcą zbudować coś wielkości WB. Różnica jest głównie taka: tam prezesi z głową zbudowali superfirmę i teraz chcą ją wprowadzić na giełdę. Dąbrowski z Kosiorkiem weszli praktycznie z niczym na giełdę, żeby łatwiej im było budować superfirmę. Nie wykluczam, że po jakimś wystrzale oddam trochę akcji, żeby odkupić. Ale na razie PRH praktycznie nie zaczął tego, do czego go stworzono. Więc grzecznie czekam. Myślę, że widać po ruchach zarządu, że jest na co. Ale nie wszyscy muszą tak uważać
Wg mojej subiektywnej oceny może to wyglądać tak:
- umowy muszą pojawić sie, po zatwierdzeniu wniosku przez UE i nie mylić z realizacja tych umów, które są przewidziane do 2030r. Co Rusek do tego czasu zgotuje Europie, tego nikt nie wie, ale obecnie źle to wygląda na przyszłość.
Co do samego PRH i osób, które pojawiły się w spółce, to tutaj nie ma przylądku. Już kiedyś napisałem, że idą jak po sznurku wg wcześniej określonego planu. Panowie całe życie obcowali że zbrojeniówka więc domyślam się, że przewidzieli iż pojawią się tak duże środki z UE na obronność.
Nawiążę jeszcze do wyboru spółek z branży obronnej obecnych na GPW: Bumech - który chce coś produkować z afrykanami - szkoda nawet komentować. Niewiadów - idą w dobrym kierunku, tylko kapitalizacja jest kosmiczna (prawie 2 mld), wg mnie zbyt duże ryzyko do horyzontu wzrostu. Przed zakupem Niewiadowa warto pozyskać informacje o akcjach, które mogą wejść do obrotu
@Opinia - kolega, obecnie inwestycję w PRH traktuje jako mój fundusz emerytalny. Wykorzystuje moment że nie ma tutaj jeszcze spekuly i nie ma automatu.
"Jeden z głównych europejskich organów bezpieczeństwa – potwierdzono w Belgii – pozyskał zamówienia na systemy antydronowe ONDS, które mają chronić kilka międzynarodowych lotnisk, w tym to niedaleko Brukseli (najprawdopodobniej Zaventem), które ostatnio ucierpiało z powodu zakłóceń spowodowanych przez drony.
To nie jest demo.
To nie jest test.
To wdrożenie.
Airobotics (spółka zależna ONDS) dostarcza Iron Drone Raider – w pełni autonomiczny system antydronowy, który dosłownie poluje, przechwytuje i łapie drony za pomocą sieci wielokrotnego użytku."
W Europie nie brak firm dronowych. Tym bardziej te ostatnie kontrakty Ondas na europejskich lotniskach robią wrażenie. Zobaczymy, co z tego wyniknie dla PRH.
BOSTON, MA / 3 grudnia 2025 r. / Ondas Holdings Inc. (Nasdaq: ONDS) („Ondas” lub „Spółka”), wiodący dostawca autonomicznych rozwiązań inteligentnych dla robotów powietrznych i naziemnych za pośrednictwem swojej jednostki biznesowej Ondas Autonomous Systems (OAS) oraz prywatnych rozwiązań bezprzewodowych za pośrednictwem Ondas Networks, ogłosił dziś, że OAS został wybrany na głównego wykonawcę dużego programu rozwoju i komercjalizacji w imieniu dużej instytucji rządowej. Ondas spodziewa się otrzymać pierwsze zamówienie w styczniu 2026 r., aby uruchomić wieloetapowy program trwający kolejne dwa lata.
Czekamy na wspólne przedsięwzięcia Ondas/BGW/PRH w Europie.