• Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~tm1 [89.46.11.*]
    Przy kursie 94 grosze (stan na 3q2025)
    Kapitalizacja: 9,468,401 pln
    Kapitał własny akcjonariuszy jednostki dominującej: +92,137,000 pln
    Cwk = 0.103
    Cz z samego 3Q2025 = 5.63
    Cz za 4 ostatnie kwartały = 4.60

Zyje z inwestowania od 2020 roku i specjalizuje sie w rynku newconnect, w wycenie spolek na podstawie raportow finansowych, najbardzie dotad udzielalem sie na spolce BSH. Teraz jestem tutaj.

Spolka zakomunikowala, ze bedzie rozwazac przejscie na rynek GPW (co by oznaczalo kapitalizacje 44 miliony pln, czyli kurss 4.54 minimum.).
    Ogolnie polecam sie wgryzc w raport 3q2025, jest tam sporo interesujacych informacji. 3Q raport pokazal, ze firma dziala, rozwija sie, tnie koszty i jest rentowna. Przed nami raport 4q, ktory jest najlepszy w sezonie.

Aktualna wycena spolki, wedlug mnie, to klasyczny przypadek patologii rynkowej rynku newconnect. Wycena ta wynika wedlug mnie wylacznie z plynnosci. Przejscie na GPW, zakomunikowanie o tym, moze byc sygnalem od spolki, ze zdaje sobie ona sprawwe z tego, jak aktualnie wyglada plynnosc na tym rynku, i aby sie rozwinac trzeba wejsc na ten bardziej dojrzaly. Ta sytuacja ma swoja negatywna strone, ktora jest jednoczesnie pozytywna w innym wymiarze, bo pozwala kupowac takie spolki po smiesznie niskiej cenie, aktualnie dla mnie jak za darmo, przy tak atrakcyjnym Cwk, Cz, przychodach, perspektyach i zapowiedziach, uwazam ze kupowanie aktualnie tej spolki po aktualnej cenie niesie bardzo atrakcyjna relacje potencjalny zysk do ryzyka.

Obserwuje pelen arkusz i widze jak wyglada sytuacja, wedlug mnie znaczace wzrosty sa wylacznie kwestia czasu aktalnie (na podstawie aktualnych liczb finansowych spolki).

Reasumujac, aktualna wycene uwazam za patologicznie niska, co jest jednoczesnie dobra informacja, bo mozna tanio kupowac.
    Wolumeny wzrostowe sa znacznie wyzssze a wiekszosc FF zmielila sie w sredniej cenie powyzej zlotowki.

Zapraszam do dyskusji.
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~Hmm [83.27.195.*]
    Nie ma nad czym dyskutować, jedna z perełek wsrod niedoszacowanych spółek na NC. Największy minus to obecność obserwatora na forum...pozdrawiam
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~Abc [89.74.75.*]
    To czemu nie bierzecie jak jest tak tanio?
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~Jam [31.61.181.*]
    Ja sporo dobrałem - trzecie podebranie poniżej 1zl zaraz będzie płacz i zgrzytanie zębów
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~tm1 [89.46.11.*]
    Nawet jesli to by byla spolka ktora w tej wlasnie chwili REALNIE wynalazla lek na raka, to nie zapakowalbym all in, poniewaz zarzadzanie wielkoscia pozycji to dla mnie najwazniejsza zasada w inwestowaniu.
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~xyz [93.159.58.*]
    Ja napiszę wprost... czekam na wypłatę ;D i modlitwa by nie poszło za daleko... jakoś tak mam że idące w dół lżej mi się dobiera niż rosnące... ;D
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~agencja [5.173.215.*]
    Co do fundamentów - masz rację. Czego jednak nie zauważasz to, że na całej GPW jest dramatyczny brak kapitału i takich niedowartościowanych spółek trochę jest. Poza może 30 popularnymi spółkami na które przypada 90% całych obrotów, reszta musi walczyć o ochłapy, a spółek na wszystkich rynkach GPW jest 757 (o ile mnie pamięć nie myli). Gdzieś tam poniżej piszesz, że dywersyfikacja jest dla Ciebie najważniejsza. Z tym też nie w pełni się zgadzam, gdy trafisz na prawdziwą gwizadę (choćby to i miała być supernowa) to warto zaryzykować. Ja np. przez nadmierne trzymanie się dywersyfikacyjnych poziomów, zmarnowałem szanse na PGM (obecnie: Niewiadów). Gdybym tam wszedł ostrzej to... ah szkoda mówić.
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~tm1 [5.180.61.*]
    Nie pisalem nic o dywersyfikacji, tylko o nie koncentrowaniu zbyt dużej ilości pieniedzy w jeden podmiot.
    Przy czym nie podaje zadnych liczb, wszystko co pisze jest subiektywne. Dla jednej osoby 75% a jednej spolce to ok, dla mnie gdzieś max 40%, i tyle mam w MFOOD (38% dokladnie). Mam nosa i zyje z tego od 6 lat, ale jak bedzie w tym przypadku, to czas pokaze. Patrzec na liczby i ignorowac szum.
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~xyz [212.109.134.*]
    Prawidłowe podejście u mnie zajmuje to 8-9 % obecnie... także nie za dużo... a jeszcze jest miejsce na dobieranie jak gdzieś zrealizuję zysk... przykładowo oczywiście...
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~Hmm [83.27.71.*]
    No cóż rynek obecnie jest jaki jest, wiele przewartościowanych spółek, wiele manipulacji i czasem trzeba sie wstrzelić albo byc cierpliwym. Obecnie zostawiony kurs został dla drobnicy i kiedy to sie zmieni ciezko powiedzieć. Dla mnie komfort polega na tym ze nie czuje stresu na tym papierze i mogę spać spokojnie, to duzo. Czas pokaze czy warto bylo tutaj ulokowac kapital, spokojnie mogę czekac do wyników za 4 kw, potem sie zobaczy co dalej
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~Morświn [94.254.224.*]
    Na NC prawie cały obrót jest robiony przez inwestorów krajowych (w przeciwieństwie do rynku głównego), w tym właśnie przez inwestorów indywidualnych i mniejszych i średnich instytucjonalnych. Duzi gracze tu nie zaglądają (albo bardzo rzadko) więc pisanie, że "kurs pozostawiony dla drobnicy" jest błędem wynikającym chyba z niewiedzy.

Wyniki za Q4 tu niczego nie zmienią. Albo wejdzie znowu spekuła (lub jest tu cały czas) albo nie. Tyle. Spółka nie działa w popularnej obecnie branży, więc prawdopodobieństwo, że nagle właśnie tą spółkę dostrzegą inwestorzy działający na NC spośród 355 innych jest dość nikłe. Nawet to forum tego dowodzi - były wzrosty, ludzie zauważyli napływ kapitał (plus spółka ma solidne fundamenty) więc też kupowali i pisali posty. Wzrosty szybko wygasły, spadły obroty i to forum zamarło. Nie ma wielu, którzy tu inwestują inaczej niż spekulacyjnie.
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~xyz [195.160.175.*]
    I to może być właśnie "klucz" do tej spółki... wszyscy szukają szybkiego zarobku... a tutaj może zrealizować się zapowiadana kiedyś polityka dywidendowa... wejście na rynek główny... fakt że dziś jest coś nieznane nie znaczy nic... rynek na pstrokatym koniu gania... a kasa... lubi ciszę... dokładnie tak jak tutaj...
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~Hmm [5.173.210.*]
    Po czesci masz racje ale nie zgodzę sie z tymi dużymi, tutaj pol banki ktos wyłoży i kurs moze isc na xxx%, tyle ze ze względu na plynnosc czasem zbieranie takich akcji ( nie spekulacyjne) trwa miesiącami. Spolka zgadza sie niby miała swoje ostatnio 5 minut ale to nie znaczy ze za jakis czas nie bedzue miała 15, kwestia podejścia do inwestycji
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~xyz [195.160.175.*]
    Mnie tam jest obojętne co się dzieje... inwestuję pod fundamenty które są dobre... urośnie dobrze... spadnie też dobrze ( dobiorę )... przyszłości nie zna nikt... może będzie wtopa, a może nowe auto z salonu... jak rzut monetą...kwestia przeliczenia poziomu ryzyka... Stracić mogę około 1 zł na akcji... potencjał zysku widzę x 10 lub więcej przy mega sprzyjających okolicznościach... czyli... mało można stracić wobec tego co można zyskać... może za kilka raportów zrewiduję podejście... na razie przychody są , długi znikają czas pokaże... spółka tak zapomniana że nawet Bankier.pl nie uzupełnia danych tak jak powinien po opublikowaniu raportu... ciekawe czy to "przypadek" czy celowe zaniedbania...
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~emeryt [83.26.190.*]
    Ale kos mocno sprzedaje ,dlaczego czy zmian an afotelu powode,
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~WielkiShu [94.254.160.*]
    Pasażerowie na gapę muszą opuścić przedział a następna stacja nr 2
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~desant [37.30.22.*]
    Gapowicze poza burtą
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~daso [89.46.11.*]
    Z rap 3q2025:

"Spółka rozpoczęła prace nad nową strategią rozwoju. Zarząd przeanalizuje także zasadność przeniesienia notowań Spółki na główny parkiet GPW."

Pozdrawiam
  • Re: Podsumowanie fundamentalne i sytuacja spółki - dyskusja Autor: ~WielkiShu [31.61.168.*]
    Plus wyniki za 4Q więc czas na rozgrywkę i urealnienie wycen.
[x]
MFOOD -5,36% 1,59 2025-12-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.