Marże nie rosną proporcjonalnie do przychodów, wzrost wolumenu badan jest niższy niż wzrost przychodów, perspektywy zakładają wolniejsze tempo wzrostu w kolejnych latach, część wzrostu jest skutkiem jednorazowej akcji. Akwizycje na 2026…
Sorry ale jeszcze nie widziałem spółki aby marże rosły proporcjonalnie do przychodu. Są utrzymywane na pewnym poziomie adekwatnym do branży. Dziś rynek zrobił co niektórym promocje. W innych okolicznościach było by + 6/7
Podobnie z przychodami. Przecież składową ich wzrostu nie jest tylko wzrost wolumenu badań, ale również wzrost ich cen. Na ten moment nie ma regulacji, które ten wzrost by ograniczały. Spółka może zatem sama kreować politykę cenową, co w połączeniu ze wzrostem wolumenu składa się na wypadkowy wzrost przychodów.
Trochę się Wami rozczarowałem "inwestorzy", ale cóż wiele lat grania nauczyło, że nasz rynek jest słabiutki. Akcje przejdą do silnych rąk i zobaczycie rakietę, ale niestety z peronu.
Jeśli to faktycznie miała być odpowiedź na mój komentarz, to mogę tylko powiedzieć że zdecydowanie nie jestem po stronie tych którzy teraz sprzedawali na spadkach, tylko raczej po stronie tych którzy dobrali w promocji.
Generalnie uważam że ta spółka to samograj. Prawie monopolista....gdzie nie pójdziesz to Diagnostyka,ceny mogą sobie ustalać jak chcą...bo gdzie pójdziesz zrobić badania?,(procz kontraktów z NFZ),jak zgarną jeszcze dużą część rynku diagnostyki obrazowej....to bedzie drugi Budimex,ktory pamietam po 7 zł....