• ~openerem Autor: ~Daro [193.228.123.*]
    Coś w kuluarach usłyszałeś?
  • Re: ~openerem Autor: ~Openerem [91.220.238.*]
    odpisuję z opóźnieniem bo na telefonach bankier nie przyjmuje postów
    konferencja nic specjalnego bo jak można było usłyszeć analizy trwają i nic więcej w tej sprawie nie powiedzą - jeden plus to Że GG w osobie pana Jana przypomina, że patrzą na ręce Orlenowi co mamy nadzieję będzie skutkowało ujęciem interesu mniejszościowych akcjonariuszy w finalnym rozstrzygnięciu - ze zdenerwowania prezesa widać że decyzji jeszcze nie ma

dla wielu z nas z większymi pakietami i tak nie pozostało nic innego jak czekać na decyzję orlenu bo płynność nie pozwoli wyjść na tych poziomach
    Energa ma cechy których poszukują inwestorzy - działa na regulowanym rynku z monopolem, przychody spółki powinny rosnąć z uwagi na nowe opłaty czy zwiększające się moce wytwórcze, opłata dystrybucyjna w 2026 r. ma być wyższa a więc i zyski Energi wyższe.
    osobiście jak już pisałem jestem za wezwaniem i zdjęciem Energi z rynku lub wymianą na akcje Orlenu - to najprostsze rozwiązanie i korzystne dla obu stron - strategia Energia jutra nie może być realizowana bez Energi w Orlenie a temat wydzielenia jest mocno skomplikowany i niezależny od Orlenu bo gdyby Orlen chciał wyjść z emisją na rynek potrzebuje kilku miliardów z emisji akcji -gdzie cena akcji mogła by odstraszać fundusze. Druga sprawa Energetyka to również Offshore i planowane SMRy - to giga projekty do których Orlen będzie potrzebował odpowiednich przepływów pieniężnych czyli jedności segmentu energetyki a nie dzielenia go.
    do świąt pewnie nic specjalnego się nie wydarzy a po nowym roku temat powinien przyspieszyć

• Re: ~openerem Autor: ~Daro [193.228.123.*]
    Dzięki za info,myślałem ze fafik coś powie np,Panowie uspokójcie się jeszcze 3 tyg i sprawę załatwimy. A tak wychodzi ze wiemy ze nic nie wiemy
  • Re: ~openerem Autor: ~IP [83.26.227.*]
    Ja osobiście mam nadzieje, iż na akcjach Energa S.A. będziemy mieli Rajd Św. Mikołaja.
    A jak na Mikołaja nie wypali, to może na Trzech Króli.

Emisja pod fundusze bardzo ciekawe ale kto to kupi ?raz już kupili po 17 zdjęli po 8.35 i co teraz znów sprzedaż po 27.Dywidendy też obiecali i skończyło się tym,każdy wie czym-inwestycjami i budowaniem wartości dla akcjonariuszy
  • Re: ~openerem Autor: ~rebmib [109.206.213.*]
    W rzeczy samej daro, cokolwiek budują to budują na kłamstwie, złodziejstwie obajtka, Sasina, na tak słabych fundamentach nic się nie utrzyma.
  • Re: ~openerem Autor: ~darek [83.28.207.*]
    wielu nową emisję kupi,warunki są dwa,powrót Energi do wypłaty dywidend,w okresie dużych inwestycji wystarczy dywidenda na poziomie oprocentowania kredytu bankowego oraz nowelizacja ustawy o ofercie publicznej by wykup przymusowy w spółce publicznej był tylko po wycenie biegłego,wtedy,żaden następny obajtkowo-sasinowy uklad nie okradnie nas po raz kolejny
    W 2013 obiecywali dywidendę ale na na swoim koncie nie widzę dywidendy od 8 lat, kto uwierzy klamcom?praworządni sa już 2 lata i dywidendy też nie ma a orlen placi
  • Re: ~openerem Autor: ~Woyd [31.0.60.*]
    Zwłaszcza ze to praworzadni ją wprowadzali na giełdę z obietnicą dywidendy, ale cóż szkodzi skorzystać ze zmian wprowadzonych przez pis.
    Dnia 2025-11-22 o godz. 09:22 ~Daro napisał(a):
    > W 2013 obiecywali dywidendę ale na na swoim koncie nie widzę dywidendy od 8 lat, kto uwierzy klamcom?praworządni sa już 2 lata i dywidendy też nie ma a orlen placi

w 2013 obiecywali dywidendę i słowa dotrzymali,dywidendy były,w 16' przyszli barbarzyńcy i dywidendy z całej energetyki zabrali-takie są fakty,za 24',owszem dywidendy z Energi nie było,też nie jestem zadowolony z tego faktu,dlatego jest kolejny IV pozew dywidendowy,ale za 25',kto,wie?jeszcze nic nie postanowiono,ba,nawet na Bielańskiej o dywidendzie z Energi wspominali,natomiast z kursem Energi,problem jest taki,że sporo z akcjonariuszy którzy na Bielańskiej byłi/rozmawiali jest mało ambitnych,im 18-20 czy 22 zł wystarczy,więc skad to zdziwienie,że kurs od 19-tu się odbił?Sami sprzedajecie i jesteście zdziwieni,że kurs nie rośnie???
    "żaden następny obajtkowo-sasinowy uklad nie okradnie nas po raz kolejny"

A nasz forumowy nie kolega znowu głupoty pisze.
    Aby nas ..............kolejny raz to musiałoby zostać zmienione prawo.
    Dla przykładu: poszkodowanym obligatariuszom GETBAKCK za około miesiąc przedawnia się termin (do 31.12.2025 r.)
    aby odzyskać swoje pieniądze.

to forum o Enerdze więc nie mieszałbym tematów,o zmianie prawa odnośnie wykupu przymusowego pisałem wyżej,ale jeżeli już,to getback to kolejna wielomiliardowa afera pisowców,wielokrotnie większa od przypisywanej peowcom amber gold,takie są fakty,poza tym,w getback zawarto układ/porozumienie i obligatariusze drobną,to drobną ale część kasy odzyskają,gorzej z akcjonariuszami,bo następca getback, capitea notowana jest na groszówkach,więc jeżeli zarzucasz mi pisanie głupot,to napisz gdzie je napisałem,bo ja twoich głupot mogę zacytować bez liku.
    Chodzi o poszkodowanych obligatariuszy, którzy kupili obligacje Getback u pośredników np. PKO BP, Getin Noble Bank. Idea Bank itd. Oni, do tej pory nie otrzymali żadnej rekompensaty i nie otrzymają.
    Z Kolegą ~openerem się zgadzam.
    Kolejny raz to już się nikt nie nabierze na kupno akcji spółki odpowiedzialnej za bezpieczeństwo energetyczne.
    Skoro Skarb Państwa chce aby pełniły funkcje społeczne to po prostu niech je wykupi z GPW.
    Sławomir pokazał nam, jak się dba o drobnych akcjonariuszy spółki.
    Inwestory zagraniczni odsprzedali swoje udziały w firmach energetycznych w Polsce i już ich tu nie ma.
    Prawo mamy "zachodnio-europejskie" a nie Prawo anglosaskie (Bareja wiecznie żywy - nie mam pana płaszcza....)
    My nie jesteśmy żadnym oczkiem dla Orlenu, tylko "uczepioną wszą na grzbiecie czempiona", i mam nadzieje,
    że dojedziemy do finału.

Co do samodzielności, to Energa S.A. będzie ją miała w holdingu,
    takie padły publiczne deklaracje a my jesteśmy wyzwaniem.
    To nie Ty, ani ja rozdaje karty. A ja nie zmieniam swojego punktu widzenia jak chorągiewka na wietrze i nie oceniam
    wszystkiego przez "metaforyczne spojrzenia przez swój pryzmat".
  • Re: ~openerem Autor: ~Openerem [37.209.130.*]
    Przy wezwaniu czy wymiany akcji na orlen powinna być ujawniona wycena Energi i ta wartości jest raczej korzystna dla nas.
    Darku wg twojego podejscia w jakiej cenie miała by być emisja na przejęcie aktywów od Orlenu aby odpowiadało to obecnej wartości akcji Energi którą można by uzyskać w wezwaniu, dawało odpowiedni zysk Orlenowi i dawało gwarancję zarobku funduszom którzy ta emisję mieli by sfinansować. Czy aby napewno będzie to lepsza oferta?
    Druga sprawa dywidendę będzie ściągał skarb państwa a w akcjonariacie Energi go nie ma i raczej go nie będzie więc i na dywidendę nielicz.
    Dla wielu funduszy którzy maj gwarantowane 5-6% na obligacjach zakup drogiej Energi nie będzie ciekawą alternatywa
    Dnia 2025-11-22 o godz. 12:35 ~Openerem napisał(a):
    > Przy wezwaniu czy wymiany akcji na orlen powinna być ujawniona wycena Energi i ta wartości jest raczej korzystna dla nas.
    > > Darku wg twojego podejscia w jakiej cenie miała by być emisja na przejęcie aktywów od Orlenu aby odpowiadało to obecnej wartości akcji Energi którą można by uzyskać w wezwaniu, dawało odpowiedni zysk Orlenowi i dawało gwarancję zarobku funduszom którzy ta emisję mieli by sfinansować. Czy aby napewno będzie to lepsza oferta?
    > > Druga sprawa dywidendę będzie ściągał skarb państwa a w akcjonariacie Energi go nie ma i raczej go nie będzie więc i na dywidendę nielicz.
    > > Dla wielu funduszy którzy maj gwarantowane 5-6% na obligacjach zakup drogiej Energi nie będzie ciekawą alternatywa

albo ja mało prezyzyjnie piszę,albo Ty opacznie rozumiesz,opcje są dwie,wydzielenie aktywów oze do Energi nastąpi i to już jest pewne,pytanie brzmi czy z nami na pokładzie Energi,czy bez nas?Jedna i druga opcja sygeruje,że powinno być drożej względem obecnych notowań Energi
     Druga sprawa Energetyka to również Offshore i planowane SMRy - to giga projekty do których Orlen będzie potrzebował odpowiednich przepływów pieniężnych czyli jedności segmentu energetyki a nie dzielenia go.
    -zamartwiasz się tym Orlenem tak,jakby to on byl poszkodowany przejęciem Energi w 20',a sprawa jest banalnie prosta trzeba było w 20' nie kombinować,godziwie zapłacić za przejmowane aktywa i dzisiaj nie byłoby problemu.Mogliby sobie przesuwać,łączyć rozłączać itd.Energa powinna odzyskać decyzyjność,być wydzielona z Orlenu,a Orlen jako jej jeden z akcjonariuszy niech pobiera z Energi dywidendy,oczywiście jak będzie,nikt z nas nie wie,ale mam nadzieję,że Pomorze dopnie swego,bo takiego złodziejstwa jak z przejęciem Energi przez Orlen jeszcze nie było na gpw między dwoma spółkami z udziałem sp.
  • Re: ~openerem Autor: ~ptak1234 [91.150.198.*]
    Czyli najprościej byłoby wymienić akcje Energa na Orlen (może dlatego fundusz sprzedawał Orlen i kupował E,.)oczywiście po godziwej cenie dla nas mniejszościowych, później wydzielenie OZE Orlenu i innych aktywów do Energa i kto nie sprzeda, ma znowu spółkę Energa w portfelu, tylko już pod inna nazwą z udziałami SP i innych akcjonariuszy ?
    Wymienić albo wykupić, inne scenariusze bardzo czasochłonne (ale tutaj jest jeszcze polityka).
    Za dwa lata, może powstanie i wygra wybory nowa formacja polityczna, która będzie skuteczniej rozliczać i rozliczy: POPIS.
    Pozostaje nam się solidaryzować, liczyć i łączyć szable.
    Dnia 2025-11-22 o godz. 12:01 ~ptak1234 napisał(a):
    > Czyli najprościej byłoby wymienić akcje Energa na Orlen (może dlatego fundusz sprzedawał Orlen i kupował E,.)oczywiście po godziwej cenie dla nas mniejszościowych, później wydzielenie OZE Orlenu i innych aktywów do Energa i kto nie sprzeda, ma znowu spółkę Energa w portfelu, tylko już pod inna nazwą z udziałami SP i innych akcjonariuszy ?

ewentualna wymiana oznacza,że 37,5 mln akcji Energi zostaje zamieniowe na xx mln akcji Orlenu z prawem do dywidendy z Orlenu za 25',dodatkowo ilość akcji Energi spadnie do 376 488 640 szt,następnie można bez problemów przesuwać aktywa do MyEnerga.Wszystko zależy jaki parytet nam zaproponują?Moim zdaniem,przy wymianie akcji, Energa ze względu na ff<10% powinna być liczona przynajmniej po wk grupy,Orlen natomiast,po sredniej z notowań bo jest spółką plynną,wtedy otrzymamy parytet ponizej 1/3.Co przekladałoby się na ponad 2 zł dywidendy na akcję Energi dla obecnego ff Energi za 25'.Żeby dokończenie przejęcia 100% akcji Energi tym razem metodą fuzji mogło mieć miejsce niezbedne jest zwołanie nwza Orlen/Energa,dowiemy się o tym przynajmniej miesiac wcześniej,a kurs gieldowy obu spółek zacznie dyskontować proponowany parytet wymiany.Na teraz tego nie widać w kursie Energi,ale jak pokazała sesja z 10.XI na niepłynnej Enerdze wszystko zdarzyć się może.Co zadzieje się póżniej, to kwestia polityki,jak dogadaja się z Pomorzem,uwazam,że ostatnie zmiany w rn Orlenu mają sluzyć temu by decyzja-co dalej z Energą,wreszcie zapadła,może już nawet w przyszłym tygodniu ?
    odebrałem pismo z sądu,a w nim m.in pytanie-ile mam akcji Energi, aktualnie?dziwne pytanie,chyba,że zamierzają reparacje powodom wypłacać?;-)
    ps.ktoś jeszcze dostał takie pismo?
  • Re: ~openerem Autor: ~tor [31.61.189.*]
    Nie ale to jakas dziwna sprawa
  • Re: ~openerem Autor: ~Pepe [84.205.172.*]
    Czego znów nie rozumiesz?
    Ja też dostałem. Pisała nawet o tym GG. Twój prezes Staszak zadał takie pytania w 2023 roku na WZA że nie potrafił na nie odpowiedzieć jak został prezesem przez następny rok i kolejni p.o. też nie potrafią tylko robią z nas...............
    Dostały osoby, które dały pełnomocnictwo mec. Staszakowi dotyczące zadanych pytań na zwz - sprawa w KRS.
    Na zadane pytania przez mec. Staszaka, pan prezes Staszak, nie odpowiedział.
    TO JUŻ TRZECI ROK WOJUJEMY W KRS a Ty zapomniałeś? (to pokłosie stosowanych różnych sztuczek prawnych przez prezesa Staszaka).

Kult Bareji wiecznie żywy! - co mi zrobisz jak Ci nie odpowiem.

Sprawa pilna. Zasuwaj do biura maklerskiego lub pisz e-maila w tym temacie.
    to Staszak rządzi też w krs?bo pytania są z krs.pytania są tak absurdalne,że aż dziw bierze,że ktoś je zadaje,mecenas chyba jest w stanie te absurdy ogarnąć.
  • Re: ~openerem Autor: ~openerem [91.220.238.*]
    zastanawiam się jak ta firma pod nazwą Orlen w ogóle działa i jeszcze nie splajtowała w kontekście Energi - strategia orlenu na najbliższe 10 lat to Energia Jutra/przyszłości - nad taką strategią pracuje wiele osób przed jej ogłoszeniem - ogłosili ją w styczniu 2025 r i po przeszło prawie roku oni nadal nie wiedza jak ma wyglądać główny filar strategii i kluczowa spółka z tego obszaru
    Czego znów nie rozumiesz?:
    -że Staszak nie odpowiedział na swoje pytania,
    -że to pokłosie stosowanych różnych sztuczek prawnych przez prezesa Staszaka,
    -że w Sądzie ktoś musi wystąpić z takim wnioskiem.

• Re: ~openerem Autor: ~fan22 [46.175.109.*]
    Podaj nr. sygnatury.
  • Re: ~openerem Autor: ~emeryt [31.0.56.*]
    Potrafię docenić umiejętności choć nie wiem jakie że taki Obajtek czy Staszak i wiele innych osób zrobiło kariera / ja nie potrafiłem /

Dwulicowość to cecha polegająca na fałszywości i hipokryzji, gdzie ktoś zachowuje się w sposób niespójny i nieszczery, mówiąc co innego w zależności od rozmówcy i sytuacji, często dla własnej korzyści

Za nagrywanie rozmów dowolnych osob i udowadnianie że np przed kamerami mówią tak a w gronie znajomych inaczej dawałbym nagroby a aktualnie państwa uważające się za demokratyczne wsadzają za ujawnianie takich dwulicowosci z wykorzystywaniem nagran / bez zgody drugiej osoby / do wiezienia nagrywajacego

Osobiście potrafię dać STASZAK nawet dwa plusy że zakończył spór prawny delisting bo mógł jeszcze się odwoływać ...ale mimo tego ma u mnie wiele minusów za inne działania ...poprzedni zarząd też miał ...

Staszak jako pełnomocnik akcjonariuszy mniejszościowych zadaje pytania na walnym / jako prawnik uważa i taką naracje przekazuje swoim mocodawcą / drobnym akcjonariuszom/ że spółka powinna udzielić odpowiedzi ...spółka nie udziela odpowiedzi i zgodnie z przepisami STASZAK jako prawnik pełnomocnik akcjonariuszy daje spółke do sądu żeby sąd nakazał udzielenie odpowiedzi ...W międzyczasie prawnik Staszak zostaje prezesem spółki i teraz On DECYDUJE CZY ODPOWIEDZIEĆ NA PYTANIE ZADANE PRZEZ SIEBIE ale mamy DEYA WU i zmienia zdanie i nie udziela idpowiedzi ...Kto GG doradził aby brać na prawnika jego ...Więc Bareja wiecznie zywy...Jak ma ktoś pomysły jakie działanie podjąć aby im dokopać piszcie na forum może je wprowadzimy w życie.
  • Re: ~openerem Autor: ~Finansista [83.223.233.*]
    Sławomir Staszak tu na forum obiecał, że do końca tego tygodnia będziemy uczestnikami wystrzału kursu Energi na północ. Zobaczymy czy tym razem dotrzyma słowa.
  • Re: ~openerem Autor: ~Finansista [83.223.233.*]
    Ja uważam emerycie, że nie tylko zrobiłeś karierę ale i cały czas robisz. Chociażby tutaj na forum. Poza tym sterujesz ceną kursu Energi i prezesi muszą Ci być posłuszni w wygłaszaniu komunikatów, czego więcej chcieć?
    KRS 143/25/605
  • Re: ~openerem Autor: ~WWW [95.51.18.*]
    A tak z innej beczki:
    jak to jest w Uni Europejskiej z karaniem za nagrywanie?
    dobrze,że groszołapy sprzedały Esaliansowi te 3 mln akcji ze średnią w okolicach 13-tu teraz może sobie spokojnie odbierać na nico wyższych poziomach od zniecierpliwionych mając niską bazę,Fąfara to jednak potrafi ulicę rozgrywać
    I bardzo dobrze, im więcej nazbiera tym wyżej polecimy
    im więcej tanio nazbiera,tym wyżej polecimy,dlatego zamiast Fafarę krytykować,szczególnie ci którzy mają "grubsze" pakiety powinni być mu wdzięczni za "zielone światło' dla Esaliens
    Sesja wygladała na nijaką ale pewne wnioski mozna wyciągnąć Widac duzy jakis czas ma na swoje manewry tylko dlaczego nie zbijał ceny celem wywołania paniki wśród drobnicy Odpowiedzią moze byc fakt znany nam z obserwacji przepływu akcji Jesli znany fundusz zebrał coś 3 ml akcji a poszlo z 16 ml to duzych tutaj napewno jest wiecej a tym samym nie mogą dokładnie korelowac swoich poczynan Cena spadla z ponad 19 zł wiec zostaje im od drobnicy tylko zbierac akcje -stad mniejsze obroty Wyglada jak jeszcze spadną to pociągną do gory Niestety nie wiemy ile mają czasu na rozwiazanie sprawy Energii
    Tor,to nie ma najmniejszego znaczenia,im póżniej temat z nami rozwiążą tym drożej,tylko 2 ccgt to ok.+10 zł akcja,oczywiście będzie przybywało zniecierpliwionych akcjonariuszy,może ktoś optymalizację w grudniu będzie robił itd,ogólnie jeżeli już przeciągnęli rozwiązanie do końcówki roku,to nawet będzie lepiej podatkowo,gdy finał będzie w przyszłym roku
    To jasne ze cena bedzie rosla i ten co bral ponad 19 tez na to liczy Po wejsciu gazówek to bedzie inna firma i widac ze grają w długą Wlasnie dlatego choc to nie jest logiczne - logiczna bylaby wymiana na orlen pasuje mi tutaj wezwanie wyleszczają po 22-23 Niestety mało mamy infotrmacji i moze byc inaczej
    Dnia 2025-11-24 o godz. 17:35 ~darek napisał(a):
    > Tor,to nie ma najmniejszego znaczenia,im póżniej temat z nami rozwiążą tym drożej .....

Po pierwsze to może czekaj jeszcze 30 lat jak im później tym lepiej a tobie sie nie spieszy.
    Po drugie za rok kończą się pierwsze umowy GG a w tym okresie było.ich najwięcej i prezes Staszak sądzę że o tym wie. Pan Jan wiele poświęcił czasu dla Nas i GG i jeśli nic się nie wydarzy przez najbliższy rok to zostanie bez pprowizjiod zysku dla siebie i fundacji !!!! Bo nikt nie zapłaci jak nie bedzie musiał
    Nie ma się co łudzić że ludzie zapłacą prowizję za sukces jak już umowy nie będą obowiązywać więc przeciąganie sprawy przez Staszaka działa na niekorzyść GG. Pomyśl.troszkę o Panu Janie a nie tylko o sobie
    Pepe różnych zagrozen w nieprzywidywalnym swiecie drapieznej homo sapins jest bardzo duzo a to one nałożone na siebie kształtują przyszłosc - nie wspomne ze mozemy w kazdej chwili stac sie nicością Przeciąganie sprawy Energii niesie niebezpieczenstwo ze trafimy na duze załamanie rynku-swiatowy kryzys dalaszą eskalację konfliktu za naszą granicą jakieś manipulacje wladzy w panstwowe społki itp negatywne sprawy Wiem jak lubisz to poranne narzekanie ale tak moze być To jest nasze ryzyko Tak trzymaj chłopie bo czasem zaczynasz sensownie pisać
    Pepe,daj na luz,p.Trzciński to przedstawiciel wymierajacego(niestety) gatunku ludzi,dla ktorych zasady są ważniejsze od pieniędzy,wiem,ze trudno ci to pojąć,ale mieliśmy ogromne szczęście,że w tamtym czasiep.Trzciński był/jest akcjonariuszem Energi,więc twoje krokodyle łzy nad kończącymi sięumowami z GG,są jak zwykle himalajami obłudy i hipokryzji

https://www.trojmiasto.pl/biznes/Pokazmy-sile-inwestorow-Energa-n151407.html
    Dnia 2025-11-25 o godz. 08:08 ~darek napisał(a):
    > Pepe,daj na luz,p.Trzciński to przedstawiciel wymierajacego(niestety) gatunku ludzi,dla ktorych zasady są ważniejsze od pieniędzy,...........

Czyli "wielki darku" nie będziesz miał nic przeciwko jak ja i inni w przyszłym roku nie wesprze Ciebie i GG podatkiem 1% z PITów oraz darowiznami?
    Przecież pieniądzę nie są najważniejsze.
    znam mental takich jak ty,jest was tutaj kilku,ty nigdy "zlotówki"na nic nie dałeś nie oczekując z tego korzyści,ludzi przyzwoitych jest jednak więcej,więc skończ te swoje podprogowe teksty,ze to kasa dla mnie czy p.Trzcińskiego
    Dnia 2025-11-25 o godz. 10:42 ~darek napisał(a):
    > znam mental takich jak ty,jest was tutaj kilku,ty nigdy "zlotówki"na nic nie dałeś ......

Nie mierz wszystkich swoją miarą
  • Re: ~openerem Autor: ~WWW [95.51.18.*]
    Panowie spokojnie, to przyjazne forum.
[x]
ENERGA 0,00% 18,86 2025-12-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.