• Pytanie do RE Autor: ~Polwytrawny [188.33.150.*]
    Zadałem je już wcześniej. Napisałeś, że obecne posuniecia RW (z jak rozumiem nowym szefem) są korzystne dla PKPC. Dlaczego zatem spółka tak ostro się zmianie szefa sprzeciwia? Czemu mi się to nie klei?

Pozdrawiam
  • Re: Pytanie do RE Autor: ~re [83.168.77.*]
    Masz rację – formalnie Rada Wierzycieli ma pilnować interesu wierzycieli, a nie akcjonariuszy.

Natomiast w praktyce, przy takiej spółce jak PKPC, interes wierzycieli i interes samej spółki często się zazębiają:
    im bardziej ogarnięte finanse, mniejsze ryzyko zadłużenia i większy porządek w nadzorze, tym bezpieczniej dla wierzycieli, ale też docelowo lepiej dla wartości spółki.
    Kiedy pisałem, że obecne ruchy RW są korzystne dla PKPC, miałem na myśli właśnie to, że:
    - wymuszają większą dyscyplinę,
    - układają relację dług/spółka bardziej „po ludzku” dla wierzycieli,
    - zmniejszają ogólne ryzyko układu.
    To, że zarząd działa dobrze na korzyść spółki, jest osobnym tematem. Zarząd może dowozić operacyjnie i strategicznie, a jednocześnie:
    - nie chcieć zbyt „twardego” szefa po stronie RW,
    - obawiać się ostrzejszego egzekwowania covenantów, większej kontroli i mniejszej elastyczności.
    Stąd ostre spięcie o zmianę szefa – oni bronią modelu współpracy, który jest dla nich wygodniejszy i daje im więcej swobody. Z naszej perspektywy jako zewnętrznych inwestorów ruchy RW mogą jednocześnie poprawiać bezpieczeństwo wierzycieli i długoterminowo ograniczać ryzyko w samej spółce, nawet jeśli zarządowi średnio się to podoba.

Pozdr.
  • Re: Pytanie do RE Autor: ~Polwytrawny [188.33.150.*]
    Dzięki za odpowiedź

Podejrzewałem, iż w poprzedniej konfiguracji zatwierdzenie planu było już dogadane i stąd protest wobec zmiany szefa.. Z drugiej strony było dla mnie dziwne jakieś takie zbyt potulne stanowisko dotychczasowej RW.. Biorąc pod uwagę to co napisałeś, możnaby uznać, że Rada wreszcie zrobiła krok w stronę obrony własnych interesów. Nie do końca czuję, że przedłużanie procesu jest na korzyść spółki, ale fakt, że RW zwleka potwierdza, że nie obawia się upadku firmy. W przeciwnym razie czekanie powodowałoby spadek wartości do podziału na wierzycieli. Nikt przy zdrowych zmysłach zresztą nie przyjmuje istotnego prawdopodobieństwa upadku takiego strategicznego giganta. Czekamy do 28 ! (a rozsądni pewnie aż tyle czekać nie będą)

Cześć!
  • Re: Pytanie do RE Autor: ~black944 [31.61.166.*]
    Ja mam zamiar czekać do nowych szczytów. Mam czas, mam pieniądze, doczekam.
  • Re: Pytanie do RE Autor: ~baltazar [88.220.46.*]
    Czarny prędzej chyba emerytura cię dopadnie!
  • Re: Pytanie do RE Autor: ~Erni [37.248.164.*]
    Tylko pis może uratować pkp I jsw dramat,gdzie kurs jest ,zagranica wykupi za darmo papier
  • Dobre :)))))))))) Autor: ~black944 [84.40.155.*]

Re: Sprzedane po 15,65 Autor: ~re [83.168.77.*]2025-11-07 14:20
    Polwytrawny to typowy troll, amator taniego wina stąd pewnie ten przydomek

Re: Sprzedane po 15,65 Autor: ~Polwytrawny [188.33.152.*]2025-11-07 14:36
    zauważyłem Cie .. i na więcej nie licz.. Nie mój poziom
    miłego weekendu

EDIT: zauważyłem wpis RE Autor: ~Polwytrawny [188.33.152.*]2025-11-07 14:41
    i to na jego poziom nie chcę się "wspinać"

=========================
[x]
PKPCARGO -1,09% 12,69 2025-12-22 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »