Walory BOŚ Banku znalazły sie w portfelu fundamentalnym DM BDM w konkursie Gazety Giełdy Parkiet. Wytypowane one zostały przez analityka do listopadowego portfela. https://www.parkiet.com/portfel-fundamentalny/art43299121-stopy-zwrotu-z-portfeli-rosna-ale-nie-tak-szybko-jak-rynek
Mnie to nie dziwi. Kolejne odczyty wyników finansowych będą coraz lepsze a BOŚ już długo nie będzie wyceniany z tak dużym dyskontem (-70%) względem innych banków.
Przyszły tydzień będzie bardzo ciekawy dla notowań BOŚ.
BOŚ nie zapłaci wyższego podatku: "Kolejne zmiany zaproponowane przez wyższą izbę parlamentu dotyczyły zwolnienia małych podmiotów oraz banków w procesie naprawczym z wyższego opodatkowania".
Nie może tego robić celowo bo jeszcze o niczym nie wiedział . Poprawki się pojawiły i się uchwaliły i wiadomo to dopiero od uchwalenia . Więc banki w programie naprawczym w rozumieniu prawa bankowego , ich nie dotyczy podwyższony podatek . Nie wiem ile to zysku dla bosia ale teraz okaże się że plan naprawczy na coś się przyda . O ile przedłuża ha na 2026 rok .
Cena jest tym, co płacisz. Wartość jest tym, co dostajesz (Warren Buffett)
Rynek nie jest efektywny i nie zawsze zachodzi warunek cena=wartość. Lecz nieefektywność rynku nie trwa wiecznie i w dłuższym terminie ceny podążają w ślad za wartością.
Komunały, bo czymże jest "wartość"? jedyny miernik realnej wartości to ewentualna dywidenda, a z tym na bananie słabiutko. 99% gry na giełdzie to złudzenia i nadzieje, że kiedyś inwestycja zaowocuje dywidendą i pod wpływem tej wizji zachodzą fluktuacje cenowe, na których się zarabia lub traci.
Najgorszy śmieć bankowy tego roku. Gra pod wyniki. Wyniki dobre w góre, neutralne kiszenie. Obroty dzienne max 200k jak w warzywniaku. Bos ma potencjal ale wciaz nie nadrobił do innych banków. Brak płynności na walorze co wiekszy zakup powyzej 2mln powoduje wzrost kursu minimum 5% w góre. Bank rozgrywany typowo spekulacyjne pod kokejne wyniki. Jednym słowem spółka na gpw pod tytułem "Kiszony ogórek" tak ją należy nazywać.