Taki kluczowy udziałowiec w spółce jak Zbigniew Jakubas zawsze wpływa pozytywniej stabilizująco, prorozwojowo na spółkę - dyscyplinuje Zarząd, który ma być przez kogo solidnie rozliczany za realizację takiej, a nie innej strategii; wynik za II kwartał pokazał, że Polna, nawet w czasie kryzysu potrafiła wygenerować zysk na miarę prosperity - co będzie, jak się mocniej ożywi gospodarka?
Polna strzela i to nieźle, jak komuś nie podoba się powolny ale stabilny wzrost to niestety musi poszukać innych spółek. Tu można wejść z zamkniętymi oczami i być pewnym, że po założonym czasie wyciągnie sie należyty zarobek. Bez skakania z kwiatka na kwiatek, co czasami może się źle skończyć.
taką wycenę fundamentalną spółki określa się inaczej: "w średnim okresie tu stracić nie można, a zarobić wielokrotność jest bardzo prawdopodobne";
nie jest to jedynie spółka na DT, ale to widzi każdy, minimalnie rozeznany w giełdzie inwestor...
tak, akurat, poszło o 9 z minutami...
a jeśli już, to nie chciałaś (chciałeś?) poczekać do jutra - jest szansa, że bez większego problemu poszłoby pomiędzy 19 a 20 zł? ;)
Taka była moja ocena sytuacji. Ponar zostawiłem w całości, Polną sprzedałem w całości. Czy była dobra czy nie okaże się szybko.
Całkiem możliwe, że Polna pójdzie nieco wyżej, życzę tego wszystkim posiadaczom. Mnie wystarczy to co mam, a z ewentualnym ponownym zakupem po cenie zbliżonej do ceny sprzedaży problemów nie przewiduję.
jak masz inne pomysły - to gratuluję realizacji zysków na Polnej:)
uważam, że w październiku ciężko będzie znaleźć spółki pewniaki, które dadzą sensowną stopę zwrotu; przewiduję w tym miesiącu szerszą korektę - Polna w tym czasie conajwyżej pokisi pomiędzy 19 a 20 zł, a wyskakiwanie jest ryzykowne, bo jak rusza, to wchodzisz kilka zł drożej - a to już realne straty, jeśli gdzieś indziej się nie zarobiło więcej...
a więc do zobaczenia w drugiej połowie października katatonia i pochwal nam się czasem, w co będziesz celował w tym czasie ;)
Uważasz, że w tym tygodniu nie zobaczymy już 16,xx na Polnej?
No to mamy różne oceny sytuacji. Jutro po zammknięciu USA może być wyżej, ale naprawdę uważasz, że nie pojawimy się już w ogóle na 16,xx? Inna rzecz czy obrót nie zaniknie na tym poziomie, no zobaczymy.
W każdym razie na takie info wzrosty jakie się dziś odbyły to trochę za dużo jak na mój nos. Niby info to tylko pretekst, ale jednak... ;)
katatonia, akcje Polnej są kilka razy więcej fundamentalnie - na tym forum nawet dziś rano były przytaczane i bez tego ona sobie tam powędruje; element akwizycji nawet w tym wycenach nie został uwzględniony przecież... co nie zmienia faktu, że takie coś jest dobrym przyspieszaczem na krótko; zakładam, że to jeszcze nie te wzrosty właśnie, ale wolę, żeby kisiło pomiędzy 19 a 20, niż 14 a 15... nie wierzę, że znajdą się chętni, żeby oddawać po 16 zł, wybacz... możesz się ustawić na tym poziomie jak masz ochotę, albo lepiej, na 5 zł - tam jest już parę osób z ekipy S5 ;)
ano sprzedali w okolicach 10-11 pln....to co teraz mają napisać, że ile będzie?...4..5 zł..?...będzie...tylko jeszcze jedną cyferkę trza dołożyc po ich "wycenie".....
musze powiedziec, ze zawsze cenilem wysoki poziom cooltury na forum polnej, ale ten wczorajszy wyskok konika polnego cos niestety zagotowal w mozgach niektorych. Nalezy sie odpoczynek i lekkie przynajmniej cofniecie, le czy dzxisiaj ?
Nawet maile z tego wątku pokazują, jaki poziom kultury ma osobnik zwany wcześniej Jethero-Tull, a teraz MO. Nieważne ile ma kasy, akcji Polnej, bo nie środki finansowe świadczą o człowieku. Dziwię się trochę, że osoby na poziomie, typu bolo i coolturalny tolerują tego osobnika. Najlepsze jest to, że argumentacja osobnika ma poziom egzekutywy z czasów PZPR, chciaż nawet wtedy nie rzucano wyzwiskami. Oczywiście wsadzano do ciupy i pałowano - z tonu wypowiedzi i wiecznego obrażania widzą, że że pan MO o tym marzy, na szczęście nawet kasa obecnie nie da mu takiego prawa. Pozdrawiam bola i coolturalnego, jako osoby naprawdę na poziomie i juz ostatecznie spadam.
a co mnie tu za hałasy - tak krzyczycie, że ludzie uciekają z Polnej - pijok, jako nasz "starosta", czy masz na to jakiś sposób? bo mnie kurs przez to spada, a zamknięcie ponad 19 zł mile wskazane ;)