• Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~Inwestor [178.42.231.*]
    Już nie 9.5, a 12.50. Ciekawe ile ludzi mu odda w tej cenie i ile będzie kosztował MSZ.

Cyt analize Mbanku: "
    Po kilku tygodniach odpoczynku, wybicie z konsolidacji nastąpiło podręcznikowo – mocno i przy akompaniamencie podwyższonych obrotów. Wygląda to na wiarygodny ruch, tym bardziej, że test wsparcia, poprzedniego oporu, wypadł pozytywnie. W poprzednich przypadkach taka obrona poprzedzała budowę nowego impuls hossy.
    Kanał sprzyja wzrostom, podobnie jak tygodniowe formacje świecowe. W przeszłości szczyty formowane były na takich wysokościach jak 4.99zł, 12.37zł, 19.7zł czy 35.21zł. Do ATH daleka droga, a najbliższy opór to 12.37zł. Wraz z pojawieniem się lokalnych maksimów aktualizacji podlega dotychczasowy poziom obrony. Nowym staje się podstawa obecnej zwyżki czyli dopóki tydzień zamyka się nie niżej niż 6.1zł, dopóty sytuacja techniczna pozostaje optymistyczna."

Papier skrajnie niedowartościowany - C/Wk = 1,5, przed nami mediacje z UM w sprawie stadionu. To może się ruszyć i to szybko,
    tak,. że 12.50 nie wystarczy.

Miłej niedzieli.

• Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~Plastus22 [37.31.24.*]
    Przepraszam , może jestem ślepy , lub nie doczytałem , ale gdzie tu pisz o 9.50, czy 12.50
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~tom [194.150.97.*]
    A świstak siedzi i zawija w te sreberka. Skup ustalony kilka miesięcy temu nie przeprowadzony do dzieś i nagle walne ....już teraz mógł być z ceną o ile dobrze pamiętam max 8,5zł wówczas też opowieści z mchu i paproci bo cena niska to skupując z rynku spokojnie mogła być już o wiele wyższa .na rynku kiszonka bez obrotów i zainteresowania przy cenie 6,7zł (nie mówię o przekładaniu 3-4 pakietów w ciągu dnia które tworzą mętny obraz ruchu. Ktoś jak patrzy tylko na wynik zamknięcianie ma ogląu sytuacji) Kolejne odwlekanie w czasie do kiedy noooooo pewno ten rok już nie ma co myśleć . Więc ja sobie tak myślę to moje luźne przemyślenia czy spółka ma tą kasę zarezerwowaną na skup ??? czy odwleczenie w czasie ma może swój cel.......? a może po nowym roku kolejne walne i może znowu podnieśmy cenę ????? Na dziś spółka nie wiedzieć czemy tak bardzo się ociągała z ogłoszeniem uchwalonego skupu DLA CZEGO????
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~kolo [185.46.171.*]
    Jak byś przeczytał załączniki do wniosku to byś wiedział gdzie to pisze
    co mam niby wiedzieć ?
    Jak byś przeczytał załączniki do wniosku to byś wiedział gdzie to pisze

To było do

Autor: ~Plastus22 [37.31.24.*] 2025-11-02 16:24
    Przepraszam , może jestem ślepy , lub nie doczytałem , ale gdzie tu pisz o 9.50, czy 12.50

wezwanie i cena ????czy to ma znaczenie ??? na MZ dla mnie żadnego bo ten papier nie jest w kręgu zainteresowania nawet spekulacyjnego kapitału a to co się dzieje noooo mam swoje zdanie. skup w roku ubiegłym jaki miał wpływ ?????? cena skupy 7,5 a spółka do dziś nie zbliżyła się do tej ceny. Uważny obserwator śledzący notowania doskonale widzi że tu nic się nie dzieje normalny obrót to obrót 15-20 tyś akcji , co to za obroty ??? bo nie mówię o obrocie który jest nagle generowany przekładką 3-4 pakietów z przysłowiowego kapelusza. rozbieżności w arkuszu zlecen 1,5% też nie są żadkością więc kto z kapitałem nawet przysłowiową bańką będzie chciał się w to bawić ??? nawet za tyle..... ile będzie wchodził i wychodził ???? Niech sobie ustalą skup po 20 zeta ( ironicznie) nie będzie to mieć istotnego wpływu na notowanie. Obiektywnie MZ idzie sobie do góry swoim tempem i to jest fakt , ale fireworków tu się nie spodziewam. Wyniki są ale rewelacji nie widać ,Stadion....i to wielka niewiadoma bo może pogrzebać spółkę. Jak podają 177mln licząc odsetki z roku na rok kwota będzie wyższa. Najlepsze rozwiązanie dla MZ prawomocny wyrok korzystny dla spółki. Negocjacje ???? to nic dobrego (w mojej ocenie) . Ugoda to dogadanie się obu stron i będąc po stronie miasta skro chcą roszczenia 177 mln to co????? zgodzą się na ZERO ????? Przy tak dużych kwotach ugoda nawet na 30% to kolosalny koszt dla spółki. Więc kto w takich warunkach będzie chciał angażować kasę ???? Drobny ???? Nawet teraz pisząc to spoglądam na norowania 2 sztuki kupi 7 sprzeda. i różnica prawi 0,8 % i weź tu kup lub sprzedaj 2-3 tyś akcji :) :) :)
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~Antek [37.47.82.*]
    Zgadzam się, ale w sądzie będzie wygrana i co wtedy
    Tak jak napisałem prawomocny wyrok korzystny dla spółki najlepsza opcja ale ......jest ryzyko jest zabawa, a wyobrażasz sobie wyrok niekorzystny ???? a trzeba zakładać wszystkie opcje. Nie ma żadnych info kiedy rozprawy nie mówiąc o rozstrzygnięciach ale ta sprawa wisi i wisieć będzie .
    dopisując .Korzystny wyrok nie spowoduje mega wzrostów . Zdejmie niepewność ale będą się liczyć wyniki, fundamenty i perspektywy . Nie wiem może seję dwie zostanie wygenerowane 20% może nie wiem i nie chę wróżyć z fusów.
    A zastanawiałeś się jaki był cel działania WŚ i jakie były by skutki gdyby się to im udało ? (masz przykład PRINŻ).
    Ale się im nie udało i bardzo dobrze teraz MSZ może się bronić ,(skutecznie się broni od samego początku) mało tego może tą sprawę wygrać , jedyny problem to czas ,Bo jeśli wygra to ktoś kto podają taką decyzję przerzucając winę na MSZ powinien ponieść konsekwencję ale jej nie poniesie za względu na czas bo już może nie pracować (takich decyzji nie podejmuje stażysta tylko pracownik z wieloletnim stażem ) lub to będzie ponad 20 lat . jak by tak nie zrobili (WŚ) to ktoś by tam konsekwencję poniósł od razu a tak będzie jak wyżej kosztem MSZ.
    jestem akcjonariuszem interesuje mnie tu i teraz, interesuje mnie zysk na zainwestowanym wkładzie. Nie rostrząsam sprawy stadionu ona jest i ją uwzglądniam w ryzyku. Cała ta dyskujs dotyczy bardziej czy powinna zachowania spółki , reakcji na newsy i zysk lub stratę. To dyskusja i wymiana zdań . A tyczy bardzie pierwszego wpisu wieszczenia świetlanej przyszłości bo Główny chce podniesienia wyceny i mediacji w sprawie stadionu notabene czy wogóle takowe się odbywają? ?? tego nie wiem, ale jeśli by tak było to dla mnie nie jest to dobra informacja , a czemu bo taj jak napisałem 2 posty wyżej.
    " interesuje mnie tu i teraz" to błąd , żeby było tu i teraz to trzeba oceniać decyzyjność historyczną i bieżącą i skutki z tego wynikające to da wynik na przyszłość i ta decyzyjność przeze mnie była oceniana wiele lat wcześniej i dla mnie ma skutek pozytywny.
    (nie że sprawa stadionu jest tylko dlaczego jest i jaka z tym decyzyjność jest)
    Co do zachowania spółki z przeniesieniem skupu na przyszły rok to jestem przeszczęśliwy i uzasadnię dlaczego.
    Przede wszystkim podatek do zapłacenia od sprzedaży akcji w ramach skupu przesuwa się na 30 kwietnia 2027.
    Nie zapomniałem że zostałem oszukany przy wyborach w sprawie likwidacji złodziejskiego podatku belki , a to oznacza że minister finansów nie zlikwidował tego podatku licząc nie utracenie tych wpływów ale od MSZ od kwoty 34 mln ich nie dostanie , przeszczęśliwy więc jestem tak powinny postępować wszystkie firmy. 34 mln wypracowane przez MSZ zostały już opodatkowane ,przekazując je akcjonariuszom zostaną kolejny raz zostaną opodatkowane (19%), przy wydaniu ich kolejny raz co najmniej 23% Vat
    A ten rok to rok mniej do kopa wyborczego za okłamanie mnie.
    każdy ma swoje podejście i szanuję Twoje. Ja nie podchodzę w ten sposób dla mnie tu i teraz .Inwestuję w spółkę czasem na tydzień dwa (pod coś) czasem na kilka miesięcy pod perspektywy.Na MZ jak dla mnie jestem długo bo wszedłem przed ubiegłorocznym skupem(pod to chciałem zagrać i zagrałem ) i.....no pierwszy zgrzyt i rysa . Normalnie Skup , odkup mniejsza o nazewnictwo noooo wygląda inaczej i jest "zarobkową" inwestycją . Spółka komunikuje że robi skup( i prosze nie łapać za słówka to ogląd całości) nie dywidenda bo wycena rynkowa w ocenie jest niska ( oczywiści jedni by chcieli dywidendę inni skup nie dyskutuję ) .SUPER. cena Kosmiczna w stosunku do rynkowej na rynku coś ok4,5 zeta a skup kosmiczne 7,5. i..... no kicha i pokazuje że tak naprawdę spółką nie interesuje się "nikt" nikt nie chce zagrać ???? no jakoś nie . mamy skup niemal wszyscy odpowiadają na skup włącznie z głównym akcjonariuszem ogromna redukcja bo pyło ponad 90% . Oczywiście dyskusja bo niby skup z zapisem równy dla wszystkich te same warunki RACJA ale noooo .... po skupie mamy zjazd na okolice chyba 4 zeta czasowo coś koło 2 miesięcy i kicha pokazują się komunikaty że główny odkupuje za to co sprzedał po 7,5 w skupie na rynku ile niżej ???? Też odkupuję te swoje akcje plus coś więcej bo też sprzedałem po 7,5 w skupie. I dalej rynek i wycena jaka ???? Nie wdając się w dyskusję bo opinie był różne. czeka. I jakoś do dziś spółka z wyceną nawet nie zbliża się do 7,5 ze skupu więc prze 1,5roku rynek jakoś nie widzi takiej wyceny . i co przynosi ten rok kolejny skup nie dywidendę no bo ...ta sama śpiewka bo wycena.......wartość rynkowa jest niska ......cena docelowa w maksie (8,5zł jeśli dobrze pamiętam? ) i co dalej rynek swoje nawet nie osiąga ceny z ubiegłorocznego skupu. I tu kolejna dla mnie rysa skoro firma chce podnieść wycenę widzi że ubiegły rok nic nie daje to przecież wystarczy ogłosić skup nie w takiej formie jak było i nic nie dało a zwykły skup z rynku oczywiście zgodnie podają cenę do jakiej kupują za kasą jaką przeznaczają i.......no mamy przykłady na firmach które ogłaszają właśnie skupy , buy backi momentanie mają wyceny w swoich okolicach a tu.... no ale w tej formie już nie da się sprzedać wysoko odkupić nisko i jeszcze zostawić kasę ;) w maju zatwierdzony kolejny skup kilka miesięcy cisza spółka nic nie komunikuje ma w mojej ocenie gdzieś zwykłego drobnego akcjonariusza rok się kończy a skup ma datę do końca roku i po tylu miesiącach na wniosek głównego akcjonariusza ....NWZA... co to powoduje no w tym roku skupu nie będzie ( chyba że jest inaczej ale czasowo najpierw termin walnego samo walne, uchwała i nie wiem ale myślę że będzie termin skupu do końca przyszłego roku ???? ) I teraz by nie przynudzać jako akcjonariusz chcący inwestować w spółkę myślę sobie ale zaraz zaraz to może po nowym roku też przesuną bo jak by sie okazało ze MZ wzrósł np do 8 zeta to znowu sytuacja rynkowa i wycena ........i tak można się bawić w kotka i myszkę. Od ogłoszenia skupu co się stało rynkowo 30maj cena ok 6zł dziś ok 6,7 to taki przeskok??? no jasne było jeszcze umorzenie. Oj dla mnie to zabawa i robienie z kogoś.......przysłowiowego. Założyłem sobie swój scenariusz pod to gram nie mogę narzekać bo jestem zarobiony i super ale top co mie w całej tej sytuacji drażni to...... no właśnie niech każdy sobie sam wyczyta .....
    Bo to jest spółka dla dziadków, tu się wszystko dzieje bardzo powoli, ale czy to dobrze czy źle ?
    odpowiedzią jest wykres MSZ w skali 5-cio letniej
    A z twoich wpisów wynika że do tej grupy się nie zaliczasz, wynika też że nie masz dokładnych informacji , co wnioskuje że nie przeznaczasz zbyt wiele czasu na dokładne sprawdzenie informacji dotyczących twojej inwestycji.
    5 letni horyzont zdecydowanie nie jest dla mnie, bardziej 2 letnia a tu już ....jak to mówią szału nie ma (doliczając oczywiście inflację o której nie można zapomnieć.
    wynika też że nie masz dokładnych informacji  ....które nie są dokładne ?
    np. 8.5 zł
    mediacja - element sądowy na zgodny wniosek stron
    i jeszcze by się znalazło ale dziadki idą już spać
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~Edek_z_krainy_kredek [31.61.189.*]
    tak sobie poczytałem te Wasze wypociny i myślę, że najlepiej by było po wezwaniu nie sprzedawać prezesowi a jeszcze dokupić :)
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~Bolo [46.112.114.*]
    Na sprawę nalezności Stadionu została zapisana rezerwa .
    Każda ugoda ( nie mówiąc nawet o wygranej !) to korzyść księgowa dla MZ i poprawa wskaźników
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~Edek_z_krainy_kredek [31.61.189.*]
    Trzymany kciuki Panie Prezesie!
    Bo już tyle byłem w plecy, że niewielu by to wytrzymało...
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~ajj [37.31.56.*]
    To kiedy kupowałeś akcje, że jesteś w tyle??
    2008
    w 2008 do 2010
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~lacki [31.172.190.*]
    Zatwierdzili skup w maju przy cenie 6,1 na rynku , teraz główny chce walne i podniesienie ceny między innymi ze względu na wzrost notowań ....jak tak dalej pójdzie to cena będzie właśnie taka jak na poprzednim walnym. Więc jaki sens całej tej zabawy czy może chodzi o to że spółka i tak nie wywiązała by się ze skupu do końca roku a tak kolejne walne i kolejny termin może nawet do końca przyszłego roku. Ktoś tu robi drobnego akcjonariusza w balona.
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~Plastus22 [37.31.28.*]
    Już od dawna nas robiąc.
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~Leon [88.156.76.*]
    Zrozumcie że skup akcji jest dobry dla GA nie dla małych. Dla wszystkich stosujących dobre praktyki dobra jest dywidenda !
    dla mnie skup jest lepszy, bo mogę straty redukować. każdy ma swój pogląd na temat. Ważne tylko aby ruch był... i tu jest problem...
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~tom [37.139.72.*]
    dokładnie tak , Najważniejszy jest ruch . Skup jest bardzo dobrą opcją ale no właśnie, nie taki jak był np. w roku ubiegłym a taki jaki jest na innych papierach czyli skup z rynku i wówczas mamy ruch i wszyscy zadowoleni no ....chyba że główny akcjonariusz ma swoje plany i tak naprawdę nie do końca chodzi o tą właśnie wycenę rynkową mającą odzwierciedlenie w notowaniach bo wystarczy prześledzić ubiegły rok. I to najbardziej jest frustrujące że z jednej strony ustalają skup by podnieść wycenę rynkową a z drugiej strony przeprowadzają to tak że....... Treaz też zwołanie walnego dla mnie jest szyte grubymi nićmi i tyle. Gdzie jest kurs od czasu zatwierdzenie skupu ??? ile było 28 maj a ile jest dziś???? po ile był skup w roku ubiegłym ???? ile dziś mamy kurs ???? i jak na razie nawet do ubiegłorocznego skupu się nie zbliżamy.
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~Miro [37.225.88.*]
    No jest lipa, firma jest niewiarygodna, ogłasza skup i tego skupu nie robi.
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~falubaz [83.20.235.*]
    wiarygodna, skup będzie, tylko stare widełki się wyczerpały, dla mnie jak skup będzie w Nowym Roku to bardzo dobrze, tak bym miał podatek 04.2026 do zapłaty, a tak będę miał 04.2027 , trochę logiki Panowie i Panie :)
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~Leon [88.156.76.*]
    Idąc twoim tokiem myślenia w przyszłym roku przełoży skup na 2027 to zapłacisz podatek w 2028 i tak wokoło Maciej.
    Tylko dywidenda jest korzystna dla małych !!!
    dokładnie tak mam zysk zrealizowany to płacę podatek i tyle nie mam z tym problemów . Jak piesze Leon tak to można trzymać do usranej.........z roku na rok tak sobie tłumacząc. Każdy ma swoją strategię i to nikogo obchodzić nie powinno. Nie czepiam się , ale zachowanie spółki i defacto głównego akcjonariusza który rozdaje karty no........ To co mamy na spółce to "żerowe" zainteresowanie nawet średniego kapitału co widać w notowaniach i nic się nie zmienia . siedzą tu oczywiście główny plus garstka drobnych która nic nie robi tylko zaklina rzeczywistość i liczy że no może w końcu ten główny będzie chciał podnieść sobie wycenę spółki i portfela. Jeśłi na seesji cudowna ręka nie przełoży sobie 3-4 pakietów akcji to obroty mamy żadne a różnice w cenie K i S procentowe i wyższe pokazują jak duży marazm mamy.
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~falubaz [83.20.235.*]
    jak będzie skup w 12/25 to za 4 miesiące płacisz podatek, a jak 01/26 to płacisz za 16 miesięcy, widzicie różnice, bo prościej się nie da :)
    A jak bedzie 12/26 to tez płacisz za 4, czekaj tatka latka, KNF powinien tym przekrętem sie zainteresowac tej pseudo spoleczki budowlanej.
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~Stevie [46.112.80.*]
    sprzedaj i wypad !
    prawie 6,5zeta jaki sens ma NWZA ????? wycena niewiele wyższa niż w dniu ustalenia skupy czyli 28 maj ???? Co tak naprawdę się dzieje i o co w tej zabawie z walnym chodzi. Bo chyba nikt na serio nie bierze tłumaczenia o znacznym wzroście notowań na rynku czy rekomendacji biur maklerskich notabene jedno .DM Milenium. i to z ceną i tak niższą niż skup w maksie który mógł być spokojnie realizowany.

Niezle szambo.
  • Re: Główny akcjonariusz podnosi poprzeczkę Autor: ~DRMstream [104.28.242.*]
    Miro nie nerwowo ;) 6,53 dzisiaj dotknął, zatem istnieje duże prawdopodobieństwo, że od srody znów idziemy na poziomy 6,80 -6,85 i tak będzie sobie pykał do znudzenia :P
[x]
MOSTALZAB -0,78% 6,33 2025-11-20 17:01:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.