• Videokonferencja Autor: ~arskiozan [2.137.136.*]
    Szanowni, przed chwilą zakończyliśmy videokonferencję. Ze strony Orlenu wzięli udział: Bojanowski Jakub, Freilich Jakub, Marcin Piechota. Z ramienia Porozumienia wzięli udział: arskozan i jeszcze dwie osoby . Celem wymiany zdań było uzyskanie przez Orlen głównej linii zainteresowania mniejszościowych.
    Tematy poruszone/
    1. Orlen wykonał szereg działań w wyniku ,których uzyskał okazjonalny zysk a mniejszościowi utracili równe warunki obrotu akcjami / wypadnięcie Energi z indeksów.
    2. Jesteśmy w permanentny sporze prawnym / sprawy dywidendy i działania na szkodę mniejszościowych.
    3. Bazując na ostatnich wypowiedziach Prezesa Fąfary żądaliśmy odpowiedzi: budowy holdingu z nami na pokładzie czy bez nas?
    4. Jeśli bez nas to Orlen musi ściśle przestrzegać przepisów prawa tj. artykułu 418/prawa spółek/
    to jest cena godziwa oparta o wycenę wartości spółki.
    5. Zaakcentowaliśmy konieczność ujawnienia zleconej wartości akcji Energi.
    6. Wskazaliśmy na konieczność / w opracowywaniu ceny godziwej / wartości aktywów przejętych przez Orlen/
    7.. Mocno akcentowaliśmy sprawy pozwów dywidendowych ,sugerując możliwość wypłacenia dywidendy w akcjach.
    8. Zaprotestowaliśmy przeciwko zatrudnianiu animatora.
    Co uzyskaliśmy w rozmowie. Niewiele bo rozmówcy nie stanowili organu decyzyjnego.
    Wywnioskowałem ,że Orlen jest zainteresowany budować holding bez nas na pokładzie. Cena godziwa ,tak ale będzie trudno
    oprzeć ja na wycenie wartości spółki. Zatrudnianie animatora jest dozwoloną prawnie procedurą.
    Wniosek końcowy: Najprawdopodobniej czeka nas wezwanie. i walka o cenę godziwą.
    Pozdrawiam

• Re: Videokonferencja Autor: ~Tt [31.183.174.*]
    Skoro dla nich cena godziwa to 30 a dla nas 50 to spotkajmy się w połowie drogi. Na 40.
  • Re: Videokonferencja Autor: ~darek [83.28.207.*]
    jako jedyny,napisałeś kilka słów,po rozmowie na Bielańskiej,i to się chwali,chciało Ci się również chcieć,na rozmowę umówić,to również bdb,zdecydowanej większości nic się nie chciało i to jest smutne
  • Re: Videokonferencja Autor: ~tor [91.94.111.*]
    Ja z nimi wczesniej rozmawialem ale co tu pisac jak oni tam nie decydują Ja wywnioskowalem ze wszystko bedzie zdecydowane na posiedzieniu rady ministrow Moze dlatego tak fafara biega i jak chorą giewka probuje zlapac wiejący wiatr
  • Re: Videokonferencja Autor: ~Pepik [188.146.164.*]
    Po co z nimi rozmawiać jak oni próbują nas rozegrać i do tego trzymają kurs na GPW jest tu nas trochę trzeba się wspierać wymieniać pomysłami działać wspólnie by nas nie okradli bo już raz im się udało
    Tor,to już tak daleko zaszło,że muszą coś postanowić.Z naszego punktu widzenia,co by nie postanowili,będzie lepiej chociaż niekoniecznie bdb.Chyba już w Orlenie rozumieją,że nie warto iść drogą dalszej konfrontacji z tysiącami akcjonariuszy Energi?
  • Re: Videokonferencja Autor: coxi35 [217.119.79.*]
    Jak pislaem wczesniej rozmowa o niczym wiem bo odbylem i kazdy wyciaga swoje wnioski.... dla wszytkich a zwlaszcza Orlen wezwanie bylo by najsensowniejsze pytanie czy nie bada za chytrzy czas pokaze. Ja uwazam ze podzial Orlenu bylby najsensowniejszy i co wiecej jak politycy Gdanska tego nie zrobia ....nowy rzad PIS zaora wszystko jak Lotos ...amen
    dlatego tak ważne jest by Orlen zszedł z zaangażowania w Energę poniżej 50%,bo tylko wtedy żaden Sasin bis nie sprzeda powtórnie Energi za ułamek wartości,więc żadnych aportów podwyzszajacych udział Orlenu w Enerdze,a odwrotnie,emisja akcji przez Energę skierowana do akcjonariatu Orlenu w zamian za przejmowane z Orlenu aktywa.Orlenowskie fundusze na to pójdą tylko wtedy,gdy będą miały zagwarantowaną dywidendę z Energi.
  • Re: Videokonferencja Autor: ~arskiozan [2.137.136.*]
    Szanowni , dodam ,że dużą część mojej wypowiedzi ukierunkowałem na przekazanie przedstawicielom Orlenu z kim mają do czynienia. Poinformowałem ,ze w ostatnich latach akcjonariat mniejszościowych bardzo mocno utwardził się i wytworzył duży potencjał dochodzenia swych roszczeń na drodze sadowej. Wskazałem iż przygotowywane są procesy zbiorowe
    za działalność Orlenu przy wezwaniu./ 8,35/ Zasugerowałem ,że czeka Orlen lawina pozwów sądowych w przypadku
    próby powtórzenia numeru z pierwszego wezwania / utajnienie wyceny i podstawą kurs giełdowy./ Kategorycznie zaznaczyłem ,że cena wezwania nie powinna być ceną negocjowaną a musi wynikać z wyceny wartości spółki. Uzyskałem odpowiedż ,że to trudne zagadnienie.
    W podsumowaniu naszej dyskusji , na pytanie czego oczekujemy ?, odpowiedziałem ,że niczego - tylko przestrzegania przez
    Orlen obowiązującego prawa korporacyjnego i handlowego / bez prawniczych sztuczek /
    Odniosłem wrażenie ,że do decydentów Orlenu dotrze informacja ,że dziś mniejszościowi to bardzo świadomy swych praw akcjonariat.
    Pozdrawiam
    oczywiście,bo nikt z nas nie oczekuje jakiegoś specjalnego traktowania,a jedynie odrobinę równego traktowania i przyzwoitości,jak akcionariusze Orlenu mają dywidendę,to nam też się ona należy itd,itd
  • Re: Videokonferencja Autor: ~tor [91.94.111.*]
    Arskiozan ,szkoda ze nie wziąłeś z soba Plebana -on by ich powitał aspersją a potem przy pomocy trybularża przeprowadził rytuał oczyszczenia To napewno by pomoglo!!!!
  • Re: Videokonferencja Autor: ~PeteJ [213.134.165.*]
    Szanowny Arskiozan
    Szacunekdla Ciebie, że na videokonferencji merytorycznie i profesjonalnie przedstawiłeś tak wiele aspektów , które nas dotyczą.
    Dziękuję również za to, że zechciałeś się podzielić przebiegiem spotkania.
    Pozdrawiam
  • Re: Videokonferencja Autor: ~shareHOLDER [89.64.16.*]
    Dziękuję
  • Re: Videokonferencja Autor: ~Andi [91.207.127.*]
    Szacun za profesjonalizm szczęka mi opadła jak ciebie słuchałem masz u mnie sernik dyniowy z mascarpone po finale upiekę 3 2 to słyszałeś gdzie zawiozę niejako na zgodę i finał naszej udręki jak będzie decyzja emeryt ma do mnie nr Andrzej P .odezwij się chcę ci podziękować osobiście i od serca
[x]
ENERGA 0,21% 18,84 2026-04-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.