Trzeba liczyć na to że powiedzą coś nowego i pozytywnego , wyniki raczej już znamy i wiemy że są poniżej oczekiwań, dolar kiepski więc mogą nas zaskoczyć pozytywnie . Niewykluczające że faktycznie możne jeszcze kurs spaść.
Spółka technologiczna typu SaaS z C/Z 8.5, C/Wk 7.7, wypłacająca regularnie dywidendę obecnie na poziomie 12% brutto. To mogą być tylko 2 scenariusze. Albo idzie właśnie na dno i trzeba opuszczać pokład, albo jest to okazja inwestycyjna. Każdy decyduje sam. Niestety kiszenie kursu jeszcze potrwa. Zaimplementowanie Text app z nowym cennikiem, przerzucenie zwłaszcza dużych podmiotów do wersji enterprise potrwa.
Najważniejsze są przychody, bo to oznacza że produkt spółki się sprzedaje, póki rosną bądź są stabilne nie ma powodu do obaw...zysk jak w przypadku TEXT z wiadomych powodów chwilowo jest niższy, tu nie widzę problemu
Dla mnie sygnałem ostrzegawczym będzie spadek przychodu poniżej 20mln usd/kw...,teraz jest 22.2, więc stabilnie, choć liczę na wzrost po wdrożeniu text app, ale to zajmie kilka kwartałów.
Dodajmy że takim kamieniem milowym dla Text jest ARR na poziomie 100 mln USD. To ma być wyznacznik tego że transformacja na suite idzie zgodnie z planem. Problemem moim zdaniem mogą być moce przerobowe spółki żeby przepchnąć na Text app w wersji enterprise dużych klientów. Po pierwsze to jest moc pracy żeby to płynnie zintegrować bez strat dla klienta, pokazując że może jeszcze więcej wycisnąć z produktu, po drugie to są poważne kwestie prestiżowo-marketingowe. Nie ma tu miejsca na fakapy. Patrząc na bezpośrednich konkurentów czyli hubdesk i zendesk (ten drugi jest bardziej zbliżony ofertą do texr) tym spółkom przejście na produkt suite zajęło od 2 do 3 lat (odpowiednio 2016-2018 oraz 2018-2021). Btw znamienne jest ze zendesk po przejściu na suite został w 2022 zdjęty z giełdy po zdolowaniunkursu kursu niskimi wynikami. Przypadek?
Nie chce mi się sprawdzać, jakie to były wyniki?, czy w trakcie wprowadzania suite mieli zyski czy nie i co z przychodami? i kiedy pojawiły się zmiany w akcjonariacie w związku z późniejszym zdjęciem z giełdy?...napisz jak możesz
Wyniki, czytaj zysk, były słabe z uwagi na koszty transformacji. Choć jedno trzeba zaznaczyc nie spadały, a nawet rosły im przychody, no ale to amerykańska spółka z nasdaq. Natomiast wycena zjechała podobnie jak na naszym Text z ponad 100 USD w rejony 50, ostatecznie pod koniec 2022 fundusze equity przejęły stery i zrobiły buyout po cenie coś koło 70 USD za walor (około 15 więcej niz wycena rynkowa). Włożyli w spółkę ponad 10 mld USD i zdjeli ja z giełdy, sądzę że nie po to aby stracić
Podsumowując, jeśli okres przejściowy dla największych konkurentów to 2-3 lata przy przejściu na suite, realnie najwcześniej za rok będzie można oceniać gdzie to wszystko zmierza. I to jest problem dla inwestorów. Trzeba być tu na dłużej wierzyć w spółkę mimo nienajleoszych wyników obecnie i zaniżanie wyceny. Nie każdy wytrzyma/może sobie pozwolić na takie ryzyko, w sytuacji gdy nie jest przesądzony finalny rezultat. Dodajmy, że Text w odróżnieniu do no zendesk poszedł bardziej agresywnie i ryzykowne z cennikiem. Otóż zendesk ma droższe abonamenty i próg wejścia niż Text, ale płaci się tam za głowę czyli agenta bez dodatkowych opłat. Text natomiast na bazowe 3 cenniki a do tego zastosował model płatności ppu (pay per usage) czyli za dodatkowe ponad abonament wykorzystanie infrastruktury logicznej (API as a Service czyli ich natywne AI tzw. Text intelligence) i danych - miejsce w chmurze. To jest posunięcie ryzykowne (churn klientów) ale dające perspektywy na dużo większe zyski. Dla akwizycji, zwłaszcza w USA niezbędne jest pozyskanie w końcu certyfikatu soc2. Wtedy usiadła w końcu przy dużym stoliku.
Tak, dzięki za info, choć w międzyczasie też to sprawdziłem, no cóż, wiadomo że Zendesk był i jest większym graczem, ale zauważ że do zdjęcia z giełdy nie był rentowny...sądzę że aby Porozumienie Akcjonariuszy zgodziło się sprzedać firmę cena musiałaby być kosmiczna, wtedy my też swoje zarobimy...ale nie sądzę że to nastąpi w bliskiej przyszłości
Co wy chcecie od wyników?... firma ponosi koszty/inwestuje/ w swoją przyszłość, aby być silnym graczem na rynku, a przy tym ma zyski i się nimi dzieli...a porównanie do Zendesk?.. twierdzę że Text ma dużo lepsze fundamenty niż Zendesk w momencie zdjęcia z rynku oczywiście zachowując skalę
Tak, większość będzie kupować jak poprawią wyniki, trend wzrostowy będzie zaawansowany a przy kolejnej transformacji, a taka będzie bo takie zapewne będą wymogi rynku znowu będą biadolić że wiszą po 200 a firma się zwija...
Kwestia pokazania w wynikach że firma pozyskuje nowych klientów czy zyski są coraz większe i kurs ruszy . Mam nadzieję że coś pokaże już za kwartał może dwa gdzie idziemy dalej .
Nie twierdzę że jest grany scenariusz wycofania Text z giełdy. Nie teraz, przed tym jak sama spółka i główni akcjonariusze zobaczą czy Text app to sukces. Z drugiej strony jak będą sygnały że jest dobrze lub lepiej niż dobrze, wycena ruszy i trudniej (drożej) będzie zebrać się z gieldy. Powtarzam, nie twierdzę że ten scenariusz jest w ogóle na stole.
Wiem, to tylko nasze przemyślenia, tak samo jak ewentualny skup akcji...ale przynajmniej można fajnie pogadać, wymienić się myślami czy dowiedzieć czegoś nowego...
Tak jestem, i żałowałem że wzbogaciłem się o pewną spółkę, bo mogłem dokupić Texa. Cenę Texa mam dobrą 52 zł. Uważam że spółka ma potencjał. Więc chce dołożyć kapitał w tą spółkę. Nie rekomenduje nikomu żeby kupił itp. Bo każdy musi sam decydować o swoich pieniądzach. Generalnie jak wchodzę tu na forum i czytam wypowiedzi uczestników to da się to czytać, co nie mogę powiedzieć o innych forach ze spółkami. Text i cloud są moimi faworytami.
Świetna średnia, gratuluję! Ja mam w okolicach 60, ale wchodziłem powyżej 70 :). Niektórzy, pewnie kółeczkowicze, wieszczą zjazd na 4x, dla mnie ok, dobiorę i uśrednię w dół.
Nie mam czarodziejskiej kuli, więc trudno przewidywać wycenę, tym bardziej, że na gpw jest praktycznie wszystko możliwe. Ale jeśli zeszłoby do 3x, albo niskich 4x pociągnąłbym za spust i jak to mówią wszedł all in likwidując inne pozycje. Każdy podejmuje własne decyzje.
Nie wydaje mi się aby ta spółka jeszcze spadła,shorty już pożyczyły ponad 97% dostępnych akcji. https://x.com/GPW_Trader2022/status/1981691342875967730/photo/1