Nikt się tego nie spodziewał. Wygląda że shorty kupują od 2 tygodni. Strach pomyśleć co będzie jak zaczną sobie podbierać. Widły codziennie? Buhhhhaaaa
Wiem co było w espi, ale odnoszę jakieś dziwne wrażenie, że albo się skup rozpoczął albo rzeczywiście short ucieka ale który ? Knf bez zmian, portex też średnio …dziwna sytuacja
jak utrzymają dodatnie ltf i marże ebitda to jest szansa na okolice tych 40 zeta przy sprzedaży całego pakietu inwestorowi strategicznemu, a potem wezwanie na pozostale akcje i koniec historii gieldowej. niestety niepokojąca jest cisza nt skupu akcji własnych - nie ma ani oficjalnego potwierdzenia (wskazanie konkretnej kwoty, biura maklerskiego itp) ani żadnych informacji... no coz , spolka juz przyzwyczaila do tego ze jej relacje inwestorskie prowadzone sa przez amatorow...
„Dalsze szczegóły dotyczące drugiej transzy zostaną opublikowane wraz z rozpoczęciem skupu akcji w październiku 2025 r.” Nie rozumie kompletnie oco Ci chodzi w tym poście powyżej ….
Chodzi mi o to, że mi, jak wielu innym forumowiczom, nie podoba mi się milczenie pepco, i nasunęło mi się takie bzdurne wytłumaczenie, a tak poważniej zastanawiam się czy tym razem nie zrobią skupu w formie zaproszenia do składania ofert
Kombinujecie jak przysłowiowy "koń pod górkę", a sprawa jest prosta jak budowa cepa.
IBEXowi zależy na wzroście kursu (żeby jak najdrożej sprzedać, co oznacza, że zarządowi zależy na wzroście kursu, żeby zadowolić IBEX. Cały skup jest własnie po to, żeby ten wzrost kursu napędzić / podtrzymać. Dwa lata temu IBEX w ABB po 38.5 zł sprzedał mały pakiet. Czyli wówczas ten kurs był zadowalający dla IBEX. Ale to było ponad dwa lata temu. Uwzględniając tylko skumulowaną inflację (jakieś 17,8%) daje to kurs "zadowalający" IBEX na poziomie 45zł (zakładając, że spółka nie zmieniłaby się w czasie tych 2 lat). . Tylko że aktualnie spółka wygląda znacznie lepiej niż dwa lata temu. Warto sobie porównać sytuację i perspektywy dwa lata temu i teraz.
Poprzednia runda skupu podniosła kurs ale ewidentnie nie tak wysoko jak by chciał główny akcjonariusz ( nomen omen kupujący bank kompletnie się nie popisał przy tym skupie - mam wrażenie, że zatrudnili do skupowania jakiegoś studenta 2 roku ekonomii). Patrząc na cele jakie ma główny akcjonariusz. Resztę sobie dopowiedzcie sami.
10% przy skupie było warunkiem brzegowym dla każdego dnia skupu ( czytanie ze zrozumieniem). Chodziło o to, żeby kurs nie wystrzelił spekulacyjnie w kosmos na jeden czy dwa dni, bo to nie jest celem skupującego. Celem jest trwałe i stabilne podniesienie kursu tak, żeby w momencie sprzedaży za 12/18 miesięcy całego pakietu, Ibex miał jak negocjować sprzedaż swojego całego pakietu poważnemu inwestorowi. Wystrzał jednodniowy spekulacyjny o 20% (zarabia spekulacjny kapitał) a później zjazd o 25% (traci ulica i zraża się do spółki na lata) nie służy temu celowi. Giełda to w dużym stopniu też emocje i zarządzanie psychologią tłumu.