• Technicznie Autor: ~combo [5.172.255.*]
    Witam,

Poczytałem o CTX od strony perspektyw, planowanego programu motywacyjnego, zakupów prezesa, zapasu gotówkowo-obligacyjnego do IIQ 2026 oraz skład akcjonariatu (46% free float, dwa OFE-TFI + zarząd). Obejrzałem prezentację i wywiad dwóch łysych Panów z zarządu.
    W skrócie wychodzi na to, że jest krótkoterminowy potencjał w przypadku sukcesu flagowego leku wątrobowego w ciągu najbliższych kilku miesięcy. No i rzecz jasna w dłuższym terminie gdy wypali krótki:)
    W temacie ryzyk nie będę się mocno rozpisywał, bo są jasne. Jak nie wypali = wtopa i kolejne piętro niżej.

Teraz technika. Gra pod powyższe już się rozpoczęła. Od kwietnia rekordowe na tym papierze wolumeny miesięczne, w tym najwyższy w lipcu br. Teraz próba potwierdzenia w górę.
    Na wykresie dziennym sygnał kupna i właśnie wybita średnia krocząca z 200 sesji. Dodatkowo próba wybicia odwróconej rgr.
    Pierwsza paczka na pokładzie. Stop loss oczywisty.
    Co dalej? Pierwszy istotny opór na 46-47zł i zobaczymy, może pojawi się powrót do 40zł i okazja na kolejną paczkę, czy też kurs poleci na 54 lub 60-65 (zasięg formacji).

Ktoś to widzi podobnie?

• Re: Technicznie Autor: ~hormon [91.94.17.*]
    Już wcześniej pisałem, że obecnie spółka wyceniana jest na poziomie płatności upfront za jedną cząsteczkę. Co do poziomów cenowych, to za 2 lata ATH. I w sumie tyle
  • Re: Technicznie Autor: ~eng [109.173.145.*]
    Ja dodam, że obecnie atakujemy 3 letnią linię trendu spadkowego.
  • Re: Technicznie Autor: ~Niezalogowany [178.43.99.*]
    Pełna zgoda z analizą. Ja bym jeszcze dodał kilka spostrzeżeń, które również mocno wskazują na dobry tehcnicznie moment:

1. Na interwale dziennym cena jest powyżej średnich SMA 50, 100, 200
    2. W krótkim terminie (srednie 3,5,25) wszystkie wyraźnie skierowane ku górze, cena powyżej każdej z nich
    3. Cena przebiła średnioterminą linię trendu spadkową poprowadzoną po szczytach z lutego i sierpnia, przebicie dużą zieloną swiecą, na sporym wolumenie, po przebiciu kurs narazie robi korektę i i zatrzymał się od góry na tej linii, nie schodząc poniżej.
    4. W długim terminie trend jeszcze spadkowy, ale w średnim boczny, a w krótkim już wzrostowy
    5. Na wykresie RSI można wyznczaczyć trend wzrostowy, a jak zerkniemy na rsi tygodniowe, to po raz pierwszy od ponad 2,5 lat mamy poziom powyżej 50, co jest oznaką trendu wzrostowego
    6. Bardzo ładnie wygląda MACD: trend wzrostowy na wykresie wskaznika, przebita linia macd, przebity poziom 0, histogram rosnacy. Na MACD tygodniowym już bardzo blisko przecięcia lini 0.

No i jak zerkniemy na wykres tygodniowy, to ten wolumen w ostatnich 6 miesiącach wygląda znakomicie.

Poziom 46/47 jest niesamowicie istotny, bo zbiega się tam kilka techcnicznych oporów, jak cena go przebije (a wg. wykresu powinno to nastapić maks do końca listopada to już oficjalnie będzie można powiedzieć, że wajcha poszła w drugą stronę :)
  • Re: Technicznie Autor: ~hormon [79.188.89.*]
    A wtedy kolejne opory to - 65, 80, 105
    Reszta po przejściu 100 :)
  • Re: Technicznie Autor: ~Kulczyk [83.168.79.*]
    Najpierw zlot na 40 zl
  • Re: Technicznie Autor: ~hormon [91.94.17.*]
    Raczej do 42. Na więcej bym nie liczył
    Kupowanie odbywa się pomimo ustawiania ukrytych zleceń sprzedaży.
    To wygląda tak, jakby ktoś byl mocno przekonany do kupna...
    Obstawiam, że 43 się obroni.
  • Re: Technicznie Autor: ~nowy [208.127.62.*]
    Pełna profeska - doceniam poziom akcjonariatu na CTX - pełna merytoryka!
    No to się przebijamy przez opory :)
    Przebijamy się przez opory :)
  • Re: Technicznie Autor: ~Parys [178.188.21.*]
    Ciekawe czy utrzyma nad 47 Jest szansa że odwróci trend
  • Re: Technicznie Autor: ~combo [5.172.253.*]
    Odnotujmy: Opór zadziałał. Tygodniowo czwarty co do wielkości wolumen w historii.

Ps. Na marginesie, spółka z tej samej branży - Selvita - trochę mniej spektakularnie również walczy o wybicie orgr. Wygląda zatem na to że w branży biotech, mocno niedocenianej w Polsce i na świecie, trwa szukanie rarytasów. Na razie mam tylko CTX ale SLV na krótkiej liście, gdy pojawi się sygnał kupna. Zobaczymy, czy któraś z tych spółek powtórzy sukces Synektika.
    Pozdrawiam!
  • Re: Technicznie Autor: ~hormon [91.94.28.*]
    Jeżeli porównanie do innej spółki to raczej SCP. Synektik jest, nie umniejszając, zwykłym dystrybutorem, a nie innowatorem. W SCP opracowali produkt, przebadali go i sprzedali.
    A co do kursu, od przyszłego tygodnia akcje zaczną kupować technicy. Wyjście nad wieloletnią linię trendu spadkowego to bardzo mocny sygnał kupna.
  • Re: Technicznie Autor: ~kuna [73.246.123.*]
    Dnia 2025-10-25 o godz. 11:47 ~hormon napisał(a):
    > Jeżeli porównanie do innej spółki to raczej SCP. Synektik jest, nie umniejszając, zwykłym dystrybutorem, a nie innowatorem. W SCP opracowali produkt, przebadali go i sprzedali.
    > > A co do kursu, od przyszłego tygodnia akcje zaczną kupować technicy. Wyjście nad wieloletnią linię trendu spadkowego to bardzo mocny sygnał kupna.

Niewiele wiesz o Synektik.
    Wystarczająco żeby znaleźć lepszą analogię na rynku
    Dobrze, ze lukę domknęliśmy. Teraz można wyżej
    Zapowiadają się niezle obroty. Może najwyższe w historii...
    Ktoś to ewidentnie kupuje
    Pięknie to wygląda - zaczynamy trend wzrostowy, klasyka, bardzo duże obroty na dnie - akcje odebrane od słabych rąk.Cel 270 tak jak zarząd napisał w uchwale :)
    Nie ma takiego celu. Chyba że nawiązujesz do uruchomienia transzy akcji motywacyjnych z ceną wykonania 172 pln
    Już teraz mamy historycznie rekordowy wolumen obrotu
    Tak mialo być 172 :)
  • Re: Technicznie Autor: ~Niezalogowany [83.29.239.*]
    Trochę jestem rozczarowany, liczyłem, że przbijemy dziś 3 letnią linię trendu spadkowego,ale zadziałała jako opór. Patrząc na odbicie od linii trendu, wykupione RSI, spodziewałbym się teraz korekty w rejony 42 - 43 zł.
    Prawie 2,5 letni trend spadkowy został wybity. 47 jest wsparciem
  • Re: Technicznie Autor: ~Niezalogowany [83.29.239.*]
    no właśnie nie został wybity, na dziś ta linia przebiega na poziomie 51 zł i cena się odbiła od tego poziomu. Zdrowe wybicie powinno też być ładną duża zieloną swiecą, a tutaj się rysuje formacja "gwiazdy wieczornej".
  • Re: Technicznie Autor: ~nowy [130.41.164.*]
    chyba sie kologo nie znasz na wykresach, linia trendu zostala wybita i idziemy na 172
    Też uważam że została wybita. Na to 172 to nam trochę jednak zejdzie :)
  • Re: Technicznie Autor: ~Gregor [178.43.242.*]
    Też wolałbym, aby rosło, ale wg mnie czeka nas korekta. Słabo wygląda ta świeczka, zresztą zobaczymy, co przeniesie jutro.
  • Re: Technicznie Autor: ~Klin [46.112.72.*]
    Cześć Combo ja też tu zaparkowałem
    Pamiętam że polowałeś bdx na dole kanału. Popychasz na górze? Daj znaka, zmierzymy efekt co?
    Ctx wygląda. Najlepiej żeby potwierdził wsparcie. Zawsze brałeś na reteście przy takich układach. Nie mów że czekasz na 40 he he
    47 trzyma, dobry poziom wejścia dla spóźnionych przed dalszymi wzrostami :)
  • Re: Technicznie Autor: ~Klin [46.112.98.*]
    Tańcuje na wsparciu
    Wygląda że nie chce spaść
  • Re: Technicznie Autor: ~combo [5.172.253.*]
    Hej
    Witaj Klin. Twoja odsłona bez złośliwości jest zdecydowanie bardziej zjadliwa:)
    CTX. Mój cel krótkoterminowy to zasięg formacji. Jeżeli chodzi o strategię dokupowania to trzymam się ... strategii:). Standardowo posługuję się kroczącym SL w razie zwrotu rynkowego.
    BDX. Planowałem sprzedaż pod górnym ograniczeniem kanału, tak jak informowałem przy zakupie. Sprzedałem jednak połowę na 592 i resztę będę sprzedawał z ręki na dniach. Potrzebuję gotówki gdzie indziej. Także jeżeli trzymasz i dojdzie do ograniczenia będziesz miał lepszy wynik:)

Acha. Odnośnie przywołania sukcesu SNT, chodziło mi wyłącznie o wykres. Zgadza się, jeżeli chodzi o analogię branżową SCP jest zdecydowanie bliżej.
    Tak w ogóle to sporo poczytałem w weekend o amerykańskim rynku biotechnologii. Perspektywa: wzrost z 1,77B USD do 5,71B USD w 2034roku. Potencjał średnioroczny prawie 14%. Do tego tam jest finansowanie. W Polsce jest z tym ciągle kłopot. No ale zainteresowanie tym rynkiem rośnie również u nas, o czym świadczą historyczne wolumeny na poszczególnych spółkach. Ponownie zwracam Waszą uwagę również na SLV.

Na pewno biotechnologia oprócz uranu to moje must have. Każda korekta rynkowa to okazja do zakupów na dłuższy termin.
    A zaczyna coś pachnieć co najmniej pauzą w rajdzie AI gdzie tylko BIGetch pchają rynek do góry. Reszta generalnie spada. Jestem po lekturze investing.com i CNBC i wielcy banksterzy tego świata zaczynają już kręcić nosem na obecne wyceny. W.Buffet dalej powiększa pozycję gotówkową. Kilka globalnych funduszy opyliło na szczycie z końca października naprawdę sporo, a VIX dzisiaj jest emanacją wykreowanych nastrojów. W takich sytuacjach (bez globalnego, realnego armagedonu) z reguły próbowano jeszcze podbitki na wyjście lub zajęcie krótkich ... no zobaczymy. Na pewno unosi się smrodek nad skalą wzrostów. Także polecam SL a nie zaklinanie rzeczywistości:)
  • Re: Technicznie Autor: ~Klin [5.173.79.*]
    Czyli nie dokupujesz tylko czekasz na nawrotkę i kupisz na wybiciu? Wygląda że trochę poczekasz. Lecimy na 40 złociszy. Zobaczysz
    Na budimeksie trzymam. To mocny papier.
    Selvite przegapiłem a wygląda teraz lepiej niż captorex. Wyniuchałeś
    A ja myślę że hossa potrwa, a to wczoraj to pod panikarzy
    40 realne tylko gdyby posypało się coś w firmie i / lub wystąpił armagedon na rynku. I jedno i drugie jest bardzo mało prawdopodobne. Flaga cały czas w grze, 47 trzyma. Czekamy na wyjście górą
  • Re: Technicznie Autor: ~Jery [94.254.236.*]
    Chyba jednak dołem
  • Re: Technicznie Autor: ~hormon [91.94.24.*]
    To prawda niestety dołem. Więc teoretycznie te 40 jest możliwe. Szkoda
  • Re: Technicznie Autor: ~luckyluke [37.248.218.*]
    Jest też możliwe, że jest już po spadku, bo korekta zakończyła na zniesieniu Fibonacciego. Cena wzrosła z 33,00 zł do 50,80 zł, i 38,2% zniesienia tego wzrostu to 44,00 zł - i do tej okolicy (dokładnie do 44,10 zł) doszła korekta wzrostu.
  • Re: Technicznie Autor: ~hormon [91.94.24.*]
    Teoretycznie tak ale trochę za blisko wyłamania 47 żeby 44 było dnem korekty. Zobaczymy
  • Re: Technicznie Autor: ~desideratum [91.94.85.*]
    https://www.youtube.com/watch?v=oxSwWc3v1DU&list=RDoxSwWc3v1DU&start_radio=1
  • Re: Technicznie Autor: ~eng [109.173.215.*]
    No i mamy powrót w pięknym stylu nad chwilowo przebite wsparcie na 47.
    Jednak 44 przy zniesieniu fib 38% zagralo.
    Polecam dzisiejszy post na blogu prezesa adastra71.blog
    Jak interpretować wyniki – Kymera i IRAK4 – Ad astra 
  • Re: Technicznie Autor: ~eng [109.173.215.*]
    Ktoś to dość agresywnie kupuje i to powyżej 47. Z drugiej strony ukryta sprzedaż - dzisiaj na 48.
    Patrząc od strony fundamentów, polecam lekturę o CT-05.
    https://captortherapeutics.pl/ct-05-moc-przeciwciala-zamknieta-w-tabletce
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [91.94.97.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Klin [46.112.102.*]
    No to się pomyliłem
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Klin [188.33.28.*]
    Jest korekta. Ktoś ma pomysł gdzie podkładać ręce?
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~hormon [79.188.89.*]
    nie widzę kursu niżej niż 66
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Klin [188.33.28.*]
    Zobaczymy. 66 już jest
    Wytrzyma, wytrzyma :)
    Intra złamali. Zobaczymy na zamknięcie
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~nowy [109.206.219.*]
    Co się stało że się tak zrąbało?
    Zupełnie nic. Poza korektą ostatnich wzrostów rzecz jasna