• Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłka... Autor: ~Biegunka [91.150.202.*]
    Aby uspokoić akcjonariuszy... Szybki pozew przeciwko nim. Jeśli takiego nie będzie, to będzie rodziło spekulacje i dalsze obsuwanie się kursu akcji.
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~As [5.173.137.*]
    A ccc nie miało ich pozwać wcześniej?
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~Biegunka [91.150.202.*]
    Ostatnie ich stanowisko ( z konferencji) " Analizujemy wniesienie pozwu..."
    Tylko co tutaj analizować ?!
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~Obiektywnie [46.112.116.*]
    No chyba , że Ninga się nie myli... Wtedy mogą mieć opory, co do złożenia pozwu przeciwko nim.
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~ka [37.109.152.*]
    Jeśli nie uważasz, że powinni mieć przygotowane pisano przedprocesowe z wyliczeniem odszkodowania tak już na wszelki wypadek, to jednak na finalny dokument poczekasz minimum dwa m-ce, bo to nie są takie hop-siup sprawy.
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~realista [46.112.104.*]
    Ninja twierdzi że mieli racje bo spolka otworzy 325 zamiast 350k m2 nowej powierzchni- hahaha

Rynek to nawet w tej chwili 100k m2 nie wycenia - jest strach o HP przede wszystkim. Wyjaśnili przynajmniej czemu nienpodali trading update za q3 bo mieli słaby wrzesień- takze żadna zmiana praktyk
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~Rerefasola [188.146.36.*]
    Ka, przeciez to spoldzielniane trolle z zascianka, ktorym sl zdjelo. W kazdym watku sami ze soba dyskutuja. Oni nie wiedza nawet co to pismo procesowe, za nich mysli AI. Ningi niby dalej brnie, ale poparcia w linku nie ma. Taka typowa biegunka forumowa.
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~Luka [79.188.20.*]
    Dnia 2025-10-18 o godz. 15:27 ~Biegunka napisał(a):
    > Aby uspokoić akcjonariuszy... Szybki pozew przeciwko nim. Jeśli takiego nie będzie, to będzie rodziło spekulacje i dalsze obsuwanie się kursu akcji.

Niestety wokół spółki zrobił się straszny smrod, tu będzie sporo spekulacyjnego grania.
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~Tiamat [79.191.26.*]
    Analityk giełdowy Marcin Podlacki , ciekawie wyjaśnia całą sprawę z NINGA

https://youtu.be/gfD8roVDH2Q?si=WsGYPobObQRZB8cE
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~MSCI [188.33.4.*]
    to prawda, i chyba na dziś widać że nie zamknęły....
    Jeszcze ciekawszy jest jeden z komentarzy pod video i chyba w punkt. Te shorty grają na wyrzucenie CCC z WIG 20 i MSCI POLAND wtedy w naturalny sposób zamkną swe pozycje bez konieczności odkupywania na sesjach. Ma to sens. Jeśli to zobaczą fundusze to same się przestraszą najprawdopodobniej niestety

• Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~Anonimowy [83.22.136.*]
    Dlaczego jeżeli Ccc nie będzie w Wig 20 i MSCI POLAND to nie będzie konieczności odkupowania na sesjach? Wtedy wchodzi jakiś handlel pozasesyjny? Serio pytam, bo nie wiem
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~MSCI [188.33.4.*]
    sprawa wygląda tak, iż dzieje się to konkretnego dnia po sesji giełdowej na dogrywce. Jeśli Spółka będzie musiała opuścić np. MSCI to fundusze, dla których benchmarkiem jest skład indeksu tego dnia będą sprzedawać akcje. Wtedy na akcjach tych podmiotów są gigantyczne obroty. Jeśli więc CCC będzie musiało opuścić ten indeks, to te Fundusze (o których pisze powyżej) będą sprzedawać tego dnia akcje a w naturalny sposób pojawi się popyt od szortujących akcje CCC.
    Ma to sens, czy tak jest nie wiem. Ale sprawa jest już naprawdę bardzo dziwna, szkoda CCC, choć trzeba przyznać, iż wszystko zaczęło się od emisji. C/Z 14,8 historycznie niska ale czy taka bardzo atrakcyjna. Biorąc pod uwagę prognozy niska, ale widać iż nie będzie to proste. Szortom pomaga jeszcze pogoda, w zasadzie Spółce nie sprzyja za wiele nic. Za to chyba szortom tak. Sam Prezes raz widział worldbox jako koń pociągowy i kiedy wszyscy chcieli informacji jak to idzie, na konferencji chyba dwa kwartały temu nic nie powiedział o tym, po kolejny kwartale albo tym samym wyskoczył z torebkami. Nie oglądałem ostatnio czy opowiada jeszcze o tym amerykaninie właścicielu marek czy też temat umarł.
    Jedno jest pewne temat zapasów odbija się Spółce i będzie odbijał i będzie mocno analizowany.
    Trzymam kciuki za CCC ale coraz mniej widzę jasną wizję tego jak te zakładane cele osiągnąć.
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~realista [46.112.104.*]
    Jak patrzysz na c/z i podajesz te dane jako pkt odniesienia to faktycznie coraz mniej widzisz.
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~Drab [37.47.215.*]
    Jak to nic nie sprzyja spółce? Pogoda jest teraz okej akurat poza jednym tym tygodniem przyszłym, kurs dolara jest super, cena ropy jest fajna, stopy procentowe poszły kolejny raz w dół, druga połowa roku jest na korzyść ccc, mnóstwo shortów i afera jakiej nie było chyba dawno i to poszło na całe szczęście medialnie, możliwy skup przez ccc (tak mówił prezes ale to tylko tak o), wskaźniki przegrzane w dół, rekomendacje podtrzymane dla spółki, otwarcia skumulowane w tej części roku, wyprzedaż w formie promocji „druga tańsza rzecz 50% taniej”(zwrot na kartę) i tutaj to jest jakby szczęście w nieszczęściu, bo pozbywają się stanów magazynowych kosztem marży ale na korzyść pozbywania się argumentów dla shortowania no i zwrot jest na kartę i kasa i tak wróci do spółki. CCC jest nadal w trakcie restrukturyzacji, bo tak można nazwać te wszystkie inwestycje i jest to prawdą, że prezes powinien lepiej informować o tym co się dokładnie dzieje, nie tylko hasłowo, że ma plan i będzie git
  • Re: Drab Autor: ~MSCI [172.225.188.*]
    Drab, pamiętaj, że Spółka podała iż zabezpieczyła kurs a było to w okolicach 3,95 a więc 10% wyższych niż teraz. Nie można zamknąć ich bez strat. Jak teraz zawieraja na kolejny rok to bedzie super za rok. Teraz kupuja walute po ustalinym a wiec 3,95 a może i trochę wyższym.

Teraz zapasy będą na świeczniku a jak mają spadać jak jest ekspansja. To nie jest takie proste wszystko. To już ogromny biznes. Z tą pogodą nie do końca chyba się zgodzę choć przyjmuje że znasz się lepiej.

Sam raport i jego wiarygodność słaba jednak wskazuje na pewne obszary gdzie jest ryzyko. Sam o komunikat o tej spółce gdzie sprzedają dziwny, nagle w tym momencie. Niestety myśle iż wstępne wyniki za kolejny kwartał czyli początek listopada to bedzie kolejny zjazd. Nawet jak będą dobre. To nie wystarczy przy tej historii. Mogę się mylić. I przyznam nie mam teraz akcji i nie pisze by spadały bo chce kupić. Mialem kiedys od 40-160. Chętnie wejdę ale Miłek musi zrozumieć że sam szpan już nie wystarczy. Teraz nie wiem Jaka jest strategia, ktorą kontynuuje a którą nie. Moim zdaniem czkawka odbija sie ta zmiana strategii zarządzania i ta emisja. Nie do końca dobrze wyceniona wtedy przez rynek. Wtedy nie było podstaw do wztostu ze 180-240 i za to teraz Spółka płaci
  • Re: Drab Autor: ~Drab [37.47.215.*]
    Pełna zgoda:) poza całością wpisu Twoje, podkreślę ogromną słuszność i trafność tego, że ccc musi przestać być handlowcem tylko i jechać na masie sprzedaży itd i musi zacząć zarządzać biznesem w sposób ułożony i skoordynowany na poziomie całości biznesu, spiąć biznes żeby był kontrolowalny i mierzalny, nie tylko zdany na to, że „będzie lepiej”
  • Re: Drab Autor: ~Drab [37.47.215.*]
    MSCI ja mam tak samo, do tamtej konferencji wszystko się spinało, a teraz najwidoczniej słowa padły, są jakieś kłody i przyszedł czas na przełykanie śliny, a wystarczyło powiedzieć jak jest otwarcie i trochę rzucić mięsa, a na pewno nie mówić za dużo od początku żeby potem nie przełykać właśnie śliny. Tak czy inaczej obecny poziom spadków jest jakimś żartem
  • Re: Drab Autor: ~MSCI [172.226.64.*]
    Dokładnie tak:) pełna zgoda! Odnoszę wrażenie że wszystko szło świetnie i jak przestało to Miłek nie stanął do tego i dlatego teraz płaci za to cene bo nie do końca mu wierzymy
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~Anonimowy [83.22.136.*]
    Dzięki, teraz rozumiem. Ale to by znaczyło że fundusze wyjdą ze stratą. Nie lepiej im olać te benchmarki i przetrzymać szorty?
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~Drab [37.47.215.*]
    To zostało ujawnione, że chcą zbić kurs żeby wypadło ccc z indeksu MSCI żeby wygenerować podaż dodatkową albo do zbicia kursu jeszcze albo do wyjścia shortow podczas tej podaży. Ten raport dokładnie pod to był. Uważam także, że shorty jeszcze zaatakują raz i wtedy będzie walka ostateczna ale co się wydarzy naprawdę, to się przekonamy. Jak dla mnie nawet jeżeli ccc nie dowiezie wyników i nawet jeżeli rozwój się opóźni, to nie jest to w żaden sposób do spadku kursu już przy obecnym poziomie. Każdy spadek jest jedynie spekulacyjnym atakiem k spekulacyjnym, to też nie jest właściwe słowo. Ubijanie kursu na siłę wbrew przesłankom. Obecny c/z już jest niski, a spółka się rozwija, a nie zwija i nawet argumenty, że kurs rósł pod ogromne nadzieje nie przejdzie, bo to bzdury są pod publiczne tworzenie atmosfery pod zbijanie kursu. Ja jestem w każdym razie gotowy na kolejne zakupy jeżeli zaatakują, tak samo jak teraz przy 133 dokupiłem
  • Re Anonimowy Autor: ~MSCI [104.28.64.*]
    Oni się takimi rzeczami nie przejmują, dla nich benchmark jest odniesieniem. Poza tym cała historia z funduszami czy to na krótko czy na długo, oni nie grają swoimi pieniędzmi. Ccc to kropla dla tych funduszy. Sprawa ccc wydaje się jednak pierwsza taka w historii. To nie może być przypadek że 10 funduszy szortuje w tym samym czasie Spółke. Przeciwko jednemu jeszcze 1,5 roku temu było trudno a przeciw 10. Spokojnie jednak, to wróci do ceny ponad 200 ale ta akcja musi się skończyć. Zanim to się stanie może minąć może i kwartał lub dwa.
    Moim zdaniem dopiero jak realnie będą efekty nowej strategii. Teraz baza jest już wysoka dla wyników, koszty ekspansji są wiec poprawiać bazę nie bedzie łatwo a bez poprawiania o 20-30% chyba mocniej niz 160-170 zł nie odbije. A to może potrwać z rok.
    Obym się mylił...
  • Re: Re Anonimowy Autor: ~Drab [37.47.215.*]
    Tutaj pełna zgoda, to nie może być przypadek ale też nie skłaniam się ku tezie, że ccc to fasada i nagle wszyscy to odkryli i tak z czystej kalkulacji im wyszło, że kurs powinien lecieć.
  • Re: Drab Autor: ~MSCI [172.225.188.*]
    Nie no co Ty, pełna zgoda, to porządna Spółka, super wzór restrukturyzacji. Ja nic złego nie piszę czy też nie chce pisać o Ccc, uważam iż to co zrobił Miłek jest genialne, mam po prostu od pewnego czasu wątpliwości i nie rozumiem pewnych rzeczy. Staram się być obiektywny i pewnie jak zawsze kiedy masz jakieś akcje patrzysz na nie z innej perspektywy, wierząc bardziej i tyle. To normalne.
    Do konferencji na której liczylem iz bedzie kontynuowany temat worldbox i tego gościa ze stanów rozumiałem wszystko, potem ta emisja...
    Wszystko jest możliwe ale ja osobiście uważam, że plan legł w gruzach właśnie shortom ale to tylko moje prywatne zdanie. Inwestorzy są świadomi już zagrywki i jej celu. Zostało to odtrąbione w mediach, a sytuacja spółki i otoczenie sprzyja wzrostowi, no i sama wielkość pozycji shortów nie sprzyja. Żeby kurs spadał nadal to pomyślcie ile by musieli jeszcze władować w spadki, a to raczej już samo ciągnie w stronę reakcji knf. Nie jest potrzebny pozew ccc przeciwko Nindze, bo się pozabezpieczali o dlatego tylko „analizują” zamiast składać pozew ale wystarczy, że jest wskazane jaki jest cel całego tego planu shortów. Pożyjemy, zobaczymy:)
  • Re: Ninga Research dalej brnie w swoją teorię(PB)...Jedyna rada dla Miłk Autor: ~samuraj_84 [195.74.51.*]
    Uważam, że z tym graniem na wyrzucenie CCC z MSCI Poland coś może być na rzeczy, po czwartku shorty nie tylko nie zamykały pozycji ale jeszcze dołożyły, także sądzę że podejmą ostatnią próbę zbicia kursu. W wyrzucenie z wig20 nie wierzę, musieliby chyba zbić kurs poniżej 100 zł a o rewizji decydują także obroty, a te ostatnio na CCC są wysokie a kilka razy bywały nawet najwyższe w całym indeksie. Generalnie jeżeli zakładamy, że biznes będzie się rozwijał to prędzej czy później kurs urośnie, ale nie wiemy czy to będzie za 3 tygodnie czy za pół roku. Na podstawie doświadczeń z innych spółek (JSW czy CDR) widać jednak, że shortujący potrafią być bardzo uparci i mogą chwytać się wszystkich metod aby zbić kurs.
[x]
CCC -0,11% 141,85 2025-11-10 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.