Dawno nic z AT nie pisałem. Jak wygląda ogólna sytuacja według mnie? Pisałem dawno o boczniaku, nie przewidziałem tylko chwilowej zrzutki na 2.10, ale kurs się tam szybko wybronił. To tylko potwierdza to, co już się zdarzało wcześniej, że bliskie stop lossy są tutaj złym pomysłem. Nie licząc dwóch świec, konsolidacja przebiega powyżej 2.34, bo tam mamy historycznie bardzo ważne wsparcie.
Wsparciem jest też średnia SMA 50 miesięczna, która jest zawsze dobrą trampoliną w śrendim/długim okresie (przykłady CDR i CIG). Spadek do 2.38 to był jej retest, na razie udany dla byków (ale miesiąc się jeszcze nie skończył). Przestój jest zrozumiały po wzrostach o ponad 100% do 2.88.Tak jak wczesniej czekaliśmy na wybicie z trójkąta, to teraz poczekamy przynajmniej do początku nowego roku na złoty krzyż na wykresie tygodniowym (przebicie średniej 200 od dołu przez średnią 50).
Co w krókim terminie, to loteria więc pobawię się we wróżbitę. Średnia 50 dzienna nadgoniła kurs, więc jest się od czego odbić, ale nie wykluczam jej przebicia od góry i po jakimś czasie odbicia (kurs tutaj lubi schodzić pod średnie nawet przy kontynuacji wzrostów). Tak samo zbliża się linia trendu wzrostowego (dołki końcówka czerwca i lipca), mamy 23% fibo od ostatnich wzrostów + wspomniane wsparcie horyzonalne. Myślę, że kolejny tydzień lub nawet trzy, będzie ruch w bok, aż dotkniemy linię trendu i się od niej odbijemy (tutaj liczyłbym na brak dolnego cienia poniżej tej linii). Are równie dobrze może się to stać podczas jednej chwilowej ale mocnej zrzuty na 2.20. Potem być może wyrysuje się kanał wzrostowy (a nie klin) i osiągniemy nowe maksimum tegoroczne (nie wyżej niż opór który przebiega przez maksima z sierpnia i września, obstawiam 3.10-3.20, bo tam dodatkowo są opory horyzontalne). Jednak na znaczny ruch w górę (4.0-4.40), trzeba wybić się z tego kanału, a to wymaga cierpliwości.
Co do RSI, to na dziennym jest znaczne ochłodzenie, ale nadal daleko do 30 na korektach, czyli mocny trend wzrostowy. Co do chłodzenia tygodniowego RSI to się po części zgadzam, ale co widać, może też się chłodzić podczas boczniaka.
Zgoda, że miejsce na topce jest najważniejsze, ale patrzę na jedno i drugie. Followersi i wishlista bardzo przyspieszyły od 30 września, a kurs jest od tego czasu na lekkim minusie. Z drugiej strony spodziewam się spowolnienia przyrostów ale wzrostu kursu do końca roku, chyba, że wcześniej zorganizują kolejne paytesty albo wypuszczą nowy trailer, to będzie rosło jedno i drugie.
To kilka groszy niżej niż 2.20, o którym pisałem. Nie jest to mój bazowy scenariusz, ale nie wykluczam, jeśli stałoby się to szybko dzisiaj/jutro. Nadal byłoby to w ramach trendu bocznego. Liczę bardziej na kolejny dołek w linii trendu wzrostowego i odbicie, ale jak nie utrzyma, to wtedy może być retest i w tym drugim scenariuszu nie musi to się stać w tym tygodniu.
Trwało to trochę i tak się złożyło, że średnia tygodniowa i linia trendu były w piątek prawie na takim samym poziomie i tam doszło minimum sesyjne i kurs odbił (robiąc jednak cień na tej potencjalnej linii trendu). To newconnect, więc nie ma co patrzeć tak dokładnie na świece, ale na dziennym widać coś, co przypomina poranną gwiazdę doji (gdyby tylko otwarcie było odrobinę niżej). Według mojego scenariusza, powinno teraz odbić przynajmniej do 3.20-3.30.
Ale zobaczymy. Jak będzie jeszcze po drodze retest nieudanych wybić (1,93-2.00), albo trochę niżej 23% fibo od ATH, to chętnie dobiorę, chociaż już miałem nie zwiększać. Ważne będzie zamknęcie miesiąca, żeby zobaczyć, czy średnia 50 miesięczne będzie utrzymana. Jeśli nie, to moze być podobna męczarnia ze średnią, jak kwiecień-wrzesień 2023, tylko teraz moim zdaniem z innym finałem (pokonanie średniej). Fundamenty przemawiają za takim scenaruszem (czas do premiery, miejsce i szybkość awansu w top wishlist i liczba followersów vs GR2, większy udział w zyskach vs GR2, praca nad projektem Swift, debiut na GPW).
Też tak uważam. Na wzrost kursu w dłuższej perspektywie kluczowe znaczenie będzie miała każda informacja dot. VM oraz kontynuacji GRa a nie AT. Odnoszę dziwne wrażenie, że w ostatnich dniach kurs OML jest na siłę dołowany a przed nami spotkanie online z zarządem. Czyżby chcieli podzielić się jakimś ciekawym newsem?
Zobaczymy, chociaż ja też nie wiem o jakiego discorda chodzi. Ale co do kierunku w długim terminie to chyba się zgadzasz? Krótki traktuje jako zabawę, bo obracam 10% pozycji a reszta jest zamrożona i przestałem dokupować, bo za dużo tego już mam, ale też chętnie poznam twoje zdanie.