• Jaki peak na premierę? Autor: ~joker201 [109.243.3.*]
    House builder 2 obstawiacie?
    ja myślę że koło 500
  • Re: Jaki peak na premierę? Autor: ~Ed [46.112.110.*]
    I znów premiera na Xbox Yunkyard są niemożliwi robią gry taśmowo
  • Re: Jaki peak na premierę? Autor: ~takitamtenteges [185.186.39.*]
    Łatka Mały Playway nie wzięła się znikąd.
    500 - smutna panda
    1000 - 1500 - mój typ
    2000+ hory shet czemu nie kupiłem więcej
    Niemniej wiem że wszyscy lubią patrzeć na peak, mnie bardziej ciekawi retencja po kilku dniach.
  • Re: Jaki peak na premierę? Autor: ~Hi [83.243.134.*]
    Ciężko będzie o peak 500 więc polecam zejść na ziemię. Peak w okolicach 2000 przy tej kapitalizacji to by był kosmos. Ale marzyć można
    Pozdrawiam z sosny. Nie lubię naganiać na mrzonki więc może nieco rozwinę.

All time peak jedynki to 777 więc ten przedział 500-1000 brzmi jak najbardziej realistycznie według mnie. 500 i poniżej będzie więc smutną pandą bo da wynik znacznie gorszy niż pierwowzór. Widziałem gorzej zapowiadające się gry mające wyższy peak niż to.

Wyżej to taki tam optymizm i marzenia, bo czemu nie ;p gra wygląda o wiele, wiele ładniej niż pierwsza cześć. Pokazałem synowi to od razu zapytanie czy kupię (od jedynki uciekł)

All time peak 1 miał miejsce kiedy pierwsza gra była mocno niedopracowana jeszcze i różnica między wtedy a dzień dzisiejszy jest duża. Widać dużo pracy włożonej w rozwój.

Spółka też raczkowała dopiero, teraz widać że zatrudnili ludzi/wypracowali kompetencje. Inny poziom wydawniczy i produkcyjny, większy zasięg. (o tym Love and Lie ostatnio to pisali nawet na portalach esportowych xD)

Ogólnie HB1 zacną grą jest ale UI/UX wywołuje krwawienie ze wszystkich otworów ciała naraz. Samo poprawienie tego w 2 już da nam o wiele lepszą retencję, która zawiodła jak na symulator w 1. Dla mnie to cud i zagadka na lata, że ta gra się obroniła z tak wysoką sprzedażą, ocenami i retencja w długim czasie.

HB2 to będzie gra dwóch premier. Jutrzejsza early accessu, pozbawiona multiplayera (tak wnioskuję z trailera, nic tam nie ma o multi) i pełne wydanie już z multi (no ale tutaj w ogóle pierwsze odpalenie musi przynieść jakiś przyzwoity $).

Spółka wydaje się mocno inwestować w tworzenie gier kooperacyjnych (HB2, Purrifiers) i wykorzystanie AI (pierwsze kroki w Love and Lie ale też widzimy ziutka wygenerowanego i animowanego w AI na trailerze HB2). Dodatkowo są chyba pionierami na skalę światową jeżeli chodzi o ilość bundle. Jutro pójdę po fajki i dostanę w bundle HB2 jeżeli strategia będzie kontynuowana jak dotychczas.

Więc jutro mamy takie pierwsze lekkie sprawdzam tego podejścia ale bez samego multi (chyba, że się zdziwię i jutro gramy online ale bardzo wątpię)

Rynek też nam walor raczej zignorował póki co więc oczekiwania nie są duże (o ile jakiekolwiek) a efekt zaskoczenia może być spory przy wcale nie tak dużym peaku jak 1000+. 2000+ wyrwałoby kurs z butów więc ofkorz pomarzyć można :)

No ale to sobie możemy zgadywać, jutro weryfikacja. Trzymam kciuki za ekipę i pozdrawiam akcjonariat.
  • Re: Jaki peak na premierę? Autor: ~Hi [46.230.140.*]
    Niestety ale nie widać kompletnie zainteresowania przed premierą. Przyrosty dziennie po 10 followersow czy 12 polubien posta na steam odnośnie premiery. Może być naprawdę słaba premiera. Myślę że Nerd Simulator który wychodzi w czwartek może wypaść lepiej gdy podchwycą go stremerzy.
    Niestety ponownie prawdę piszesz ale to też tylko jeden z punktów widzenia.

Widziałem już dość premier aby uznawać wishlistę/followersów jako solidny prognostyk.

Zbyt często zawodzi. Mamy sporo przykładów gier z niską wishlistą/followerami które wystrzeliły i mamy też sporo tytułów które nie dowiozły liczby kupujących względem wielości listy. Schedule 1 jako przykłąd pierwszego i Chernobylite 2 jako drugiego aby daleko nie szukać. Ostatecznie najlepiej człowiek wychodzi ufając intuicji oraz mądrze rozgrywając poziomy wejścia i wyjścia ze spółki.

Historia branży pokazuje, że często gęsto wystarczy jeden influencer z realnym zasięgiem aby ludzie grę kupili i robi to lepsza robotę niż tysiące na wishliście.

Plusem sytuacji jest to że nie mamy "nabuchanego" kursu przed premierą (przynajmniej nie mocno) i szansę na zaskoczenie rynku.

Czy tak się wydarzy oczywiście nie wiem, nie ma sensu czarować że to nie jest spółka high risk/high reward. Ja nawet nie spodziewam się tu żadnego mega-hitu ale solidnego zarobku na wydawanych w najbliższym czasie tytułach i dalszy rozwój. Widzę, że umią w long-sell a to mile widziane na rynku symulatorów gdzie nieogar marketingowy jest powszechny.

Sprawdzając jak to u nich wyglądało kilka lat temu a jak teraz widać że ktoś tam ma łeb na karku i jest ciągły progres.

• Re: Jaki peak na premierę? Autor: ~Joker201 [109.243.3.*]
    Moim zdaniem Nerd Simulator wypadnie lepiej widać to po wyświetleniach na YouTubie na przykład i komentarzach
    Całkiem prawdopodobne. Według mnie najlepiej wypadnie Purrifiers ze wszystkich.

HB2 wystartowali o 15:00. Good luck everyone
  • Re: Jaki peak na premierę? Autor: ~Joker201 [109.243.3.*]
    Ale bida z tym peakiem to już junkyard miał większy :D
    Ale za to coś czuję że jutro będzie kilkukrotnie wyższy na Nerdzie :)
    Ano bida trochę, na pocieszenie większość problemów zgłaszanych to dość łatwe fixy chociaż zastanawiam się czy nie lepiej było to nazwać inaczej niż robić sequel tak różny od pierwowzoru.

Sama gra ma całkiem niezły rdzeń i zamysł więc nadal może być ciekawie gdy podepną multiplayer(z tego co pisał dev w komentarzach na steam być może jeszcze przed full release).

Teraz czekamy na retencję tygodniową i kolejne premiery.
[x]
FREEMIND -6,77% 5,78 2026-04-02 13:35:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.