Nie wiem jak inaczej rozumiec potrzebe pozyskania 12 mln pln?
Brzmi jak srodki na jakies kolejne badania, moze wejscie do konkretnych placowek.
Niestety ale czasy ze ktos przychodzil i kupowal samo IP za 100 mln dolarow to chyba juz są za nami.
Teraz trzeba czegos wiecej.
A do wszystkich marzycieli, gdyby deal był za rogiem to nikt przy zdrowych zmyslach by tak nie rozwadniał kapitału moment przed pozyskaniem ogromnej ilosci gotówki.
I nie ma tutaj debaty, takie są realia.
Uwazajcie na webinar bo bedzie mocne nawijanie makaronu na uszy, ciekawe jak to wytlumaczą :-)
Zobacz ile scope wziął kredytu od EBI parę miesięcy przed transakcją , tu na zgodę 501 można czekać do końca roku plus czas na podpisanie umowy , z pustą kasą negocjacje są dużo gorsze , poza tym nowe zastawania plus kolejne 2 projekty też mocno chcą rozwijać , szkoda czasu , ta pozycja gotówkowa da im teraz komfort w negocjacjach to tylko 4 mln dolarów a przez to może transakcja będzie wyższa 10-20 % ? Same korzyści .
Ruch z emisją raczej wyklucza jakąkolwiek komercjalizację w tym roku. Cena i warunki mogły być uzgadniane przy innym (niższym) kursie niż obecny. Ostatnie ruchy na papierze świadczą, że ktoś zdecydowanie tym kursem sterował dla "wyższego" celu. Widocznie potrzebują gotówki "na gwałt" stąd też taki sposób przeprowadzenia emisji. Może potrzebują na nowe projekty, może na jakąś akwizycje, może na bieżącą działalność i bezstresowe negocjacje a może ( jak jest to teraz w "modzie" ) trzeba zwrócić jakąś dotację. Swoją drogą przegapiłem informację czy ostatnia dotacja AC wpłynęła na rachunek spółki. Dość ważna będzie informacja co to za renomowany inwestor. Jeżeli to podmiot na "I" to finalnie akcje trafią na ulicę :)
W poniedziałek "opowieści z mchu i paproci" bez żadnych konkretów.
Nikt tu nigdy nie liczył na ten rok
Prezes musi mieć bardzo mocne karty w tym momencie, że Fund wykłada taka kasę
Tam już pewnie jest wszystko ustalone fda to formalność a firma zapewne na M już zdecydowana
Fund wchodzi na gotowe, teraz kwestia kiedy wszystko oficjalnie ogłoszą
Dnia 2025-10-11 o godz. 12:35 ~oldschool napisał(a): > > A do wszystkich marzycieli, gdyby deal był za rogiem to nikt przy zdrowych zmyslach by tak nie rozwadniał kapitału moment przed pozyskaniem ogromnej ilosci gotówki.
Jak już ktoś pisał, fundy nie chcą się bawić w drobne. Jeśli fund postawił warunek, że wchodzą, ale co najmniej za 10 mln, to niestety "pan żąda, sługa musi". Jak wam już liczyłem, spółka na każdy dodatkowy milion wzięty ponad minimum, które wynosi powiedzmy 6 mln, traci 0,5 mln dywidendy. To razem "tylko" 3 mln, bo 6 mln wzięto nadmiarowo, więc w czym problem.
Tak to niestety wygląda, że spółka traci mniej, a akcjonariusze tracą dużo więcej, bo taki jest podział dywidendy. Spółka dostaje wg polityki dywidendowej 25% dywidendy, a akcjonariusze 75%, więc to akcjonariusze tracą najwięcej na rozwodnieniu.
Jeśli ta kasa jest potrzebna do przyspieszenia prac nad innymi urządzeniami, to jestem za. Jeśli jest potrzebna do prowadzenia negocjacji bez noża na gardle i wyrwania więcej kasy, to też jestem za. W sumie to się może jeszcze opłacić, to byłby niezły zwrot akcji (dosłownie i w przenośni).
Jeśli miałoby być zmarnowane pół roku na czekanie na komercjalizację, to to jest niedopuszczalne - konkurencja nie śpi, wszystko pędzi, ludzie znajdują zatrudnienie w innych spółkach i nie będą czekać, bo "może cię za pół roku zatrudnimy, a może za rok, jak będzie obsuwa z terminem", a sztuczna inteligencja może wymyślić coś takiego, że to wszystko okaże się niepotrzebne (w co wątpię), albo trzeba będzie jak najszybciej zainstalować sztuczną inteligencję na różnych urządzeniach. Oczywiście nie chodzi tu o LLM, tylko systemy wybierające sposób działania urządzenia na podstawie danych zebranych z wielu zabiegów wcześniejszych pacjentów. Coś mi się zdaje, że to będzie zaraz obowiązkowe.
Dywidenda .....skoro już o niej teoretycznie mówimy .
Powiedz mi jaka jest średnia stopa dywidendowa spółek na GPW ? w Wig 20 to jest ok 4% za 2025 , dla całego GPW ok 5-6%.
Oczywiście w przypadku ICE może być to znacznie więcej jak to było w przypadku SCP, ale to nadal powoduje iż wycena kursowa akcji powinna być znacznie większa, niż ilość gotówki jaką ewentualnie postanowi wypłacić.
Tu przykład SCP i wypłacanej dywidendy ile wyniosła ona na 1 akcje oraz jaki był w momencie ogłoszenia tej dywidendy kurs akcji SCP na rynku, potem urósł jeszcze do ponad 300 pln za akcje.