• Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~grubasek [89.72.61.*]
    Goodyear nie zamierza dać więcej za Dębicę

Puls Biznesu, pb.pl,24.09.2009 08:31

Amerykański koncern nie podwyższy ceny w wezwaniu na akcje Dębicy.
    Wygląda na to, że w wezwaniu na akcje Dębicy amerykański producent opon Goodyear nie skupi "poważnej" liczby papierów, nie podwyższy bowiem ceny.

— Uważamy, że cena w wezwaniu jest godziwa, jeśli odniesie się ją do średniego kursu Dębicy z ostatniego roku. Nie zamierzamy jej podwyższać — powiedział Keith Price, dyrektor ds. komunikacji Goodyeara.

Cena wynosi 59,52 zł i jest niższa od obecnego kursu giełdowego (wczoraj na zamknięciu wyniósł 63,80 zł). Jednocześnie jest równa ustawowemu minimum — ustalono ją na poziomie średniego kursu z ostatnich trzech miesięcy. Zdaniem PZU AM, najważniejszego z mniejszościowych akcjonariuszy, cena jest niesatysfakcjonująca, a samo wezwanie jest tylko formalnym wypełnieniem obietnicy złożonej przez Goodyeara w 2008 r. Dlatego PZU AM nie odpowie na ofertę.
  • Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~tom [193.138.241.*]
    Czyli potwierdza sie to co wczesniej pisalem
    to wezwanie tylko po to aby nikt im nie zarzucil ze wezwania nie bedzie.

Oni nie skupia akcji z gpw wiec poczekamy kolejny rok na wezwanie albo 2 lata.

• Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~myslec trzeba [87.204.87.*]
    a co maj mowic?? no jak nie skupimy akcji to zrobimy nowe wezwanie po wyższej cenie. kto by wtedy akcje oddał?
  • Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~NOWY [99.41.32.*]
    Da więcej-Da.Pozd
  • Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~Waldi [79.191.51.*]
    Tom już kilka razy się pomylił i głosował za miłością i zaufaniem,jego poplecznik uderzył go od razu po kieszeni na początku sprawowania władzy i jak widać niczego się jeszcze nie nauczył i się nie nauczy w przyszłości i tak samo wydaje błędne opinie na temat Dębicy.

W życiu trzeba się trzymać zasad bo wiadomo już od dawna ,że biznes rządzi światem, jak wiem, że ja nic nie mogę ukraść to muszę robić tak np. glosować aby nie dać komuś żeby kradł,jeśli daję to jestem "głupkiem" wyjątek robi się tylko jak mam korzyść bo każdy w życiu ma swoje 5 minut, jak nie wykorzysta to jest "durniem".

A teraz Tom, Ringo i kilku innych tu nie wie i czeka nie cierpliwie czy da mu goodyear te 120zł czy nie, są na łasce,tak wychodzą ludzie którzy uwierzyli w obietnice i cuda, ja jedno tylko wiem czego mnie nauczono w dzieciństwie, żeby jutro rano stać to trzeba jeść, taka jest prawda a nie naiwność

Dzisiaj wszystkie gazety i portale opisują jakie mamy obietnice i cuda jedna goni za drugą ale to dzięki takim ludziom jak w/w wstyd i hańba,ale żyd i niemieć nie zna takiego słowa.

• Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~xxx [10.8.208.*]
    waldi nie pij wiecej. co do debicy i goodyear to powiem wam jak bedzie. na tydzien przed koncem wezwania bedzie podwyzeszenie ceny. nie wiem na ile ale mysle ze na 65 minimum.
  • Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~mintaj [85.222.87.*]
    jeśli tak będzie to cena rynkowa na DBC skoczy wtedy momentalnie do 67 zł i to nam da lepsza bazę pod kolejne wezwania i zabezpieczenie przed spadkiem kursu jeśli szeroki rynek będzie dołował w listopadzie.
    Ciekaw jestem czy goodyear będzie ogłaszał wezwanie co 3 miesiące podnosząc cenę o parę złotych i w końcu dobrnie w którymś tam wezwaniu do tych 120 żeby skupić od tych najtwardszych.

Ale ile osób po drodze się wysypie i ile kasy goodyear oszczędzi dzięki takiem cykaniu...

• Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~TOM [193.138.241.*]
    WALDI stajesz sie poeta.

Przestan pisac androny tylko pomysl :

Cena od 4 miesiecy stoi na 60 zł.
    Wezwanie ogloszono na 59 z groszami.
    Reasumujac :
    Ktos od paru miesiecy wiedzial jaka cena bedzie w wezwaniu.(tu przypadku nie ma)

Pzu krzyczy ze sie nie zgadza na taka cene ,i nic nie robi aby wezwanie bylo wieksze.
    Kurs stoi po wezwaniu jak zaklety.

Fakty sa takie ze:
    narazie o podwyzszeniu wezwania nie ma co marzyc.
    Podwyzszenie wezwania o 5 zł nic nie da -bo pzu podobniez chce wiecej.(pytanie ile wiecej)
    Goodyear osiagnal zamierzony efekt chce skupic po 60 zł akcje,i nie jest tak jak piszesz ze on nie ma czasu.On wlasnie ma czas.Czasu nie ma pzu i drobni inwestorzy.
    Ktorzy mysla a moze wyjsc z debicy i zaiwestowac w cos innego,Wszystko rosnie tylko debica stoi.Na tym wlasnie zeruje goodyear obecnie.
    Co do pomylek to narazie ja jako jedyny przewidzialem cene w wezwaniu ze bedzie po 60 zł.Pisalem co prawda ze bedzie po 56 zł (lecz porownujac to do innych wycen 120/150 zł to moja pomylka jest malenka).

Jedynymi znakami zapytania sa 2 rzeczy :
    1)co pzu obiecalo goodyearowi 2 lata temu ?(jakich rzeczy mialo nie robic? czyzby chodzi o pompowanie kursu ?)
    2)Dlaczego pzu nie winduje ceny akcji?-de facto to w ich interesie jezeli goodyear chce naprawde wykupic debice w calosci.

I odpowiedz na te 2 pytania odpowiedza po ile bedzie wezwanie ostateczne.
    Szczegolnie interesujace jest wg mnie pytanie nr 2 .Teoretycznie jezeli goodyear chce wykupic 100% ,to pzu powinno pompowac kurs na maxa-wykupic wszystkie akcje a tego nie robi-bo wowczas zawsze zarobi.

Cala reszta to tylko nasze spekulacje i domysly.

pozdrawiam
  • Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~xxx [10.8.208.*]
    dlatego teraz kots z pzu jedzie do gooyear i ustala wyzsza cene , mysle ze 65-75 i tam niestety pzu odda. i ja zreszta tez. tal to widze. a przeciez chyba pzu wlasnie przedstawilo scenariusz ze jedzie ktos na rozmowy do usa, ustalic wlasnie jak sadze wyzsza ale nieco tylko wyzsza cene i zamknac ten temat. tak ja to widze
  • Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~waldi [79.191.51.*]
    Będę pił bo można świra dostać.
    Ja nie jestem i nie byłem na czyjejś łasce mogę czekać,nikt mi ciemnoty nie wciśnie bo jestem biegły w tych sprawach a goodyear zostanie zmuszony do zapłaty 120zł tak jak Michelin za Stomil Olsztyn bo inaczej zostanie bankrutem- decyzja będzie bardzo szybka zobaczycie.

Goodyear ma stałego przedstawiciela w Warszawie, który ma wszystkie pełnomocnictwa i PZU nie musi jechać do USA,wszystkie swoje uwagi PZU co do wezwania wystosowało na piśmie w tym tygodniu.
  • Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~mintaj [85.222.87.*]
    Waldi o jakim czasie myślisz?
    Michelin dał ostatecznie o 100% większe niż pierwsze ale stało się to po 18 miesiącach:

Michelin i wezwania:
    2001-09-06 wezwanie po 24,5 zł
    2003-06-04 wezwanie po 46,50 zł

Chyba sobie też poczekamy parę miesięcy na dobrą cenę.
  • Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~waldi [79.191.51.*]
    Mintaj my już czekaliśmy te 18 miesięcy, to nas już nie obowiązuje goodyear zobowiązał się w umowie ,ze w ciągu 18 miesięcy wykupi wszystkie akcje po dobrej cenie dla akcjonariuszy ,teraz czas już na finał więcej czasu goodyear już nie dostanie, nie daj się zwieś bo później od chorujesz, słuchaj tych ludzi co w życiu nie dali się zwieść
  • Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~ad [91.150.161.*]
    Dadzą dadzą więcej - i to dużo więcej
    Wiecie ile goodyear zarabia rocznie na dębicy - no jak myślicie ile !..............tutaj tylko widzę Waldi jest w temacie i paru innych rozsądnych inwestorów.
    No to czytajcie około 200mln zł rocznie ( Dębica +Goodyear tires ) - firma handlowa/
    - normalnie firma tyle zarabiająca nawet w czasie kryzysu jest wyceniana kilka krotnie więcej/
    może dla przypomnienia wypowiedź prezesa PZU - cena w wezwaniu nie jest nawet zbliżona do godziwej wartości spółki.
  • Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~tom [193.138.241.*]
    to ze dadza wiecej to ja tez jestem tego pewien.
    Pytanie tyko kiedy,i co robi pzu z cena akcji.

Ale ja jestem cierpliwy i nie opowiadam bajek od wezwaniu po 120 zł za miesiac.
  • Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę Autor: ~mochoo [85.222.86.*]
    Wygląda na to, ze Goodyear nie odpuszcza:

http://www.inwestycje.pl/gpw/aktualnosci_gpw/pozytywne_opinie_dotyczace_oferty_zakupu_akcji_firmy_oponiarskiej_debica_s_a__;71142;0.html

Mi to wyglada na ewidentna ustawke PZU. Amerykanie nei dadzą więcej. Ja oddaje DBC, póki jest pewna i zainwestuję w cos innego, a okazji teraz nie brakuje. Nie wiadomo, ile to jeszcze potrwa.

• Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę?Oj da.... Autor: ~slowan [89.174.214.*]
    Panowie spokojnie...Debica to jedna z najlepszych spolek na gieldzie....za kilka miesiecy i do nas usmiechnie sie szczescie i ZOSTANIEMY SOWICIE WYNAGRODZENI...Mysle ze juz niedlugo ujawni sie kolejny akcjonariusz majacy powyzej 5%...
  • Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę?Oj da.... Autor: ~ad [91.150.161.*]
    Już widzę jak....... Pzu - Nordea - Ing................biegnął do unicredit ze swoimi akcjami i oddają co łaska. Goodyear się chyba pomylił albo ma nas polaków za idiotów.
  • Re: Goodyear nie da więcej za Dębicę?Oj da.... Autor: ~xxx [10.8.208.*]
    wezwanie zostanie podwyzszone. to pewne. w innym razie pzu narobi klopotow goodyear. za nie wywiazanie sie z umowy i ta dywidende- jesli dobrze zrozumialem to musza sie dogadac. pytanie jest wiec tylko takie na ile zostanie podwyzszone wezwanie/ moim zdaniem 70-80zl
[x]
DEBICA 0,68% 89,00 2026-05-18 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.