Jeżeli gra będzie kosztowała 15 dolarów to realnie biorąc pod uwagę niższą cenę w wielu biedniejszych krajach będzie to średnio 10 dolarów czyli 36 złotych. 50% na podatki i opłaty dla steam i na czysto zostaje 18 złotych. Żeby spłacić wydawcę i swoje koszty, razem 15mln to trzeba by sprzedać 833tyś kopii i wtedy jest na zero. I od wtedy kolejne kopie to działka dla wydawcy, KK, zespołu. Analogicznie jak gra będzie kosztowała 25 dolarów, w co wątpię osobiście. To realna cena 20 dolarów czyli 72 zlote, na czysto 36 złotych. I wtedy Żeby wyjść na 0 potrzeba 417tyś kopii. Nierealne . Może po 10 latach. Na pewno zarobi wydawca i KK. Sonka nie wiadomo, albo wóz albo plajta. W gamingu już nikt nie wierzy w obietnice, inwestorzy się już nauczyli liczyć. Chyba że spekuła wejdzie na spółkę jak na oml np. i podbije kurs. Ale watliwa sprawa bo FF malutki i obrót tragiczny. Wychodzi na to że jeszcze więcej kopii do zwrotu jest potrzebnych bo KK bierze działkę od 1 sztuki.
upraszczasz bardziej niż ja i oszukujesz kłamiesz wręcz pisząc takie bzdety...
1. plajwej nie zmieniałby umowy na jego zdaniem "inną - lepsza" która odcinałaby kupony tak długo jak gra będzie w ruchu - po mojewmu widzi zysk wiekszy niz to co podpisał w 2023 roku
2. team17 wykłada 1/3 kapitalizacji obecnej Stonki aby mieć prawa do gry i udziały w zyskach - to nie jest 4,4mln plajwaja tylko 10.5 mln zeta (po kursie 3,65 dolec) - raczej nie po to aby robic straty - goopi nie jest
3. oszacowałeś 10 doclwó czystego zysku z gry po opłatach w steamie i innych - daje to 286 450 kopii przy cenie 20 dolców czyli ok. 75 zeta - ja pesymistycznie zakładałem raczej 15 dolców zysku ale niech ci będzie
Czyli juz nie 417 tysia kopii tylko 70% twojej oszacowanej ilości - doopka jestes nie matematyk bardziej troll zakłamany szukający okazji na zdobycie taniego papiera ;)
4. ty jeszcze nie wiesz ale idzie przełamanie - do miesiąca sytuacja na papierze ulegnie diametralnej zmianie ;) - ale to moja opinia - twoje bzdety straca na znaczeniu...
Podsumowując - bzdecisz ptysiu swawolny zalecam umiar i ew. zazyj leki bo trujesz doopkem...
Na gamingu nie tylko cyferki sie wycenia, tutaj zapowiada sie hit i jak wejdzie na 1 miejsce global steam to kurs poszybuje na 300 cap i nikt sie nie bedzue na nikogo oglądał, tyle w temacie
Skończyły się czasy kiedy ludzie wyceniali byle premierę na wiele baniek cap i c/z 20. Teraz liczą się liczby i zarobek. A tu go nie będzie bo wszystko pójdzie do KK i 17. Reszta do zespołu i Sonki i to sama resztówka. Dla pozostałych nie będzie nic i takie zaklinanie rzeczywistości jest znamienne dla ludzi na hakach. Nowych inwestorów brak co widać po wolumenie. A to nie koniec kosztów. Ile baniek trzeba na portowanie gry na konsole? Wydawcy nie obchodzi cap spółki, on będzie dostawał kasę nawet jak gra będzie w 3 setce w rankingu a cap będzie 10 baniek lub nawet gdyby sonka splajtowała.
Spokojnie, patrzmy na liczby i katalizatory. Jestem prowzrostowy, bo próg zwrotu to kwestia realnego netto na sztuce, a przy sensownej cenie mówimy o skali sprzedaży do osiągnięcia przy dobrym buzzie. Obecność T17 i PLW to nie hamulec tylko potwierdzenie potencjału, nikt nie wykłada kasy dla sportu. Rynek i tak zweryfikuje to wishlistami, recenzjami i CCU, a jeśli produkt siądzie, algorytmy Steama zrobią swoje. Luka na 3,5 zł to tylko scenariusz techniczny, o kierunku zdecyduje sprzedaż. Po recoup zaczyna się długi ogon i to wtedy rośnie strumień do spółki. Gram pod wzrost i czekam na twarde dane zamiast straszyć.
Na jujube masz FF 6mln akcji i cap 9mln przed dzisiejszym wystrzałem. Idealne warunki dla spekuły, która rozgrywa info o nieistotnej gierce. Tutaj masz cap 32mln i niecałe 2 mln akcji w FF z czego pewnie ponad 1 mln akcji mają wiszącyna hakach i czekający żeby z nich zejść, więc nawis podażowy jest ogromny. Nie ma szans tutaj na powtórkę z jujube. Tu spekuła nie wejdzie. Będą super wyniki będzie kurs wyżej, będzie słaba lub przeciętna premiera leci na 3zlote. Za dużo gęb do wykarmienia
Odnośnie FF to przechodziłem już taką dyskusję na Consoleway CWA jak było bodajże po 4 zł. Też gościu twierdził, że nie ma szans na wzrosty bo za mały FF. A teraz mam tam ponad 100% zysku przed premierą...nowego demo :).
tutaj 2 lata temu było pchanko po 7-8 a potem 14 zeta aby własnie z premiera spuścić ludziom papier mocno przeszacowany - szacunki były pod te 4,4 mln zeta co im plajwej dał na rozwój. Niestety prace nad Stonkiem trwaja dłużej a plajwej juz nie chciał dawać więc zjechało z 14 zeta na 9 z zapewne docelowym zejściem niżej a tu ZONK - team17 wykłada 10,5 mln zeta pokrywając stare zobowiązania plajweja i dokładając do pieca na pełne koszty ukończenia z marketingiem włącznie - kolejny ZONK bo team17 zobaczył cos czego nie widzi rynek - więc teraz miotaja się spekulanty bo leszcze wyczuły że jednak gierka ma potencjał wyższy niz te 4,4 bańki a spekulanty chca wincyj papiera bo czuja kasę... Dodatkowo Plajwej zmienił zapisy w umowie za wynagrodzenie zmniejszając nieco % ale dodając że 10% na WSZYSTKIE platformy - zapewne zna strategie "propagandy sukcesu" Holstajna i widzi że te jego stare 25% powyżej 10 mln z PC-tów to za mało było stąd zmiana na 10% na wszystko ogólnie. Teraz kwestia oczekiwania i przeczekania bo spekulanty będa gnoili papier - kto chce ten odda to czuje sukces ten im facka pokaże i najwyżej dokupi tak nisko jak sie da...
Decyzja wasza.Moje 4800 to teraz 5140 więc w miare spadków będe dorzucał - na bumechu coreju i pgm sie udało to i sonka godny zarobek wniesie ;)
Typowa gadka wypierająca fakty gościa wiszącego na haku. Mityczne spekulanty 3 lata siedzą na spółce z nc i uwalają papier wolumenem 1.000 akcji na sesję. Gdyby tu byli to dwa lata temu na fali euforii mogliby dojechać do 40 i opylić papier, ale ich tu nie ma bo FF za mały i duża podaż tych wiszàcych na hakach i czekających na jakąkolwiek podbitkę żeby wyjść. Budżet gry to oprócz tego co daje 17 jeszcze środki własne spółki czyli na razie coś koło 15 baniek. Do tego pożyczka od prezesa i jakiś procent dla pracowników. A ile baniek jeszcze trzeba wyłożyć na port na konsole? I teraz od pierwszej kopii zarabia wydawca i KK, potem splata środków własnych i pożyczki dla prezesa i procent dla pracowników. Ile kopii trzeba sprzedać żeby coś zostało dla reszty? Milion co najmniej. Nierealne. A jak zostanie trochę kasy to kolejny projekt kiedy? Znowu za 5 lat? Ale wiszący na hakach mają tendencję do zakłamywania rzeczywistości.
majku drogi - twój tekst podobny moim rzekomym bzdetom jest - padawanie ...
Każdy z bankierowych troli i negatywców ma swoje argumenta na swoje osądy - uwierz mi lub nie te same texta słyszałem na pgmie te same na coreju te same na polimeksie czy innych mniejszych spoza wigów spółkach - byłem i na Stonce 2 lata temu (zerknij w stare pogawędki bo sa jeszcze) ale tam suali na mnie przy 2,5 zeta że to wzrosnie - nie doceniłem pchanka wyszedłem przy ok. 7,5 zeta a to poszło do 14 niemal... potem było kilka innych spółek 4-6x każda z wkładem 30-40 tysia zeta aby ostatecznie w tym roku na pgm zaliczyc 17-krotność włozonego kapitału (lubawa i protektor mimo że miulitarne nie dały tak dobrze) - po 3 latach moge powiedziec tyle ż eufam temu co widze i śledząc takie podprogowe espiki (wejście teama17 przy kursie 9 zeta to petarda którta niesie sukces)
Mocno skracając - pogadamy pół roku po wydaniu - zaraz po wydaniu zapewne będa ludzie zbierali paputki ale dopiero grubo po premierze Stonka wyyebie kurs...
To samo było w 2018 jak Creepyjar sprzedawał swoje emisje po 1 zeta - w mega redukcji udało sie zdobyć jedynie 678 papiera - czułem sie wydmuchany... GreenHill i cena spółki 1100 zeta wynagrodziła moje goopie odczucia ...
Tak więc nauczony expem po prostu inwestuje zgodnie z instynktem zanim ktokolwiek zacznie myslec o zyskach - jesli ty nie widzisz potencjału to twoja rzecz ;)
Przecież sonka nie miała żadnych pieniędzy przed hlsltinem, pożyczała 700k na prototyp od jakiegoś fingames zanim PLW dał 4.4 a tu koleś pisze o tym że zainwestowała własne 15mln xddd