Ma dosyć dużo 10 tys to jest 560 tys pyta się bo jak się ma trochę gotówki to nie wiadomo w co inwestować.Sam tu kupiłem tylko 3 tys I też nie wiadomo jak to będzie.
Tu idzie o zwykłą bardzo wysoką rentowność i powtarzalność placenia dywidendy. Przy spadających stopach procentowych obligacje skarbowe nie będą już tak atrakcje. Wkrótce może się okazać, że pzu lata po 100 zł dla 5% dywidendy. I ktoś o tym wie i chce to zebrać lub zdjąć z parkietu.
Ja mam 25 000 akcji i też się boję bo nie wiem jak to wyjdzie co robić bo przy tej ilości akcji każdy ruch zły to kolosalna klęska dlatego jak ktoś coś wie to niech napisze będę wdzięczny
No to mi dowaliłeś zepsułeś mi humor myślałem że tu jestem gość a ty 120 000 w dupę se je wsadź-żartuję. Jak coś będziesz wiedział jaki ruch wykonać to pisz tutaj będę ci wdzięczny
Cykl obniżek stóp procentowych do końca roku. Obligacje skarbowe 3 letnie wkrótce 3-4%, wynajem mieszkania podobnie + masa problemów. Pzu 8% rocznie dywidendy. Ta anomalia nie potrwa długo.
Też mam ten sam problem gotowka jest ale w co ładować mieszkania jakoś nie specjalnie się opłaca.Zloto zbyt drogie, może kety jak spadnie do następnego roku na 800 lub orlen ale orlen jest nadmuchany więc słabo.Glapakk mistrz ekonomii i inflacji żeby za mocno nie obnizyl znów inflacja wystrzeli.Na lokatach gównianych słabo jest.
Wiecie1/3 to bez łaski jest i nie widzę sensu takiej wymiany,żeby był sens to musi być dobra opłacalna i korzystna dla akcjonariuszy wymiana,pamiętacie jak lotosa nagonili przed podziałem,ja pamiętam,orlen stał w miejscu a lotos go gonił bo ci co mieli wiedzieć to wiedzieli i kupiwali
To nie ważne po ile masz , ważne że masz i każdy wedle możliwości. Inaczej inflacja cie ogoli a funduje ci to deep state , to że za 100ziko z dziś jutro nawet czekolady nie kupisz to masz jak w banku :)
Ja dla przykładu podałem 10000szt akcji pzu.ale dla prostszego liczenia załóżmy że mamy 15000 tys akcji pzu i załóżmy że podczas fuzji będą kosztować 60 zł a kcja pekao 180zł ,to po fuzji będę miał 5000 szt .tak to trzeba rozumieć ? No prościej nie potrafię tego przedstawić jak ja to fuzji widzę. Jeśli tak to z pzu dywidendy msmy 15000x3.5=
No tak 1:3tez mi się wydaje że będzie taki przelicznik ponieważ pekao 3 razy droższe tak wychodzi przelicznik.Chyba że z dokładnością to będą obliczać np.1:2,95 tak jak było z lotosem 1,09 czy coś koło tego bylo
miesiac temu tez tak obstawiałem 60 do 180, ale mają minimum kwartał pod pompowanie pod fuzję, która wszystko zmieni i nie zdziwi mnie to jak kurs będzie na ath, np. 70 do 210
w tym roku musza zmienić xspidy w 3 ustawach, najważniejsze niewiadomoa czy Karol od razu podpisze, jak to załatwią w tym roku to do fuzji moze dojść w 1Q2026
To zależy, siedzę na giełdzie od 15 lat, dlatego zawsze jest tak, że akcje spadają i wzrastają, wzrastają i spadają, długoterminowo nie ma z tym problemu, a na PZU plusem jeszcze co rok dywidenda.
Pozatym przy wymianie lotos miał kapitalizację 14 mld orlen coś koło 60 mld a kurs akcji zbliżony 1 do 1.Raczej wartość akcji pekao do pzu to 3 do 1 więc nikt nie zarobi.Chyba że podpopuja na 80 zł a pekao niżej i zrobią 1:2
Nie ma co liczyć na korzystniejsza wymianę niż 3 akcje PZU za 1 pekao, no może w porywach 2,5 za 1, dlaczego? Po pierwsze nikt głupi nie jest i nie odda za pół darmo kury znoszącej złote jajka, po drugie, chaotyczne kapitalizowane pekao jest obarczone wieloma klauzulami, warunkami, umowami itd więc jeśli nagle na rynek dopłynie kapitał który w jeden dzień wygeneruje na rachunkach 50-60% przebicia w wyniku wymiany akcji, to myślicie że ktoś to tak zostawi? Od razu będą chcieli spieniężyć szybki zarobek i kurs pekao prawdopodobnie się załamie i szybko wróci do ceny 110-120 zł na co sobie nie będą mogli pozwolić chcąc utrzymać wymogi, tempo rozwoju czy po prostu politykę funduszy inwestycyjnych i współpracę z innymi podmiotami, więc moim zdaniem cena PZU nie ma teraz znaczenia, powinniśmy kibicować by pekao rosło do góry na nowe maksy, ewentualnie żeby spadło na łeb na szyję i dokupować ile wlezie PZU licząc, że po fuzji nastąpi efekt owczego pędu i zaczną kupować jak szaleni
Istota kompromisu duńskiego jest to ze jeśli zostanie zrealizowany to pojawi się bardzo duża nadwyżka kapitałowa w PZU i to ubezpieczyciel będzie głównym beneficjentem. Gdyby to były ski prywatne to oczywiście kurs wzrósłby proporcjonalnie do wielkości nadwyżki. SP kurs ma gdzieś i nadwyżka nie podzieli się z akcjonariuszami.
Nie ma znaczenia PZU, pamiętajcie że w przypadku wymiany akcji X na Y, nie liczy się cena X tylko stan posiadania w liczbie akcji, cena się liczy tylko przy akcji Y, więc mamy już akcje PZU, każdy po jakiejś cenie zakupu, jakaś jest za tym historia, ale teraz liczy się nie po ile masz tylko po prostu ile masz i co za to dostaniesz (a po ile dostaniesz to też inna kwestia), każdy musi sobie przeanalizować, bo jeśli cena akcji razy liczba akcji PZU spadnie do poziomu niższego niż ta wartosc po hipotetycznej wymianie akcji na pekao to nie ma sensu ekonomicznego trzymać akcje do wymiany, acz może być przypadek odwrotny, że dzisiejsza wartość stanu posiadania będzie mniejsza niż zakładana po wymianie, wtedy dla kogoś warto czekać na fuzje, wiec póki co fuzja daje jakaś nadzieję ale póki nie dostaniemy więcej informacji to jest loteria czy to ma sens dla nas akcjonariuszy (nie mówię o wartości dodanej w przyszłości)
żaden z ciebie obserwator tylko troll shortowy. biorąc pod uwagę wszystkie poprzednie połączenia jakie były zespoły giełdowych praktycznie spółki wyrównywały swoją wartość. ostatnie takie Lotos PKN Orlen. i kto obserwuje to wie że trolle szortowe i szorty robią wszystko aby zniechęcić do tego walorów i zarobić jak najwięcej. niestety boczniak będzie praktycznie do finalizacji. na finale będzie duzy przyrost.
Pytanie do stałych bywalców czy to normalne zachowanie PZU po dywidendzie, ja pierwsze pakiety miałem po około 30-32 (po wybuchu wojny nie tykalem, jednak strach wtedy wygrywał, a szkoda) ale puściłem po 40+ potem gdy zauważyłem błąd po małych zawirowaniach wróciłem tutaj i póki co trzymam, ale jeśli perspektywa fuzji mocno wpłynie na zachowanie grubych ryb to możemy spodziewać się zarówno szaleńczego rajdu pod 100 zł jak i spadku do standardowych około 30 zl, tu nie ma reguł, a jak zwykle w grze duże pieniądze i wpływy poprzez wladze
ale przecież po połączeniu będą akcje tylko pekao, akcji pzu juz nie będzie a to oznacza że cały zysk bęzie własnością banku, a to oznacza dalej że zapłacą większy podatek bankowy od zysku który zaraz uchalą (dziwne ze zbiega się z fuzją), a to daje niższą dwydendę zarówno od pko oraz od pzu razem. wcale się nie zdziwię jeżeli pozom dywidendyy będzie połową tego co teraz dostaliśmy z pzu. w najgoraszym przypadku przez 2-3 late dywidenda bedzie zawieszona
W dywidendzie za 2025 nie, jednak póki co są to 2 różne podmioty, jeżeli dojdzie do fuzji jest pytanie czy wypłaca normalnie, czy tylko za pekao a z PZU wrzuca do kapitału zapasowego, bo prawnie wydaje się że niemożliwe żeby za 2025 wzięli cały zysk pod podatek bankowy biorac okres sprzed fuzji, ale z drugiej strony politycy nie takie machlojki robili, więc nadal niewiele wiemy, to jedna wielka loteria ta fuzja, nie wiadomo czy kupować ile wlezie czy uciekać z tego okretu
Nie jestem żadnym trolem mam niecałe 30 tys akcji kupowane po 33żł od pandemi i biorę dywidende i zależy mi na jak najlepszym przeliczeniu.Ale wiecie jak pzu rośnie powoli a reszta spółek ucieka góre
Witam spory pakiecik banka wlozona ale dywidenda super gratuluję serdecznie a ja mam dylemat czy kupić kawalerkę kolejna czy w akcje ale przy tak wysokiej giełdzie.Kiedy ta bessa hossa już 3 lata.I może być kolejne 3 najdluzsza hossa to ponad 6 lat na gpw była.
Też miałem kupic mieszkanie w Krakowie w 2020 za 450 tyś cißkoło 52 m2 nowe tuż przed pandemia ,i nie kupiłem później pandemia i się cieszyłem że nie kupiłem bo kto by to wynajmował jak studenci rezygnowali z najmu i co teraz takie mieszkanie raz droższe . Akcje narazie nie widać żeby miały spadać choć na to nie patrze biorę dywidende I w okolicach +- 10 lat się wróci co zainwestowałem. A z wynajmującymi same problemy ale majątek prawdziwy w postaci nieruchomości a akcje wirtualny papier. Jak się ma dużo pieniędzy można mieć jedno i drugie .Też pewnie kupie dla dzieci żeby nie płacić najmu to lepiej mieć swoje .