Spółka typu "growth" powinna mieć wysoki wskaźnik C/Z, dynamiczny wzrost przychodów i brak wypłacania dywidendy... Text już dawno nie jest takim podmiotem - przychody stabilne, wskaźnik niski, dywidenda wysoka. Dlaczego ja tutaj jestem? Mimo słabych początków i zakupów po 70 zł wykorzystałem czas na uśrednianie na poziomach 50-55 zł. Longterm i dywidenda też robią robotę. Tutaj za szybko ani nie spadnie poniżej 50, ani nie urośnie powyżej 60... Można więc traktować text niczym super lokatę z dodatkową gwiazdką.Super, bo prawie 10% w skali roku, a skąd ta gwiazdka? Jakby nie patrzeć są dalsze plany, perspektywy i nadzieje na rozwój. Oczywiście nie zbyt się dodaje to, że mamy globalny produkt IT z wiodącym rynkiem USA i rozdają tyle kasy zamiast ją przepalać na prace rozwojowe nad produktem... Ale może jest tak dobrze, że starcza na wszystko? Ja to widzę tak - nadal prawie 300 specjalistów pracuje na sukces. Mamy ogromną bazę Klientów, no i modne tematy AI. Myślę, że warto jeszcze tutaj posiedzieć.
Warto zauważyć pewną rzecz - biznes w którym działa firma text sa zmienił się na przestrzeni ostatni lat. Do gry weszła AI, to jakby nowa nisza rynkowa,.w której klient jest obsługiwany przez AI, wcześniej wszystko musiał obsługiwać człowiek, z nie wielką pomocą AI. Dla dużych firm rozwiązania, które oferuje text to zbawienie. To nowa branża jak kiedyś samochody elektryczne. Dajmy jej dobrze wystartować , a text ma tutaj szansę być liderem branży. Text app to pożądane rozwiązanie,.które potrzebuje czasu do adaptacji.
Ci, którzy kupili akcje text wcześniej, nie rozumiejąc do końca tej branży jak np. ja wiszą na haku mniejszym lub większym nie rozumieli dokąd tak naprawdę zmierza branża. Zejść z haka z poziomów 100+ może wymagać kilku lat, poziomy 60+ są do pokonania po małym katalizatorze wzrostów. Cała branża komunikacji firma-klient przechodzi transformację, nie tylko firma text. Text wychodzi naprzeciw tej transformacji z gotowym narzędziem i baza klientów. Cierpliwości moi drodzy, wszystko wskazuje na to, że mamy tutaj spółkę z gotowym rozwiązaniem klasy premium dla nowej branży.