Kluczowe założenia jakie zostały przyjęte w projekcjach finansowych w okresie 12 miesięcy od dnia bilansowego uwzględniają:
wpływy ze sprzedaży majątku nieoperacyjnego w wysokości 362 milionów złotych, wypłatę odpraw z tytułu zwolnień pracowniczych w wysokości 59 milionów złotych, spłatę pozostałych nieuregulowanych w terminie zobowiązań wobec pracowników tytułu wybranych świadczeń w wysokości 55 milionów złotych, terminowe regulowanie bieżących zobowiązań, brak spłaty pożyczki FGŚP w wysokości około 72 milionów złotych, brak spłaty zobowiązań objętych układem, brak wdrożenia planowanych inicjatyw oszczędnościowych (efekty finansowe wynikające z wdrożenia inicjatyw restrukturyzacyjnych ujętych w Planie Restrukturyzacyjnym zostały ujęte w projekcjach finansowych w późniejszych okresach). Jednocześnie, w przypadku wystąpienia negatywnych odchyleń od aktualnych projekcji przepływów pieniężnych Jednostka dominująca wdroży jeszcze bardziej rygorystyczne ograniczenie kosztów działalności operacyjnej oraz ograniczy (lub przesunie na późniejsze okresy rozliczeniowe) realizację nakładów inwestycyjnych.
<<<< wpływy ze sprzedaży majątku nieoperacyjnego w wysokości 362 milionów złotych, Na to składają się chyba
Przetarg zakończony w połowie sierpniu 2025 1. AU-020924 - Warszawa, Praga Północ, ulica Golędzinowska. cena wywoławcza 55 mln zł
Przetargi zakończone 01.09 2025 myslę że to będzie sprzedane pazdziernik może listopad 1. AU-021031---zlokalizowanej we Wrocławiu cena wywoławcza 42 mln zł 2. AU-021032----Jaworzynie Śląskiej, przy ul. Powstańców cena wywoławcza 22 mln zł 3. AU-021030---zlokalizowanych w Szczecinie, cena wywoławcza 135 mln zł Jeszcze nie było przetargów 4. Jak się uda sprzedać 337 szt. lokomotywy to około 55 mln zł 5. Sprzedaż pozostałych wagonów 3 664 szt. złom do sprzedania x 18,4 tys. zł/szt. = 67,4 mln zł Tyle kasy jeszcze wpłynie do firmy Razem 376,4 mln zł
A jeszcze jest 15 nieruchomości do sprzedania https://www.pkpcargo.com/nieruchomosci-pkp-cargo/ Oraz jeszcze by się znalazło około 10 tyś wagonów i około 150 lokomotyw do złomowania
Jo, wbrew temu co zarzuca mi gołebica, nie jestem twoim przeciwnikiem na forum (zresztą identyfikuję tylko ludzi rozsądnych i oszołomów, przeciwników nie posiadam, chyba że samozwańczych), a jedynie czasem się nie zgadzam :)
No więc wczoraj przeglądałem w końcu sprawozdanie Zarządu za półrocze i zauważyłem, że przesunęli w bilansie nieruchomość (liczba pojedyncza w raporcie) do kategorii "Aktywa trwałe klasyfikowane jako przeznaczone do sprzedaży" wycenioną na 23,1mln....o ile rzeczywiście coś niedługo ogłoszą (zakładam, że być może przesunęli, bo w tym przypadku sprzedaż najbliżej), to będzie można obstawić ile ta sprzedaż przyniesie marży.
Merytorycznie zawsze chętnie porozmawiam . ,,,W dniu 31 maja 2025 roku zostało wydane przez Sędziego-Komisarza na podstawie art. 323 ust. 1 Ustawy Prawo restrukturyzacyjne Postanowienie wyrażające zgodę na sprzedaż nieruchomości Jednostki dominującej położonych w Warszawie. to jest ten przetarg Przetarg zamknięty 01.08.2025 Przetargi zakończone w połowie sierpniu 2025 1. AU-020924 - Warszawa, Praga Północ, ulica Golędzinowska. cena wywoławcza 55 mln zł
Mostostal był bardzo zainteresowany bo ta nieruchomość przylega do jego terenów na których już budują
A te nieruchomości · Przetargi zakończone 01.09 2025 1. AU-021031---zlokalizowanej we Wrocławiu cena wywoławcza 42 mln zł 2. AU-021032----Jaworzynie Śląskiej, przy ul. Powstańców cena wywoławcza 22 mln zł 3. AU-021030---zlokalizowanych w Szczecinie, cena wywoławcza 135 mln zł
to chyba będą sprzedawać stopniowo w 1 i 2 Q 2026 i jeszcze do tego dojdzie złom z lokomotyw i reszty wagonów to około 115 mln zł aby zrealizować ten punkt wpływy ze sprzedaży majątku nieoperacyjnego w wysokości 362 milionów złotych,
w tym założonym czasie <<<< Kluczowe założenia jakie zostały przyjęte w projekcjach finansowych w okresie 12 miesięcy od dnia bilansowego<<<<
tak tak, zakładam po prostu że jak już jakaś transakcję ogłoszą, to będzie dotyczyła nieruchomości wycenionej bilansowo na 23,1mln PLN (bo taką przekwalifikowali do pozycji do sprzedaży na koniec pierwszego półrocza).
Zwolnieniami grupowymi zostanie objętych do 500 pracowników zatrudnionych w Jednostce dominującej, w różnych grupach zawodowych. Szacowane koszty restrukturyzacji w związku ze zwolnieniami grupowymi nie przekroczą kwoty 35 milionów złotych i obciążą wynik 3 kwartału 2025 roku.
Do tego trzeba dołożyć jeszcze pkpcargo masa przewiezionych towarów czerwiec lipiec > o 2,5% w stosunku do czerwca sierpień >o 1,4% w stosunku do lipca Praca przewozowa rynek lipiec -sierpień i przewidywania września to wzrost do 2Q o około 11 ,47 %.No to niech PKP Cargo będzie miało wzrost tylko 5% To w 3Q zysk może być porównywalny z 2Q lub trochę większy
zwracam Twoją uwagę Jo, że wynik Q2 zrobiło tylko rozwiązanie rezerw na 109mln na tabor.....bez tego mielibyśmy ponad 30mln straty operacyjnej i 60 mln straty netto - to były bardzo złe wyniki ale chyba zgadzamy się ze to był dołek.
Pytanie czy w Q3 są w stanie wyjść na operacyjny plus z podstawowej działalności? zakładam że są w stanie, natomiast koszty finansowe to przykryją. Nie jestem w stanie natomiast przewidzieć ruchów w bilansie na rezerwach oraz zysku operacyjnego na sprzedaży majątku.
Generalnie wg mnie w cenie są wyniki operacyjne. odpis 2 mld majątku na koniec 2024 stworzył też zapewne jakieś miejsce na odwracanie odpisów w przyszłości.
Jedyna sprawa która mnie martwi, ale której nie jestem w stanie ocenić, to to zamieszanie z radą wierzycieli.
zadna pozytywna informacja nie wplywa na kurs , ktory spada bez powodu , takiego badziewia inwestycyjnego dawno nie mialem, uciekly banki, orlen , kghm a ten badziew w tym samym miejscu lub nizej
Efekty wprowadzonych zmian są widoczne już w I półroczu 2025 roku, kiedy PKP CARGO zawarła 84 nowe umowy handlowe. Przekładają się one także na stabilizację i stopniową poprawę udziału w rynku w 3 kwartale 2025 roku. Z najnowszych danych miesięcznych opublikowanych przez UTK wynika, że GK PKP CARGO odnotowała znaczący wzrost udziałów w przewiezionej masie towarowej w ujęciu miesiąc do miesiąca – z 25,3% w lipcu do blisko 26,7% w sierpniu.
Jeżeli zrobią przewozy na poziomie 15,5 mil ton pracę przewozową większą o 5% to może przychody na poziomie 915 mln są realne a wtedy uwzględniając to co powyżej pisałeś Ty i ja( sprzedaż nieruchomości i + 2 mln sprzedaż innego złomu ) może być zysk pomiędzy 25 a 35 mln zależy jak to podadzą .To już by było coś
na razie w Q3, przewieźli średniomiesięcznie 4% wiecej masy, niż wozili średniomiesięcznie w Q2; tak jest po lipcu i sierpniu i to w sytuacji kiedy lipiec był najgorszym miesiącem w 2025, jeśli chodzi o ich udział w rynku - był za to najlepszym miesiącem co do przewiezionej na rynku masy.
o ile International przewiezie w Q3 1,4mln (w pierwszym półroczu wychodzi na to że dołożył 2,8mln ton) i o ile wrzesień będzie taki jak średniomiesięcznie lipiec i sierpień - to jest szansa na 15,8mln w ramach całej grupy.
wtedy jest szansa na 925-935 sprzedaży (operacyjnie na zero), plus sprzedaż majątku nieoperacyjnego i ruchy na odpisach/rezerwach