• Kontrakty +3,5% Autor: MO14000 [85.89.173.*]
    Pora na konkretne wzrosty i u nas.
  • Re: Kontrakty +3,5% Autor: bolo7 [89.78.115.*]
    Jethro, Polna nie jest ściśle skorelowana z głównymi indeksami (i całe szczęście, bo wkurzające jest to, że jak Jankesi tylko mrugną jednym okiem, to u nas i prawie na całym świecie wszyscy wpadają w szał radości lub głęboką depresję).
    Źle, gdy wszystko idzie mocno do góry, a ta nasza kapryśna się kisi, ale to daje jej właśnie moc do tego, że gdy np. ostatnio wszystko się skorekciło, to ta zrobiła spory ruch w górę...
    Jak będzie cały czas taka w miarę niezależna, to przyjdzie moment, że ona wykonana naprawdę duży ruch, gdy na szerokim rynku będzie tak sobie.
  • Re: Kontrakty +3,5% Autor: MO14000 [85.89.173.*]
    POLNA powinna już w tej chwili mocno rosnąć. 2,3 mln zł zysku netto za IIQ pozostało w zasadzie bez echa. To nie jest prawidłowa reakcja rynku. Spółka zasługuje na dużo wyższą wycenę. I nie czarujmy się; każdy patrzy na realny cash, a nie na gruszki na wierzbie.
    Po co on postawił te 2384 szt. na 14,80? Chyba po to, żeby pokazać jak to zaraz łyknie;/
  • Re: Kontrakty +3,5% Autor: raf-24 [213.158.199.*]
    Nie po to , tylko jak patrzę na te obroty i zmianę kursu ( brak ) to mnie krew zalewa , cały rynek zapier...la a my jak ten ciul przy chaudzie żwiru drepczemy w miejscu czekając na " mega odpał " czy jakoś tak , towarzystwo jak czytam zapakowane po uszy - tak przynajmniej piszecie ,to kto ma kupować .tylko nie piszcie że ktoś zbiera bo przy tych obrotach to co jest w stanie nazbierać 50 do 100k dziennie ??!!
  • Re: Kontrakty +3,5% Autor: ~roberto [89.75.218.*]
    Bolo, przy całym szacunku, w ten sposób można wszystko wytłumaczyć. Zarówno spadki jak i wzrosty. Mimo wszystko postój, brak obrotu lub nawet spadki na spółce perspektywicznej i z dobrymi wynikami zawsze zastanawiają jeśli szeroki rynek idzie w górę. Korelacja z indeksami i podobnymi spólkami z branży zawsze ma miejsce. Coś tu jest nie tak.
    jest nie tak, bo duży skupuje i nie chce wypuścić kursu... w ostatecznym rozrachunku to jest korzystniejsze dla kursu, mianowicie dla jego bardzo dużych wzrostó, w dłuższej perspektywie;
    jak ktoś nie ma cierpliwości, żeby poczekać spokojnie na finał, to jest około 300 innych spółek do inwestowania - a co Roberto zrobisz? masz jakiś inny pomysł na Polną? na całą tą sytuację?
  • Re: Kontrakty +3,5% Autor: ~roberto [89.75.218.*]
    Rzecz jasna nic nie zrobię. Można dobierać bo cena sympatyczna ale w kieszeni już pustawo. Ja jestem ubrany w polną znacznie i nie na chwilę. Jednak nie rozumiem tych, co realizują na niskim poziomie, kiedy wszelkie znaki podpowiadają "trzymać".
  • Re: Kontrakty +3,5% Autor: pablo7 [91.94.8.*]
    nic tu nie zrobimy musimy cierpliwie czekac mimo bardzo dobrego rynku dzisjaj a ten baton na 14,80 poto wrzucil zeby mogl z lewej sie nachapac a juz paru chetnych oddalo.Kto niecierpliwy niech odda mu na lewo i po klopocie ja tam cierpliwie poczekam pozdr
    poza tym , Roberto, ja nie widzę, żeby szeroki rynek szedł dzisiaj mocno w górę?!?
    To jest jak na razie tylko wyciągnięty WIG20, który w WIG-u ma aż 60% udziału; taki SWIG80 ledwo pół procencika na plusie... podobnie pozostałe ponad 200 spółek, poza jakimiś wyjątkami...
    to jest jakiś znak - oby trzej napisaliśmy posty punkt 12:00 - często się to chyba nie zdarza... ;)
    Bolo, znak do wzrostów, silnych wzrostów:)
    Polna urośnie, naprawdę bardzo mocno urośnie (te moje 70 zł za akcje nie jest wyssane z palca... i zamierzam na to czekać kilku lat...);
    tylko spokój jest na razie potrzebny; a jeśli już mamy porównywać Polną do jakichś indeksów, to chyba najbliżej jej jest tylko i wyłącznie do SWIG80, jeśli chodzi o strukturę, a nie do WIG20, czy powiązanych z nim kontraktów;
    wiadomo, że przy tym trzymaniu kursu Polna nie musi zachowywać się dużo lepiej od indeksu wspomnianych 80 spółek, ale może nie wygląda jakoś tragicznie - jak ktoś ma dostęp do dobrych wykresów, to mógłby wrzucić skorelowane te 2 wykresy (Polna i SWIG80) z ostatnich 12 miesięcy, żebyśmy porównali; WIG20 dla ciekawości też?
    o jeszcze to samo napisalismybolo7:)))
  • Re: Kontrakty +3,5% Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Panowie jesteście wspaniali ;)
    chyba coś z tego będzie:)
    uwierzcie, najchętniej zobaczyłbym już dziś gotówkę za zrealizowane zlecenia Polnej... ale skoro trzeba trochę poczekać - wiem na co czekam - to poczekam :)
    co za strzal jeden post 012 napisalismy we trzech a to cos musi znaczyc:)))
    Benek, thx ... już mam przód.
    Pozdrawiam
  • Wykresy porównawcze... Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    http://w481.wrzuta.pl/obraz/9suKSovUxbW/pla_vs_swig80

http://w481.wrzuta.pl/obraz/8IDmD2iRWly/pla_vs_wig20
  • Re: Wykresy porównawcze... Autor: coolturalny [217.171.61.*]
    Na rocznym PLA vs Wig20 wyglada już trochę inaczej.

http://w481.wrzuta.pl/obraz/6qokGGKDOL6/pla_vs_wig20_roczny
    No to macie jeszcze zestawienie wszystkich głównych indeksów z Polną

http://w414.wrzuta.pl/obraz/3m0c0e0Vhuv/pla_vs_indeksy

Chyba jednak sWig80 najbardziej nam odjechał...
  • Re: Wykresy porównawcze... Autor: bolo7 [89.78.115.*]
    dzięki coolturalny :)

byłem nie precyzyjny - czy mógłbym Cię prosić jeszcze raz o wygenerowanie wszystkich indeksów na tle kursu Polnej, ale od czasu, gdy się "skumaliśmy" i napełniliśmy prawie ostatecznie nasze woreczki, czyli gdzieś od połowy lutego tego roku?
    Jedyne co mogę zrobić na szybko to zakres 5 mieisięcy lub 1 roku...

Teraz zamieszczam wykres od połowy kwietnia czyli 5 miesięcy wstecz.
    Ten obrazek można powiększyc ;)

http://w78.wrzuta.pl/obraz/1VlrwoAIYvM/wszystkie_indeksy_5_miesiecy
  • Re: Wykresy porównawcze... Autor: bolo7 [89.78.115.*]
    dzięki:)
    no, w połowie kwietnia to Polna już trochę odjechała, a my wraz z nią - a więc jak nie będzie to dla Ciebie problem coolturalny i jeśli masz dostęp do odpowiednich narzędzi to chyba najwłaściwyszym byłoby porównanie tego od połowy lutego, bo to był dla nas wspólny punkt "0", ale to już na spokojnie ;)

ciekawe, czy można jakoś sprawdzić, jak się zachowywały ogólnie wszystkie spółki poza WIG20, 40 i SWIG80, bo jednak Polna nie jest w żadnym z tych indeksów i najrzetelniej byłoby tak właśnie porównywać, choć do SWIG chyba jest jest najbliżej...
    Porównanie do S80:
    http://mojeinwestycje.interia.pl/wykres?wlid=164&porow=4628&rdz=0&wsk=1&okresy=153&rn=1&typ=0&skala=0&srednia=0

Porównanie do W-20:
    http://mojeinwestycje.interia.pl/wykres?wlid=164&porow=280&rdz=0&wsk=1&okresy=153&rn=1&typ=0&skala=0&srednia=0
    czyżby wyszło na to, że spokojnie siedząc na ty..ku nie jesteśmy jednak gorsi suma sumarum od indeksów?
    to co będzie, jak "duzi" zakończą skup akcji...
    a wtedy to bedzie sie dzialo bolo7:)))
    Kontrakty +5%.
    oj niektorzy nie wytrzymuja i oddaja do woreczka
    niech oddają, im szybciej p. R. zbierze to, co chce oraz im szybciej akcje Polnej pozostaną w rękach tylko tych osób, które wiedzą, od jakiego poziomu je należy sprzedawać, tym szybciej się tego doczekamy... mam dużo cierpliwości dla Polnej, ale już nie dla malkonentów - niech sobie skaczą po innych spółkach, a tu nie płaczą...
    dokladnie komu sie nie podoba niech odda a kto cierpliwy niech poczeka
[x]
POLNA -1,08% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.