Jethro, Polna nie jest ściśle skorelowana z głównymi indeksami (i całe szczęście, bo wkurzające jest to, że jak Jankesi tylko mrugną jednym okiem, to u nas i prawie na całym świecie wszyscy wpadają w szał radości lub głęboką depresję).
Źle, gdy wszystko idzie mocno do góry, a ta nasza kapryśna się kisi, ale to daje jej właśnie moc do tego, że gdy np. ostatnio wszystko się skorekciło, to ta zrobiła spory ruch w górę...
Jak będzie cały czas taka w miarę niezależna, to przyjdzie moment, że ona wykonana naprawdę duży ruch, gdy na szerokim rynku będzie tak sobie.
POLNA powinna już w tej chwili mocno rosnąć. 2,3 mln zł zysku netto za IIQ pozostało w zasadzie bez echa. To nie jest prawidłowa reakcja rynku. Spółka zasługuje na dużo wyższą wycenę. I nie czarujmy się; każdy patrzy na realny cash, a nie na gruszki na wierzbie.
Nie po to , tylko jak patrzę na te obroty i zmianę kursu ( brak ) to mnie krew zalewa , cały rynek zapier...la a my jak ten ciul przy chaudzie żwiru drepczemy w miejscu czekając na " mega odpał " czy jakoś tak , towarzystwo jak czytam zapakowane po uszy - tak przynajmniej piszecie ,to kto ma kupować .tylko nie piszcie że ktoś zbiera bo przy tych obrotach to co jest w stanie nazbierać 50 do 100k dziennie ??!!
Bolo, przy całym szacunku, w ten sposób można wszystko wytłumaczyć. Zarówno spadki jak i wzrosty. Mimo wszystko postój, brak obrotu lub nawet spadki na spółce perspektywicznej i z dobrymi wynikami zawsze zastanawiają jeśli szeroki rynek idzie w górę. Korelacja z indeksami i podobnymi spólkami z branży zawsze ma miejsce. Coś tu jest nie tak.
jest nie tak, bo duży skupuje i nie chce wypuścić kursu... w ostatecznym rozrachunku to jest korzystniejsze dla kursu, mianowicie dla jego bardzo dużych wzrostó, w dłuższej perspektywie;
jak ktoś nie ma cierpliwości, żeby poczekać spokojnie na finał, to jest około 300 innych spółek do inwestowania - a co Roberto zrobisz? masz jakiś inny pomysł na Polną? na całą tą sytuację?
Rzecz jasna nic nie zrobię. Można dobierać bo cena sympatyczna ale w kieszeni już pustawo. Ja jestem ubrany w polną znacznie i nie na chwilę. Jednak nie rozumiem tych, co realizują na niskim poziomie, kiedy wszelkie znaki podpowiadają "trzymać".
nic tu nie zrobimy musimy cierpliwie czekac mimo bardzo dobrego rynku dzisjaj a ten baton na 14,80 poto wrzucil zeby mogl z lewej sie nachapac a juz paru chetnych oddalo.Kto niecierpliwy niech odda mu na lewo i po klopocie ja tam cierpliwie poczekam pozdr
poza tym , Roberto, ja nie widzę, żeby szeroki rynek szedł dzisiaj mocno w górę?!?
To jest jak na razie tylko wyciągnięty WIG20, który w WIG-u ma aż 60% udziału; taki SWIG80 ledwo pół procencika na plusie... podobnie pozostałe ponad 200 spółek, poza jakimiś wyjątkami...
Polna urośnie, naprawdę bardzo mocno urośnie (te moje 70 zł za akcje nie jest wyssane z palca... i zamierzam na to czekać kilku lat...);
tylko spokój jest na razie potrzebny; a jeśli już mamy porównywać Polną do jakichś indeksów, to chyba najbliżej jej jest tylko i wyłącznie do SWIG80, jeśli chodzi o strukturę, a nie do WIG20, czy powiązanych z nim kontraktów;
wiadomo, że przy tym trzymaniu kursu Polna nie musi zachowywać się dużo lepiej od indeksu wspomnianych 80 spółek, ale może nie wygląda jakoś tragicznie - jak ktoś ma dostęp do dobrych wykresów, to mógłby wrzucić skorelowane te 2 wykresy (Polna i SWIG80) z ostatnich 12 miesięcy, żebyśmy porównali; WIG20 dla ciekawości też?
chyba coś z tego będzie:)
uwierzcie, najchętniej zobaczyłbym już dziś gotówkę za zrealizowane zlecenia Polnej... ale skoro trzeba trochę poczekać - wiem na co czekam - to poczekam :)
byłem nie precyzyjny - czy mógłbym Cię prosić jeszcze raz o wygenerowanie wszystkich indeksów na tle kursu Polnej, ale od czasu, gdy się "skumaliśmy" i napełniliśmy prawie ostatecznie nasze woreczki, czyli gdzieś od połowy lutego tego roku?
dzięki:)
no, w połowie kwietnia to Polna już trochę odjechała, a my wraz z nią - a więc jak nie będzie to dla Ciebie problem coolturalny i jeśli masz dostęp do odpowiednich narzędzi to chyba najwłaściwyszym byłoby porównanie tego od połowy lutego, bo to był dla nas wspólny punkt "0", ale to już na spokojnie ;)
ciekawe, czy można jakoś sprawdzić, jak się zachowywały ogólnie wszystkie spółki poza WIG20, 40 i SWIG80, bo jednak Polna nie jest w żadnym z tych indeksów i najrzetelniej byłoby tak właśnie porównywać, choć do SWIG chyba jest jest najbliżej...
czyżby wyszło na to, że spokojnie siedząc na ty..ku nie jesteśmy jednak gorsi suma sumarum od indeksów?
to co będzie, jak "duzi" zakończą skup akcji...
niech oddają, im szybciej p. R. zbierze to, co chce oraz im szybciej akcje Polnej pozostaną w rękach tylko tych osób, które wiedzą, od jakiego poziomu je należy sprzedawać, tym szybciej się tego doczekamy... mam dużo cierpliwości dla Polnej, ale już nie dla malkonentów - niech sobie skaczą po innych spółkach, a tu nie płaczą...