Niestety, ale tobie się pomyliły :) Co gorsze ty zainwestowałeś przez przypadek i nawet nie wiesz jakie wyniki ma ta spółka xD Podpowiem: zysk netto w 2 kw. 2024 = 58 mln zł vs 25 ml zł w 2 kw. 2025 r. Spadek o ok. 57%. Jeszcze jakieś pytania? xDxD
Nie jesteś obiektywny, nie można podejmować poważnych decyzji biznesowych kierując się tylko i wyłącznie jednym parametrem jakim jest zysk. U Ciebie napewno.ta szklanka jest do połowy pusta.
No i co z tego? Rozpatrujesz spółkę przez pryzmat jednego kwartału, co do którego były przesłanki już miesiąc temu, by twierdzić, że będzie słabszy? Polecam zobaczyć, co się działo np. na XTB po takich "wpadkach" i gdzie teraz jest kurs. Ja spokojnie sobie dobieram.
Słabszy? Tak! Ale nie o 57%!!! Byłby słabszy, gdyby wynik był o 10% gorszy. Tutaj to jest kompletny game changer w wynikach, niestety na niekorzyść. Zamiast pudrować rzeczywistość, żeby przekonać siebie samego do trzymania akcji to zadaj sobie jedno pytanie... Co było w przeszłości, gdy wyniki na poziomie zysku netto były lepsze o 50%? Czy większość inwestorów na rynku nie zakładała wtedy, że kolejny kwartał przyniesie podobną dynamikę wzrostu? Tu się powinna zapalić gigantyczna czerwona lampa odnośnie wyników za 3 kw., a na forum wciąż w większości optymiści, piszący, że to tylko jeden kwartał, że tak naprawdę nic się nie stało...
Powtórzę to po raz kolejny i ostatni: to wszystko było przewidziane w rekomendacji East Value Research z sierpnia, która mimo tego podniosła cenę docelową do 205,60 zł. Niemal dokładnie taki wynik za II kwartał przewidziany. Od tego czasu spadło o około 20 zł, a dzisiaj, jak mniemam wskutek paniki, o kolejne 10 zł. Emocje opadną, sprawa przycichnie, wymieni się akcjonariat i zobaczysz, gdzie będzie wtedy kurs. Kiedy to będzie, tego nie wiem, trzeba obserwować sytuację i tyle w temacie.
Masz rację, nie ma czego bronić ciekawe czy to przejściowe czy na dłużej
Dla mnie to wybitny tydzień prawdy z Rainbow
w poniedziałek ogromne rozczarowanie, wręcz katastrofa, jako klient w czwartek popołudniu wyniki są, jakie są (ciekawe czy i jak wpłyną na rekomendacje) w piątek reakcja kursu, wiadomo jaka Na szczęście mam tylko symboliczne 100 akcji a nie kilka tys jak momentami bywało
Spółka z kategorii spółek, którymi byłem zainteresowany, spada do kategorii "obojętne"
Ps nadal nie otrzymałem zwrotu środków z rezerwacji z poniedziałku popołudniu przypuszczam, że na wielbłądzie z Łodzi dojechałyby szybciej
Trochę za mało wiem, żeby to dobrze interpretować. Widać potężny wzrost cashflow z działalności operacyjnej i przyrost gotówki. Pewnie to nierozliczone zaliczki, ale to może oznaczać również nierozliczoną sprzedaż a co za tym idzie i zyski. Może po prostu te zyski są przesunięte w czasie. To tylko hipoteza, ale mnie wydaje się prawdopodobna.
Kolego , analizę wyników rozpatrujesz jak byś prowadził działalność na straganie warzywnym i upierasz się jak ten przysłowiowy kozioł. Czyli uważasz że dzisiaj straciłeś na swoim straganie bo kapusta ci się nie sprzedała ale przecież jest jeszcze jutro i pojutrze. Jeden kwartał nie jest odzwierciedleniem stanu finansów firmy. Faktycznie w tym przypadku winno kierować się wynikami półrocza i perspektywą III kw.
Rainbow Tours wypracowało 84,56 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I połowie 2025 r. wobec 97,13 mln zł rok wcześniej. Zysk operacyjny spadł do 103,01 mln zł z 117,59 mln zł rok do roku.. Pozdrawiam optymistów.
Zgadza się. Patrząc w przyszłość - za miesiąc raport za kwartał trzeci. Z tego co prezes mówił, będzie to okres z 2 lub 3 wynikiem kwartalnym w historii spółki. Rekordowy był 3q 2024, gdzie spółka wypracowała 163 mln. Drugi zaś 3q 2023, gdzie było 110 mln i to jest punktem odniesienia. W takiej sytuacji nie unikniemy spadku zysku 3q25 vs 3q24, ale narastająco przed ostatnim okresem spółka powinna mieć ok 200 mln zysku. Obecny rok będzie gorszy od poprzedniego, ale powinien być lepszy od 2023.
Porównałeś zyski z 2 połowy roku, z pierwsza połowa roku w spółce turystycznej. Tutaj sezonowość jest znaczna i zawsze wynik drugiej połowy roku jest lepszy bo zawiera sezon wakacyjny. Masz to zaznaczone w raporcie.
Widzę, że akcjonariusze jak ognia unikają pisania o wynikach ostatniego kwartału. Panie i Panowie, nie ma się czego bać. Nastąpił spadek zysków o 57% w 2 kwartale obecnego roku i to trzeba podkreślać, bo to jest nowa informacja. Wyniki 1 kwartału są znane od miesięcy, więc po co o nich piszecie? Może po to, żeby przypudrować rzeczywistość? To nic nie da. Sami siebie co najwyżej wykiwacie :)
Zmiana sposobu rozliczania imprez turystycznych z miesięcy w których zostały zakupione na miesiące gdzie nastąpiła realizacja spowodowała że wynik w pierwszym półroczu był niższy.
Skoro przesunięto to oznacza ze miesiące lipiec, sierpień i wrzesień czyli kwartał 3 będzie bardzo dobry.
Uwaga. Uwaga. Uwaga.
Pilnie poszukiwany niejaki Moro. Nie mogę się doczekać komentarza tego wybitnego "znafcy" i "analytyka" giełdowego. Czy ktoś coś wie gdzie się schował ?
Pisałem nagonom, że wynik za 2024 nie do powtórzenia to chcieli mnie zlinczować matoły. pisałem też że sprzedałem po 155 ale oni widzieli 200 . jeszcze wyśmiewanie itp zagrywki - typowe dla nagonów za pieniądze z firemek PR i funduszy inwestycyjnych. elita z podlaskich / lubelskich wsi w Warszawce
Dnia 2025-09-27 o godz. 12:06 ~LD77 napisał(a): > Pisałem nagonom, że wynik za 2024 nie do powtórzenia to chcieli mnie zlinczować matoły. > pisałem też że sprzedałem po 155 ale oni widzieli 200 . > jeszcze wyśmiewanie itp zagrywki - typowe dla nagonów za pieniądze z firemek PR i funduszy inwestycyjnych. > elita z podlaskich / lubelskich wsi w Warszawce
Jeżeli sprzedałeś po 155,to co tutaj jeszcze robisz?Ktoś ci płaci za to,czy to jest tylko kwestia twojej wrodzonej podłości?
Nie wiem dlaczego niektórzy na siłę popróbują ustawiać narrację jakby 2 kwartał był kluczowy dla tej firmy, dla nas kluczowe są wynik za 3 kwartał i tyle. Oczywiście wczoraj dokupiłem trochę akcji w okolicach 119 zł. Panika z rana dla mnie nieuzasadniona, widać akcje są tez w słabych rękach. Może tez niektórzy liczą na większe spadki i dokupowanie taniej, ale to ryzykowna gra.