Grupa kapitałowa czytaj grupa kapitalowa jezeli nie masz problem ze znajomością podstawowych pojęć to nie oznacza prywatnej osoby Romualda Kalycioka. Ale to już musisz we własnym zakresie sobie wygooglować zachęcam "podstawowe pojęcia ekonomiczne".
Przyganiał kocioł garnkowi. Jest napisane, że "grupa kapitałowa związana ze spółką Sunex z Raciborza". "Związana". Nie napisali wprost, że g.k. w której skład wchodzi Sunex. Może być "związana" poprzez właścicieli, a z Sunexem nie mieć nic wspólnego. A może być tak jak ty to interpretujesz. W tekście jest dwuznaczność.
I mi wygląda to tak, że możliwe, że:
- Sunexowi wizjonerzy od wodoru wpadli na pomysł, że skoro Sunex ma ostatnio problemy finansowe z podstawową działalnością, to może poszukać nowych źródeł przychodów w turystyce/hotelarstwie? Skoro nadarza sie po sąsiedzku okazja na dywersyfikację biznesową - czemu nie? - transakcją zajmuje się jedna ze spółek z grupy, nie główny Sunex S.A. - chodzi może też o zarządzanie ryzykiem, prowadzenie działalności hotelowej obok głównego biznesu produkcyjnego - a sformułowanie o "sprawdzeniu firmy" przez radnych ma sens: przy stratach Sunex i historii z poprzednim inwestorem przy tej nieruchomości, gmina powinna być bardzo ostrożna.
1. zamek w Głogówku to obiekt zabytkowy !!! 2. jakie byłyby koszty rewitalizacji tego obiektu ??? 3. największą firmą która zajmuje sie takimi inwestycjami to firma Arche. Często bywam "zamek w Janowie Podlaskim", koło stadniny koni (baseny , sauny, doskonałe jedzenie).itd. Przypadkowo wiem jaka kase Arche zainwestowała w ten obiekt. 4. pytanie kto by w Głogówku był? turyści, biznes???/ 5.ile lat trwał by remont??? Wiem, że Wam sie nudzi. W ramach tego proponuje postydiować np. Lubawę, Polimex, czy nawet Bumech. Wnioski zostawiam do waszej oceny. Ps. nawet Rainbow mający ponad 3mld przychodów, a zajmujący sie tyrystyką pewnie nie dałby rady.
A Ty co? Sunex tu jest czy hydepark ze z Lubawą, Polimexem czy Bumechem wyjezdzasz? Panowie już nie pogadamy bo przyszedl procesor wiatr i trzeba rozmawiać tylko o tym co on chce..
Do tej dygresji można się odnieść uprzednio robiąc szybki klasyczny modelling i wycenę w perspektywie do końca 2028 na bazie danych ze spółki i analizy rynku i jego kierunków. A chyba każdy szanujący się inwestor zbiera dane i sobie sam wycenia i ocenia atrakcyjność inwestycyjną.
Bumech urósł dużo, ma moim zdaniem potencjał na dorzucenie do wyceny jeszcze +50-100% do obecnego kursu, czyli tak do 45-60zł. Polimex, dopiero co ruszył, ma potencjał moim zdaniem do wyceny +200% (czyli 3 - krotność obecnego kursu) tj. ok. 20zł
Lubawa, nie analizowałem, nie wyceniałem, nie modelowałem, nie wypowiadam się
Sunex, ma moim zdaniem potencjał do wyceny +500% (czyli 6 - krotność obecnego kursu) tj. ok 40zł
Zobaczymy. Tyle.
Dnia 2025-09-17 o godz. 14:07 prof_wiatr napisał(a): > 1.Sunex, na jakim etapie jest budowa kompozytowychb zbiorników na wodór? > 2. Dygresja :6M > Bumech +312% > Polimex +95% > Lubawa +25% > Sunex -6,7% > Tyle. >
Sunex, ma moim zdaniem potencjał do wyceny +500% (czyli 6 - krotność obecnego kursu) tj. o 40zł ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ja przytaczam fakty, a ty piszesz co może być. I to jest różnica .