nawiązywanie szerokich kontaktów i zdobywanie kontraktów na świecie w tym w US , może powodować również zainteresowanie się Scanway , inwestorów zagranicznych . Akcji jest ile jest prezes ( i największy akcjonariusz) ma 255 K akcji wartych ok 36 M pln czyli ok 10 M $.
Moim zdaniem kluczowym aspektem jest to , jak spółka będzie się rozwijała w najbliższej przyszłości czy 100 M kapitalizacji to dużo obecnie czy mało, w kontekście przewidywanego rozwoju spółki w 2026 roku i kolejnych latach.
Potrafią zdobywać ciekawe zagraniczne kontrakty na teleskopy, dlatego ciekawe będzie to jakie wyniki oni widza na SCW w kolejnych latach.
obecnie jesteśmy 11 % wyzej niż był szczyt 2 fali na 128 PLN wyznaczony w na poczatku lipca tego roku . To duzo czy mało? To juz jest powód do tego zeby budowac korektę bedąc 10% wyzej od wybitego szczytu 2 fali ?
no nie wiem ja tego nie kupuje, dlatego że widac iz na tej spółce jest obrót , jest handel . Podaz istnieje zastawia sie i wystawia, ale jednak doszło do wybicia 128 PLN i ustanowiane sa nowe ATH ( nie koniecznie na zamknieciach) .
Dnia 2025-09-04 o godz. 13:17 ~Marek napisał(a): > Nie wiem czy zauważyłeś ale spółka ma już 200 mln kapitalizacji ..
200 M pln to 55 M $ . to dużo czy mało jak na spółkę deep space która zdobywa poważne kontrakty na świoecie ( szcególnie na teleskop do misji księżycowej) . Jak myślisz czy Prezes i główny akcjonariusz mający obecnie ok 255 K akcji której wartość wynosi ok 10 M $ to jest Dużo czy mało? Jak myślisz , czy duże podmioty inwestycyjne nie tylko z Polski mogą dostrzegać scanway , nawiązywane kontrakty Komercyjne ( a nie tylko po ukladach polityczno- publicznych ) i nawiązywanie kontaków z wielorybami tego biznesu jak SpaceX?
Marku moim zdaniem jednego nie rozumiesz tego JAKA kasa moze płynąc do spółek kosmicznych i jak moga byc wyceniane ( zobacz wyceny w USA). Powiem tak ICEYE powstał w 2015 roku pierwsza ich satelita była wielkosci Kartonu mleka. Przez te 10 lat spólka zdobyła łącznie 500 M $ finasowania, a dopiero teraz wychodzi na prosta rentowności. I zdobyła to finansowanie nie będac notowana na rynku, co też ogranicza np Zbywalnosc inwestycji przez Inwestorów , którzy w nią inwestowali.
ICEYE - 500 M $ zdobytego kapitału ( kapitalizacja? kto to moze wiedziec nie sa na gieldzie ) --osiaga rentowność dopiero teraz
Scanway - 55 M $ kapitalizacji przy już możliwych osiąganych rentownościach, już zdobyte i rozwijane kompetencje na które jest zbyt. Wysoka marżowosc produkcyjna . Jedyne czego brakuje to skala działalnosci. Ale jeśliby SCW miał 100+ M przychodów z perspektywa zwiekszenia ich o kolejne duze procenty w kolejnych latach to ta spółka nie miałąby kapitalizacji 200 M pln na rynku, tylko już to by wchodziło w MLD+. Pytanie jaka dynamika rozwoju , będzie w SCW .
powiem tak 11 bit był kiedys warty 20 M pln po Twom był warty 150 M pln przy przychodach 20 M PLN i zyskach ok 10 M na rok , potem robili FP1 i urosli na 1.2 MLD PLN , przy max przychodach 80 M pln i 37 M zysku w roku premiery .
Największy teleskop jaki robia kosztuje 3.2 M euro = 13.5 M PLN mają w planie robić rocznie 5-6 takich teleskopów( albo i większych) , Jeśli chwycą powtarzalność produkcji , czyli obsługę konstelacji to czynnik projektowania teleskopu odpadnie i zostanie czysta produkcja. 6 * 13.5 = 81.M pln przychodów z planowanej produkcji 5-6 teleskopów rocznie. A słuchając prezesa to ma duzo większe ambicje niż produkowanie 5-6 dużych teleskopów rocznie.
Ja uważam ze 55 M $ za spólke ktora juz takie kontrakty swoimi kompetencjami zdobywa to nie jest dużo. Skoro amerykanie zaufali SCW zeby zrobili im teleskop do obrazowania księzyca , skoro azjaci im zaufali do produkcji 3 teleskopów do swojej budujacej sie konstelacji , to co widzieli w SCW skoro takie kontrakty podpisali i czy wycene spółki DEEP TECH na poziomie 55 M $ w tym kontexice to duzoi?
czyli co sugerujjesz zjazd na 150 M kapitalziacji lub nizej bo urosło i już ma wartosc 200 M kapitalziacji ? Pomijajac kwestie np zwiekszenia Backlogu o camille byc moze i kolejne jakies konmtrakty o wejscie SCW na rynek głowny gdzie Fundy ofiaki bedą mogły kupowac papaiery.
przypomne ci tylko ze taki starward w debiucie startował z kapitalziacja 300 M PLN ( spólka totalny startup growy) , movie games miała nawet 350 M kapitalziacji , FOR miałą 400 M kapitalizacji itp itd.
Sprostowałem jedynie twoją oczywistą pomyłkę co świadczy o tym , że czytam z uwagą twoje posty. Moje zdanie jest niezmienne to spółka z dużym potencjałem lecz jako technik patrzę też na kreski i piszę co ewentualnie widać. Co w tym złego? Każdy podejmuje decyzje sam ja do niczego nie namawiam i niczego nie sugeruje. W Twoich postach widać delikatne „naganianie” na kupno. Czyżbyś chciał część sprzedać już teraz? Skoro ma być tak dobrze to dokupuj..,
Teraz widzisz ? Kreski jednak często się sprawdzają…Korekta jest. Może tylko w trakcie sesji a może trochę potrwa . Jeśli potrwa to zasięg około 135 zl
Marku chyba nie do końca rozumiem jakiego typu jesteś inwestorem. Z jednej strony mówisz o perspektywie 2-3 lat ze 200 PLN bedzie wtedy .
z drogiej strony mowisz jakbys był DT-deowcem, wytykajac a nie mówiłem ze moze byc korekta na np 135 PLN.
Ja piszac o AT brałem pod uwage szerszy horyzont czyli tworzenie sie fal. Ale oczywistym jest że w ramach tych fal sa podfale i sa impulsy wzrostowe i korekty tych impulsów . Ja odnosiłem sie do obecnej AT , pod wzgledem spojrzenia na obence wzrosty jako kolejna fale wzrostową , jesli juz na tym poziomie miałoby dojsc do Powaznej korekty ( np całego trendu wzrostowego) to wydałoby mi sie to dziwne pownieważ oznaczałoby to korekte nap na 100 czy 90 PLN, a nie widze ku temu szczegołnych przesłanek.
oczywiscie wszuytko moze sie zdarzyc jak to na rynku bywa, ale powinno ze strony spólki pójsc jeszcze sporo impulsów prowzrostowych o ktorych wspominałem.
nadal nie rozumiem twego podejscia . Piszesz ze 200 M to duzo ale po 135 pln wycena 193 M już jest okey?
rozumiem podejscie na zasadzie 200 M to duzo nalezy sie korekta całego trendu wzrostowego o np 50% fibo na 90 PLN ponieważ ... i tu leca argumenty .
Mowisz ze lubisz kupowac na korektach , ale nawet jak kupujesz na korektach w trendzie wzrostowym to kupujesz coiraz wyzej poniewaz dołki i szczyty sa wyżej od poprzednich dołków i szczytów wiec i tak przepłacasz patrzac na kurs wczesniejszy.
Jeszcze niedawno 134 pln było po wybiciu kursu z oporów fali 3 , potem kurs zaliczył cofke ten co kupował po0 134 tez przepłacał bo mogł kupic po 128 . Ten co dziasija kupował po 147 Przepłacał bo kurs zaliczył dzisiaj nawet 134.
z drugiej strony mowisz ze 200 PLN czyli jakies 300 M pln kapitalizacji spólki to widzisz za 2-3 lata . Skoro tylko taki potencjał widzisz to w ogole powinienes sprzedfac akcje i czekac na głeboka korekte całej fali wzrostowej. Skoro 200 M obecnie jest za drogo , skoro max widszisz 300 M kapitalzaicji za 2-3 lata to po co w ogóle siedzieć na tym kwicie? Papaier stał sie płynny dynamiki sesyjne sa duze jesli twierdzisz ze spółce potrzeba np 600 sesji zeby ze 130 PLn dotrzec do 200 PLN ( podczas gdy tylko dxisiaj rożnica kursowa wyniosła 13 PLN ) to musisz uwazac ze albno bedzie duza korekta albo długi boczniak. Zupelnie cie nie rozumiem w tej kwestii.
Ja tak jak napisałem oczywiście mam swiadomosc AT i tego ze uczestnicy rynku potrafia tworzyc strategie urzywając tego nmarzędzia, ale dla mnie sprawa kluczową w dłuzszym terminie jest Potencjał spółki vs jej wycena. I jak mowie jesli chodzi o DEEP SPACE spółka już ma znaczace osiagniecia , ładnie sie rozwija zdobywa wazne kontyrakty, a spółek Space tak jak i Typowo DEFENCE nie ma na naszym rynku . Moim zdaniem rynek bedzie chłonny tego typu spółek ,tym bardziej ze na zachodzie kapiatał Mocno pakuje sie w tego typu kwity, wiec branza jest mocno perspektywiczna a SCW tez w swojej dzialnosci jest mnocno perspektywiczny jesli chodzi o potencjał dalszego rozwoju spółki.
Nie napisałem że 200 mln kapitalizacji to dużo tylko że tyle jest. Sprostowałem twój wpis gdzie napisałeś o kapitalizacji 100 mln. Czytaj ze zrozumieniem. Spółka ma potencjał ale korekty być muszą . Nic nie rośnie w stylu hiperboli. Tylko tyle i aż tyle. Skoro tanio to kupuj a nie pisz tego czego nie napisałem.
Nigdy nie pisałem o 200 zł a raczej o 300 zł że będzie wspomnieniem. Czego dalej nie rozumiesz @gracz? Twój wywód ciekawy tylko cały czas odnosisz się dobrego co już było przy kupowaniu akcji. Kolego skoro kupiłem akcje za to co oszczędziłem wpierw po 50 zł potem po 60 i 70 itd to kupowałem wtedy jak miałem środki. Gdybym miał miliony to po co bym inwestował w spółki na NC. Składam i kupuję na korektach spółki gdzie widzę korektę kasę którą dysponuje. Dalej nie rozumiesz? Twoje teorie są fajne lecz to tylko co by było gdyby lub co będzie jeśli. Przyznam trochę słabe…
Dnia 2025-09-04 o godz. 18:21 ~Marek napisał(a): > Jak na razie jest piąta fala wzrostowa liniowo pokrywa się już z pierwszą lecz patrząc logarytmicznie to jeszcze nie koniec wzrostów w tej fali. Od razu zastrzegam to moje zdanie żadne reko. Zasięg wzrostów w tej fali to około 200 zł do końca roku co może się pokrywać z debiutem na głównym. Po wejściu na główny stabilizacja kursu . Jeśli sprawdzi się to co wymyślił sobie niejaki @gracz to 300 zł w 2027 roku będzie wspomnieniem. Tak cały czas pisze i tego się trzymam. Przy 300 zł zastanowię się nad sprzedażą części akcji ( około 30 proc)
TY nadal marku nie rozumiesz . Tu nie chodzi o to co ja sobie wymyśle , ale o to jaka wizję rozwoju ma prezes i jak ja będzie potem realizował. Jeśli chodzi o to jak ma się rozwijać SCW w latach 2023-2025 to potrafił to robić skutecznie . Dlatego dla mnie dużym wyznacznikiem będzie nowa strategia spólki która ma być przedstawiona chyba jeszcze w tym roku na lata 2026 -2028.
300 PLN to kapitalizacja spółki 450 M PLN ( wraz już z nowa emisja motywacyjną).
Jeśli w tych założeniach , pojawią sie cyferki 80-100 M pln przychodów rocznie to 1 MLD + pln wyceny będzie na tej spółce .
Backlog rosnie lawinowo . radze spohzrec na MARZEC 2025 jeszcze wtedy Baclog wynosił 17 M PLN tylko kilka M wiecej niż w 2024 i 10 M wiecej niż w 2023 roku . To dlatego SCW stał i dlatego Kurs z IPO nie był przełamywany przez długi czas. W ostatnich miesiacach bardzo duzo sie zmieniło Backlog nagle napuchł do 46 M pln i nie ma jeszcze camili . Zapowiadany rozwój spółki mówi że ten backlog powienien puchnac w kolejnych latach . Biorac pod uwage same teleskopy z NOWEJ LINII PRODUKCYJNEJ , jesli podpisza umow na nie to BAclog na kolejne 2-3 lata może od 2026 puchnac na kilkukrotnie wiekszy niz obecnie.
wlasnie dlatego , uważam ze SCW to bardzo perspektywiczna spółka . Jesli beda w stanie produkowac 5-6 duzuch teleskopów rocznie to powinno im zapewnic juz przychody rzedu kilkuset % większych niż w tym roku . A na teleskopy jest popyt, już teraz mieli zapytań wynoszacy 150-200 M pln, a potencjalne zamowienia moga rosnąc z racji powstawania nowych konstelacji jak i zuzywania sie satelit ze starych konstelacji. Kady obecnie chce miec walsne konstelacje bo po ukrainie widac ze nie mozna zalezęć od INNYCH.
wyscig o podbój kosmosu scanowania ziemi i nie tylko dopiero sie rozpoczyna, równiez z tego wzgledu ze nie tylko rządy juz stac na walsne konstelacje ale tez i coraz wiecej korporacji.
Mi nie musisz udowadniać że to dobra spółka bo ja mam i systematycznie dokupuję . Więc po co ta dyskusja? Masz w tym niechybnie jakiś cel bo chyba nie trollujesz?
Ja tylko reaguje na twoje wpisy. Po dzisiejszym zjeżdzie o 13 PLn od max do min jakoś dziwnie zacząłeś się czepiać mojej osoby.
okey wykresy maja swój zywot ja tego nie neguje,że są impulsy i korekty a czasmi istne zwały .
Przypomne tylko ze Creotech mial 500 M kapitalziacji juz w 2023 roku . Zobacz jakie w trym czasie miał wyniki Kwartalne? SCW już potrafi miec takie przchody Kwartalnie jak creotech przez ostatnie lata, tylko że CRI jechał na stracie a SCW z 9 M przychodów potrafi już wyciagac zysk. Obecnie ma 900 M pln kapitalizacji a biegły rewidend wyliczł ze jest warta 1.3 MLD PLN.
jeśli SCW bedzxie mkjiało te 25-28 M przychodów w tym roku , zyski na poziomie 7 M pln i pzredstawiłoby plany rozwoju i dopiero robiło IPO to wycena 200 M pln nie byłaby wcale duza i założe sie ze redukcje zapisów na akcje byłyby olbrzymie. Natiomaista wieku postzrega SCW z racji juz narysowanego historycznego wykresu . Oczywiscie to tez jest wygodne dla tych duzych graczy, bo mogą wywoływać pewna presje psychologiczna typu - Przecież to już tyle urosło i grać wykresami formacjami na swoją modłe.
SCW w 2023 roku gdy była jeszce tylko cieniem obecnego SCE wyceniała sie na 50 PLN. Miała wtedy 3 MLN backlogu vs 46 MLn obecnie, a mimo tego że mieli taki marny backlog wykręcili 12 M przychodów w 2023 16 M przychodó w 2024 i pewnie ok 25 M przychodów w 2025 roku . Majac obecny backlog 15 krotnie wiekszy niz SCW mial w 2023 roku jakie może miec przychody SCW w kolejnych latach ?? wycena spółki wzorsła, ale SCW jest też zupełnie inną spólką, niz w 2023 a nawet w 2024 roku.
Nawet o czym mówie w Marcu tego roku mieli 17 M backlogu wiec te pare miesiecy też wszytko mocno potrafoiło zmienić VS 46 M baclogu obecnie . To wlasnie dlatego sa te dynamiczne wzrosty , spólka wskakuje na level wyzej to i kapitalziacja nie wynosi 50-60 M pln tylko np 200 jak obecnie . Pytanie na jaki poziom, będzie chciała spólka wskoczyc w kolejnych latach operacyjnie.
ta spólka nie ma sezonowosci , a potencjał rozwoju mogą ograniczać możliwosci operacyjne.
Mimo wszystko czekam aż jutro pokażesz akcje. Wiarygodność . Bo pisać każdy może trochę lepiej a czasem gorzej. W piórze jesteś ok teraz czas na wiarygodność. Jak tu mówią pokaz lekarzy co masz w garażu. Na razie szach. Nie pokażesz będzie mat. Dobranoc.
jesli czujesz potrzebe. ( a chyba czujesz po tym ajk epatowałes zjazdem kursu na dzisiejszej sesji) to wystaw swój pakiet, moze sie jeszcze lepiej poczujesz i uwiarygodnisz wobec siebie.
Ja juz dawno wyrosłem z "pokazywania".
Jak czujesz sie mocny to powiedz---- Jakie wyniki twoim zdaniem powinien miec SCW zeby miec wartosć 450 M pln kapitalizacji czyli 300 PLN na kursie spółki . Potem porównamy to, z nową strategią spółki i tym jak w przyszłosci bedzie zachowywał sie kurs SCW .
Pomiędzy mną a Markiem jest istotna różnica on skupia się na kursie , a ja na spółce i potencjale jej rozwoju.
SCW to star up , który jest na początku swojej drogi . Skala działalności operacyjnej nie jest duża , ale się powiększa.
Kamieniem milowym, było wyłapanie kontraktu w Azji , czyli podpisanie umowy na serię teleskopów o wysokiej rozdzilczośc za konkretne pieniadze które juz zasilają spółkę . Najważniejsze dla SCW jest złapanie klienta seryjnego , którego może obsługiwać przez lata i dzięki któremu może się rozwijać znacznie szybciej, bo ich pozycja w swiecie spacce też wzrośnie na ewentualne kolejne kontrakty.
Jeśli ten kontrakt z Azją bedzie rozszeżony za jakis czas jeśli Ramowa umowa z ICEYE zostanie jakos konsumowana konkretnymi umowami , to spółka bedzie musiała się zaczac dynamicznie rozwijac pod wzgledem dzialnosci operacyjnej zeby tylko realizowac zamowienia dla tych 2 konstelacji.
ICEYE ma wypuszczać 50 satelir rocznie dla siebie i swoich klientów ( obecnie oni sami mają 55 satelit na orbitach) . Jak wiesz obecnie każdy kraj chce być jak najbardziej niezależny w dostępie do informacji wywiadowczych . ICEYE operuje satelitami tylko radarowymi , jeśli faktycznie bedzie chciał do tych konstelacji ( na prośbę swoich klientów lub z własnej inicjatywy) właczyć satelity optyczne i scanway podpisze z nimi umowę. To będą musieli bardzo dynamicznie zwiekszyc swoje moce produkcyjnie. Jesli beda mieli do obsługi 2 konstelacje to 5-6 teleskopów produkowanych rocznie nie wystarczy. Ja włąsnie dlatego widze mozliwy bardzo duzy potencjał rozwoju SCW. wraz z rozwojem Nowi klienci beda pewnie jeszce mocniej sie do nich zwracać z zapytaniami o ssytemi wiizyjne.
To wlaśnie dlatego Prezes tak mocno podkreślał na początku roku jak wazna dla nich jest ta umowa ramowa o opracowanie technologii telkeskooiw 50 cm na Pixel. jeszce przed podpisaniem kontraktu z Azją , to ta umowea ramowa z ICEYE , była jakby fundamentem do mozliwosci Budowania czego znacznie wiekszego niż zlecenia na pojedyńcze teleskopy.
Dlatego zastanawiam się , czy w ta strategię rozwoju spółki na lata pewnie 2026-2028 włącza możliwosc przedłuzenia kontraktu z azja i zawiazania kontraktów z ICEYE, czy w przewidywaniach przychodó i Marżach netto będą brali pod uwage , mozliwośc zawierania kontraktów na obsługę konstelacji z ich urzadzeniami . Czy jednak podejdę do sprawy bardziej stonowany.
Już na chwile obecna mają na duze teleskopy zamówienia na 5-6 takich z dostawami na lata 2026-2027 , sami mówią ze nie moga tak od ręki realizowac zamowień dla nowych klientów . Więc jeśli miałoby pójśc fajnie ze zdobywaniem kontraktów z kluczowymi klientami to wydaje sie ze Plan rozbudowy mocy produkcyjnych do 5-6 Teleskopów rocznie , wydaje sie zbyt mały . No lae to zalezy od tego czy Azjja przedłuzy kontrakt i na ile satelit czy dojdzie do konkretnej współpracy ICEYE z SCW itp itd.
Jeszcze jedno . Gracz powinien zmienić nicka. Na myśl przychodzą mu dwa . Pierwszy to teleskop a drugi pobożne życzenia. Nie dajcie się zwieźć merytorycznymi wpisami takich gości poznałem wielu…
Marku . szkoda ze nie bawiłeś się w przewidywanie kursu np Bumechu i wzrost kapitalizacji z 130 M PLN na początku sierpnia na prawie 500 obecnie. :)) .
jedno info czasmi potrafi spowodowac wzrost kursu o setki M pln. Pomimo ze Bumech pokazał 1.2 MLD straty w 2024 roku. :))
rynek ma swoja specyfike. NIe da sie nie zauwazyc ze szcegolnie od czasu drugiego ABB wiekszy kapitał sie ytuaj pojwiał i prowadzi kurs. Jak bedzie chciał go prowadzic zobaczymy ale póki co SCW jest w trendzie wzrostowym, w ktorym zdarzaja sie korekty.