• Czy dolar może spaść do 3.30-3.00 zl Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    Dziś czytałem różne analizy z których wynika że istnieje taka możliwość acz jeszcze nie w tym roku.
    Ja bym obstawiał początek 2028 roku okolice 3 zł a w 2027 okolice 3,30 zł o ile się to oczywiście wydarzy.
    Asbis do tego czasu jak nie zwiększy zysku ( a umocnienie złotego do dolara dojdzie do skutku ) to dywidenda będzie mniej atrakcyjna niż teraz, zresztą obecnie się już to dzieje. Także atrakcyjność inwestycji w Asbis znacząco się zmniejszy !
    ------- gang olsena jest zupełnie przeze mnie ignorowany :) -------
  • Re: Czy dolar może spaść do 3.30-3.00 zl Autor: ~Władziu [91.150.206.*]
    Areczku przenieś swoje wpisy (przemyślenia) wywody do działu " ZBIÓR BZDUR "
  • Re: władziu Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    ------- gang olsena jest zupełnie przeze mnie ignorowany :) -------
  • Re: władziu Autor: ~Władziu [91.150.206.*]
    To tak jak większość na tym forum traktuje cię jak klauna i nikt cię nie szanuje :) Areczku
  • Re: władziu Autor: ~Inwestor [89.64.5.*]
    Władziu klaun zostanie ukarany tak to jest jeżeli ktoś pluje i manipuluje.
  • Re: inwestor Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    ukarała to cie Bozia :) boś durny jak koza :)
  • Re: Czy dolar może spaść do 3.30-3.00 zl Autor: ~Antynagon [217.119.64.*]
    Ja czytałem analizy, że dolar będzie po 20 zł I wszyscy będą zadowolenie. Ciekawi mnie wtedy czy jak sprzedam ze stratą 1,6 zł na akcję, to wtedy więcej zyskam niż teraz syskuję czy mniej? Mistrzu, odpowiedz!!! Buahahahahaha
  • Re: antynagon Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    czas na leki a po 20 to bedzie niebawem Asbis :)
  • Re: antynagon Autor: ~Antynagon [217.119.64.*]
    Jeśli Asbis byłby w przyszłości po 20, to pobiłbyś swój rekord. Sprzedałbyś ze stratą około 7 zł na akcję licząc na dalsze spadki. Wszyscy byliby z ciebie dumni:):) Beka z forumowego klauna:)
  • Re: antynagon Autor: ~gall [31.6.189.*]
    skoro będzie po 20 niebawem, to rozumiem, ze sprzedales wszystkie akcje, wziales kredyt na dom i kupiles kontrakty na short i zaprosisz Buffeta to swojej wilii, zeby dac mu wykład, ta?
  • Re: Czy dolar może spaść do 3.30-3.00 zl Autor: ~poi [164.127.241.*]
    Tak, może spaść. Tak samo jak może wybuchnąć wojna nuklearna pomiedzy Polską a Egiptem o terytorium dzisiejszej Grecji. No najpierw musielibyśmy tę broń mieć i poszerzyć granice no ale... w teorii jest to możliwe.
  • Re: Czy dolar może spaść do 3.30-3.00 zl Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    Kurs dolara spadnie do 3 zł? „Nadchodzi katastrofa”, ostrzega Robert Kiyosaki
    Finansowy ekspert po raz kolejny zaalarmował o niepokojącym stanie amerykańskiej gospodarki
  • Re: Czy dolar może spaść do 3.30-3.00 zl Autor: ~poi [164.127.241.*]
    Kiyosaki wróży przez ostatnie 5 lat ze jutro zacznie się wielki krach. Nagania po prostu na swoją książkę a jego rekomendacje są tyle samo warte co te wróżbity Macieja
  • Re: poi Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    Jak to mówią reklama dźwignia handlu :) Zasadniczo obstawiam że przelicznik będzie gorszy jak ostatnio czyli będzie mniej kasy a jak jeszcze dodam do tego że santander bierze z tego wielką działkę to już szkoda gdać :) kilka groszy się tylko zostaje :)
  • Re: Czy dolar może spaść do 3.30-3.00 zl Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    Eksperci z różnych banków ostrzegają, że deprecjacja dolara do poziomu 3 zł za USD przestaje już być odległą prognozą, lecz realnym scenariuszem, który może się zmaterializować
  • Re: Czy dolar może spaść do 3.30-3.00 zl Autor: ~zen_on [87.99.114.*]
    Przytaczasz tylko jeden kierunek rekomendacji, a tym czasem prognozy dolara są różne w zależności od podmiotów, bardzo dużo prognoz to boczniak i przedział 3.50-3.75 zł w przeciągu 12 miesięcy.

Powinny być dosyć aktualne, ale nie mam 100% pewności:
    - Goldman Sachs: 3.36 zł,
    - BNP Paribas: 3.40 zł,
    - MUFG: 3.42 zł,
    - mBank: 3.51 zł,
    - UBS: 3.54 zł,
    - Milleniun: 3.69 zł,
    - Traders Union: 3.70 zł,
    - Credit Agricole: 3.74 zł, 
    - TradingEconomics: 3.83 zł, 
    - PEKAO: 4.00 zł, 
    - Wells Fargo: 4.12 zł.

Wprowadzasz zamęt i wyselekcjonowane przez Ciebie prognozy, a sam drwisz że ludzie patrzą na wyselekcjonowane przez siebie rekomendacje Asbisu i pomijają inne (tyle że te inne są starsze).

Czy jak już kupisz taniej będziesz ignorował te informacje o możliwej silniejszej złotówce?
  • Re: zen_on Autor: arkadiusztoja [217.96.155.*]
    Ja grając obecnie na spadki ( moim zdaniem będą miały przewagę w nadchodzącym czasie )( lub też przyjmujac że taki trend będzie kontynuowany staram się filtrować różne informacje i analizować rynek pod każdym względem ) niezależnie czy chodzi o jego wzrosty czy spadki. Większość anlityków i opinii jest raczej pro spadkowa w stosunku dolara do złotego. Inwestycja w Asbis w bardzo dużej mierze opiera się o DYWIDENDĘ ! bez niej możliwe że bym nie kupił tych akcji bo uważam że ona jest jednym z decydujacych czynników przy podejmowaniu decyzji o zakupie akcji. Zreszta chyb akazdy kto tu siedzi ma takie zdanie w tym temacie. Jeśli dywidenda realnie w złotych ma być coraz mniejsza to atrakcyjność inwestycji maleje ! Ja rozważam każdy czynnik jaki moze mieć wpływ na zachowaniu kursu w czasie, I fundamentalny i techniczny i okołorynkowy. To jest moje podejście do rynku.
    Ponadto jak sam wiesz dywidenda stanowi w jakimś czasie ''jakby taką ochronę kursu akcji w czasie'' a dodatkowo przyciaga nowych inwestorów którzy kupujac akcje podbijają ich cenę. Takze w krótko-średnim terminie jest to dla mnie informacja ''ważona'' gdzie na drugiej szali jest informacja o możliwym zwiększeniu dywidendy poprzez wypracowanie większego zysku. Jak ju zpisałem czas temu jakiś inwestycja w Asbis ma status neutralny + czyli jest w miarę bezpieczna i dlatego mam akcje a nie ich nie mam :) a to że raz je kupuje a raz sprzedaje to oznacza tylko tyle że staram się dopasować ich ilosć do sytuacji na szerokopojętym rynku - innym słowem przy większej cenie moim zdaniem bezpieczeństwo posiadania akcji jest mniejsze i dlatego redukuję ich ilość a co za tym idzie redukuje potencjalne straty. Spółka jeszcze nie jest na etapie w którym strategia kup i trzymaj moim zdaniem wydaje się optymalna a dodatkowo jak każdy wie kto czyta moje posty widzę czarno rynek w nadchodzącym czasie.
  • Re: arkadiusztoja Autor: ~zen_on [87.99.114.*]
    Z mojego rozeznania 1/3 analityków obstawia możliwe zejście poniżej 3.50 zł, 1/3 wzrost powyżej 3.75 zł i 1/3 brak dużych zmian.
    Np. prognozę z 1 września masz od Crédit Agricole:
    •     3,69 PLN pod koniec września 2025;
    •     3,66 PLN pod koniec grudnia 2025;
    •     3,68 PLN pod koniec marca 2026;
    •     3,74 PLN pod koniec czerwca 2026;
    •     3,79 PLN pod koniec września 2026;
    •     3,85 PLN pod koniec grudnia 2026.

Spadki może i będą, ale na to chyba każdy ma tam jakąś strategię. Ja tam mam trochę już zaniżonych spółek, których to powinno mniej dosięgnąć, trochę gotówki, a w razie głębokiej korekty nawet i obligacje ściągnę. Natomiast obecnie ile jest na WIG20? -10% od szczytu?
    Rezerwa finansowa to podstawa :) wtedy na spadkach ostych można sporo zarobić :)
    Acz trzeba ją w dobrym momencie wykorzystać a co najważniejsze dobrze !
    Miałem kumpla co uśredniał bardzo długo :) na początku dokupił akcje za zastawione akcje a potem sprzedał jeszcze auto i władował w akcje - finał był taki że stracił wszystko do 0 i poszedł do pracy,
    Słyszałem też o Gościu co sprzedał dom wolnostojący i dukupił akcji na dołku bessy ! zarobił tyle że odkupił dom, odrobił wszystkie straty i jeszce mu zostało :) ale to trzeba mieć odwagę albo być bardzo zdesperowanym :)
    Żeby zejść do 0 to by trzeba chyba same spekulacyjne buble kupować i robić zbyt małą dywersyfikację.

Jest jeszcze jedna rzecz warta przemyślenia - kurs dolara do WIG20/GPW jest ujemnie skorelowany, tzn. że jak dolar spada, zazwyczaj WIG20 rośnie i odwrotnie (wiadomo że nie zawsze).

Jeśli więc brać to pod uwagę, to jest szansa na kontynuację wzrostu na WIG20 (szczególnie spółek importerów, energetyki i konsumenckich). Za to eksporterzy faktycznie mieliby pod górkę (np. Asbis, Text, gaming).

Tutaj jest o tej korelacji:
    https://comparic.pl/wig20-skorzysta-z-problemow-usa-kurs-usd-pln-wyprzedza-hosse-na-gpw-21-05-2025 

Podsumowując, mocny spadek dolara jeśli wystąpi to raczej nie pociągnie głęboko w dół naszej giełdy, tylko może odwrotnie.
    Tfu, miałem na myśli nie eksporterów ale spółki obracające w $ jak właśnie Asbis, Text czy gaming.
  • Re: Czy dolar może spaść do 3.30-3.00 zl Autor: ~Inwestor [37.248.166.*]
    Uwaga sieje ferment taki że brak słów . Gość z wiedzą dziecka na poziomie 6 lat.
[x]
ASBIS -0,22% 27,54 2025-09-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.