• UOKIK Autor: ~Bartek [188.33.4.*]
    Co myślicie o postępowaniu prowadzonym przez UOKIK? Czy możliwa jest duża kara dla Entera?
  • Re: UOKIK Autor: ~AkcjoMariusz [5.184.203.*]
    Patrzonc na kurs to wyglonda jakby miała ich pogronżyć.
  • Re: UOKIK Autor: ~Zbieracz [178.43.25.*]
    Enter Air prawdopodobnie złoży wyjaśnienia i dowody, że praktyki nie naruszały prawa lub były uzasadnione (np. wyjątkowe okoliczności operacyjne). W poprzednich przypadkach, jak w postępowaniu wobec Wizz Air w 2024 roku ws. reklamacji bagażowych, linia współpracowała z UOKiK, co mogło wpłynąć na łagodniejszy werdykt. Podobnie Ryanair w sprawach pandemicznych (2020-2022) unikał kar poprzez zobowiązania do zmian w polityce zwrotów. Najczęstszy scenariusz w podobnych sprawach. Linia zobowiązuje się do poprawy (np. szybsze odpowiedzi na reklamacje, wyższe odszkodowania), a UOKiK rezygnuje z kary. Tak było z Wizz Air i Ryanair w sprawach zwrotów za odwołane loty w pandemii – zamiast kar, wprowadzono zmiany w procedurach, co pozwoliło uniknąć finansowych sankcji. Przy karze, apelacja opóźni wypłatę, a redukcja w sądzie (często o 50%) złagodzi efekt. W poprzednich przypadkach, jak u Ryanair czy Wizz Air, kary nie wpłynęły znacząco na wyniki finansowe – spółki kontynuowały wzrost. Dla Enter Air, jako mniejszej firmy, kara powyżej 50 mln PLN mogłaby obniżyć dywidendę lub inwestycje, ale przy historycznych precedensach jest to mało prawdopodobne.
  • Re: UOKIK Autor: ~Twój_podpis [31.61.244.*]
    Ładnie to brzmi, co piszesz, ale AI tak to widzi: „UOKiK postawił zarzuty linii lotniczej Enter Air za 10 praktyk naruszających zbiorowe interesy konsumentów. Za każdą z tych praktyk spółce grozi kara do 10% rocznego obrotu. W 2024 roku przychody Enter Air wyniosły 2,9263 mld zł. Przy założeniu, że obrót jest równy przychodom, maksymalna kara za jedną praktykę mogłaby wynieść do 292,63 mln zł, a za 10 praktyk potencjalnie do 2,9263 mld zł. Ostateczna wysokość kary zależy od decyzji UOKiK po zakończeniu postępowania i może być niższa.”
  • Re: UOKIK Autor: ~Zbieracz [178.43.25.*]
    Najwyższe kary UOKiK w innych sektorach (np. telekomunikacja) rzadko przekraczają 1-2% obrotu, nawet w poważnych sprawach. Na przykład kara dla T-Mobile w 2020 roku wyniosła 29 mln zł, choć teoretycznie mogła sięgać setek milionów... Lotniska są dotowane - państwo nie chce by były dotowane bardziej.... będzie ugoda - zobowiązanie, jestem tego pewny.
  • Re: UOKIK Autor: ~Bartek [188.33.4.*]
    Również uważam, że kara nie będzie w żadnym stopniu dotkliwa dla spółki. Wyniki w tym roku powinny być minimum o kilka procent lepsze rok do roku. Dobre perspektywy, zwiększenie floty i zmniejszenie kosztów przeglądów we własnych hangarach. Popyt na zagraniczne wakacje powinien rosnąć, ludzie zarabiają coraz więcej, stopy procentowe pójdą w dol to da dodatkowe pieniądze w budżetach domowych, a jesteśmy narodem, który przecież z reguły lubi podróżować, do tego pogoda w Polsce nie rozpieszcza, jeżeli utrzyma się jeszcze w miarę tani dolar i ropa to ceny tych wyjazdów będą bardzo przystępne. Nie rozumiem tej wyceny, analizowałem Entera już wiele razy, przekopywałem się w poszukiwaniu czegoś co może zniechęcić do tej spółki i poza sprawą z UOKIK nic takiego nie ma
  • Re: UOKIK Autor: ~Twój_podpis [31.61.244.*]
    Obyście mieli rację.
  • Re: UOKIK Autor: ~Zbieracz [178.43.68.*]
    Słuchamy argumenty przeciwko naszym tezom ale coś się dosłuchać nie możemy, zapraszamy do dyskusji.
  • Re: UOKIK Autor: ~Trader [185.39.161.*]
    kurs spada i szukacie wytłumaczenia?!

śmieszne te obawy o UOKIK i dorabianie teorii spiskowych

spółka ma się dobrze i cały czas się rozwija a że kurs spada to efekt popytu i podaży -rynek nie kieruje się fundamentami a kreskami

wcześniej czy później będzie musiał zwrócić uwagę na fundamenty a te są solidne a wraz ze spadkiem stóp procentowych w USA będą dodatkowo zmniejszać się raty leasingów.
    przy obecnej cenie dywidenda to już 6% a takiej rocznej stopy nigdzie się już nie uzyska.

Rok 2026 będzie rokiem spółek dywidendowych
  • Re: UOKIK Autor: ~Twój_podpis [83.6.215.*]
    Ja nie mam argumentów. Może inni coś konkretnego mają. Jedyne co mnie niepokoi, to trwająca wyprzedaż - jakby ktoś coś wiedział. No cóż, dokupiłem :-)
  • Re: UOKIK Autor: ~Verso [31.183.133.*]
    Nie tylko jeden dokupiłeś. Jest nas więcej. Mocne fundamenty i wzrost przychodów daje pozytywne klimaty.
[x]
ENTER 2,16% 56,70 2025-09-11 16:47:41
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.