Jakoś nikt tego nie zauważył. Spółka zwiększyła limit kredytowy w BNP Paribas z 30 do 35 mln zł. A już sto tysięcy było tu postów, że to bankrut i banki wypowiedzą umowy. Coś nie halo?
No masz się z czego cieszyć że zadłużenie spółki powiększa się z kwartału na kwartał oraz to że Warunkiem uruchomienia Limitu w podwyższonej na podstawie Aneksu wysokości jest w ustanowienie na rzecz Banku określonych w Aneksie zabezpieczeń, w tym podpisanie aneksów do umów zastawniczych oraz dostarczenie do Banku potwierdzeń złożenia we właściwym sądzie prawidłowo wypełnionych i opłaconych wniosków o zmianę.
Tam już chyba nawet rolki na papier toaletowy zostały jako zabezpieczenie kredytowe.
Z tego ESPI wynika jedno, spółka nadal ma poważny problem z finansowaniem działalności bieżącej co utwierdza mnie w przekonaniu że mamy do czynienia z niesamowitym brakiem rentowności. O czym zapewne przekonamy się po opublikowaniu raportu za pierwsze półrocze a następnie po 3cim kwartale tego roku.
Popcorn i Cola
Stay Tuned
Popyt jak zwykle przewyższył podaż. Tym razem na kredyt. A tymczasem rynek "z entuzjazmem" przyjął kolejny produkt bo ktoś na próbę coś tam zamówił. Jeszcze tylko szybka parametryzacja i optymalizacja. A jak będzie "term shit" do kolejnej "strategicznej współpracy" podpisany gdzieś na targach na kolanie to już będzie pełnia szczęścia czyli dotacja lub emisja. A dyrektywy UE będą dodatkowo "driverem" do zysków, które się fizjologom nawet nie śniły. Tak to widzę, nie inaczej.
na targi trzeba mieć pieniądze. Ostatnio na żadnych się nie wystawiali, bo brak funduszy. Jak sobie przypomnę jak jeździli z przystankiem do Barcelony z całą świtą, to przerażony jestem jak lekką ręką były wydawane pieniądze gdy płynęły szerokim strumieniem z dotacji. Chyba kązdy wie, że te targi w żaden sposób nie wpłynęły w istotny sposób na sprzedaż przystanków. Ba obwaiem się nawet, że z tej "sprzedaży" na export nie zarobili nawet na bilety.
Zauważyłem, zamówień niewiele, a mimo to zwiększają zadłużenie czyli nadal generują stratę, bo jak inaczej to można rozumieć. Zamówień na dachówkę 3,5 ty. m2 vs 50 tys. m2 zdolności produkcyjne