https://www.bankier.pl/wiadomosc/MONNARI-TRADE-S-A-Transakcja-zbycia-akcji-wlasnych-8994001.html Zarząd MONNARI TRADE S.A. (Emitent) informuje, że w dniu 14 sierpnia 2025 r. zawarł umowę, na podstawie której 1.010.102 akcji Emitenta (Kod ISIN PLMNRTR00012), o wartości nominalnej 0,10 zł każda, stanowiących 3,305 % udziału w kapitale zakładowym Emitenta i dających 2,874 % głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy, zostało zbyte do spółki KBM Inwest sp. z o.o. z siedzibą w Łodzi, w transakcji pozasesyjnej za pośrednictwem Domu Maklerskiego BOŚ S.A., po cenie 4,95 zł za akcję ustalonej jako średnia z kursu zamknięcia akcji Emitenta z okresu 6 miesięcy poprzedzających dzień zawarcia transakcji, za łączną kwotę 5.000.004,90 zł. Emitent po transakcji posiada łącznie 4.487.641 akcji własnych, stanowiących 14,68 % kapitału zakładowego Emitenta i dających 12,77 % głosów na Walnym Zgromadzeniu. Sprzedaż akcji własnych została zrealizowana na podstawie upoważnienia wynikającego z uchwały nr 14 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia z dnia 16 czerwca 2023 r. Sprzedaż akcji własnych jest elementem procesu pozyskania od spółki KBM Inwest sp. z o.o. części z należącego do tej spółki udziału w nieruchomości przy ul. Piotrkowskiej 295 (Ogrody Geyera).Emitent będzie informował o przebiegu tego procesu zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
Dobry ruch Monnari zwiększa udziały w Ogrodach Geyera nie pomniejszając płynności finansowej płaci akcjami które wcześniej skupili . Coś się szykuje i pojawił się gracz co będzie zainteresowany wzrostem cen akcji
@Cezar
gdyby te akcje kupił jakiś zagraniczny fundusz inwestycyjny, to możnaby mieć nadzieję, że będzie im zależało na wzroście ceny akcji, ale to kupił znajomy królika. Myślę, że bardziej będzie im zależało na tym jak się pozbyć mniejszościowych, żeby nie dzielić się kasą z ewentualnej sprzedaży OG.
W pierwszym etapie skupu od 29 stycznia 2016 do 31 grudnia 2017 skupiono 1380978 akcji. Średnia cena skupu w tym okresie wyniosła około 10,13pln.
W tamtym czasie kurs znajdował się w trendzie spadkowym, więc 1010102 akcji kupionych na początku posiadało jeszcze wyższą średnią.
Można przyjąć, że transakcja sprzedaży odbyła się na zasadzie FIFO, czyli sprzedano akcje kupione jako pierwsze.
Jeżeli kupowano je w cenie powyżej 10pln a teraz sprzedawane są po 4,95pln, to według mnie coś tu jest nie tak. Przecież spółka na tej transakcji traci ponad 5mln pln. Dodatkowo inna była siła nabywcza pieniądza w 2016 roku, a inna jest w 2025. Po drodze mieliśmy kilkadziesiąt procent inflacji.
Warto dodać, że becna wartość księgowa akcji wynosi 9,92pln.
Czy ktoś może wyjaśnić o co tu chodzi, bo wygląda to jak przekręt.
Najpierw finansowali remont w całości z własnych pieniędzy, bo współudziałowiec nie miał, albo nie chciał mieć na pokrycie swojej części, teraz sprzedają akcje poniżej wartości. Gdyby nie trzymali sztucznie kursu na takim poziomie, to te akcje chodziłyby dziś po minimum kilkanaście złotych i jeśli koniecznie chcieliby je sprzedać, to by wystarczyło 400 tys. akcji i mieliby 5 mln pln. I taki według mnie był sens tego skupu. Skupić tanio, podbić kurs i sprzedać drogo.
Gdyby te akcje umorzyli, to przynajmniej wzrosłaby wartość księgowa na akcję, co byłoby z korzyścią dla wszystkich akcjonariuszy, którzy przez te wszystkie lata mogli tylko pomarzyć o dywidendzie, bo najpierw trzeba było wyłożyć za kogoś kasę na remont OG, później na skup, a teraz wymyślili coś takiego. Akcje sprzedane oczywiście zaprzyjaźnionej firmie, bo gdyby przyszedł ktoś z ulicy z taką cena, to by go wyśmiali.
Jak liczyłem ostatnio to średnia całego skupu to 7,14 zł. Niegospodarność to mało powiedziane i intuicja mi podpowiada, że jako mniejszościowy akcjonariusz jestem okradany !!
A ja uważam że, kupujący godząc się na zapłatę akcjami liczy na wzrost cen akcji spółki. Dla Monnari nie byłoby żadnym problemem zapłacić 5 mln PLN gotówką. Wyprowadzenie ze spółki 2 - 5 mln w ten sposób? Bez sensu.
Uważam, że te 1 mln akcji posłuży do uwalenia kursy do ultra niskich poziomów. Mam jak najgorsze zdanie o Prezesie zapracował sobie przez ostanie klika lat i uważam, że te działania są na szkodę akcjonariuszy i dziwie się że OFE kompletnie nigdzie nie eskaluje takich wynaturzeń.
Najpierw sprzedają, potem kupują a akcje wyceniają po najniższym kursie. Powiem szczerze - nie jest to normalne działanie biznesowe. Tak jak napisali poprzednicy akcje zostały sprzedane po cenie poniżej zakupu kilka lat temu. Jeśli tak działa zarząd to nie dziwne że kurs jest jaki jest. Nigdy nie wiadomo co zrobią z pozostałymi akcjami... No i reakcja na to zdarzenie - zerowa. Cokolwiek się to nie wydarzy nie ma odbicia w kursie. Co robi NN OFE jako akcjonariusz ? Powoli przestaje mnie to bawić bo rzeczywiście jest to dla mnie działanie nieakceptpowalne. Tak wiem , wolny rynek, decyzja moja ale mimo wszystko tak się w normalnym kraju nie działa.
Rynek globalny przed korekta rozdają akcje na szczytach najprawdopodobniej , jeszcze tylko na dzisiejsze rozmowy rynek czeka ale nie widzę szans na pokój przynajmniej w tym roku
A co w tym dobrego? Odkupują udziały w wyremontowanym zespole budynków, który teraz jest wyceniany znacznie drożej niż kiedy to kupowali. Problem w tym, że remont odbył się za pieniądze akcjonariuszy Monnari, którzy przez kilkanaście lat nie widzieli dywidendy. KBM Invest nie miało pieniędzy na swój wkład w remont i spłacali Monnari dopiero po sprzedaży działki. Gdyby nie pieniądze akcjonariuszy, to OG byłyby ruiną. I co z tego mają akcjonariusze Monnari? Korzyścią dla akcjonariuszy byłoby, gdyby najpierw odkupili udziały od KBM Invest, a dopiero później brali się za remont. Jaka korzyść będzie z posiadania 100% udziałów w OG? Mógłbym to zrozumieć, gdyby odkupowali za ułamek wartości, ale tu się szykuje odwrotna transakcja. Załóżmy, że całkowity koszt odkupienia 30% udziałów to 30mln pln. Trzeba było uwolnić kurs, wywindować go na 20pln i wtedy powiedzieć dajemy wam 1,5mln akcji Monnari za udziały w OG. Czyli za akcje, które skupili za 15mln pln nabyliby udziały warte 30mln pln. Teraz zrobili taki interes, że dostali 5mln pln za akcje kupione za 10mln pln.
Ciekaw kiedy Prezes kupi pakiet akcji poza GPW od podmiotu niepowiązanego … KBM Invest (głównym beneficjent rzeczywisty spółki jest Pani Anna Florczak to była prokurent w spółkach przejmowanych przez GK Monnari).
Zarząd MONNARI TRADE S.A. (Emitent) informuje, że w dniu 19 sierpnia 2025 r. zawarł warunkową umowę nabycia od KBM Inwest sp. z o.o. 5,36% (z posiadanych przez tą spółkę 30%) udziału w Nieruchomości położonej w Łodzi, przy ul. Piotrkowskiej 295/305 (Ogrody Geyera) obejmującej: - prawo wieczystego użytkowania nieruchomości objętych KW LD1M/00059375/1 o pow. 4,3688 ha oraz prawo własności posadowionych na tej działce budynków i budowli; - prawo wieczystego użytkowania nieruchomości objętych KW LD1M/00294578/3 o pow. 0,0434 ha oraz prawo własności posadowionych na tej działce budynków i budowli; - prawo wieczystego użytkowania nieruchomości objętych KW LD1M/00294580/0 o pow. 0,2195 ha oraz prawo własności posadowionych na tej działce budynków i budowli.
Cena sprzedaży 5,36% udziału w Nieruchomości została ustalona na kwotę 5.000.000 zł netto. Umowa została zawarta pod warunkiem nieskorzystania przez Gminę Miasto Łódź z prawa pierwokupu przewidzianego w ustawie z dnia 21 sierpnia 1997 roku o gospodarce nieruchomościami lub wygaśnięcia tego prawa (30 dni od dnia Umowy).
Już wcześniej o tym pomyślałem. Teraz ma 42% udziałów. Jak odkupi pakiet od KBM, będzie miał 45%. Po przekroczeniu 50% będzie miał obowiązek ogłoszenia wezwania na zakup reszty.
Normalnie za te udziały powinno Monnari zapłacić minimum 10 baniek ale z racji tego że akcje są CWK 0.5 więc KBM może liczyć że kiedyś na tym nie straci