• Wyleszczania c.d. Autor: ~Krzanu1988 [185.41.129.*]
    Nienaturalnym zachowaniem jest gdy kurs przez tyle msc jest niemal w bezruchu dryfując na dnie, gdy za rogiem czają się dwa nowe projekty, a nawet bez nich wycena jest żałośnie niska. Aż szok, że tyle msc tak ta spółka jest gnieciona. Pierwsze wybicie na niemal 30 zł przy wcześniejszych rekomendacjach 26/26,4 zł, a teraz gdy wyniki nie spadły, a nawet kosmetycznie poprawiły się to mamy około 50% z tego na kursie.
  • Re: Wyleszczania c.d. Autor: michal55 [91.94.20.*]
    Ogólnie to moja największa wtopa tego roku. Już byłem naprawdę bliski zorzwdazy tego gniota w ostatnim tygodniu...ale zostałem. Czekam i będę czekał do mniej więcej końca roku...zobaczymy czy na tym zyskam czy stracę... chociaż żebym miał zasykać to to musiałoby w końcu ruszyć w górę i.to dość solidnie...a póki co jest tak w bok i w dół, w bok i w dół....moc do góry jie chce iść.
  • Re: Wyleszczania c.d. Autor: ~curious [79.184.146.*]
    Tak z ciekawości, co przemawia za decyzją trzymania spółki klasyfikowanej jako "gniot"?
  • Re: Wyleszczania c.d. Autor: michal55 [91.94.29.*]
    No cóż...często zgubne myślenie, że już gorzej być nie może. Jestem tutaj w cenię zakupu w okolicach 17 zł. I tak biorąc pod uwagę to ile można było zarobić na innych spółkach i jak zachowywała się cała giełda to ostatnie 6 miesięcy Artifex można określić mianem porażki, gniota. Cały czas jednak żywię nadzieję że w miarę zbliżania się do premier z końcem roku, o ile nic nie przełożą, pójdzie do w końcu chociaż w okolice tych 17-18 zł. Dlatego trzymam gniota :).
  • Re: Wyleszczania c.d. Autor: ~Patyk [5.184.237.*]
    Chociażby nieuczciwe zachowanie insiderow - patrz zakończenie skupu akcji własnych i zachowanie członka zarządu. No i od kilku lat słyszę że za rok nowa gra:)
  • Re: Wyleszczania c.d. Autor: ~Krzanu1988 [185.41.129.*]
    Ok gra była jak i metagra przesuwana, byliśmy o tym fakcie informowani, ale teraz jesteśmy informowani, że są na końcu obu projektów i, że wszystko idzie zgodnie z harmonogrmem. Poza tym nie ważne co złego pojawiło się z informacji... ważne sa wyniki, które nieustannie sa bardzo dobre i tak jak wyżej napisano.. przez ostatnie 6 msc giełda poszła znacznie w górę, było mnóstwo świetnych okazji jak atrem, digitanet, dadelo, ryvu to tak na szybko z głowy to Artifex nie dość, że nie zachował tych 19zł na które wybił po spadku na 13 zł to systematycznie obsuwał się. Wchodząc w tą firmę zrobiliśmy dobry ruch, bo sa bardzo dobre wyniki, ale ktoś większy nas ograł bo obsuwał stopniowo kurs i na domiar złegu obroty spadły do śmiesznych wartości. Zatem wyjscie z tego byłoby także czasochłonne i to po znacznie zaniżonym kurcie. To jest przykre. Cięzko na giełdzie znaleźć tak niedoszacowanej spółki. Ja miałem wychodzić, ale stwierdziłem, że zaczekam, aż projekty wejdą w życie. Kazdy mln dodatkowego przychodu przełozy się na zysk netto.., a rok ma 12 msc zatem nie potrzeba dużo by wyniki poszybowały w górę.
  • Re: Wyleszczania c.d. Autor: ~FikuMiku [185.18.69.*]
    Tak, jest dużo racji z każdej strony, ale może się doczekamy, faktycznych, realnych i b. wysokich wycen spółki.
    Obroty niskie, bo mało kto chce się pozbywać akcji (świadomi akcjonariusze), a ci co sprzedają, to zapewne mają różne sytuacje i muszą. Może też faktycznie jakaś próba zjechania z ceną jak najniżej.

A coś optymistycznie - biorąc pod uwagę, że były takie „minima”:
    w 2020 r. (mar) ok. 1,70;
    w 2022 r. (gru) ok. 5,00 - prawie 300% do góry;
    w 2024 r. (lis) ok. 12,00 - prawie 240% do góry;
    w 2026 r. … - myślę, że powrót na ok. 30,00 to minimum.
    Więc cierpliwości, też się doczekamy i powodzenia.
  • Re: Wyleszczania c.d. Autor: ~Patyk [83.30.129.*]
    Zupełnie jak Makuszewski, miał różna sytuacje i musiał :) tuż przed decyzją o zamknięciu skupu .....o naiwności!
  • Re: Wyleszczania c.d. Autor: ~FikuMiku [185.18.69.*]
    Kiedyś pisałem:
    " Re: Czemu Robert wywalił tyle akcji? Autor: ~FikuMiku 2025-02-17 19:1
    Być może zaraz się dowiemy, że reszta władzy kupiła te akcje albo więcej :)
    Poprzednio Mikuszewski sprzedał 21.802 szt., a reszta odkupiła po panice (tylko oficjalnie) 33.563 szt. (już pisałem o tym - wszystko się działo w listopadzie 2024).
    Ponadto nie można zapominać, że w ramach programu motywacyjnego obowiązującego w Spółce, pojawiło się na giełdzie pod koniec stycznia 2025 r. "ICH" 42.992 szt. akcji, więc należy zakładać, że zamiast premii, będą spieniężali akcje (chociaż członkowie RN chyba w tym nie uczestniczą). Sprzedaż teraz przez Ditrycha 14.368 szt. może nic nie oznaczać (w listopadzie 2024 r. na fundację RD Growth Fund ... kupił 3.000 szt.). "

Tylko z tego co przedstawiłem oni (szeroko rozumiane), ale i zapewne jeszcze "rodziny, znajomi, itd." są na plusie (więcej kupili niż sprzedali). Ponadto łączne ilości są raczej niskie (w perspektywie pół roku - roku). Po której, więc stornie jest naiwność: pozbywają się, czy jednak dokupują i "wyleszczają"?
  • Re: Wyleszczania c.d. Autor: ~Patyk [5.184.244.*]
    Po jakiej cenie sprzedał członek zarządu który no nie wiedział absolutnie że skup się zakończony lada dzień ?
[x]
ARTIFEX -0,26% 15,26 2025-09-11 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.