Dnia 2025-07-31 o godz. 16:47 ~LechWalesa napisał(a): > Dnia 2025-07-31 o godz. 15:13 ~Karo napisał(a): > > A niby już nie kupowali. Do teraz mogą mieć jeszcze więcej > > Jak im udało się kupić 2,15 mln akcji i nie podbić kursu ?
Ano powoli, delikatnie nie wywołując popytu, bez hałasu odbierając sukcesywnie małymi ilościami akcje temu kto próbuje trzymać kurs.... Kto by się spodziewał.... Jeśli ma apetyt na więcej to się "troszkę " jeszcze pobujamy na tych poziomach, no chyba że ktoś się przyłączy na kupnie.
płynność byłaby wtedy,gdy zlecenie kupna od zlecenia sprzedaży różniła kwota np.0,2 gr,notowania Energi która nie jest w żadnym indeksie z założenia nie są wiarygodne,kazdy sąd to przyzna,a fundamentalnym dowodem jest indeks np.wig energia który jest najwyżej od 11 lat,natomiest notowania Energi z racji wykreślenia z tego indeksu względem pozostałych energetyków szorują po dnie.
no właśnie,jak esaliansowi udało się kupić 650 tys akcji w II kwartale?w I kw nic nie dokupił mimo to, kurs Energi otarł się o 15-cie zł,wtedy z "pomocą" 27,II przyszedł Fąfara mówiąc/wykonaliśmy wyrok/,swoją drogą wykonali wyrok,nic więcej nie mogą zrobić jak twierdził Fąfara a jednak doradcy szukają żeby "podpowiedział" co dalej z energą?dlatego uważam,że Esalians jest tutaj na życzenie Orlenu by w razie wezwania lub innych opcji "pomóc"je zrealizować.przecież inne fundusze też widzą jak Energa odstaje względem pozostałych energetyków mimo,że to Energa jest najbardziej perspektywiczna,rentowna itd,ale gdy po drugiej stronie jest Orlen nikt instytucjonalny nie odważy się "wejść mu w drogę" bez zgody Orlenu
Esaliens nie może być w żadnym stopniu umówiony z Orlenem. Fundusze Esaliensa z akcjami Energi to fundusze otwarte a nie zamknięte, specjalnego przeznaczenia. Orlen z kolei nie może takich uzgodnień czynić bez informowania rynku. To łamanie prawa. Po co ktoś ma to robić i się narażać?
Orlen nie ma dylematu jak tu przechytrzyć mniejszościowych. Jeśli będzie polityczna zgoda na wykupienie brakujących akcji chętnie to zrobi. Przecież to kwota1-2 mld. To pryszcz dla Orlenu. To nie nie jest kasa członków zarządu.
Masz racje ENG bo Orlen nie moze za tym stac zreszta mamy do czynienia z funduszem prywatnym I najwazniejsze ktos te akcje musiał oddac a mial je tylko po przegranych wyborach spanikowany stary uklad Dalej tylko logika ..Moze tak ?
(...)Orlen z kolei nie może takich uzgodnień czynić bez informowania rynku. To łamanie prawa.(...) -powaznie???i jak im to "łamanie prawa"udowodnisz,sprawdzdż historie Esalienss,podobnie było 20' fundusze głosowały z nami przeciw uchwale o delistingu,jednak coś/ktoś je przekonał by oddały akcje w wezwaniu delistingowymi tylko dlatego Orlen ma 91%,gdyby wtedy fundusze nie oddały Orlen miałby ok.88%,Energa byłaby notowana w indeksach itd,itd
Ale pisałem na forum że za spadkami z 14 na 11,50 stoją Esalians i Fąfara to mnie wyśmiewali dziadek darek i tor. Wierzcie im dalej to wylądujecie .................... (sami sprzedadzą a wam bedą wciskać jak a to spółka cudowna żeby dokupować)
Śmieszy mnie jak Darciu próbuje zatrzeć ślady prowadzące do GrypyGdańskiej, która zbierała mróweczki od wielu lat i sprzedała część Esaliansowi właśnie.
Nie to nie przypadek. Za tym wszystkim stoi fafara i jego koledzy z esalians. Przypominam za 2 tygodnie wyniki półroczne i Fąfara boi się kolejnych akcjonariuszy na prezentacji więc podbija kurs aby troszkę nas uspokoić i w razie czego pokazać jak to kurs pięknie rośnie przez ostatnie 3-4 miesiące z 11 na 13 za jego rzaddow !!!! To aż 20% w 4 miesiące!!!! A dziennikarze i ciemny lud to kupii nie wspomnę już o platformersach typu tora czy darka
Podtrzymuje poglad ze Pepe to nie trol ...kazdy z nas ma inny charakter i widac to po wpisach ...Matematycznie 13 wieksze od 11 ....nie od razu Krakow zbudowano ...droga do ponadprzecietnych zyskow jesy wyboista ...przy okazji Pepe przedstawia realny scenariusz ...aby pozbyc sie natretnych drobnych akcjonariuszy wystarczy zrobic kurs xx zl w notowaniach ...Czy beda probowac zobaczymy i mam nadzieje ze dotrwacie do ponadprzecietnych zyskow z tej inwestycji w perspektywie dlugoterminowej
W pewnym mieście żył sędzia, który Boga się nie bał i nie liczył się z ludźmi. W tym samym mieście żyła wdowa, która przychodziła do niego z prośbą: Obroń mnie przed moim przeciwnikiem. Przez pewien czas nie chciał; lecz potem rzekł do siebie: Chociaż Boga się nie boję ani z ludźmi się nie liczę, to jednak, ponieważ naprzykrza mi się ta wdowa, wezmę ją w obronę, żeby nie przychodziła bez końca i nie zadręczała mnie.
„Ktoś z was, mając przyjaciela, pójdzie do niego o północy i powie mu: Przyjacielu, użycz mi trzy chleby, bo mój przyjaciel przyszedł do mnie z drogi, a nie mam, co mu podać. Lecz tamten odpowie z wewnątrz: Nie naprzykrzaj mi się! Drzwi są już zamknięte i spie w łóżku. Nie mogę wstać i dać tobie. Mówię wam: Chociażby nie wstał i nie dał z tego powodu, że jest jego przyjacielem, to z powodu natręctwa wstanie i da mu, ile potrzebuje