Jest światełko , a nawet światło w tunelu . Trend na węglu koksowym DCE wzrostowy od 6 czerwca z 620 cny dziś 1048 cny , ale ceny węgla nadal niskie . Na ACF-ach koniec spadków . Ale sytuacja ekonomiczno-finansowa w spółce nadal fatalna choć się poprawia.
Dnia 2025-07-22 o godz. 09:16 ~Ryl napisał(a): > Dokładnie, nie ma się co nakręcać, jak dojdzie do 100 zł to odsprzedać shortom i zapomnieć...
Jestem tego samego zdania, z tym że chyba sprzedam wcześniej po 98, maximum 99 bo się boję Jak sprzedam po 100, to będę miał problem co zrobić z tą górą piniędzy :-)) Chodzi o moje zdrowie psychiczne Żeby po prostu nie zgłupieć :-)))))))))))))
Tu przy cenie akcji w przyszłym roku 42-43 pln po zarobku netto 100% większość akcjonariuszy akcje sprzeda . Lepiej mniej zarobić , ale zarobić . Najważniejsze na giełdzie nie tracić . 98pln tu nigdy nie będzie .
Tak było . Dlatego w tamtym roku nie kupiłem akcji . Kupiłem w czerwcu , miesiąc temu po 21,63 pln widząc światełko w tunelu . Jeszcze na początku tego roku widziałem upadłość finansową spółki . Tylko krowa zdania nie zmienia i Rdz .
Ogólnie, jak popatrzeć na wykres za ostatni rok, to najlepiej można było zrobić kupując w miesiącach czerwiec, wrzesień, grudzień, marzec i ponownie czerwiec (czyli co 3 miesiące, przypadek?). Także zakupy w czerwcu wyglądają na rozsądne.
Spokojnie z tym 40 pln . Ceny węgla w górę , wydobycie w górę , ale sytuacja ekonomiczna-finansowa spółki nadal zła . Spółka nadal walczy o płynność finansową. 3q nadal będzie na stracie netto , ale 4q ? Zobaczymy . Kupno akcji w czerwcu po 20-22 pln to dobry zakup. Kurs może pójść w górę na 30 pln , ale może też spaść na 25 pln. Sytuacja w spółce musi się wyklarować.
Spółka nadal walczy żeby nie utracić płynności finansowej . Sytuacja ekonomiczno-finansowa na dziś jest zła , ale zakup akcji poniżej 22 pln to dobry zakup , ale w dłuższym terminie . Czekamy na ACF-y powyżej 220$ . Czy stanie się to już we wrześniu , październiku ? Zobaczymy.
Spółka cały czas jedzie na stracie netto więc spokojnie z tą euforią . Nadal walczy żeby nie utracić płynności finansowej . Czemu zarząd nie wprowadzą OSTREGO I BOLESNEGO planu naprawczo-oszczędnościowego. Na co czekają . Spółka stoi nad przepaścią.
kto czyta te wasze pierdy,nie macie nic innego do roboty tylko stukać w klawiaturę? przeciez w ten sposob nie zarabia się na giełdzie ,no ale to wasz problem
Trzeba pisać prawdę , a nie życzeniowo. Po co słodzić jak to nieprawda . Kondycja finansowa spółki na DZIŚ jest fatalna . Akcje kupione po 21,63 pln nadal posiadam i mam zamiar kupić 2 pakiet akcji we wrześniu , a 3 na przełomie październik/listopad . Od marca liczę na zarobek , ale akcje kupione po 20-21 pln do dobry zakup ale na przyszłość .
Jaś ma rację.
Nowy zarząd coś robi, ale widocznie nie wszystko może, albo chce. W ciągu trochę ponad roku spółka przejadła z 5 mld zł. Kasy prawie nie ma, a decyzji brak.
Może też być tak, że poprawiająca się sytuacja na rynku węgla koksowego podziałała demobilizująco na zarząd, w kontekście wprowadzania planu naprawczego. Być może pojawiło się myślenie typu, po co robić ostre cięcia jak za chwilę węgiel będzie po 240 USD/t i znowu będziemy dobrze zarabiać. Tylko niepotrzebnie rozjuszymy górników.
Dlatego też ja uważam że to paradoksalnie lepiej dla spółki jak stanie nad krawędzią i będzie zmuszona dokonać restrukturyzacji. A potem to niech już sobie ceny węgla rosną ile wlezie :)
Wszystko na to wskazuje, że by zz zgodziły się na cięcia, to muszą doprowadzić spółkę na krawędź bankructwa, no bo jak wytłumaczyć ludziom, że trzeba oszczędzać, gdy spółka ma np. 5 mld zł na koncie...
Nie wiem po co to jest na giełdzie, chyba dla zartow
Sytuacja finansowa w spółce nadal fatalna . Brakuje pieniędzy na wszystko . Gdzie ten OSTRY i BOLESNY plan naprawczo-oszczędnościowy . Czemu zarząd milczy .
Forum Trader2022 to forum o shorcie na spółkach z GPW . Trader2022 to nie forum o JSW. Zapytajcie na tym forum o sytuację finansową spółki JSW , to albo brak odpowiedzi albo post wycofany , a pytający zablokowany. Trader2022 robi Wam wodę z mózgu. Ich motto to ; Gdy short odkupu akcje , akcje wystrzelą na 390 PLN bo spółka zacznie zarabiać netto kwartalnie . W KNF były widoczne 3 fundusze grające na krótko. Wszystkie 3 znikły z rejestru , czyli zeszli pod próg 0,5% lub do 0,3% czy nawet do 0% . W tym czasie odkupili i oddali około 8 mln akcji , a kurs zszedł z 27 PLN na 23 PLN ,a Wy pisaliście - gdy short odkupi akcje kurs ,,wyszczeli" na 65 PLN . I co ? Nie dajcie sobą manipulować !
Czytałem o ATT i produkcji prochu do amunicji strzeleckiej 155 mm. W poniedziałek kupuje akcje ATT i sprzedaje przed zakupem 2 pakietu JSW . Kto nie ryzykuje ten szampana się nie napije. Dopiero podpisany list intencyjny, ale ........ U nas super pogoda , idzie oddychać.
Jasiu o tym czytałeś?
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Grupa-Azoty-Polyolefins-odstepuje-od-umowy-o-realizacje-Projektu-Polimery-Police-z-przyczyn-obciazajacych-wykonawce-8994058.html
Chwilę bym zaczekał z tym ATT.
Pisałem w listopadzie ubiegłego roku , że kupię akcje w czerwcu 2025 po wyborach i kupiłem po 21,63pln. W czerwcu pisałem , że kupuje 2 pakiet akcji po wynikach za 2q . Jeżeli słuchałeś tych wypocin , po wpisie widzę , że tak to jesteś na małym plusie . To czemu płczesz ? Opowiedz , wyżal się.
Źle , liczyłem , że wprowadzą OSTRY i BOLESNY plan naprawczo-oszczędnościowy lub ACFy wzrosną >220$ i drugi pakiet kupię już na wzrostach cen akcji. Niestety . 3 pakiet akcji planuję kupić po wynikach za 3q . Od grudnia wyszczał cen akcji . W czerwcu 65 PLN i sprzedaż akcji . To mój plan i scenariusz do realizacji . Teraz strach kupować akcje . Spółka cienko przędzie finansowo.
Tak . Po wynikach za 1 półrocze. 3 pakiet po wynikach za 3q . Trzymam się scenariusza inwestycyjnego. Czy zarobię czy stracę to się okaże na wiosnę. Na dziś sytuacja finansowa spółki jest fatalna . Dobranoc .
Spokojnie , nadal ACFy poniżej 220$ , a zarząd zwleka przed wprowadzeniem OSTREGO i BOLESNEGO programu naprawczo-oszczędnościowego . Straty spółki się pogłębiają.
a podobno prezes to specjalista od restrukturyzacji i matematyk więc jakim cudem nie zauważył w bilansie, że największym kosztem w jsw jest fundusz płac?
Podnieśli płace gdy węgiel koksowy był po 400-650$ i zarabiali po 1,2 mld netto . Teraz gdy węgiel balansuje między 175-190$ i strata kwartalnie jest około 1,2 mld są w kropce . Tylko OSTRY i BOLESNY plan naprawczo-oszczędnościowy może uzdrowić spółkę . Pytanie , jak to powiedzieć związkom zawodowym i nie utracić wysoko płatnych stołków .
Jedyną szansą jest zmiana zarządu. Ten przez rok nie potrafił dogadać się ze zz. Jak zobaczę zmianę, to będę liczył na restrukturyzację i zmianę kursu.
Zwróć uwagę że od momentu pojawienia się opowiada że zmiany nie dotkną załogi czyli od samego początku jak zauważyłeś- jako matematyk wylaczyl kluczowy element kosztów z działań i pcha spółek w nicość.
Nadal sytuacja finansowa w spółce zła . Czemu zarząd nie wprowadzą OSTREGO i BOLESNEGO planu naprawczo-oszczędnościowego. Spółce grozi utrata płynności finansowej już w listopadzie.