Zróbmy zwałę jakiej jeszcze nie przeżył nikt
niech wiewióry walą,,walą do drzwi,
a ty tańcz i pij, niech cały wiruje świat
zwały były z nami za pan brat.
Wcale nie uważam wymienionych przez Ciebie firm za "szajsy". Posiadam nawet sporo akcji Synektika. Newag jest już trochę przewartościowany. Niemniej jednak ASBIS jest największą pozycją w moim portfelu, chociaż trochę ostatnio sprzedałem. Myślę jednak, że odkupię., bo ta firma nie przestaje mnie pozytywnie zaskakiwać.
Ja ost mam przemyślenie dot. Asbis którym mogę się tu podzielić. Obecnie największym ryzykiem dla Asbis jest atak Chin na Taiwan (mówi się że obecnie Chiny nie są jeszcze gotowe może za parę lat o ile w ogóle). Oznaczało by to ograniczenie produkcji elektroniki i ich wzrost cen. I tu pięknie wkracza breezy, które skupuje używany sprzęt i po odświeżeniu odsprzedaje. Czyli mają własne źródło pozyskania sprzętu ( ost było info że skupują tez konsole). Piękna dywersyfikacja od strony Asbis. Ponadto ost ruch przejęcia salonów Samsung to dobry krok w zmniejszeniu uzależnienia od Apple.
Masz rację, są przygotowani na trudne czasy. Skoro nie złamał ich Covid ani inwazja Rosji, dadzą sobie radę również w czasie kolejnych wojen. Nie złamią ich też wojenki celne Powiem nawet, że dla nich im gorzej tym lepiej, bo ich konkurencja raczej woli spokój i bezpieczeństwo. W inwazję Chin na Tajwan nie wierzę, przynajmniej w krótkim czasie. Na szczęście Chińczycy to marni żołnierze i nawet ich przewaga liczebna im nie pomoże. Możliwe jednak będzie nękanie Tajwanu na wszelkie sposoby, co niestety przełoży się na ceny i dostępność półprzewodników.