zdradzę ci sekret: to nie ty masz tu sprzedawać i to nie ty masz tu zarobić = masz być dawcą kapitału i fantastycznie w tej roli od lat się odnajdujesz . . .
Dnia 2025-06-30 o godz. 15:38 ~Stary_Nowicjusz napisał(a):
> > Lepiej byc chocby dawca kapitalu (ktory sie posiada) niz trolem piszacym za grosze
============== nawet nie rozumiesz tego, że będąc dawcą kapitału, właśnie się go pozbywasz, nieprawdaż ? ps. pozostaje ci tylko nadzieja, że może go kiedyś odzysksz . . .
Dnia 2025-06-30 o godz. 16:09 ~Stary_Nowicjusz napisał(a): > ty nie rozumiesz, ze dawca kapitału to ten, który sprzedaje akcje ze stratą > ----------------------
ty nadal nie rozumiesz - ty już tego kapitału nie masz - masz tylko nadzieję na odzyskanie go kiedyś, a po 5 latach inflacji ( 43% ) ten twój kapitał ma o tyle mniejszą siłę nabywczą teraz - naprawdę tego nie rozumiesz ? . .
Ale ty jesteś jednak mało rozgarnięty - nic dziwnego, ze zyjesz z wierszówki, a nie z kapitału
mam żyć w strachu, ale się nie lękam - taka to jest sytuacja.
nadzieje są podtrzymywane przez pozytywne komunikaty, a tutaj takich jest niewiele - wręcz jak na lekarstwo. i czy strace na inflacji te 3% czy nie, to nie ma znaczenia
tutaj nie ma już takich, którzy się boją, albo jest ich bardzo niewielu chociaz po waszej stronie...kto wie ? może szaletnik i biegunka robi w majtki, bo nic nie dzieje sie przypadkiem - nawet wybór nicka
Dnia 2025-06-30 o godz. 16:41 ~Stary_Nowicjusz napisał(a):
> czy strace na inflacji te 3% czy nie, to nie ma znaczenia
----------------------- 3% ? przecież ty tu już trzymasz od 5 lat . . .
ps Skumulowana inflacja w Polsce w ostatnich 5 latach, mierzona wskaźnikiem CPI, wyniosła około 42,67% - 44,81%.Oznacza to, że ceny towarów i usług w tym okresie wzrosły o ponad 40%, co ma znaczący wpływ na siłę nabywczą pieniądza
Nowicjusz. Black944. Gracie w inne gry. W kilku slowach gdybym mial okreslic status tutaj to. PKPC bylo dla longow w ostatnich latach moim zdaniem wybitna okazja do zakupow z ogromnym dyskontem i budowania bazy na longa. Oczywiscie nie bez ryzyka, to sie okaze. I wedlug at i wedlug fundamentow tu moze byc bardzo soczyscie. A dla kolarzy to byla bardzo, bardzo slaba spolka do kolek przez te lata. Powiedzialbym, ze zaden kolarz o istotnym kapitale na kolka tu nie wchodzi. Wystarczy spojrzec na wykres. Ma dziesiatki znacznie lepszych profilowo spolek do krecenia. Wiec obecni tu kolarze to absolutny dol piramidy, uczacy sie, przypadkowi, z malym albo bardzo malym kapitalem w tym papierze (10-50k), ogolnie taka zerowka kapitalowego. Maja za to bardzo duzo do powiedzienia. Cos kiedys ukrecili i daja rady. Typowka, kazdy to robil. :-) Tacy tez sa ok i niech beda. Robia paradoksalnie kawal roboty dla longow. Ale dla kursu ich ruchy na rachunku, ich wpisy sa calkowicie ale to podkreslam absolutnie bez najmniejszego znaczenia. To nie jest porada. Ryzyko jest zawsze. Pozdrawiam. Aha, wiekszosc tu wpisow negatywnych na moje oko to nie kolarze. Bardzo duzych ryb - pamietajcie - nie widac, az sie nie wynurza.
Dnia 2025-06-30 o godz. 17:38 ~Normalny napisał(a): A dla kolarzy to byla bardzo, bardzo slaba spolka do kolek przez te lata. Powiedzialbym, ze zaden kolarz o istotnym kapitale na kolka tu nie wchodzi. Wystarczy spojrzec na wykres.
----------------------
o mało co mi laptop do basenu nie wpadł . . .
https://stooq.pl/q/?s=pkp&c=5y&t=l&a=ln&b=1
według mnie to dla kolarzy wykres bajka i wiele razy tutaj skorzystałem, ale ja się pewnie nie znam bo jestem tylko trollem . . .
A jestes trolem? Skad taka samoocena? Zasadniczo jestes jedna z osob ktore tu jakos mi ani nie przeszkadzaja ani nie wzbudzaja mojej uwagi, a powod masz wyzej. Wyluzuj. Podoba ci sie tu wykres to bardzo dobrze. Nie mam kolego nic przeciwko zeby ci sie podobal. Jestem za. Rob kolka (rozumiem ze jestes tu kolarzem) to wszystkim wyjdzie na dobre. Patrz wyzej. Ale mozemy miec inne zdania co do atrakcyjnych wykresow na gpw dla kolarzy tak? I uwazaj na tego laptopa przyjacielu. Ps. Alez ty jestes taki ciety, taki zabawny, ciezko cie nie polubic. No naprawde zabawne to bylo z tym laptopem i basenem. Super. :-) jakbys mial cos jeszcze. A serio to jestes poza moim zainteresowaniem tutaj. Bez znaczenia, ale to nic osobistego.
Gdybym chciał tu naprawdę inwestować, łyknąłbym całą tę spółkę - bo takim kapitałem obracam. Żeby wam to uzmysłowić, krótka anegdotka. Córka mnie pyta ostatnio - tatusiu, co sobie dzisiaj kupimy? Ja jej na to: dzisiaj Polskę.
Naprawde myslisz ze kogokolwiek to obchodzi kim tu jestes? :-) Iloma akcjami tu grasz, bo na moje oko 1k-3k :-) To nic osobistego, oceniam przez pryzmat sily na papierze. Rob co tam ci wyszlo, ucz sie i wszyscy bedziemy szczesliwi. Normalny
I pewnie nie widzisz ze od dawna 31.61 ma beke z tego jaki spiety jestes tytaj. Wyluzuj a duzo zyskasz. Wiem bylem tam kiedys. Wraz ze wzrostem kapitalu zwykle rosnie luz na wlasny temat. Dojdziesz do tego. Wzruszasz mnie od wczoraj. Zaczynam ci ojcowac :-)
nie drażnij już Normalnego, bo po ilości jego durnych postów tutaj ostatnio, to domyślam się, że przechodzi jakieś trudne chwile i w jakimś amoku jest teraz. . .
Chlopcze ojcowska rada ogarnij sie, wczoraj pisales, ze wszystko miedzy nami ok. A ja przypomne co pisalem wczesniej : twoja obecnosc bez znaczenia dla mnie. Nie ten kaliber gracza, pisalem z sentymentu do twojego kogucikowania. Walcz dzielnie, ucz sie i rob jak najwiecej kolek. A 31.61 zrobil o tobie taka ilosc przesmiewczych postow, ze dawanie mu rad przez ciebie tutaj wiesz jak wyglada z boku. Ale! Nie moje malpy nie moj cyrk! Powodzenia chlopcze. Normalny