Objęcie przez Energę SA („Spółka”) akcji w Polimex-Mostostal SA („Polimex”) w 2017 roku nastąpiło na podstawie Umowy inwestycyjnej zawartej pomiędzy Spółką, Enea S.A., PGE S.A., PGNiG Technologie S.A (obecnie ORLEN Technologie S.A.) („Inwestorzy”) oraz Polimexem. Była to inwestycja strategiczna z punktu widzenia bezpieczeństwa energetycznego Polski. Udział w Polimexie w Grupie Energa został zaklasyfikowany jako jednostka stowarzyszona ujmowana metodą praw własności. Powołany Umową inwestycyjną Komitet Inwestorów, w skład którego wchodzą przedstawiciele wszystkich Inwestorów, skutkuje wywieraniem znaczącego wpływu na inwestycję poprzez wpływ na politykę finansową i operacyjną oraz na ustalanie składu organów Polimexu. Obecnie Spółka nie rozważa sprzedaży pakietu akcji Polimexu, który umożliwia zachowanie kontroli nad tym podmiotem.
———
Odpowiedzi z IR Energi
1. Nie posiadaja wyceny Sasinowej!!!! Wiec nie ujawnia ceny!!!
Jeżeli jej nie ma to za czym czekać z doniesieniem do prokuratury o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Na jakiej podstawie zgodzili się sprzedać akcje SP po tak zaniżonej cenie.
jeżeli już to należy jej szukać w MAP i koniecznie przez prawnka,może z jakiegoś & o dostępie do informacji publicznej,moze przez NIK albo inne instytucje uprawnione,mnie w 20' odmówiono tej informacji,tajna i już,w/g mnie jak nie zechca to nie ujawnią
Trzeba przyznać pis..cy jak chcieli coś zrobić to zrobili nie patrząc na nic . Wcisnęli Tauronowi kopalnie za 1 zł . Prezesa odwołali jak nie chciał kupić . Enerdze wcisnęli za 600 milionów akcje PGG , Ostrołękę za 700 milionów . A Platwusy z Gdańska nic nie mogą.
również dostałem odpowiedż z RI na różne nurtujące mnie pytania m.in o zadłużenie,więc jeżeli kogoś martwi zadłużenie Energi na poziomie 3.3 x ebitda to,zarząd odpowiada j/n Wskaźnik dług netto/EBITDA w Grupie Energa jest na bezpiecznym poziomie (jest niższy niż 4,0). Warto także zauważyć, że prowadzimy dwie duże inwestycje - CCGT Ostrołęka i CCGT Grudziądz - które obecnie wymagają dużych nakładów, a jeszcze nie generują wyniku EBITDA, w związku z czym mają negatywny wpływ na wskaźnik dług netto/EBITDA.
Politycy i ich rodziny będą się cieszyć ale my z tego nic nie uzyskamy,już 1,5 roku sprzedajemy prąd do orlenu i odkupujemy z 40%marzą to jest zdecydowanie za długo takie procesy są łatwe do odwrócenia
ja tego nie wiem,wiem jak działał obajtkowy system,dział metodą faktów dokonanych,więc odwrócenie/anulowanie/renegocjacja podpisanych umów tak łatwa i szybka raczej nie jest,szczególnie gdy takie umowy są zabezpieczone klauzulami wysokich kar uwownych,załóżmy teoretycznie,za sprzedaż hurtowego hadlu prądem zapłacono 120 mln dla EO,a co zrobić gdy w tej umowie której treść jest tajemnicą przedsiębiorstwa jest klauzula 10 krotnej kary umownej za jej zerwanie-co byś zrobił?
ale post wyzej napisałeś,ze odwrócenie wszystkiego jest szybkie i proste,a droga sądowa nie jest ani szybka ani prosta,bo druga strona nie robiła tego na rympał,tylko ma swoje dupokrytki
Z mojego punktu jest szybkie ale jeżeli są jakieś dziwne zapisy w umowie czego nie wiem to również szybko to można zgłosić do prokuratury .Można z tym coś zrobić zwłaszcza że prezes jest prawnikiem więc pokazujesz tutaj absurdy
jeszcze raz przypominam,to nie Staszak podpisał umowę w 20',to nie Staszaksprzedał handel prądem do Orlenu,ale z tego co wiem nowy zarząd podpisał aneks do tej umowy z 20',porozumienie jest kontynuowane,co zawiera aneks? nie wiem,jednak,podpisanie aneksu do umowy z 20' która jest moim zdaniem oddaniem interesów GE pod nadzór Orlenu również potwierdza,ze planowane było całkowite wchłonięcie Energi,Pomorze się w tym zorientowało i stąd te apele,jeszcze walczy o jej niezależność,ale moze okazać się ,że powiązanie/wzajemne zależności obu grup Orlen/Energa jest już tak wielkie,ze i Tusk nie pomoże tego odkręcić.Uważam,że odpowiedz na pytanie co dalej z Energa? jest w przejściu prezesa OE do zarządu Energi,pracę w zarządzie zaczyna od lipca,raport za półrocze mamy w sierpniu,może dowiemy się czy handel prądem wrócił/wróci do EO czy jednak nie.
oczywiście,ze Orlen nas doi w sposób nieakceptowalny,tylko wasalizacja Energi rozpoczęła się wraz z bolszewickim przejęciem 91% jej akcji,więc nalezy sobie odpowiedzieć na pytanie,co może być w podpisanym aneksie do porozumienia z 20',kto decyduje o dywidendzie z Energi bo na pewno nie jej zarząd,również liczyłem,że jest bardziej niezależny w swoich decyzjach,ale jest jak jest
Delikatnie mówiąc: ~darek to nie poprawny optymista.
Czemu Poseł Karnowski, nie przeprowadza kontroli poselskiej i nie zawiadamia prokuratury. Jeżeli jest podpisana umowa z karą 10 krotną za zerwanie umowy, to prokurator - jest to niestandardowa i nierynkowa umowa. Osoby, które ją podpisywały odpowiadają i były ubezpieczone. Sprzedanie przez koncern energetyczny sprzedaży hurtowej do koncernu paliwowego nie da się obronić, pominięto wymógł jednomyślności.
Do ~darka, Stary rusz .upę i przejrzyj na oczy, tylko niestandardowe działania takie jak: protesty, trudne pytania na konferencjach i walnych zgromadzenia z okrzykami złodzieje, przyniosą rezultaty!
CZEKAMY NA: AKCJA MAP!
Na razie zrobiono kawał dobrej roboty, czekamy na reakcję drugiej strony. Mały na WZ, zburaczył i opuścił wzrok (KOMPROMITACJA ZARZĄDU I RN ORLEN).
Jeżeli jest podpisana umowa z karą 10 krotną za zerwanie umowy, to prokurator - jest to niestandardowa i nierynkowa umowa. -ja nie napisałem,że wiem,że w tej umowie jest 10-cio krotna kara za jej zerwanie,napisałem,ze takie były metody poprzedników,czytanie ze zrozumieniem się kłania,np,sprzedaż 30% rafineri za x mld była obwarowana karą za jej zerwanie 3x x mld,pisała o tym prasa,z zakupu Kleczewa nie mogli się wycofać bo jak napisano w komunikacie kary za zerwanie byłyby zbyt wysokie itd,itd,odnośnie udziału w protestach,kto co lubi,to nie są moje klimaty,jest tylu mlodych "wilczków" którzy nic kompletnie nie robią więc ich namawiaj do udziału,walczcie,ja preferuję inne metody,ale wcale nie krytykuję protestów, czasami i tak trzeba
Ujawnia się też zadziwiające postanowienia umowy sprzedaży, takie choćby jak kosmiczna kara umowna 500 mln dol. za niewykonanie zobowiązań umownych przez Orlen. To z pewnością nie są warunki narzucone przez KE. -https://wyborcza.pl/7,75968,29389208,sprzedaz-rafinerii-gdanskiej-jezeli-zarzuty-sie-potwierdza.html
nie piszę o Lotosie tylko podałem jako przykład,jak działała poprzednia ekipa by zabezpieczyć nieodwracalność umowy sprzedaży 30% rafineri Lotosu,więc przez analogię w Enerdze najprawdopodobniej wszystkie podpisywane umowy np.nabycia OZE za poprzedniej ekipy też miały takie klauzule więc być może dlatego tak długo trwa odwracanie tych wszystkich szkodliwych Enerdze decyzji
Dla mnie, sprawa jest prosta: ktoś jest za to odpowiedzialny. A jeżeli, ktoś będzie się zasłaniał "krytodupką" to ktoś ponosi odpowiedzialność za jej przygotowanie.
Czas egzekwować odpowiedzialność.
"Kodeksowe środki ochrony mniejszości w polskiej spółce akcyjnej zależą od rodzaju praw i obowiązków nadanych wspólnikom. Naruszenie bezwzględnych praw akcjonariusza powoduje, że czynność dokonana z pogwałceniem takiego prawa jest ex lege nieważna."
"Przykładem ochrony interesu indywidualnego wspólnika, niezależnie od ilości posiadanych na zgromadzeniu głosów, jest wymóg jednomyślności w pewnych sprawach. Pozwala to łatwo każdemu wspólnikowi zablokować działanie nawet przytłaczającej większości pozostałych wspólników, jeżeli w ocenie tego wspólnika działanie takie mogłoby stworzyć zagrożenie jego interesów w spółce."
"Kodeksowe środki ochrony mniejszości w polskiej spółce akcyjnej zależą od rodzaju praw i obowiązków nadanych wspólnikom. Naruszenie bezwzględnych praw akcjonariusza powoduje, że czynność dokonana z pogwałceniem takiego prawa jest ex lege nieważna."
"Przykładem ochrony interesu indywidualnego wspólnika, niezależnie od ilości posiadanych na zgromadzeniu głosów, jest wymóg jednomyślności w pewnych sprawach. Pozwala to łatwo każdemu wspólnikowi zablokować działanie nawet przytłaczającej większości pozostałych wspólników, jeżeli w ocenie tego wspólnika działanie takie mogłoby stworzyć zrożenie jego interesów w spółce.
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX: https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-spolek-handlowych-16886516/art-300-127
-kiedy to zrobisz,bo bić piane każdy potrafi? Zwracam jednak uwagę na &2 § 2. Na żądanie pozwanego, zgłoszone przy pierwszej czynności procesowej, sąd może nakazać złożenie kaucji na zabezpieczenie pokrycia szkody grożącej pozwanemu. Wysokość i rodzaj kaucji sąd określa według swojego uznania. W przypadku niezłożenia kaucji w wyznaczonym przez sąd terminie pozew zostaje odrzucony. -jak chcesz zebrać wielomilionowa kaucję,bo o takich kwotach mówimy?
Ja już byłem 4 razy powodem. Starczy są inni, którym zdrowie na to pozwala. A co do kaucji, nie wiem, może trzeba zacząć butelki zbierać? I niech tylko jeden akcjonariusz złoży pozew w swoim imieniu, to wtedy kaucja będzie niższa.
więc, kto tutaj jest naiwny?(pisząc delikatnie)skoro na pytanie skąd kasa na wielomilionową kaucję?twoja odpowiedż brzmi -moze trzeba zacząć butelki zbierać,przecież to ty cały czas sugerujesz,że trzeba pozew wytoczyć zarządowi za działania na szkodę spółki
nikt z nas"drobnych"nie wie co jest zawarte w treści porozumienia Orlen/Energa z 20',a znając metody tamtej ekipy,przecież nawet 7 zł,klepnęli jako cena godziwa,w podpisanym porozumieniu, może być wszystko i kary za zerwanie umów,i brak dywidendy z Energi,już po upublicznionej treści widać jak wiernopoddańcze względem Orlenu jest to porozumienie.Zastanawia jedynie dlaczego nowe zarzady Orlen/Energa je kontynują?Moim zdaniem jest jakieś "drugie dno" tej sytuacji
Zapytałem więc w ri czy upubliczniona rynkowi treść porozumienia to całość treści?otrzymałem odpowiedż j/n
Nie, to nie jest cała treść Porozumienia zawartego w dniu 29 października 2020 roku. Całego dokumentu nie możemy przesłać, ponieważ stanowi on tajemnicę przedsiębiorstwa.
Wszystko co robił pis w tym " humanum ' bardzo jest na rekę notablom i to niezaleznie od partii- tylko tym mozna tłumaczyc kontynuacje polityki poprzednikow
Dnia 2025-06-29 o godz. 09:40 ~Daro napisał(a): > Można zerwać umowy na porozumieniu stron wystarczy odrobinę woli
różnimy się w ocenie,czy faktycznie można zerwać te umowy za pororumieniem stron i nie piszę tego,żebyśmy między sobą jako akcjonariusze Energi się kłocili,tylko po to,by wywołać dyskusję czy z punktu widzenia korporacyjnego zerwanie takich umów jest możliwe prawnie na zasadzie porozumienia stron?Czy w zastanej sytuacji,np.Fąfara nie narazi się na zarzut niegospodarności ze strony akcjonariuszy Orlenu oddając/odsprzedając/anulując umowę przenoszącą handel pradem z EO do Orlen Energia?Ta umowa jest niekorzystana dla Energi i wszyscy to wiemy,ale z punku widzenia akcjonariusza Orlenu jest odwrotnie,gwarantuje Orlenowi xxx mln zysku.Wiec,czy jest możliwe prawnie dobrowolne,za porozumieniem stron cofnięcie/anulowanie takiej umowy bez procesu sadowego?
A są zarzuty za niegospodarność byłego Zarządu Energiiza oddanie handlem prądu lub sprzedaży prądu Orlenowi i odkupu z 40% marży, bardzo bronisz orlenu
jeszcze raz powtarzam niczego i nikogo nie bronię a już szczgólnie Fafary który do 27.II wprowadzał nas w błąd swoimi wypowiedziami/szybko najszybciej....zleciliśmy wycenę Energi ,,,itd,itd/więc,zanim coś napiszesz spójrz na fakty,audyt w tej sprawie się toczy-to jest fakt,ani ja,ani Ty prawnikami nie jesteśmy,więc pytanie wyżej jest do kogoś kto zna się odrobinę na prawie.
Frankowicze też podpisywali umowy kredytowe z bankami i za zerwanie tez by płacili kary ale jednak wygrywają w sądzie i są porozumienia stron.wystarczy chęć dobrej woli i mogą rozwiązać problemy z mniejszowymi akcjonariuszami
no właśnie, dobry przykład frankowicze,czy znasz chociaż 1 przypadek by bank zrezygnował dobrowolnie ze swoich zysków,mimo że wiedział,o niedozwolonych klauzulach w umowie z klientem,ja nie znam,dopiero wyrok sądu/sądów po x latach zmusił bank do renegocjacji zawartych lata wcześniej umów.
Dlatego napisałem Ci ze chęć odrobinę woli mozna wszystko wyprostować, orlen oddaje handel prądem itp bo ciągle jest w 90% właścicielem Energii i żadne fundusze orlenu się nie zająknie.
może przeciągający się w tej sprawie audyt,prezes OE w zarządzie Energi od lipca to jakaś próba/plan na polubowne rozwiązanie tej haniebnej umowy o handlu prądem?
Ja jestem w projekcje pana Trzcińskiego, podpisałem umowę. Wg mnie nie ma innej drogi jak radykalne działania, ale nie ja podejmuję decyzje. Ponoć jest tysiąc osób.......
"Przykładem ochrony interesu indywidualnego wspólnika, niezależnie od ilości posiadanych na zgromadzeniu głosów, jest wymóg jednomyślności w pewnych sprawach. Pozwala to łatwo każdemu wspólnikowi zablokować działanie nawet przytłaczającej większości pozostałych wspólników, jeżeli w ocenie tego wspólnika działanie takie mogłoby stworzyć zrożenie jego interesów w spółce. -bez urazy,ale kto ci takie rzeczy podpowiada?co to znaczy w pewnych sprawach,gdzie w statucie Energi jest wymóg jednomyślności?Również uważam,że podpisane 29.X.20' porozumienie powinno być głosowane na wza,ale nie było,nie było możliwiści zaskarżenia tak brzmiacego porozumienia,więc o jakim wymogu jednomyślności dla ochrony interesu akcjonariusza mniejszościowego piszesz?
Dnia 2025-06-29 o godz. 16:03 ~darek napisał(a): > "Przykładem ochrony interesu indywidualnego wspólnika, niezależnie od ilości posiadanych na zgromadzeniu głosów, jest wymóg jednomyślności w pewnych sprawach. Pozwala to łatwo każdemu wspólnikowi zablokować działanie nawet przytłaczającej większości pozostałych wspólników, jeżeli w ocenie tego wspólnika działanie takie mogłoby stworzyć zagrożenie jego interesów w spółce.
Przeczytałem w książce: "Charakter Prawny Akcji" Agnieszki Kondrackiej.