• Dywidenda Autor: ~Rrh [5.180.61.*]
    Widzę że na walnym pojawił się projekt wypłaty dywidendy. Tak się zastanawiam jaki interes musi mieć w tym Łaszkiewicz, że głosował przeciwko dywidendzie. Szybka kalkulacja zarobiłby na tym 850 tysięcy minus podatek. Lutki i spółka ciągną sobie kasę z wynagrodzenia, a on nic przecież z tego nie ma…

On w ogóle był na walnym czy głosował przez pełnomocnika jak zdaje się na poprzednich walnych?
  • Re: Dywidenda Autor: ~Adi [37.225.48.*]
    Na ostatnim spadku kursu ma tak na oko -6mln zł i jeszcze zarząd głosuje jego akcjami przeciwko dywidendzie. Albo filantrop albo go zarząd w wała zrobił i facet nawet nie wie za czym głosują.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Qwerty [31.61.187.*]
    Uchwała o dywidendzie nie byla głosowana.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Rrh [95.108.71.*]
    No nie było głosowane, bo przeszła oryginalna propozycja, ale analizowałem też wyniki głosowania i widzę, że głosami Łaszkiewicza mogłoby to być uchwalone, a uchwała zaproponowana przez zarząd mogła być odrzucona.

Zgodnie z protokołem pod punktem obrad odnośnie podziału zysku, wyniki były takie: za: 7.432.024 akcji, przeciwko+wstrzymujące się: 2.045.424 akcji.

Łaszkiewicz na walnym dysponował akcjami w liczbie: 2.821.412.

Gdyby zagłosował przeciwko uchwale zarządu i zagłosował za propozycją dywidendy, to dywidenda byłaby uchwalona.

Wtedy wychodzi mi taki rozkład głosów:

za propozycją zarządu: (7.432.024-2.821.412) => 4.610.612 akcji
    za propozycją dywidendy: (2.045.424+2.821.412) = 4.866.836 akcji

Wychodzi mi więc, że dywidenda mogłaby być uchwalona właśnie głosami Łaszkiewicza, stąd też powyższe rozważania, co on z tego ma skoro z dywidendy wpadłoby mu 850k minus podatek, a z zagłosowania przeciwko nic jawnie nie ma (lutki i spółka mają miliony z wynagrodzenia, ale Łaszkiewicza to nie dotyczy bo nie jest w zarządzie)

• Re: Dywidenda Autor: ~Beka [31.0.54.*]
    Łaszkiewicz jak to zwykły akcjonariusz tylko obrywa, zarząd tylko sobie pompuje miliony złotych kosztem całej reszty. Szkoda chłopa. Na drugi raz się zastanowi komu daje pełnomocnictwa.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Andi [91.94.7.*]
    Zwracam uwagę, że Pan Łaszkiewicz był do 08.12.2023r. członkiem RN.
    Zatem widać, że lojalność wobec obecnych władz 4Mass obowiązuje.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Rrh [194.233.96.*]
    Z tego co widzę to był, ale to dawniejsze dzieje - do marca 2021: https://biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy/4mass-sa-112021-rezygnacja-czlonka-rady-nadzorczej-spolki

Czyli w okresie w którym był dawcą kapitału dla spółki
  • Re: Dywidenda Autor: ~Quwertas [37.225.29.*]
    I nadal jest dawcą, kilka lat minęło a akcje po 43grosze ( nie uwzględniając scalenia)
[x]
4MASS 2,31% 4,65 2025-09-19 16:33:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.