• Chyba Was trochę ponosi Autor: ~agencja [46.112.66.*]
    Ludzie tu produkcja ruszy najwcześniej za 2 - 3 lata, najwcześniej. Teraz spółkę czeka przede wszystkim rejestracja akcji w KRS tych od Niewiadowa i w KRS i na GPW tych od Fidery. Między czasie będą prowadzić pracę nad budową całego kompleksu wytwórczego. To potrwa! To nie jest produkcja wafelków czy plastikowych rurek, tu muszą dostać masę pozwoleń, atestów, certyfikatów. Będą kontrole, inspekcje, odbiory. Ci, którzy myślą o produkcji w przyszłym roku, nie mają pojęcia o prowadzeniu przedsiębiorstwa wytwórczego, ani o polskim prawie.

Jeżeli kurs nie runie po rejestracji nowych akcji i urealnieniu we wszystkich publikacjach kapitalizacji do (na dziś) prawie 2,5 miliarda złotych, to będzie wieki sukces. Po tym - o ile zarząd i większościowi akcjonariusze - będą sprawnie sprawy prowadzić, zaczną się pojawiać informacje o postępach z prac przy budowie kompleksu oraz informacje o emisjach obligacji i pozyskiwania innych form dalszego finansowania. To jest rzeczywistość na najbliższe dwa, trzy lata, a nie żadne kontrakty czy produkcja.

Czy w tym czasie będzie można zarobić na akacjach? Tak. Każdy postęp prac będzie odbierany pozytywnie. Obecnie największym zagrożeniem dla kursu jest właśnie urealnienie kapitalizacji po rejestracji nowych akcji. A później, to już pytanie do tych, co mają kryształowe kule - dużo tu takich.
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~123 [93.105.178.*]
    To zacznij kupować za rok lub półtora
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~Mateusz [37.248.168.*]
    Hahaha za rok będzie te akcje kupował po 100 zł ale może on tak lubi
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~ja [91.150.213.*]
    Widać kolego że nie masz pojęcia w jakim czasie można postawić halę produkcyjną, zapewniam ciebie, że pół roku wystarczy, następnie następuje ustawienie linii produkcyjnych, zamówionych wcześniej, myślę że 1 rok to wystarczający czas na uruchomienie produkcji. Chcesz dowodów? Teren po Silmie w Sosnowcu Zagórzu, gdzie wyburzono 8 piętrowy biurowiec oraz hale produkcyjne z lat ubiegłego wieku, na tym miejscu w niespełna pól roku stoją już gotowe przeolbrzymie hale, takich miejsc w Polsce jest wiele, wszystko zależy od zasobności portfela, a tu portfel gruby jest. Jestem pewny, że jeżeli uzyskają wszelkie pozwolenia i wszystko będzie dograne, to już za rok produkcja będzie szła pełną parą.
    W tym roku hala będzie już stała. Sporo firm specjalizujące się w tym, mają sporo mocy przerobowych, które mogą w bardzo krótkim czasie rozpocząć prace. Z dostępem prefabrykatów również nie ma problemu.
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~agencja [46.112.66.*]
    Przecież na terenach o których mówisz powstało centrum logistyczne. Sądzisz, że centrum logistyczne wymaga tych samych "papierów", co fabryka amunicji artyleryjskiej!?

Zresztą nieważne, to tylko forum dla różnych ludzi. Ja wyraziłem swoją opinię i nie będę jej podpierał tym kim jestem, jaką mam wiedzę i doświadczenie. Ot, nudziłem się w niedzielne popołudnie i zacząłem pisać. Niech każdy z Was robi jak uważa.

Pozdrawiam.
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~Darek [31.60.33.*]
    Grupa Niewiadow posiada wszystkie zezwolenia na budowe fabryki amunicji.
    Być może, na budowę, ale nie na jej uruchomienie!
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~Dario [83.26.183.*]
    Żeby mieć pozwolenie na uruchomienie to najpierw trzeba wybudować fabrykę. Chyba to oczywiste.
    Dokładnie! I nie ma żadnych szans, żeby tą fabrykę wybudować od podstaw, zainstalować linie produkcyjne, zabezpieczenia i uzyskać odbiory w rok. Nie ma takich możliwości. Może w jakimś dzikim kraju, gdzie pieniądz może wszystko, ale jednak nie w Polsce.
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~Darek [31.60.33.*]
    4 q 2026 roku to poltora roku.
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~Dario [83.26.183.*]
    No wiesz, kiedyś domy rodzice budowali kilka lat a teraz jak kasa jest to w rok się wprowadzisz. Budowa fabryk odbywa się przy pomocy dużych modułów ścian czy dachów więc może jest szansa. Maja kase i 1.5 roku
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~Niemogłemsiępowstr [188.33.36.*]
    Córka ojca Rydzyka, nazwiska nie pomnę
    Śmiechu warte co napisałeś, Polska to właśnie dziki kraj, wizy do Polski załatwiało się na straganach w krajach arabskich, uważasz, że to normalne?
    A Niemcy w zeszłym rok naturalizowały (czyli nadały obywatelstwa) prawie 291 tysiącom osób, głownie tym, którzy w latach 2013 - 2020 przybyli do tego kraju bez żadnych wiz - nielegalnie. I co Ty na to? Czy Niemcy to dziki kraj? I jak się to ma do spółki na której forum piszesz?
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~B2 [83.7.149.*]
    Czy to budowa od podstaw??? Fabryka trotylu NITRAT istniała w Niewiadowie jeszcze przed II wojną św. Już wtedy produkowano tu amunicję. W czasie wojny profil utrzymany Niemcy zwozili tu transporty zdobycznej amunicji do przerobu. Za komuny profil został utrzymany a produkcja amunicji szła pełną parą. Niewiadow to osiedle wyrosłe wokół zbrojeniowej fabryki. Przy okazji robiono to przyczepy,młynki i inne takie. Produkcja zbrojeniowej to tu był chleb powszedni. Po tamtych czasach pozostała infastruktura w terenie, zakład, bocznicę kolejowe, strzelnicę i inne takie... A zatem nikt tu nie chce budować fabryki od podstaw. Fabryka o profilu zbrojeniowym będzie reaktywowana!!! Dla mieszkańców Niewiadowa produkcja amunicji w tym miejscu to oczywistość. Przepraszam za ten przydługi opis, ale chcę abyście to wiedzieli.
    Finansowanie jest na dwa lata, więc do tego czasu fabryka musi zarobić na spłatę. Fundusz zapoznał się z biznesplanem i go zaakceptował czego dowodem jest pożyczka
    Nie czytałeś uważnie co napisałem, zwłaszcza w końcowej części mojego wpisu, po za tym we wszystkim się zgadzamy.
    Czas jest wtórny do faktów w tym przypadku. Nie ma znaczenia, czy rok czy półtora. Ma znaczenie, co będzie się teraz działo w spółce. Gdy kupowałem akcje od 5,50 do 7zł to była spekulacja, że być może spółka-wydmuszka stanie się wehikułem do wejścia na NC spółki ze skomplikowaną historią, ale dobrymi perspektywami w popularnej obecnie branży (Niewiadów). Ok, bierzemy, kapitalizacja spółeczki to kilkadziesiąt milionów, ludzie kupują, kurs idzie do góry, jest dobrze. Dokupowałem dalej w okolicach 10-11zł, bo widziałem wzięcie papieru i widziałem szanse na najlepszą transakcję w tym roku - pod koniec miałem tu już ponad 50% swojego kapitału, dla mnie to jest poziom "pod korek". Teraz, gdy spółeczka faktycznie stała się rzeczonym wehikułem, wyemitowała 120 milionów akcji, kapitalizacja wzrosła do 2,5 miliarda zł i wszedł fundusz, a kurs w 4 miesiące poszedł do góry o 900%... już przestało być "fajnie i zabawnie", a zaczęło być poważnie. Kupowanie plotek i marzeń przy obecnych realiach już nie wchodzi w grę, tu się teraz zaczną pojawiać fakty, a jeśli nie to tym gorzej dla kursu.

Ja sprzedałem część po 20,5zł, a większość w okolicach 19zł. I teraz będę czekał i obserwował. Póki, co sprzedałem wyżej niż kurs jest obecnie. Tak jak pisałem, najpierw zobaczę, co się stanie po urealnieniu kapitalizacji, to jest teraz podstawa. Dalej będę się zastanawiał w zalezności od tego, co się będzie dziać z budową fabryki i jeszcze paroma innymi sprawami.
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~Rcds [5.184.199.*]
    To samo dzieje się teraz z milisystem. Ja też nawalilem pod przysłowiowy korek i czekam na odcinanie kuponow
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~echo [91.227.156.*]
    Nie sposób w tym myśleniu nie zgodzić się z tobą. Teraz przed kupnem patrzą na kapitalizację, jak się urealni w momencie, to będzie szok a jeszcze niech zgłoszą do sądu wniosek o przekształcenie akcji z imiennych na okaziciela to już powinna zapalić się wam czerwona lampka.
    Ten lock-up to ściema, na pobicie i uwiarygodnienie niby, bo i tak akcji imiennych nie można sprzedać.

Nie twierdzę ,że spółka jest zła, ale lepiej poczekać z ponownym wejściem aż opadnie kurz po ostatniej bitwie o kasę.

P.s. Przypomina mi jak ktoś pisał kiiedyś na forum Petrolinwestu, że właśnie nabył akcje po 700 zł za szt i to jest jego inwestycja na starość. Hmm..
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~Autentic [5.173.154.*]
    Generalnie pisałem o tym w marcu przy cenie około 3 zł…, że ta spółka jest warta zainteresowania, gdyz ma prawdopodobnie wszystkie koncesje itp a w sytuacji fuzji ABW podejdzie do tematu znacznie sprawniej … i tak się dzieje - pozwolenie na obrót i sprzedaż w tej sytuacji to maksymalnie 3 miesiące - proszę nie wprowadzać ludzi w błąd
    Eee, no widzę, że Ty wszystko wiesz. Znasz tajniki działania ABW i pewnie na certyfikatach NATO też się znasz. To ja mam dla Ciebie jedno pytanie, jeśli odpowiesz prawidłowo, wówczas stwierdzę, że faktycznie wiesz dużo. Jesteś gotów: Jak nazywa się piąta najbogatsza Polka?
    Ej, Autentic, gdzie się podziałeś? To nie było pytanie retoryczne - Jak się nazywa piąta najbogatsza Polka. Pokaż ile wiesz. Mam wątpliwości, czy Ty w ogóle rozumiesz podstawy, skoro w innym wątku pytasz, "czy te 100 milionów akcji imiennych to się będą do kapitalizacji wliczać czy nie". No, ale tutaj piszesz z pewnością siebie, oceniając ile zajmie uzyskanie odbiorów i certyfikacji i jeszcze dodajesz, że kontrwywiad będzie przychylniejszy, bo... w sumie nie wiem, co, ale tak napisałeś.

Udowodnij, że w ogóle coś wiesz i rozumiesz - odpowiedz na moje pytanie.
    ja odpowiem RODO.
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~echo [91.227.156.*]
    Dnia 2025-06-15 o godz. 17:44 ~Autentic napisał(a):
    > Generalnie pisałem o tym w marcu przy cenie około 3 zł…, że ta spółka jest warta zainteresowania, gdyz ma prawdopodobnie wszystkie koncesje itp a w sytuacji fuzji ABW podejdzie do tematu znacznie sprawniej … i tak się dzieje - pozwolenie na obrót i sprzedaż w tej sytuacji to maksymalnie 3 miesiące - proszę nie wprowadzać ludzi w błąd

Budowa fabryki, potrwa może 1,5 a może 2 lata kto teraz może wiedzieć, nie można zakładać teraz,że wszystko pójdzie gładko, nie można też założyć, że wojna potrwa 2 lata . Narazie możemy tylko patrzeć bezsilnie co dzieje się na świecie.

To ty raczej wprowadzasz ludzi w błąd kombinując jak koń pod górę, z tą kapitalizacją, akcji obecnie jest 136 mln, chyba ,że nie czytasz komunikatów.

To tyle z mojej strony, żeby nie było, że coś sugeruję, każdy niech decyduje sam.
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~Heniek [81.154.202.*]
    Gwarantuję ci , ze się nie doczekasz, teraz to się sprzedaje a nie kupuje
  • Re: Chyba Was trochę ponosi Autor: ~1stein [188.146.164.*]
    Zaczekaj 7-8 miesięcy, teraz to se możesz gdybac i gwiazdorzyc a i tak nie masz racji póki to co piszesz nie będzie faktem. Każdy prorok z podobnymi tobie poglądami i odmiennymi to fantazje nacpanych sukcesem wzrostu pgm krzykaczy - i mówię to ja pajac z 3 letnim expem na tym byłym śmieciu który i z Perezem jojczyl i sdf-em największym paranoikiem i paroma innymi kulfonami - każdemu uważał się za lepszego a to ja w zeszłym 147 tysia oskubalem a w tym nieco ponad pół banki zrzucając ponad 26 tysia papiera po dobrej cenie nabytego po Zet dwadzieścia plus... Teraz trzeba czekać ale palec na pulsie spółki trzymać, a gdzie kurs będzie za rok? Kogo to obchodzi ważne że kasa się zgadza. Leszczynki...
[x]
NIEWIADOW 3,74% 13,88 2026-01-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.