• Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~BlockBuster [31.10.128.*]
    30K ?
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Gracz [83.11.232.*]
    5k. To tak optymistycznie, bo Thraumaturge miał peak 2.9k przy podobnej liczbie followersów, ale załóżmy że do 13 czerwca trochę ta liczba urośnie no i premiera w piątek, co pomoże peakowi.

Tego typu gry się teraz niestety nie sprzedają zbyt dobrze. Symulatory chodzenia. Choć tutaj mamy trochę rozbudowany symulator chodzenia z budowaniem, survivalem i elementami RPG co jest na plus. Aż tak jak Invincible raczej nie flopnie.

Na plus powinny być za to pozytywne recenzje. Będzie niebiesko na Steamie jeśli gra nie wyjdzie zabugowana. Alters zbierze małą, ale wierną społeczność.

Co do kursu, to stawiam na standardową czerwień po premierze. Ciężko powiedzieć ile. -20%? Więcej? Raczej aż tyle co po FP2 nie będzie, gdzie zleciało z 700 na 200...

Oczywiście to jest tylko moja opinia, a nie porada inwestycyjna. Do zobaczenia w poniedziałek 16 czerwca. Będzie ciekawie na GPW.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~BlockBuster [31.10.128.*]
    Ta linia wydawnicza nie ma dobrej passy... 5K to raczej katastrofa... 15K-20K to raczej minimum.. 30K to neutralnie..
    Wyjaśnij proszę w jaki sposób ta gra ma osiągnąć 20-30k? To jest niemożliwe przy tej wishliście, followersach i ogólnym zainteresowaniu tytułem i gatunkiem ogólnie. 10k to już by był jakiś cud.

Mogli zrobić np. Action RPG w stylu Wiedźmina, Mass Effecta, czy inny gatunek który się w 2025 sprzedaje, a poszli w symulatory chodzenia...jeszcze od biedy jakby zrobili tylko 1. Ale, nie zrobili 3: Alters, Indika i Thraumaturge (choć ten ostatni miał elementy RPG ale niszowy setting go pogrzebał). 3 flopy sprzedażowe. Mniejsze lub większe, ale flopy. W dodatku wyrzucili do kosza dobrze sprzedający się koncept FP1 i stworzyli niezbyt udane radykalnie inne od poprzedniczki FP2...błąd za błędem w tej spółce. A no i skasowali obiecujący projekt marnując kilka milionów.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Prechrystozaur [193.0.126.*]
    Prawdę rzeczesz. Do mieliby promocję po taniości gdyby wydali grę w lutym obok premiery Mickey 17. Na pewno taki był plan. Ale woleli strzelić kolejnego samobója.

Niemniej za Alters propsy, bo bardzo odważny i ciekawy pomysł, nawet sobie zagram.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Lukas [95.215.55.*]
    Analizując katastrofę z zeszłego roku, to na 5 dni przed premierą już kurs zaczął lecieć łeb na szyję. W dniu premiery było najgorzej. W analogicznym okresie teraz jest dokładnie odwrotnie. Więc myślę, że nie będzie źle. Dodatkowo walne po którym będą wydane pewnie jakieś espi. Ja raczej nie będę sprzedawał
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: barteq87 [188.127.27.*]
    Mamy jeszcze Moonlightera i Death Howl w tym roku + dodatki do gier i dlc. Także można grać pod cały 2025
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~all [94.254.144.*]
    bierzecie pod uwagę, że kapitalizacja się trochę różni od tej sprzed roku, czy nie? czasami mam wrażenie, że nie
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~LT [217.119.67.*]
    no ale dwa lata temu były zyski, a rok temu strata, no i póki co gdyby nie gamepass to FP2 by był pewnie na minusie...
    Do tego premiera nowego frostpunka obstawiam że minimum rok obsuwy
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~all [94.254.144.*]
    gdybyś wyszedł poza poziom piaskownicy to byś wiedział, że teraz jest gra pod premierę i wyniki z kolejnych kwartałów, a nie wyniki z 2024 gdzie zrobili odpis na ponad 40 mln, do tego prezes wyraźnie mówił, że 2025 będzie lepszy od 2024, nawet nie licząc tego odpisu, kupisz sobie po wynikach rocznych jak ci się teraz cena nie podoba
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Żelazo [31.11.209.*]
    50k
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Bezlitosny [193.28.84.*]
    30k to rozsądne minimum na ten kaliber.

5k to akurat na pokrycie ostatnich gwoździ do trumny albo rozważenie odpisów.

Chyba że są tu nadal tacy, co ubierają się w skarpetki sprezentowane na WZA i myślą, że mają talizman dobrego biznesu.
    No nie, wtedy jesteście podwójnie ubrani: w przenośni i naprawdę. xD
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~1umba1 [31.0.92.*]
    Ja obstawiam 18-20k. I bardzo wysokie oceny graczy.
    Nawet te 5k nie jest takie pewne w przypadku Alters, przypominam Thraumaturge mialo peak 2.9k, Indika 1.2k, Invincible 1.2k.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~joe [89.64.70.*]
    Będzie ciężko do 5k dobić, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że demo miało 1,1k graczy a w tym samym tygodniu wychodzi Stellar Blade, pełna wersja Diuny, więc przypadkowi gracze będą mieli mało pieniedzy + gra brzmi skomplikowanie na pierwszy rzut oka co jest nieatrakycjne. Obstawiam 4k Peaka maksymalnie i tu zakładam że sypną jeszcze więcej siana na marketing na streamach jakiś. Followersów per/7d wpada po tysiąc czyli tyle i w popularnych grach które aktualnie się nie marketingują.
    Ocena graczy pewnie będzie dobra ale, average gracz nie kliknie w to, bo jest to zbyt egzotyczne.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~kosa480 [212.106.0.*]
    Znawstwo wychodzi przy tych porównaniach do FP2 XD
    Zdajecie sobie sprawę, że tgo nie ma konsole, a Alters będzie? Dostępność tej gry w GP będzie najlepszą akcją promocyjną jaką można sobie zorganizować, a jeszcze dostaną za to hajs. Na liście sprzedaży przedpremierowej w PS Store gra jest na 8 miejscu, a przed nią tylko totalne sztosy i jedna gra online. Wszyscy recenzenci podkreślają, że są zaskoczeniu jak łatwo się w tę grę gra pomimo wymieszania 3 mechanik. Dodatkowo podkreślają, że aspekty moralne są na poziomie This Wat of Mine, a kto grał ten wie co ta gra robi z graczem. Dodatkowo gra jest bardzo dobrze przetestowana i dopieszczona. Jeśli obejdzie się bez większych błędów to również będzie wpływało na bardzo pozytywny odbiór. Myślę, że oczekiwany wynik jest pewny, jedyne co może się wydarzyć to jakiś hype in plus dla gry. Oczywiście nie wiadomo jak kurs na to zareaguje, ale ewidentnie widać, że tym razem wszystko rozstrzygnie się po premierze, a nie jak zazwyczaj przed.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~11 [194.9.79.*]
    Oczekiwania rynkowe to 15-20K, sprzedaż 1 mln w rok.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~joe [89.64.70.*]
    FP2 nie był też w gamepassie? xD

nie wiem skąd wziąłeś obecność w top 10 preorderów w PSie.
    Trochę naginanie rzeczywistości, z recenzjami zwłaszcza, że nie masz recenzji graczy a to one się liczą, bo wiadomo jak się robi prassówkę w gamedevie.
    "Gra jest bardzo dobrze przetestowana i dopieszczona" - to wewnętrzne info? FrostPunk 2 też miał być niesamowicie dopracowany, i dlatego też zmieniany był silnik po drodze ;)
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Żelazo [31.11.209.*]
    Przestań naganiać na spadki, mama na obiad wola
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~kosa480 [212.106.0.*]
    Normalnie wchodzę w apkę PS->Store->Przedsprzedaż->sortuje po najlepiej sprzedających się i zaznaczał pełne wersje gier, bo wiadomo, że są duble jakiś lepszych wydań tych samych gier.
    Na FP2 też czekam na ps5 i myślę, że gra się tam relatywnie dobrze sprzeda.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Link demo Autor: ~Wihajster [5.173.30.*]
    W demo zagralo 270tys uzytkownikow, a nie 1,1 tys jak co niektorzy pisali.

https://store.steampowered.com/news/app/1601570/view/562497971311084461

Dodam, że bylo wyzsze kilkaset ocen na steam ze srednia pozytywnych opinii na ponad 90%.

Jezeli gracze ocenili te gre na ponad 90% przy wersji demo, to nie materialow mozliwosci na powtorke z FP2. Myśle, że peak graczy bedzie trudny do oceny (game pass), jednak sadze, ze kumulatywny wynik bedzie bardzo dobry.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Link demo Autor: kubaanczyk [89.79.212.*]
    Ja osobiście nie grałem w demo, żeby sobie nie spierdzielić premiery :) Podejrzewam, że część ludzi będzie miało podobnie.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Gracz [91.94.27.*]
    Ostrzegałem, już leci pod premiere flopa symulatora chodzenia, peak maks 5k-10k.

Moze sie kupi po premierze po 150 albo nawet nizej.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Wihajster [89.64.18.*]
    https://store.playstation.com/en-pl/category/3bf499d7-7acf-4931-97dd-2667494ee2c9/1?FULL_GAME=storeDisplayClassification

Tutaj podsylam link.

The Alters w top 8 preorders dla PS store. Dodatkowy filter *full game.

Ten ruch na kursie dzisiaj jest przepiekny.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~xman [83.26.181.*]
    A na steam dopiero miejsce 31.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Wihajster [5.173.218.*]
    Gdybys mial w top10 to dzisiaj bys zastanawial sie nad kupnem po 500, a nie 200 pln za akcje jak teraz.

Jezeli narracja sie przyjmie i zainteresuje spolecznosc to bedzie zaskoczenie jak przy expedition 33. Wystarczy kilka momentow w grze, ktore moga wydawac sie abstrakcyjne i ponadczasowe, żeby nurt spolecznosci social mediow to podlapal i rozreklamowal.

Dodatkowo gra jest stosunkowo tania jak na AA, 35-40 usd to bardzo zachecajaca kwota.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Gracz [83.11.230.*]
    Wkrotce sie okaze kto mial racje. Czy bedzie blizej 5k czy 30k.

I czy kupi sie w przyszlym tygodniu po 150.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~all [188.33.28.*]
    nic się nie okaże, ludzie są w pracy i peak najwyższy będzie wieczorem piątek, sobota, jedyne co jest pewne to, że du...a piecze Cię od tygodnia i nie możesz przeboleć, że kurs rośnie, typowy polaczek
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~MJ [91.123.168.*]
    Poszło o godz. 13:43 w jednej transakcji 2156 akcji po 222,00 PLN - to prawie 0,5 mln PLN.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: barteq87 [188.127.27.*]
    peak 10 tys na steamie to dobry wynik wszystko powyzej 12 na duży plus
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~An [79.240.102.*]
    Już jest powyżej 12k
    Dlatego napisalem "wkrotce", a nie za 5 min (start gry o 14.00). Peak pewnie bedzie w sobote wieczorem.

Wszystko bedziemy wiedziec w poniedzialek i zobaczymy jak kurs zareaguje.

Jak cos za nich chwalic to ze dali premiere w piatek, dobra decyzja, choc jesien bylaby lepsza niz lato z piekna pogoda za oknem.
    A no i mozna tez ich chwalic ze oni robia po prostu...dobre gry i zazwyczaj nie sa one az tak zabugowane jak tytuly konkurencji. Wiec Alters raczej recenzje od graczy bedzie mial wysokie. Gorzej z peakiem...

Duzym problemem jest jednak ze robia gry tylko dla malej niszy. Nie rozumiem ich polityki, szczegolnie wydawniczej. Zamiast wydac np. 2 gry reprezentujace jakies popularne wsrod graczy gatunki i ewentualnie 3 gra jako eksperyment, to oni wydaja 3 eksperymenty.

Nawet dobrze sprzedajaca sie koncepcje FP1 zmienili radykalnie w FP2 i z gry dosc niszowej powstala gra ultra niszowa.

Na dokladke symulatory chodzenia Indika, Invincible i eksperymentalny miks gatunkowy z silnymi elementami symulatorow chodzenia czyli Thraumaturge i Alters...

A gdzie jest jakas dobra strzelanka pod monetyzacje skrzyneczek czy Action RPG pod klepanie DLCków fabularnych? No ni ma.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~1umba1 [31.0.95.*]
    Patrzcie jaki znawca. Bezbłędnie trafił z peakiem i cena. Więcej nam takich trzeba. Szkoda, że oceny nie wymienił.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~BP [84.205.185.*]
    2k w godzine od premiery. Noooooice
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~średnioterminowy [46.238.100.*]
    Peak na 16:00 - 4000 grających na steam.
    Pokrywa się ze wzorcem 1 recenzja - 40 do 100 sprzedanych sztuk.

Wolumen od 3 dni podobny (podwyższony), ale nie na tyle duży, by się dopatrywać wejścia większych graczy.
    Koniec sesji będzie decydujący.
    Jest podbijane zwiększyć zyski czy faktycznie gra spełniła oczekiwania inwestorów?
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Stefan17 [109.243.67.*]
    ja na obiad zjadłem makadonalda bo mnie za kupione akcje będzie stać na żywot królewski
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Stefan17 [109.243.67.*]
    A tak poważnie, istotnym będzie sam raport za Q2. No i grunt by utrzymać sprzedaż długoterminowo.

Jak dla mnie gra wydaje się dobra, nie mniej weekend pokaże co i jak. Ciekawi mnie peak z 24h od premiery, obstawię 30k ambitnie, ale pewnie w sobotę lub niedzielę będzie więcej.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~BP [46.112.108.*]
    Q2 nie uwzględnia sprzedaży the alters. Patch do fp2 podbił sprzedaż plus nie będzie odpisów, ale bym się nie pompował na Q2.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~BP [46.112.108.*]
    A no i dolar dalej leci w dół co też będzie miało przelozenie
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Lincoln1881 [83.7.90.*]
    Przecież Q2 kończy się wraz z końcem czerwca więc czemu obecnej sprzedaży nie ma być w Q2?
    Dzień się kończy, a peak to tylko 8,214, więc trafiłem z tym 5-10k. No chyba że jutro lub w niedzielę trochę urośnie, ale na te 30k OPa nie ma szans.

Pamiętajmy że gra kosztuje tylko 110 zł, a nie standardowe 250 zł, więc de facto to tak jakby peak wyniósł jakieś 4k.

Kiepsko jak na grę która kosztowała kilkanaście milionów złotych (ktoś tu szacował budżet na 43 miliony czyli trochę mniej niż FP2 ale i tak dużo).

Ciekawa będzie reakcja rynku w poniedziałek.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~BP [195.82.178.*]
    @Gracz weź sobie poczytaj własne opinie w ciągu jednego 4 dni xD

"5k. To tak optymistycznie"

"10k to już by był jakiś cud."

"Nawet te 5k nie jest takie pewne w przypadku Alters, przypominam Thraumaturge mialo peak 2.9k, Indika 1.2k, Invincible 1.2k."

"peak maks 5k-10k."

"Wkrotce sie okaze kto mial racje. Czy bedzie blizej 5k czy 30k."

"Dzień się kończy, a peak to tylko 8,214, więc trafiłem z tym 5-10k."

10k to cud!! Nie ma opcji na 5k!! Ale zaraz przyszła refleksja że może 10k będzie, ale jak już będzie to już nie cud :P Teraz to musi byc 30k!!

Ehhhhhh. Ja to polecam stałość opini xD

• Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Qwerty [89.151.17.*]
    Zgadzam się z przedmówcą. Przeskok z „cudu” na „trafiłem” jest mocnym doświadczeniem dla pozostałych. Jest to próba udowodnienia za wszelką cenę, wbrew faktom i samemu sobie, że producent poniósł porażkę czy wręcz sromotną klęskę (na to by wskazywały komentarze o cudach i niedociągnięcia do 5k). 10k już jest więc rzekomy cud się wydarzył, to zaczyna się już redukcja dysonansu poznawczego. Bo jak to tak? Komuś się coś udało? To się nie godzi! A fakty są takie, że gra dobija właśnie do 10 000 (w chwili gdy to piszę jest 9772) i przebiła już najwyższy wynik w historii TWOM.
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: valder447 [84.40.158.*]
    Alters w przeciwieństwie do Frostpunka wyszło równocześnie na pc jak i na konsole więc wiadome, że będzie mieć znacznie mniejszy peak na steamie od FP.
    Jeżeli mogę się wtrącić. To po primo ultimi pierwsza część FP nie była w game passie. Zakład, że zaraz wyjdzie info, że robią na n2.
    Stawialem na 5-10k. Poczatkowo blizej 5k. Bylem w bledzie. Nie docenilem sily soboty/weekendu (w piatek bylo 8k). No coz, pesymista ze mnie. Nie pomoglo ze Thraumaturge, FP2 i Indika mniej lub bardziej nie dowiozly, wiec nie spodziewalem sie dobrego peaku.

Juz jest 15k. Pozytywne zaskoczenie. Grze pomogla piątkowa premiera. Pytanie czy bedzie long sellerem.

Ciekawe jak kurs zareaguje w poniedzialek. Po dobrych premierach kurs tez czesto lubi spadac...
  • Re: Jaki peak - konesnsus ? Autor: ~Qwerty [89.151.17.*]
    Kolejna próba redukcji dysonansu. Jak się okazało, że „cud” miał miejsce i gra dobiła do 10k, to próbowałeś podważać ten wynik, bo cena za niska. Teraz jak twoja „maksymalna prognoza” została przebita o 50% to pojawia się nowa narracja, że wyniki dobre też powodują spadki. Pogódź się z tym, że nie miałeś racji, a nie się dalej pogrążasz.
    Żadna proba, przyznaje sie do bledu ze nie trafilem z tym 5-10k. Podobnie jak OP z 30k. Mamy 15k. Chyba ze jutro jeszcze wzrosnie, kto wie. W koncu niedziela. Moze 20k bedzie.

Co do zachowania kursu po premierach gier to niestety wystarczy przesledzic jak kurs reagowal na premiery gier w ostatnich latach. Np. FP2, Thraumaturge, Indika, CP Phantom Liberty, LOTF 2023, Silent Hill od Bloobera, gierki Playwaya etc.

Szczerze zycze wam aby w poniedzialek bylo +20% i abyscie ladnie zarobili. Tak jak FP1 wybil sie ze schematu i ladnie rosnal po premierze w 2018.

Sam nie ryzykowalem i sprzedalem przed premiera FP2. Zlecialo ponizej 200 z 600, kupilem maly pakiet, sprzedalem i cos tam zarobilem na podbitce. Teraz czekam na korekte i za jakis czas wzrosty pod FP1 Remake. Jak tej korekty nie bedzie, to coz moja strata i wsiade najwyzej pozniej do pociagu.
    Chłopie a kiedy ty miałeś rację?? To jest studio 11 bit zobacz ile ich osob obserwuje na Steamie. Zobacz jakie gry robią. Nawet FP2 który jest uważany za wielu za gniota potrafi zdobywać nagrody. Dla mnie FP2 nie był zły i ten spadek na giełdzie był za duży. Czyli jak gniot zdobywa nagrody to co zrobi The Alters??
[x]
11BIT 0,17% 179,80 2025-09-11 15:18:12
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.