odpalili teraz, bo po wynikach za 2q - wiadomo - szort długo nie będzie miał szans, poza tym, nie wiadomo, jak długo byli pod progiem, pozdrawiam cierpliwych
Dnia 2025-05-28 o godz. 20:00 ~Żorż napisał(a): > odpalili teraz, bo po wynikach za 2q - wiadomo - szort długo nie będzie miał szans, poza tym, nie wiadomo, jak długo byli pod progiem, pozdrawiam cierpliwych
Mają czas do wyników za 3Q, a na moje oko, to jeszcze pod progiem siedzi drugi niedźwiedź… jutro Ci powiem na jakich wartościach, bo z różnicy pomiędzy KNF, a Ortexem wyjdzie. Chyba warto było posłuchać ’wesołej rady’ na temat SL i TS?
droga @ka, zdaje się, że już obśmiałaś wcześniej moją decyzję, co do trzymania CCC na dywidendę, więc wszelkie rady kierowane do mnie raczej nie trafią na podatny grunt, pozdrawiam Ciebie oraz cierpliwych
Dnia 2025-05-28 o godz. 20:33 ~realista napisał(a): > Test siły papiera bedzie jak wygra nawrocki to w pon może być z -5 na w20. Kol3jny test 12.06 dostaniemy cząstkowe przychody z q2.
nie widziałem specjalnego entuzjazmu po 15.10.2023, tym bardziej po 13.12.2023, więc nie agituj, pozdrawiam cierpliwych
Nie widziałeś wzrostów na w20 po ostatnich wyborach parlmentarnych ? Zerknijcie sobie na rynek rumunski co się działo tydzień temu.
Można sobie dobrać pozycje od tego co się przewiduje
Dnia 2025-05-28 o godz. 20:57 ~realista napisał(a): > Nie widziałeś wzrostów na w20 po ostatnich wyborach parlmentarnych ? Zerknijcie sobie na rynek rumunski co się działo tydzień temu. > > Można sobie dobrać pozycje od tego co się przewiduje
no wybacz, entuzjazm na parę godzin? no chyba tylko z tego powodu, że ICH wyborcy uwierzyli w kwotę wolną 100 000 od zysków kapitałowych...ha, ha - prace trwają, trwa mać, pozdrawiam cierpliwych, ale nie tych, co cierpliwie czekają, wierząc w pozostałe 99 obietnic...
o cholera.... Żorż jest pisiorem.... nie spodziewałem się tego po nim. A to, że w razie wygranej alfonsa giełda pójdzie w dół to oczywiste, tak samo, że pójdzie w górę jeśli wygra Trzaskowski.
Tu nie chodzi który kandydat jest lepszy tylko jak zareaguje giełda jak wygra trzask dużo juz jest w cenach bo taki byl scenariusz bazowy ale jak wygra nawrocki będą spadki i pozadna korekta bo rynki nie lubią chaosu a taki bedzie z rządem z innej opcji
rozumiem ten mechanizm, natomiast w mojej perspektywie to nic nie zmienia, będę trzymał papiery, a czy kosztują 240, czy 200, a nawet mniej, jakie ma to dla mnie znaczenie? Zdaje się, że Mashall już ma swój wynik wyborów - nie gra na wzrosty, a na spadki. Jak runie, to nawet dokupię. Natomiast znamienne jest jedno - Wasza reakcja - innej się nie spodziewałem, nie będę jej komentował, bo to nie to miejsce, jak wygra trzask, to oczekujecie spełnienia obietnic (?). Poczekam z Wami, w końcu zawsze pozdrawiam cierpliwych...
do _Żorż_ nie oczekuję spełnienie żadnych obietnic. Pamietam obietnicę Dudy: kwota wolna od podatku 80 000 zł, nawet pokazał teczkę z rzekomo gotowym projektem ustawy. Po wygraniu wyborów, żaden projekt nie został naweł złożony. Ja po prostu nie chcę powrotu do systemowego złodziejstwa publicznych pieniędzy, rozdzielania pomiędzy polityków domów w Warszawie, czy środków z funduszów mających służyć ofiarom przestępstw. Nie chcę kampani nienawiści w mediach publicznych przeciwko aktualnym wrogom władzy (lekarzom, LGBT, migrantom, organizacjom pozarządowym itd). Mogę tak długo wymieniać. Na końcu nie chcę prezydenta bandyty, alfonsa i cwaniaczka wyłudzającego mieszkanie od zdegenerowanego alkoholika. Słynny Pan Jerzy był moim sąsiadem z jednej klatki schodowej przez kilka lat - ul. Zakopiańska w Gdańsku. Jakoś nie wpadłem na pomysł żeby za kilka flaszek przejąć jego mieszkanie. Co do moich decyzji inwestycyjnych i wpływy wyników wyborów. Tu akura całkowicie się z Tobą zgadzam. Jeśłi wygra alfons i będzie zwała na gieldzie, to pewnie też bym dokupił, gdybym miał wolna gotówkę.
Dnia 2025-05-28 o godz. 20:28 ~Żorż napisał(a): > droga @ka, zdaje się, że już obśmiałaś wcześniej moją decyzję, co do trzymania CCC na dywidendę, więc wszelkie rady kierowane do mnie raczej nie trafią na podatny grunt, pozdrawiam Ciebie oraz cierpliwych
Ależ Żorż- nie obśmiałam, tylko chciałam zrozumieć - przeczytałam wyjaśnienie, że była to pewnego rodzaju metafora, potwierdzająca chęć posiadania, co po prostu przyjęłam do wiadomości i nie było co dodawać do tego- każdy ma swoje strategie. pozdrawiam serdecznie
Buahahahaha! Zabawne jest zalozenie że short, nawet MW, może zmienić długoterminowy trend. Czy coś się w spółce zmieniło ostatnio? Niech każdy sobie logicznie odpowie.
To dobrze że jest więcej podmiotów z pożyczonymi akcjami, któryś zacznie pierwszy wychodzić a to zmusić pozostałych do decyzji odkupywać czy dalej pożyczać. Wystarczy czekać cierpliwie.
Dnia 2025-06-05 o godz. 16:49 ~Q1 napisał(a): > To dobrze że jest więcej podmiotów z pożyczonymi akcjami, któryś zacznie pierwszy wychodzić a to zmusić pozostałych do decyzji odkupywać czy dalej pożyczać. Wystarczy czekać cierpliwie.
W bajki wierzysz…. short już schodząc w dół już skupuje i roluje, a na dole „odwraca” stronę i ciągnąc kurs do góry - sprzedaje pomału swoje zbiory. Smarty zarobią 2-3 razy w czasie tego Twojego „cierpliwego” czekania. Zasada jest prosta- na ATH się sprzedaje— 3 m-ce tutaj kurs stał na piku (!) i się wypakowywali.
witam Pani @ka, post factum to się jakby zgadza, ale, gdyby to było takie oczywiste i rozpoznawalne na bieżąco, tu mielibyśmy samych grubych milionerów, a Ty zapewne nie znalazłabyś czasu i ochoty, aby tu pisać dla "plebsu", tyle teoria, ja natomiast dobrałem dziś za 1/3 wolnych środków i oczekuję jeszcze 2 lepszych okazji w tym nawrocie. Najważniejsze, że podstawy są solidne w CCC, gram longa, nie ryzykuję kółek, nie mam w tym doświadczenia, ani nerwów, wolę spać spokojnie, pozdrawiam Ciebie i cierpliwych
Dnia 2025-06-05 o godz. 17:59 ~Żorż napisał(a): > witam Pani @ka, post factum to się jakby zgadza, ale, gdyby to było takie oczywiste i rozpoznawalne na bieżąco, tu mielibyśmy samych grubych milionerów, a Ty zapewne nie znalazłabyś czasu i ochoty, aby tu pisać dla "plebsu", tyle teoria, ja natomiast dobrałem dziś za 1/3 wolnych środków i oczekuję jeszcze 2 lepszych okazji w tym nawrocie. Najważniejsze, że podstawy są solidne w CCC, gram longa, nie ryzykuję kółek, nie mam w tym doświadczenia, ani nerwów, wolę spać spokojnie, pozdrawiam Ciebie i cierpliwych
Żorż, proszę Cię :) - jakie post factum? Poczytaj stare posty- teraz dopiero nabrały właściwego znaczenia. Od 3 m-cy się o tym o tym na wszelkie sposoby kilka osób pisało na forum- na poważnie, na wesoło, abstrakcyjnie… a towarzystwo się zafiksowało na „jutro 300” bez jakichkolwiek podstaw. Nawet dwa dni temu przy odbiciu z zamykania luki na 206 zł masz już dosłownie napisane‚ ’jak krowie na rowie’, że podbije, wypakuje co zebrał i pojedzie dalej - i jak było? Z 206 zł na 216 zł i dzida w dół.
Zbieranie na testowanej linii trendu- OK, ale tylko ze stop losem, bo inaczej to może być po prostu strata kasy i nerwów. Pozdrowienia :)
Dnia 2025-06-05 o godz. 18:34 ~ka napisał(a): > Dnia 2025-06-05 o godz. 17:59 ~Żorż napisał(a): > > witam Pani @ka, post factum to się jakby zgadza, ale, gdyby to było takie oczywiste i rozpoznawalne na bieżąco, tu mielibyśmy samych grubych milionerów, a Ty zapewne nie znalazłabyś czasu i ochoty, aby tu pisać dla "plebsu", tyle teoria, ja natomiast dobrałem dziś za 1/3 wolnych środków i oczekuję jeszcze 2 lepszych okazji w tym nawrocie. Najważniejsze, że podstawy są solidne w CCC, gram longa, nie ryzykuję kółek, nie mam w tym doświadczenia, ani nerwów, wolę spać spokojnie, pozdrawiam Ciebie i cierpliwych > > Żorż, proszę Cię :) - jakie post factum? Poczytaj stare posty- teraz dopiero nabrały właściwego znaczenia. > Od 3 m-cy się o tym o tym na wszelkie sposoby kilka osób pisało na forum- na poważnie, na wesoło, abstrakcyjnie… a towarzystwo się zafiksowało na „jutro 300” bez jakichkolwiek podstaw. > Nawet dwa dni temu przy odbiciu z zamykania luki na 206 zł masz już dosłownie napisane‚ ’jak krowie na rowie’, że podbije, wypakuje co zebrał i pojedzie dalej - i jak było? Z 206 zł na 216 zł i dzida w dół. > > Zbieranie na testowanej linii trendu- OK, ale tylko ze stop losem, bo inaczej to może być po prostu strata kasy i nerwów. > Pozdrowienia :) >
rozumiem, że jesteś już milionerką...czy miliarderką...? a dlaczego najwięksi akcjonariusze tak się nie bawią? przecież mogliby pomnożyć te spore miliardy. Ja jednak cierpliwie trzymam dobieram i pozdrawiam, aktywni mają swoje 5 minut, na moich papierach nie zarobią, a ja przy okazji dobiorę
Ja dzisiaj pierwszy raz się zdenerwowałem ale utrzymam nerwy na wodzy, bo chce trzymać minimum do marca kolejnego roku, a kurs mi miesza w głowie niepotrzebnie
Dnia 2025-06-05 o godz. 18:59 ~Drab napisał(a): > Ja dzisiaj pierwszy raz się zdenerwowałem ale utrzymam nerwy na wodzy, bo chce trzymać minimum do marca kolejnego roku, a kurs mi miesza w głowie niepotrzebnie
większy niepokój miałem listopad 24 / koniec stycznia 25
Dnia 2025-06-05 o godz. 19:22 ~Żorż napisał(a): > Dnia 2025-06-05 o godz. 18:59 ~Drab napisał(a): > > Ja dzisiaj pierwszy raz się zdenerwowałem ale utrzymam nerwy na wodzy, bo chce trzymać minimum do marca kolejnego roku, a kurs mi miesza w głowie niepotrzebnie > > większy niepokój miałem listopad 24 / koniec stycznia 25
A ja jak mi zjechało w październiku 21 ze 126 zł z powrotem na 34 zł i potem 3 lata czekałam na poziom do wyjścia, bo w październiku 24 już widać było słabość i mocną grę smarta. Więcej mam dograne małymi pakietami na kontraktach w te i z powrotem od tamtego czasu, niż podczas wieloletniego „cierpliwego wysiadywania” tych kilku tys akcji :)
droga @ka, pełna zgoda, ja nie umiem się tak bawić, a w uzupełnieniu - na innym wątku podałaś, że NN i ALLIANZ sporo ostatnio dobrały, ciekawe, dlaczego oni nie robią kółek...
Dnia 2025-06-05 o godz. 19:38 ~Żorż napisał(a): > droga @ka, pełna zgoda, ja nie umiem się tak bawić, a w uzupełnieniu - na innym wątku podałaś, że NN i ALLIANZ sporo ostatnio dobrały, ciekawe, dlaczego oni nie robią kółek...
Zbierali ’ratunkowo’, a kółek przy takich ilościach się nie da kręcić, zresztą nie taka ich rola, ale pewnie trochę zredukują w dobrym momencie.
Dnia 2025-06-05 o godz. 20:33 ~Żorż napisał(a): > przy jakich ilościach da się kręcić kółka? i dlaczego unikają dodatkowego zarobku? nie przekonuje mnie Twoja odpowiedź
To ja spychologicznie to pytanie zostawiam jako otwarte dla wszystkich — może ktoś się podejmie fachowego wytłumaczenia Żorżowi, dlaczego NN i Allianz, mające w sumie ~12 mln akcji nie latają z nimi w kółko?
Żaden z funduszy szortujących nie ma pozycji w KNF RSS większej niż 1,32%, wiec moim zdaniem arsenał Marshala wystarczy jeszcze na dołożenie 0,1% do shorta, a potem już zwiększać nie będą. Wyczerpie się to źródło podaży (zapewne mają w portfelu jakiś fundusz grający na longa, z którego będą powoli ładować akcje do wora) i zaczną się wzrosty bo technicznie na wskaźnikach papier jest wyprzedany i nikt już ze sprzedawania kupionych w ostatnich miesiącach akcji, zysku nie osiąga