• Czy nadchodzi koniec hossy ? i początek wielkiej bessy ? Autor: arkadiusztoja [217.96.162.*]
    Czy nadchodzi załamanie światowych gospodarek i największa bessa w ostatnim czasie ?
    Tego się obawiam najwięcej - że indeksy światowe mogą niebawem ostro zanurkować i zobaczymy na asbisie 12 miesięczne minima !
    Jeśli nadejdzie globalna recesja i z rynku wyparują biliony dolarów to popyt drastycznie zmaleje a co za tym idzie zyski firm bardzo spadną ! Dziś robię ostrą korektę moich założeń i przesuwam w dół zlecenia sprzedaży i kupna. Dobrze że mam bardzo dużą część kapitału w obligacjach 1, 2, 3 i 4 letnich za które będę mógł skupować akcje po kilkanaście złotych o ile zejdą do tego poziomu, ale przy BESSIE globalnej to nastąpi z dużym prawdopodobienstwem moim zdaniem. Teks ten nie stanowi żadnej rekomendacji a tylko moje prywatne przemyślenia i jako takie nie należy ich naśladować !!!
  • Re: Czy nadchodzi koniec hossy ? i początek wielkiej bessy ? Autor: ~Inwestor [93.105.178.*]
    Ilość czerwonych łapek jakie dostałeś ewidentnie świadczy o tym, że nadchodzi bessa, gdyż ludzie nie chcą o tym czytać, ani słuchać; dominuje hurraoptymizm, więc załamanie może być blisko.
  • Re: Czy nadchodzi koniec hossy ? i początek wielkiej bessy ? Autor: ~Mikesz [5.173.89.*]
    Albo świadczy o tym że sprzedałeś akcje i chcesz odkupić taniej wypisując takie brednie
  • Re: Czy nadchodzi koniec hossy ? i początek wielkiej bessy ? Autor: arkadiusztoja [217.96.162.*]
    Świadczyć to mogą czarne chmury o nadchodzącym deszczu ;) to czy sprzedałem czy mam maxa nie ma znaczenia ! tak jak nie mają znaczenia moje posty na tym forum na notowania akcji. Ani nie jestem guru inwestycji za którym idą owieczki i starają się go naśladować ani nie dysponuję ułamkiem kapitału jaki jest potrzebny żeby zmienić kurs akcji ! acz się przyznam że zrobiłem jeden numer przez pomyłkę który ruszył rynkiem w dół acz był tylko moją pomyłką :) Wywaliłem papier na otwarciu ileś dni temu bo ładnie na sporym plusie się otworzyło i zamiast go odkupić na zysku to go sprzedałem i wtedy kurs po moim zleceniu spadł co bylo widoczne :) A najfajniejsze jest to że papier który miałem odkupić pierwszy raz a go sprzedałem to odkupiłem jeszcze niżej i dodatkowo na zarobku w tym samym dniu odkupiłem też papier który zamiast kupić sprzedałem. Taki fundusz który pożyczył prawie 241000 akcji może kurs zapewne zwalić ale nie musi :) pewnie ma dużo większe fundusze i by mógł cała spółkę bez żadnego problemu kupować każdego dnia :) Dlatego zaprzestałem pisać o tym czy kupuję czy sprzedaje akcje żeby nikt mnie nie naśladował, Akurat miałem nosa i wszystkie tranzakcje których zrobiłem kilkaset w tym miesiącu pozwoliły mi zarobić sporo kasy. Nawet wywalenie akcji dzień przed dniem w którym nabywasz prawo do dywidendy dały mi zarobek większy niż sama dywidenda. Fart ale przemyślany i poparty bardzo prostą analizą którą każdy mógł sobie zrobić nie mając większego pojęcia o spółce. Jej słabosć była widoczna a dodałem to tego wysokie notowania indeksów i informacje z gospodarek które nie są raczej zbyt optymistyczne a widać już pierwsze zagrożenia które mogą niebawem ruszyć rynkami, dodajmy wojnę na cła i wojnę na ukrainie która moim zdanie jeszcze będzie bardzo długo trwała a lewacki rządy zrobia resztę i światowa bessa jakiej nikt dotąd nie widział nadejdzie predzej czy później ! Oczywiście może jeszcze długo nie nadejść ! Zrobiłem też jeszcze prostrzą analizę ( każda oczywiście niesie ze sobą ryzyko strat ale na rynku straty są jego nieodzowną cześcią ) rynki są wysoko a asbis nisko - wniosek papier jest słaby ! inwestowanie to lata ! mogłem nawet wywalić cały asbis po 25 i bym na tym dziś zarobił ! mogłem wywalić po 25 i poczekać na 20 lub 15 zł ( dojdzie albo nie - na giełdzie nie ma pewniaków )mogłem wywalić po 25 i jak sysuacja się poprawi odkupić ze starta po 26 - ilość wariantów rozegrania papieru jest nieograniczona :)
  • Re: Czy nadchodzi koniec hossy ? i początek wielkiej bessy ? Autor: arkadiusztoja [217.96.162.*]
    Na rynkach gdzie są nowe rekordy notowań występuje ryzyko korekty a korekty są nieodzownym elementem notowań. Trudno też okreslić czy rynek jest wysoko, jesteśmy w czasach gdzie jedna, dwie czy trzy spółki mogą ciagnąć cały indeks przez lata. Żeby nastapiła bessa muszą być bardzo duże i silne wzrosty żeby kupione akcje za niewyobrażalne pieniądze można było sprzedać bo inaczej nikomu ich nie upchniesz. Jedna firma z nasdaq ma większą kapitalizację niż główny niemiecki index dax, Rynek amerykański ma większą kapitalizację niż wszystkie rynki na świecie. Polska giełda to mikrus gdzie odpływ kapitału zachodniego może ją zwalić w odchłań acz ten kapitał w porównaniu z innymi rynkami jest bardzo mały bo taka jest jego kapitalizacja. Dlatego hossa i bessa trwają długo bo akcje za biliony dolarów trzeba pierw od kogoś skupić a potem je komuś sprzedać. Co innego gdy masz ''nieograniczony'' a co innego gdy masz kilka tysięcy akcji Asbis i nic więcej ! wtedy z pazerstwa kupujesz akcje za całą kasę i jeśli nadejdzie bessa a jej nie rozpoznasz lub nie potrafisz sprzedać ze stratą to w optymalnych zakresach mozesz kupić je np. po 30 zł ( ekstermany przypadek ale pewnie sa tacy co za wszystko je kupili przy tej cenie ) a jak nadejdzie bardzo silna korekta i bessa to mogą zjechać np. do 10 zł. I teraz zaczyna się ekstremalna matematyka która cie pozbawia ogromnej części kapitału. Najwięcej tracisz przy bankructwie, upadłości czy spadku notowań o 99 %, Wracamy do matematyki która prostuje i wyjaśnia praktycznie wszystkich. Spadek z 30 zl na 10 zł to spadek o 66,6 % czyli jeszcze w głowie są jakieś marzenia :) ale wzrost z 10 zł na 30 zł to aż 200 % a spadek z 30 na 5 a potem wzrost z 5 na 30 to aż 500 % ! i tu jest ten matematyczny kruczek :) żeby zarobić trzeba trzymać papier bardzo długo i ''dbać o niego'' a żeby stracić można to zrobić bardzo szybko z małą szansą na odrobienie straty, Ale tu siedzą osobniki które nie mają o niczym pojęcia i piszą wypociny typu '' niebawem 30 zł '' ''kupuj bo jest tanio'' ''dojdzie do 100 zł'' 100 zł ? moim zdaniem szybciej spadnie na bardzo małe poziomy niż dojdzie do 100 a pewnie nawet może wczesnie zbankrutować albo mieć 10 emisji gdzie twoje akcje się rozwodnią 100 krotnie i bedą warte 5 groszy np. czyli NIC ! Dlatego uważam że naganiacze powinnie być banowani i piętnowani bo przez nich ludzie tracą często oszczędności swojego życia ! TO NIE JEST ŻADNA REKOMENDACJA TYLKO MOJA PRYWATNA OPINIA KTÓRĄ NIKT NIE POWINIEN SIĘ SUGEROWAĆ !
  • Re: Czy nadchodzi koniec hossy ? i początek wielkiej bessy ? Autor: ~Mikesz [83.26.102.*]
    Dlaczego spółka która co roku wypłaca dywidendy 2 zl na spaść na 5 zl???
    Tutaj większość trzyma akcje i dokupuje
    Wielu także gra częścią kapitału
    Ale jakoś nikt nie opisuje każdej transakcji
    To choroba
    Arkadiusz idź na spacer z psem lub pogadaj z rodziną czy dziećmi
[x]
ASBIS -2,98% 27,32 2025-11-14 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.