90%+ graczy tak naprawdę nie korzysta ani z wishlist ani followowania. W polsce mamy dużo wishlist na grach ponieważ marketing skupia się na pozyskaniu tego numeru. Bez dużej wishlisty w polskiej przestrzeni inwestycyjnej nie istniejesz co rodzi turbopatologie od czasu do czasu gdy okazuje się, że 90% wishlisty to boty z Nigerii oraz gdy wyskakuje gra "z nikąd" to jest zaskoczenie.
Nie mówię że tak przy JDM było ale konwersja może na to wskazywać ale może też wskazywac po prostu na dużą podaż klientów którzy są chetni grę kupić ale niekoniecznie na premierę i nie o tej porze roku ponieważ grają raczej jesienią-zimą.
Tutaj niestety może się po prostu kłaniać data. 21 maj ciepło, większość potencjalnych fanów naszej ścigałki raczej jest teraz gdzieś w plenerze a nie przy kompie. Ba, sam w dzień premiery nie grałem bo robota koło domu. Gry o drifcie to nie jest typ gry kojarzony z szeregowym graczem-nerdem, dowód na to masz np w sekscji Discorda z samochodami i innymi rzeczami lifestyle.
w NFS Underground grali w większości gracze "niedzielni" do których agituje większość gier od EA Games z grami sportowymi itd.
JDM trochę celuje w tą grupę + z braku lepszej nazwy "weebów". Weebów jest więcej ale chyba ich nie przekonali postawieniem na realizm.
Tego nie ogarniesz, szkoda twojego czasu, zmiennych jest zbyt wiele i mogło tu zadziałać zarówno wykupywanie botów jak i wszystko mogło zostać zebrane 100% legitne a konwersja...po prostu nie nastąpiła bo a)gra się nie spodobała b)akurat tydzień do wypłaty c)ciepło jest grilla pale nie denerwujcie mnie.
Zgadywankę pozostawiam tobie, ja nad tym łamałem sobie głowę nieraz i nie doszedłem do żadnych sensownych wniosków poza ostatnim wczoraj - ostatni raz patrzę na ten zryty parametr.
Można ale jak wspomniałem istnieje moderacja Steam. Zazwyczaj się nie opłaca tak ryzykować a jeżeli wchodzisz do top100 to na pewno cię ładnie prześwietlają już. Lata temu ten problem był o wiele bardziej odczuwalny, wishlisty to pompowano pod niebiosa. Dzisiaj chyba trudno byłoby to odwalić, chyba, nie ma mnie już w tej branży.
Poza tym nawet jeśli to istnieją dalsze mechanizmy obrony w postaci wagi wishlisty. Inaczej jest liczone +1 z Nigeri z konta które ma CSa w bibloteca a inaczej +1 Niemca z 200 grami. Dzieki temu na wisliście możesz zaobserwować sytuację w której pewne gry są wyżej na liście pomimo ilościowo niższej wartości.
Nie oskarżam JDM o boty na WL, przemawia przezemnie trochę irytacja sytuacją więc mogłem się źle wyrazić + śpieszyło mi się więc nie edytowałem wypowiedzi, wypisuję to jedynie jako możliwość która może wystąpić takich liczbach jako potencjalna przyczyna z przykładów z przeszłości w odpowiedzi na pytanie ale w oderwaniu od sytuacji.
Przyczyn słabej konwersji przy premierze może być BARDZO dużo i bez wglądu w staty do których ma dostęp tylko wydawca to my sobie możemy co najwyżej dumać. Niemniej tutaj wszyscy chyba liczyli że raz będzie fajna konwersja dwa będzie duży napływ nowozainteresowanych a wydaje się że mamy głównie konwersję z wishlist tak naprawdę.
Poza tym źle na to patrzysz. Peak to nie jest całkowita ilość graczy. Jeżeli w danej minucie jest peak 1000 i wyloguje się 4 graczy a zaloguje 5 to masz peak 1001. Konwersja z wishlist to pi razy drzwi około 20-30k sztuk teraz + 10k nowonabytych przy założeniu 40k sprzedaży. Danych sprzedażowych nie znamy ale chyba przyjęło się że około 30% konwertuje w pierwszym tygodniu? Tu musiałby mnie ktoś poratować z info, ja dostaję szału jak muszę ten parametr wliczać w inwestycje więc może jest tu jakiś lepszy spec od wishlist i konwersji co się wypowie. Muaddib where are you, przydałoby się troche matmy.
ja liczylem na 10000 peak w pierwszym dniu lub w pierwszym weekendzie , wiem czym jest peak dlatego dziwie sie , najbardziej dziwi mnie niski peak w pierwszej godzinie zanim pojawily sie oceny , moze jakis blad otwarcia i bylo sporo zwrotow???
10000 i wyzszy peak jest mozliwy po poprawkach bugow , troche fizyki , w duzej mierze ai , warunek to oceny na poziomie 80 procent i wyzej , wtedy jak zrobie promocje ponizej 20 dolarow i jakas duza aktualizacje mapy fabuly aut , co do tego czasu z kursem wole nie myslec
ilosc obserwujacych live przed sama premiera byl jak na roadcrafcie tylko oni maja juz uznana marke , za to znacznie nizszy , wielokrotnie nizszy niz na doomie ktory stal jednak wyzej w liczbie followers i wl tylko ze to nie byla taka przepasc jak ilosc ogladajacych live BARDZO NISKA KONWERSJA I BARDZO NISKA SPRZEDAZ dlatego to jest zastanawiajace , z drugiej strony takie gierki cauldron i inne robie wyniki bez parametru ktory byl walkowany 100 razy jako atut jdm
Faktycznie z wishlist to cos nie tak , chyba tworzona sztucznie.
Kiedys to działało na inwestorów pamiętam 11 bit 7 lat temu ta lista przekładała sie na sprzedaz.
Teraz to jakiś wal to samo bylo na spolce pyramid games jak wydali ocupy mars wtedy wishlist 350tys a sprzedaz taką samą jak teraz na jdm.
Już spolki tego nie wykorzystają ludzie sie juz na to nie nabiorą.
jezeli by tak bylo to sa grube oskarzenia , ja nie wiem wiec sie nie wypowiadam , mam rozne podejrzenia bo nie wiem nie rozumiem nie wierze ze z 800 TYSIECY obserwujacych gre zdecydowalo sie zagrac podczas premiery na starcie TYLKO kilka TYS