Można ale jak wspomniałem istnieje moderacja Steam. Zazwyczaj się nie opłaca tak ryzykować a jeżeli wchodzisz do top100 to na pewno cię ładnie prześwietlają już. Lata temu ten problem był o wiele bardziej odczuwalny, wishlisty to pompowano pod niebiosa. Dzisiaj chyba trudno byłoby to odwalić, chyba, nie ma mnie już w tej branży.
Poza tym nawet jeśli to istnieją dalsze mechanizmy obrony w postaci wagi wishlisty. Inaczej jest liczone +1 z Nigeri z konta które ma CSa w bibloteca a inaczej +1 Niemca z 200 grami. Dzieki temu na wisliście możesz zaobserwować sytuację w której pewne gry są wyżej na liście pomimo ilościowo niższej wartości.
Nie oskarżam JDM o boty na WL, przemawia przezemnie trochę irytacja sytuacją więc mogłem się źle wyrazić + śpieszyło mi się więc nie edytowałem wypowiedzi, wypisuję to jedynie jako możliwość która może wystąpić takich liczbach jako potencjalna przyczyna z przykładów z przeszłości w odpowiedzi na pytanie ale w oderwaniu od sytuacji.
Przyczyn słabej konwersji przy premierze może być BARDZO dużo i bez wglądu w staty do których ma dostęp tylko wydawca to my sobie możemy co najwyżej dumać. Niemniej tutaj wszyscy chyba liczyli że raz będzie fajna konwersja dwa będzie duży napływ nowozainteresowanych a wydaje się że mamy głównie konwersję z wishlist tak naprawdę.
Poza tym źle na to patrzysz. Peak to nie jest całkowita ilość graczy. Jeżeli w danej minucie jest peak 1000 i wyloguje się 4 graczy a zaloguje 5 to masz peak 1001. Konwersja z wishlist to pi razy drzwi około 20-30k sztuk teraz + 10k nowonabytych przy założeniu 40k sprzedaży. Danych sprzedażowych nie znamy ale chyba przyjęło się że około 30% konwertuje w pierwszym tygodniu? Tu musiałby mnie ktoś poratować z info, ja dostaję szału jak muszę ten parametr wliczać w inwestycje więc może jest tu jakiś lepszy spec od wishlist i konwersji co się wypowie. Muaddib where are you, przydałoby się troche matmy.