Skoro Preżeś agresywnie skupuje w okolicach 58, to istneje wysokie prawqeopodobienstwo, że maksymalna cena skupu uchwalona na walnym będzie dużo wyższa.
Takiś pewny że będzie skup ?
Na walnym są dwie opcje : skup lub dodruk.
I chyba wygodniej i mniej kosztowo będzie dodrukowć nowe akcje niż skupować z rynku. I to mogą przegłosować na walnym.
Tutaj decyduje prezes - i na dodruku to właśnie on jest najbardziej stratny. Po co miałby zbierać akcje jeśli może sobie dodrukować i przyznać w premii?
Nawet jeśli się na to zdecyduje to zrobi to dla poprawienia przyszłych perspektyw spółki. Nie wiem jak Wy, ale ja mam stosunkowo spore zaufanie do prezesa i samej spółki - wszystko jest na tyle przejrzyste na ile może być.
Nie wiem na stanie podczas WZ, ale mam nadzieję, że taki pakiet motywacyjny poprawi wyniki spółki o więcej niż 5% w dłuższej perspektywie.
Możliwe, że zamiast podwyższenia dywidendy będzie skup. Jest to o tyle prawdopodobne, że ten skup poszedłby na program motywacyjny.
Policzmy Astarta ma 600k akcji, a skup ma być na 2.5 mln, czyli brakuje 1.9mln. Jeśli Ivanchuk wystawi swoje 10 mln akcji to pokryje 40% tego skupu (Jeśli 100% posiadaczy się zgłosi, ale jest szansa, że sprzeda więcej) i sprzeda dla Astarty jakieś 800 tys akcji. Po 60zł da mu to ładna sumkę, bo aż 48mln zł. Z dywidendy dostaje jakieś 22.5 mln zł. Jak widać jest o co grać.
Pytanie czy dobrze liczę, nigdy nie brałem udziału w skupie akcji, ale tu duże znaczenie ma liczba zgłoszonych akcji i odbywa się to proporcjonalnie. Kto wystawi więcej ten na koniec sprzeda więcej.
AD 2 Kurs trzymany jest w ryzach pewnie z celu trzymania ceny po której będą skupowane akcje. Jest to nienormalne, żeby Ivanchuk był w stanie w takich ilościach po takiej cenie skupować sobie akcje bez podbicia. Jeszcze niedawno kurs był po 64zł i został szybko zbity o do 50 kilku zlotych. Po prostu kursowi nie pozwolono dalej rosnąć.
Minie okres kiedy prezes sztucznie podtrzymuje kurs i będzie zwała jak na innych ukrainkach.
Tego kursu nie da się zaklepać.
Zakończenie wojny minimum za dwa lata a w tym czasie kurs Astarty około 40zł.
I jeszcze ważne jest to czy ruski podejdą pod Połtawę i zajmą te rejony gdzie Astarta
ma pola uprawne.
To byłby szok. Ale żyjmy nadzieją.
A co to będzie jak Białystok wielka ROSJA podbije - co wtedy będzie z kursem astarty? Albo jak Berlin podbiją to byłby SZOK! Szczególnie dla akcjonariuszy....
Nie mylcie pojęć i i nie ma co przesadzać w drugą stronę.
Dobrze wiecie że Białystok czy już całkiem hipotetycznie lub dla żartów Lizbona to są miasta w krajach NATO a tu brakuje siły i potencjału że strony Rosji aby podjąć wojnę z NATO.
Nigdy się na to nie odważą.
Ale tereny Połtawy są w zasięgu Rosji i o tym dobrze wiecie. Ukraina nie należy do NATO i tylko to czy zajmą te tereny zależy od determinacji Rosji i od tego ile kasy i sprzętu da Zachód dla Ukrainy aby tego bronić.
Ostatnio Rosja wypowiada się że ich cele to połowa Ukrainy.
Ją sądzę też że to blew ale widzę ostatnie osiągnięcia na froncie i to że jak Zachód mocno nie pomoże to tak się skończy że zajmą te tereny.
Poczytajcie sobie ile miesięcznie Rosja produkuje czołgów, rakiet, dronów a ile Europa.
Biją nas na głowę kilkakrotnie.
Maja też pomoc z Chin, Korei Północnej i Iranu.
Szczerze to mnie już nie chodzi o to jak będą latały akcje Astarty ( ja już zarobiłem mnóstwo kasy i mnie to lata ) ale co będzie dalej z Ukrainą i gdzie zostanie postawiona granica między Rosją a Zachodem ?
Sądzę że niedługo obalą rząd Zełeńskiego , zrobią wybory i negocjacje będą z innymi osobami.
Tego chce Rosja i USA.
Ciebie nie obchodzi kurs, ale przypominasz wszystkim, że koniec już blisko... Naganiasz na spadki i tyle. Nie co się ruskich bać - jedyna metoda eskalacji jaka im pozostała to atom i masowa mobilizacja.
Gadanie, że Rosja produkuje wszystkiego więcej ma służyć manipulacji opinii publicznej - u nas są nawet skłonni wydawać 25% przychodów do budżetu na obronność. Chińczyk nie dostarcza im istotnego sprzętu - grają na wasalizowanie rosji - jeśli, by chinom zależało na zwycięstwie rosji to już byłoby po wojnie. Od 3 lat próbują na gospodarce wojennej wszystko wskazuje na to, że oni pierwsi pękną. Ukraina od 3 lat jest bankrutem i normalnie dalej ciągnie - bo ma sponsorów, ryzyko pozostaje w wygranych takich AfD i to jest jedyne realne ryzyko jakie mogłoby odmienić losy wojny. Jednocześnie USA i Europa musi się odwrócić.
Ukaińce produkują własne drony, zaczynają produkcję własnych rakiet balistycznych. Rok temu to było nie do pomyślenia, by palące się rosyjskie rafinerie czy fabryki stały się nowym standardem wojny. Nie ma szans na odbicie terenów, ale nic nie wskazuje na to, by miało dojść do jakiegokolwiek przełamania - ofensywa letnia już trwa i nie ma jakoś widocznych efektów. Jest jakieś dziwne przeświadczenie, że jak gdzieś dojdzie do przełamania to następny przystanek Kijów... W zeszłym roku było kilka przełamań i nawet wtedy zysk jest tylko paro kilometrowy.
Byla szansa na obalenie komika, ale Trump i putin zadbali o to, by do tego nie doszło - ukry są jak my - butni i dumni. Sami go nie lubią, ale też nie pozwolą innym decydować.
Do Pesymista.
Wyżej 02 czerwca pisałem że zatwierdzą na walnym dodruk 5% akcji .
To nikt nie wierzył.
No to macie : ,, §1
Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Spółki zatwierdziło emisję nowych zwykłych
akcji Spółki do pięciu procent (5%) jej aktualnie wyemitowanego kapitału akcyjnego i podjęło decyzję o
delegowaniu Radzie Dyrektorów upoważnienia do emisji takich akcji.
Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy Spółki zatwierdziło również odstąpienie, zgodnie z
sekcją 60B(5) Cypryjskiego Prawa Spółek, Rozdz. 113, wszelkie prawa pierwszeństwa w inny sposób stosowane do
przydziału nowych akcji zgodnie z Ustawą i Statutem Spółki, pod warunkiem
że taki przydział zostanie dokonany wyłącznie w celu wdrożenia
porozumienia motywacyjnego dla pracowników
§2
Niniejsza uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia. "
Będzie rozwodnienie akcji czy znów będziecie zaklinać ?
Ja przytaczam tylko fakty i to co przewidziałem.
Co niektórzy twierdzili że przegłosują skup z rynku ( aby przydzielić na program motywacyjny ) a nie będą drukować nowych akcji.
A jednak skupu nie przegłosowali tak jak pisałem.
Ciężko tu nie przyznać racji nuebejst to korzystne dla akcjonariuszy. Pytanie jakie będą warunki sprzedaży tych akcji bo one mają iść na program motywacyjny. Jak warunkiem ich emisji będzie taka że cena astarty ma być po 250 zł to dla mnie spoczko :) prezes cały czas na zakupach
Prezes Iwanczyk w wywiadzie (chyba nawet z tego roku) mowil ze nie planuje sprzedawac akcji „do wejscia Ukrainy do EU.” Watpie zeby on akcje sprzedal na potrzeby tego 5% programu pracowniczego. Poza tym oni chca miec obie opcje - emisje i skup. Niby mowia ze skup obwarowany formalnymi wymogami.