• Inwestor XTB Autor: ~Piotr [109.173.152.*]
    Moja ocena inwestycji w XTB. 
    Byłem właścicielem i prowadziłem różne firmy z obszaru mediów i IT. Pełniłem funkcję m.in. CFO i CEO. Od kilku miesięcy zacząłem inwestować środki na GPW. I jako inwestor złamałem jedną z głównych zasad inwestycyjnych (dywersyfikację), i ponad 50% środków „postawiłem” na XTB. Jestem po przodu ok 30% i cały czas zwiększam udział. Dlaczego?  Bo…. Na mnie robi ogromne wrażenie tempo zdobywania nowych klientów, przede wszystkim w Polsce. To rzadko spotykane, aby firma działająca na rynku od kilkunastu lat, rozwijała się pod tym względem tak dynamicznie - ok +50% r/r.. Jeżeli firma jest w fazie tak dynamicznego rozwoju, to całkowicie uzasadnione jest to, że znaczną część przychodów przeznacza na marketing. W takiej fazie rozwoju mogłaby nawet nie przynosić zysków. Również logiczna dla mnie jest strategia budowania masy, zamiast żyłowania wyników i zaleta w postaci 0% prowizji do 100k EUR - mnie samego przekonała, aby przejść na ich platformę. A XTB nie dość że przynosi spore zyski, to jeszcze może pozwolić sobie na systematyczne wypłaty dywidendy.  To co mnie zaskoczyło najbardziej to niska wycena takiej firmy C/Z około 8, obecnie około 13. To według mnie nadal nie jest dużo i dokupuję akcje. Kolejna rzecz - to bardzo duża zmienność na rynkach wywołana przez Trump’a i pomysły z cłami. Analogia do sytuacji z 2Q2020 jest bardzo duża. W którymś wywiadzie zarząd mówił, że aktywność inwestorów była nawet 3x taka jak podczas pandemii. Wtedy sprzedaż wzrosła z kwartału na kwartał o kilkaset procent. Nie oczekuję teraz takiego samego procentowego wzrostu, ale wzrost wartościowy na pewno będzie bardzo znaczący. Nie spekuluję, ale postanowiłem zostać z XTB na dłużej, jako inwestor wierzący w ten biznes. Nie widzę na horyzoncie inwestycji o większym potencjale (biorąc pod uwagę i bezpieczeństwo i potencjał wzrostu) niż XTB. Nie nakręcam kursu akcji na wzrosty, bo nie chcę spekulować, a inwestuję i rosnący kurs jedynie przekonuje mnie do trafności podejmowanych decyzji. Pozdrawiam innych inwestorów XTB.
  • Re: Inwestor XTB Autor: ~Xxx [87.206.231.*]
    Cfo ceo. Czyli byłeś kierasem, którego nikt nie lubi.
  • Re: Inwestor XTB Autor: ~TanczacyZTrollami [37.31.128.*]
    Był kimś kim ty nigdy nie będziesz hahahaha
  • Re: Inwestor XTB Autor: ~Xxx [87.206.231.*]
    W zasadzie to ja też nim jestem.
  • Re: Inwestor XTB Autor: ~niedźwiadek [185.172.210.*]
    Cóż za świetna spółka, jakie wyniki, perspektywy i rozwój, czyli kura .która będzie znosić co raz więcej złotych jajek. Dlaczego więc właściciel tego kurnika systematycznie pozbywa się tak płodnych ptaków ? Wygląda na to ,że ma poważne obawy o to ,że te ptaszyska przestaną się nieść a kurnik znacząco straci na wartości. Innego racjonalnego powodu trudno dziś określić.
    Dlatego nie wchodzę w ten podejrzany biznes i odradzam to innym. AMEN.
  • Re: Inwestor XTB Autor: ~Tl [95.49.28.*]
    Jeszcze przestan odwiedzać to forum amen.

Ps. Zyski trzeba realizować, a przy okazji odwiedzić wig20. Nie pozdrawiam
  • Re: Inwestor XTB Autor: ~Gorn133 [37.47.84.*]
    Ostatnio dużo osób porównuje tą zmienność do pandemii tyle że ta zmienność trwała tydzień a pandemia dużo dłużej, a XTB lubi długie jednokierunkowe trendy a nie szarpanie góra dół.
    Wynik za I kw.2025~niedźwiadek2025-03-26 09:40IP 185.172.210.*

W pierwszej dekadzie maja poznamy wynik finansowy spółki w I kw.2025. Dla przypomnienia podaję,że zysk netto za I kw 2024 wyniósł 303 mln zł.. Czy powtórzenie tego wyniku w tym roku będzie realne do osiągnięcia ? Mam duże wątpliwości. Jeśli do tego dodamy ABB , które może się pojawić z dnia na dzień - będzie ciężko. Wczoraj sprzedałem wszystkie akcje i spokojnie czekam. Kurs na poziomie 64 - 65 zł, a może i niżej nie będzie żadnym zasdkoczeniem
    Czekaj dalej
    ~niedźwiadek2025-04-25 21:11IP 185.172.210.*

Wstępny wynik zysku netto za I kw na poziomie 180 mln zł przełoży się na spadek kursu o co najmniej 10%, albo i więcej. Natomiast zysk nie mniejszy niż 250 mln będzie neutralny. Wynik powyżej 300 mln to dynamiczny wzrost kursu nawet do 100 zł w perspektywie kilku miesięcy. Geopolityka i giełdy światowe też swoje dołożą. Amen
    Tutaj też jakże trafnie przewidywałeś losy spółki, przypominam że było 190mln xD
    ~niedźwiadek2025-03-28 15:33IP 185.172.210.*

Nasza perła tonie, inne spółki również. Tańczymy tak, jak nam zagrają jankesi. Smutno wygląda także obrót, ale może to i lepiej, przy większych obrotach straty byłyby zapewne jeszcze większe. Czekam do końca kwietnia, wtedy nastąpi rozstrzygnięcie. Zysk powyżej 300 mln przyniesie znaczące odbicie około 15%, a poziom nie przekraczający y 200 mln zepchnie kurs do 60 zł a może i niżej. Natomiast ABB bez względu na wyniki to tylko same straty. AMEN
    Tu również błyszczysz
    Sprzedałeś odejdź z honorem.
  • Re: Inwestor XTB Autor: ~Pit [188.146.162.*]
    Przecudownie wyjaśniony. Ja mniej więcej to samo napisałem, ale mi nie opublikowali. Aczkolwiek jego wypowiedzi nie przytoczyłem. Piękna robota. Niedzwiadek wracaj do nory.
  • Re: Inwestor XTB Autor: ~psychiatra [5.173.18.*]
    I pozdrów siara/jasia_z_peronu, niedżwiadku.
[x]
XTB -0,38% 67,90 2025-10-24 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.