Moja ocena inwestycji w XTB. Byłem właścicielem i prowadziłem różne firmy z obszaru mediów i IT. Pełniłem funkcję m.in. CFO i CEO. Od kilku miesięcy zacząłem inwestować środki na GPW. I jako inwestor złamałem jedną z głównych zasad inwestycyjnych (dywersyfikację), i ponad 50% środków „postawiłem” na XTB. Jestem po przodu ok 30% i cały czas zwiększam udział. Dlaczego? Bo…. Na mnie robi ogromne wrażenie tempo zdobywania nowych klientów, przede wszystkim w Polsce. To rzadko spotykane, aby firma działająca na rynku od kilkunastu lat, rozwijała się pod tym względem tak dynamicznie - ok +50% r/r.. Jeżeli firma jest w fazie tak dynamicznego rozwoju, to całkowicie uzasadnione jest to, że znaczną część przychodów przeznacza na marketing. W takiej fazie rozwoju mogłaby nawet nie przynosić zysków. Również logiczna dla mnie jest strategia budowania masy, zamiast żyłowania wyników i zaleta w postaci 0% prowizji do 100k EUR - mnie samego przekonała, aby przejść na ich platformę. A XTB nie dość że przynosi spore zyski, to jeszcze może pozwolić sobie na systematyczne wypłaty dywidendy. To co mnie zaskoczyło najbardziej to niska wycena takiej firmy C/Z około 8, obecnie około 13. To według mnie nadal nie jest dużo i dokupuję akcje. Kolejna rzecz - to bardzo duża zmienność na rynkach wywołana przez Trump’a i pomysły z cłami. Analogia do sytuacji z 2Q2020 jest bardzo duża. W którymś wywiadzie zarząd mówił, że aktywność inwestorów była nawet 3x taka jak podczas pandemii. Wtedy sprzedaż wzrosła z kwartału na kwartał o kilkaset procent. Nie oczekuję teraz takiego samego procentowego wzrostu, ale wzrost wartościowy na pewno będzie bardzo znaczący. Nie spekuluję, ale postanowiłem zostać z XTB na dłużej, jako inwestor wierzący w ten biznes. Nie widzę na horyzoncie inwestycji o większym potencjale (biorąc pod uwagę i bezpieczeństwo i potencjał wzrostu) niż XTB. Nie nakręcam kursu akcji na wzrosty, bo nie chcę spekulować, a inwestuję i rosnący kurs jedynie przekonuje mnie do trafności podejmowanych decyzji. Pozdrawiam innych inwestorów XTB.
Cóż za świetna spółka, jakie wyniki, perspektywy i rozwój, czyli kura .która będzie znosić co raz więcej złotych jajek. Dlaczego więc właściciel tego kurnika systematycznie pozbywa się tak płodnych ptaków ? Wygląda na to ,że ma poważne obawy o to ,że te ptaszyska przestaną się nieść a kurnik znacząco straci na wartości. Innego racjonalnego powodu trudno dziś określić. Dlatego nie wchodzę w ten podejrzany biznes i odradzam to innym. AMEN.
Ostatnio dużo osób porównuje tą zmienność do pandemii tyle że ta zmienność trwała tydzień a pandemia dużo dłużej, a XTB lubi długie jednokierunkowe trendy a nie szarpanie góra dół.
Wynik za I kw.2025~niedźwiadek2025-03-26 09:40IP 185.172.210.*
W pierwszej dekadzie maja poznamy wynik finansowy spółki w I kw.2025. Dla przypomnienia podaję,że zysk netto za I kw 2024 wyniósł 303 mln zł.. Czy powtórzenie tego wyniku w tym roku będzie realne do osiągnięcia ? Mam duże wątpliwości. Jeśli do tego dodamy ABB , które może się pojawić z dnia na dzień - będzie ciężko. Wczoraj sprzedałem wszystkie akcje i spokojnie czekam. Kurs na poziomie 64 - 65 zł, a może i niżej nie będzie żadnym zasdkoczeniem
Wstępny wynik zysku netto za I kw na poziomie 180 mln zł przełoży się na spadek kursu o co najmniej 10%, albo i więcej. Natomiast zysk nie mniejszy niż 250 mln będzie neutralny. Wynik powyżej 300 mln to dynamiczny wzrost kursu nawet do 100 zł w perspektywie kilku miesięcy. Geopolityka i giełdy światowe też swoje dołożą. Amen
Nasza perła tonie, inne spółki również. Tańczymy tak, jak nam zagrają jankesi. Smutno wygląda także obrót, ale może to i lepiej, przy większych obrotach straty byłyby zapewne jeszcze większe. Czekam do końca kwietnia, wtedy nastąpi rozstrzygnięcie. Zysk powyżej 300 mln przyniesie znaczące odbicie około 15%, a poziom nie przekraczający y 200 mln zepchnie kurs do 60 zł a może i niżej. Natomiast ABB bez względu na wyniki to tylko same straty. AMEN
Przecudownie wyjaśniony. Ja mniej więcej to samo napisałem, ale mi nie opublikowali. Aczkolwiek jego wypowiedzi nie przytoczyłem. Piękna robota. Niedzwiadek wracaj do nory.