Wygląda jakby ktoś skupował akcje po kursie 150% ceny nominalnej. Albo od znudzonych czekaniem, albo, co dla mnie sensowniejsze z racji niebywałej korelacji czasowej i cenowej, od umówionych sprzedawców. Innymi słowy podejrzewam, że to umówione po wspomnianym kursie transakcje. https://www.biznesradar.pl/transakcje/MLT#1d_lin_lin
Trafne spostrzeżenie, mam takie samo, ba nawet próbowałem jakiś czas temu kupić po 15gr ale moje zlecenia nie były albo były tylko częściowo realizowane. Nie sądzę aby ktoś kupował po nominale i teraz tracił godziny przed ekranem aby zarobić kilka k pln. Chcesz sprawdzić to spróbuj kupić po ok 15gr.
I powtórka z rozrywki. Ewidentnie umówione transakcje służące jakiemuś celowi, bo kto teraz ze zwykłych akcjonariuszy, gdy spółka zaczęła rokować, pozbawiałby się po tak niskiej cenie dziesiątków tysięcy jej akcji, a sądzę, że to nie koniec. Są taniutkie i tanie, czyli stratne (z punktu widzenia sprzedawcy) dla tych co kupowali w emisjach publicznych i podczas dotychczasowych notowań, ale dla tych, którzy weszli w ich posiadanie nie płacąc lub płacąc cenę nominalną są zyskowne. Logika podpowiada, że sprzedaż i kupno rozgrywa się w kręgu osób wcześniej i/lub obecnie powiązanych ze spółką. https://www.biznesradar.pl/transakcje/MLT#1d_lin_lin
Ewidentnie są przerzucane, ale 1000 pkt. dla tego kto odgadnie intencje. Wiedza z komunikatów i logika podpowiadają mi ich nieco, ale jaka jest prawda? Mam podejrzenie, że proces mógł zostać zainicjowany 14.04.2025 r. o 15ej. Podejrzewam ceny przerzutu w widełkach: 0,15-0,17 PLN/akcja. Podejrzewam też, że zostało dotąd od 14.04 przerzuconych niebagatelne ~300 tys. akcji. https://www.biznesradar.pl/notowania-historyczne/MLT To może dotyczyć: zdobywania silnej większości dla obecnej grupy zarządzającej, spłacania byłych decydentów spółki, spłacania wydawcy Model Buildera, spłacenia pozywającego spółkę Jakuba Wójcika, spłacania pracowników spółki, którzy niegdyś w ramach "programu lojalnościowego" otrzymali dziesiątki lub setki tys. akcji spółki, może też w jakimś kontekście Notorii. Piszę te słowa w momencie, gdy nie mamy wiedzy, ile akcji w ten sposób jeszcze zostanie przerzuconych. Oczywiste z logicznego punktu widzenia wydaje się być, że sprzedający w tych widełkach uzyskał/li sensowny lub wysoki zysk, zależnie od tego jak wszedł/eszli w posiadanie tych akcji. Natomiast dla kupującego/ych cena/koszt inwestycji jest bezpieczny i niski z punktu widzenia wiedzy i oczekiwań co do spółki.
Przerzucanie zaczęło się od 06.05.2025 zobacz po raz pierwszy cena otwarcia o 11:00 ok 15 groszy i duży wolumen, komu się ten kurs opłaca ano tym co kupili 2 420 004 akcji w cenie 10 groszy. Zysk 5 groszy na akcji nie jest wielki ale w skali całości pakietu to będzie zysk ok 120.000PLN. Czy przemieli się całość? - wątpię ale pewnie jeszcze to może potrwać do czasu raportu bądź komunikatów cenotwórczych. Kupować może Prezes wraz Notoria - a jeśli to prawda to jest to pozytywny sygnał.
Wg mnie to nie musi być tylko 0,15 PLN/akcja. Dlatego podałem widełki 0,15-0,17. Zwracałem przy tym też uwagę na liczebność pakietów zmieniających właściciela. Zwróć uwagę na 09.04. 31 tys. akcji poszło po 0,17. A potem 14.04 na drugim fixingu nagle transakcja/e po 0,16. I tego dnia 27 tys. akcji poszło. Te historyczne dane są już ogólnikowe/sumaryczne, ale coś mi podpowiada, że to główny pakiet tego dnia poszedł właśnie ok 15ej. Tak więc inicjację procesu osobiście cofnąłbym z 14ego na 09.04. Co do kupujących w ostatniej publicznej emisji po cenie nominalnej, to nie mam przekonania, że to oni lub generalnie oni. Ja wówczas właśnie dokupowałem i nie zamierzam sprzedawać, bo to był zakup w oparciu o pp dzięki akcjom kupionym po dużo wyższych kursach. osobiście obstawiam ludzi/podmioty niegdyś i/lub obecnie ściśle powiązanych/e ze spółką. Oczywiście to tylko jałowe dla nas spekulacje, ale ciekawe jakim wolumenem zamknie się to przekazywanie, bo przeczuwam, że to nie koniec.
Cena i transakcje sugerują że emisja może być po ok 15groszy, pytanie czy emisja dla wszystkich czy tylko dla wybranego podmiotu? Bo jakoś mi się nie chce wierzyć że ktoś kupuje 20-30k akcji po 15groszy aby sprzedać po 17 groszy