• Bezruch Autor: ~Stirlitz [213.47.213.*]
    A co tutaj taka posucha ? Czekamy na raporcik 1q/25 ? Jak będzie dobry to chyba atakujemy 62 ?
  • Re: Bezruch Autor: ~Japan [83.21.163.*]
    No to w poniedziałek zacznij atakować. Raport jest. Nie komentuję.
  • Re: Bezruch Autor: ~nx [83.26.107.*]
    Raport jak co roku, nic złego nic dobrego, stagnacja.

Musza podać info o dogadaniu się na rynek niemieckim lub u arabów, a to jest nie wiadoma, może być jutro moze być za 3 lata.

Musze skrócić tutaj moją pozycję ze stratą, przy tych obrotach nie prędko mi się to uda, w poniedziałek pewnie -15%, drobni co liczyli na zysk jak zwykle się przeliczyli i myślę że 60-100 k akcji jest do sprzedaży na już bo księgowo 2 mln straty ale piszą że częśc kasy dostali w drugim kwartale, pokryje to stratę?

Najbardziej martwi mnie pozycja usługi obce, non stop bardzo wysoka, nie ma żadnej redukcji.

Jestem tu 4 lata z kapitałem. Szkoda mi już tego czasu i tej straty ale trzeba to przełknąć

Pozdrawiam bez żadnej nagonki
  • Re: Bezruch Autor: ~Kramer [46.112.84.*]
    Popełniłeś ciekawy wpis, więc go nieco uzupełnię. Jednak wzrosły istotnie przychody w relacji do 1 q/24, a koszty dotyczą nakładów na wzrost bezpieczeństwa, co poprawia pozycję spółki w kolejnych procedurach przetargowych. Pewnych zamówień nie dostaniesz na rynku bez odpowiedniej standaryzacji w zakresie BHP. Część kosztów jest poniesiona w relacji do przyszłych kwartałów, gdzie z tego tytułu będą już zaksięgowane tylko przychody, więc niejako zysk zostanie pokazany później, zabieg czysto techniczny, ale działa psychologicznie. Spółka działa jako swego rodzaju monopolista w branży usług przemysłowych. Nie ma przerostu wynagrodzeń, rdr a koszty usług obcych dotyczą utylizacji odpadów, której spółka nie może technicznie wykonać we własnym zakresie. Każdy podejmuje decyzję osobiście. Mnie doświadczenie 20 lat na GPW nauczyło że statystycznie spółki często robią taką zagrywkę przed ważnym Espi. To nie jest oczywiście fair, ale faule są tu częścią gry, o czym przekonali się Ci co sprzedali rafako po 30-40 groni a dziś zagryzają paznokcie przy kursie 1,2 -1,4 a przecież PLM w relacji do Rafako to przepaść na korzyść PLM.
  • Re: Bezruch Autor: ~Polmaniak [88.156.208.*]
    Przynajmniej będzie okazja do tańszych zakupów :)
  • Re: Bezruch Autor: ~Japan [83.21.163.*]
    No to jednak się dołączę. Czekam tu głównie na arabów i trochę długo to załatwiają ale ponieważ pracuję w paliwach straży pożarnej wiem trochę jak wygląda czyszczenie np. zbiorników i jakie są wymogi bezpieczeństwa. Zastanawiają mnie właśnie inwestycje w explozymetry czy to są działania dostosowawcze pod nowe umowy? Czy dostaniemy wreszcie to info?
    Dobrze łączysz kropki Kolego. Bez odpowiednich standardów BHP nie ma szansy na zdobycie kontraktów w dłuższym terminie na rynku niemieckim, dlatego dobrze zagrali w tym kierunku, a to oznacza że ten rynek bardzo dochodowy jest na celowniku. W przypadku zleceń krajowych będzie docelowo podobnie, dlatego wszystko co poprawia jakość BHP w tych wysokospecjalistycznych usługach jest bardzo racjonalne ze strony zarządu. Strata jest księgowa i tyle. Kolejne kwartały wskazują na zyski, a dzięki inwestycjom w BHP duża szansa na ich odpowiednią skalowalność w kolejnych latach.
  • Re: Bezruch Autor: ~Uvedoble [77.65.100.*]
    Ok, ale dlaczego nie napisano tego wprost? Skromność plus chęć zebrania nisko tego co jest na rynku? Czy co? Bo w raporcie są okrągłe (oczywiście prawdzie!!) słowa o dbałości o pracowników. Jasne, to super ważne, pełna zgoda. No ale o możliwości przełożenia tego na kontrakty, jak wyżej piszecie, nie ma nic… albo nie doczytałem (późno było :))
    Spółka fajna, ale faktycznie długo tutaj jest bardzo spokojnie, nie spodziewałem się, że to aż taki long będzie :)
    Wystarczy uważnie i analitycznie przeczytać list Prezesa, tam masz wszystko szczegółowo opisane. Rafako może tylko pomarzyć o takich zamówieniach. Jak dobrze wszystko się ułoży, za rok będzie 1,xxx. Pokaż ile masz spółek w tym grajdołku które mają takie perspektywy ? Kapitalizacja śmieszna. Dzięki spec technologii wdrożyli rozwiązania które dają im rentowność netto w okolicy kilkunastu % oraz pozwalają skalować działalność, czyli zwiększać przychody. Każdy robi co chce, ja jutro chętnie od leszczy wezmę papier z lewej strony. Stara zasada kasyna, jak papier zostanie w silnych rękach wtedy zaczynają się wzrosty.
  • Re: Bezruch Autor: ~Xxx [88.156.138.*]
    Myślę że namieszał rynek niemiecki z BHP koszty poniesione a kontynuacja wymaga dostosowania sprzętu do nowych przepisów i pewne urządzenia bez odpowiednich atestów i szkoleń wykluczają kontynuację umowy.
    Myślę że jeśli z tego wybrną powinno być stabilnie ,jedyny tego plus ze spółka po tych zmianach będzie posiadać wyższe standard w bezpieczeństwie i podejmować umowy w Europie .
    Miały być znaczki a wyszły podwyższone standardy pracowników.
  • Re: Bezruch Autor: ~Uvedoble [5.133.252.*]
    Dla jasności: ja przy okazji dobrej też dobieram, pakiet całkiem spory (dla drobnego inwestora). List czytałem, może to było, ale albom zmęczony, albo tę inwestycyjną część nakładów na bhp niedostatecznie uwypuklili. Drobiazg, ale mając na uwadze obroty - istotny. Bez zainteresowania szerszego rynku cudów tu nie będzie, choćby spółka była znakomita, ze świetnymi perspektywami. Bo co nam po tym, że my wiemy jak tu dobrze i że może być jeszcze lepiej…
    Tak bywa czasami, że spółka stoi w miejscu pozornie "niezauważona" po czym przychodzi odpowiednie Espi i każdy chce ją mieć w portfelu, a wtedy właśnie zarabiają cierpliwi. Nie zmienia to faktu że zarząd jakiejkolwiek spółki ma instrumenty które kurs mogą animować, choćby symboliczne ale regularne zakupy insiderskie. W tym przypadku nie po to inwestowano w standardy BHP na poziomie UE, aby ukryć zyski, tylko widać, że rynek UE ( niemiecki ) jest mocno na celowniku spółki. Jeśli pójdą stamtąd regularne Espi o wartości rzędu kilku mln zł kwartalnie to jestem spokojny o przyszłość spółki.
    Liczyłem, że dzisiaj uzupełnię pakiet o kilka akcji w promocyjnej cenie. Niestety przeliczyłem się, ale z drugiej strony świadczy to, że akcje są w coraz mocniejszych rękach, których nie przestraszy strata w jednym z kwartałów. Strata jak napisano powyżej jest zresztą efektem głównie zwiększenia standardów bezpieczeństwa aby móc świadczyć usługi na kolejnych wymagających rynkach stawiających na bezpieczeństwo pracowników - kosztuje to więcej, ale zwróci się w postaci kolejnych cennych zleceń. Polman jest głównym graczem na rynku polskim jeżeli chodzi o usługi przemysłowe. Stąd naturalnym krokiem jest wejście teraz na inne rynki - pytanie powinno brzmieć nie "czy" ale kiedy to nastąpi. Wtedy pożegnamy groszową wycenę akcji, zresztą kapitalizacja Spółki na poziomie 17 mln zł jest śmieszna gdy inne spółki wyceniania na kilkadziesiąt milionów mają przychody na poziomie ułamka tego co zarabia Polman. Podsumowując Polman jest spółką przyszłości z dużym potencjałem - wejście na inne rynki, świadczenie usług dla bogatej branży energetycznej, w tym najbardziej wymagających obiektów jak elektrownie jądrowe, a w efekcie przejście na rynek główny. Powodzenia.
    Jeśli w strukturze Akcjonariatu będą tak sensowni udziałowcy jak Ty Kolego to jestem spokojny o przyszłość spółki i kursu. A Prezes Nowak niech wyciąga wnioski i działa naprzód, bo firma zrobiła bardzo dużo aby wejść na inny poziom !!! Wystarczy seria Espi o zamówieniach dla rynku niemieckiego i mamy odcięcie od papieru, tak samo jak wówczas gdy nasze tłuste w tej chwili w kasę koncerny energetyczne będą realizowały odpowiednie przeglądy/remonty etc. wpisujące się w profil działalności spółki.
  • Re: Bezruch Autor: ~nx [83.26.79.*]
    Cieszę się że pomyliłem się co do spadków. Dziw mnie duży wziął nie widząc kilkunastu k mniej na rachunku i że kurs jest w podobnym miejscu.

Także są to oznaki tego że papier został wyzbierany od ludzi grających na szybką akcję, to na plus.
    Cieszy fakt że jest tu merytoryczna rozprawka i są ludzie którzy zdefiniowali spółkę podobnie do mnie już kilka lat temu.

Ktoś tam pisał że niewielkim kapitałem da się zrobić tu ponad 1 zł kurs. Otóż temu naszemu koledze powiem że przy 1 zł to chętnie oddam z 50 k akcji ;) i policz ilu takich jak ja będzie, lekką ręką można policzyć że kilkudziesięciu.

A teraz tak serio, czy ktoś z grupy kolegów na forum wie coś na temat tych nieruchomości co zarząd pokazywał kilka miesięcy temu w jakimś raporcie? Co oni tam dokładnie z tym robią?

Szczerze jestem w stanie uwierzyć iż BHP na rynek niemiecki jest ważne, ale nie uwierzę że jest to przyczyna braku kontraktów. Powinien być jeden lub dwa w ciągu roku.

Pozostaje ufać że spółka powoli będzie mieć rozbudowywane swoje usługi i ma ambicje być większym, nie mam możliwości weryfikacji

Pozdrawiam
  • Re: Bezruch Autor: ~Ryszard [46.205.192.*]
    Uciekajcie stąd ta spółka niedługo będzie po 10 groni
  • Re: Bezruch Autor: ~Xxx [88.156.138.*]
    Dział Nowoczesnych Technologii polman IT został wygaszony w 2018 roku
    O ile tamten dział został zamknięty to tylko życzeniowy przykład gdzie Polman mógłby czerpać korzyści w partnerstwie .
    Grempco sa na dzień dzisiejszy ma dość dziwne raporty i ciężko stwierdzić co z tej spółki wyjdzie.
    Ogólnie ma dość ciekawą ofertę oprogramowania przy modernizacjach i projektowaniu.

Ktoś tu bardzo sprytnie zbiera akcje od niecierpliwych :)
[x]
POLMAN -6,52% 0,43 2025-09-12 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.