kolego Marszałek zapraszam na forum Diagnostyka, innych co tu zarobili i nie wiedzą co z pieniędzmi zrobić tez zapraszam, ja tam jestem już od dawna.....
Chętnie się przyłącze tylko więcej szczegółów gdzie tej diagnostyki szukać . Bo tu dużo nowych więc nie zamierzam się udzielać przejęli schedę po mnie .
A ja wcale nie mówię że będę go kupował na razie się przyglądam . Myślę że musi trochę zejść z ceny żebym chciał go posiadać więc stoję z boku i patrzę .
kolego Zyzy i kolego Marszalek, nie jesteście przecież nowicjuszami na giełdzie i dobrze wiecie że określanie potencjału czy zasięgu wzrostu jakiejś spółki to praktycznie jest niemożliwe przedsięwzięcie. Cyfrowy Polsat to dobra spólka , miałem sporo akcji ale przeniosłem się na Diagnostykę bo uważam że ma lepsze perspektywy i większy potencjał wzrostu. To wyjątkowa spółka, nie będę się rozpisywał, jest wiele materialow na jej temat dostępnych w internecie.
Uważam że notowania Diagnostyki będą się zachowywać podobnie do notowań np Dino. Sprawdźcie sobie ile Dino kosztowało na debiucie a ile kosztuje teraz.....Wystarczy kupić akcje i traktować tą inwestycję jak fundusz emerytalny. Za 6-10 lat obecna cena będzie tylko wspomnieniem.
PS. 1 Sprawdzcie sobie ile dla Diagnostyki wynosi np ROE, czyli rentowność kapitału własnego, który jest ulubionym wskaźnikiem analizy fundamentalnej największego inwestora wszech czasów Warrena Buffetta ! Czy znacie jakąś inną spółkę która w oststnich 2-3 latach miała podobnie wysoką rentowność ?
PS.2 Uwaga, nic nie rośnie nonstop ( "bez przerwy", "ciągle" ) , więc na Diagnostyce też będą korekty, ale główny kierunek jest jeden.
PS. 3 Ja nie naganiam na kupno, to nie jest rekomendacja tylko moja prywatna opinia.
ps. sam sprzedałem za wcześnie, ale gram według RSI i dla mnie to był wiarygodny sygnał aby wtedy oddać. = wolę mniej zarobić, niż oddać z tego co już ugrałem
To fakt że RSI jest już tam wysoko ale RSI jest wskaźnikiem wspomagającym, a nie wyrocznią. Z doświadczenia wiem, ze RSI może utrzymywać się bardzo długo na poziomie wykupienia ( w trendzie wzrostowym) lub wyprzedania (w trendzie spadkowym), RSI powyżej 70 lub poniżej 30 nie zawsze oznacza natychmiastowy odwrót ceny, ale ,,sugeruje potencjalną „ zmianę sentymentu na rynku. Częsty błąd popełniany w handlu opartym TYLKO na RSI polega na tym, że inwestorzy wchodzą w krótkie pozycje (sprzedają), gdy wskaźnik wchodzi w strefę wykupienia na rynku, na rynku który znajduje się w silnym trendzie wzrostowym. Lub inwestorzy wchodzą w pozycję kupna, gdy wskaźnik RSI spada poniżej 30 na rynku, który znajduje się w trendzie spadkowym. Dlatego RSI należy traktować jako pomoc przy interpretacji ceny, nie zaś jako bezwzględny sygnał do zajęcia pozycji ! Co ważne -należy go interpretować w kontekście innych wskaźników analizy technicznej, w połączeniu z innymi wskaźnikami.
Jeśli pytasz o moje zdanie co do ew.korekty, to nie wchodząc jednak w dalsze szczegóły AT uważam że mimo wszystko, w przyszłym tygodniu rozpocznie się właśnie na Diagnostyce korekta, choć na razie trudno ocenić czy będzie płaska czy bardziej rozbudowana, rynek sam zdecyduje, trzeba obserwować i analizować nie tylko pod kątem RSI !!!
Dnia 2025-08-13 o godz. 11:00 ~-Polak napisał(a): Dlatego RSI należy traktować jako pomoc przy interpretacji ceny, nie zaś jako bezwzględny sygnał do zajęcia pozycji ! Co ważne -należy go interpretować w kontekście innych wskaźników analizy technicznej, w połączeniu z innymi wskaźnikami. > ---------------------
mam wymienić zebyś pożniej znowu udawal mądrale ? nie wystarczy ci sam RSI którym i tak nie potrafisz się prawidlowo posługiwac ? już ci pewne lekcje udzielalem z zeszlym roku kiedy sprzedawalem pkp cargo po 22,50 a ty wowczas naganiales na kupno tej spolki, nauka poszla w las....
??nie wystarczy ci sam RSI którym i tak nie potrafisz się prawidłowo posługiwać ? już ci pewne lekcje udzielałem z zeszłym roku kiedy sprzedałem pkp cargo po 22,50 a ty wówczas naganiałeś na kupno tej spółki, nauka jak widać w twoim przypadku poszła w las....
black944, mam już z tobą pewne nazwijmy to ,, doświadczenia” i wiem jakim jesteś człowiekiem, w jaki sposób zachowujesz się na forum, dlatego nie otrzymasz ode mnie żadnych rad i wskazówek, przynajmniej nie w tej chwili...Nie dzielę się swoją wiedzą giełdową z kimś, kto nawet nie rozumie, czym ta gra naprawdę jest. To lata nauki, błędów i ryzyka , nie coś, co można streścić w dwóch zdaniach przy kawie. Nie mam potrzeby tłumaczyć subtelności Analizy Technicznej komuś, kto nie rozróżnia dywidendy od dywersyfikacji czy prostego wskaźnika RSI od świec japońskich ! W inwestowaniu nie ma dróg na skróty, a jeśli ktoś szuka łatwych rozwiązań, to niech lepiej zagra w ruletkę. Szanuję swoją wiedzę i czas zbyt mocno, by rozdawać je komuś, kto oczekuje gotowca bez zrozumienia podstaw. To nie arogancja – to higiena inwestycyjna. A giełda nie wybacza ignorancji, giełda to złożony proces, wymagający pokory, cierpliwości i realnego zaangażowania. Nie ma tu miejsca na gotowce, które wystarczy „skopiować i wkleić”. Dlatego nie tłumaczę niuansów komuś, kto nie zadał sobie trudu, by zrozumieć podstaw!! A poza tym polecam dużo czytać , jest wiele ciekawych podręczników.