Dlaczego stękacie? Ludzie siedzą ubrani w akcie po 2,5 - 2,9 i po prostu realizują zyski w idealnym momencie. Czyli po publikacji dobrego info bo tylko wtedy da się upłynnić po dobrej cenie 50k albo i więcej ackji.
Być może niektórzy z nich odkupią. Ale priorytetem zawsze jest realizacja zysków.
Lepiej miec 20% zysków w łapie niż marzyć o 1000%. To jest chyba oczywiste.
Każdy ma prawo robić wedle uznania. Po prostu takie jest wyjaśnienie wczorajszych spadków. Macie prawo się z tym nie zgadzać ale to i tak nie wpłynie na niczyje decyzje bo każdy sam zarządza swoim portfelem. Jeśli dla kogoś sygnałem do sprzedaży jest +10%, a dla innego +200% to ja się pytam co nam do tego?
Sygnałem do sprzedaży w tej spółce będzie dokonanie czegoś przełomowego. Na razie to pojedyncze kroki na tej drodze. Fakt zdobycia pełnego finansowania, aż do końca projektu, uważam za bardzo znaczący krok, dramatycznie ograniczający ryzyko, dlatego sprzedawanie teraz uważam za zły ruch. Bardzo zły ruch.
Zgadzam się z Tobą w pierwszej części fundamenty wyglądają dobrze, jest kasa, jest firma która dowozi klocki pod przyszłą certyfikację. Jest stabilny akcjonariat ( ahoy Michale!) Teraz tylko potrzeba czasu aby to się wydarzyło.
I tu pojawia się kwestia drugiej części gdzie nie zgadzam się absolutnie. To jest Twoja ocena i masz do niej prawo. Weź pod uwagę, że nie każdy ma strategię "czekam aż pojawi się inwestor z USA , który przejmie firmę". Ludzie układają take profit na indywidualnych poziomach. Jeśli ktoś zarobił sobie 10%,20%,30%,etc w krótkim terminie, jest happy to bardzo dobrą decyzją jest sprzedaż bo ma pieniądze w garści. Take profit to podstawa pracy zarobkowej na giełdzie.
Zgadza się. W 2020 tak sobie kupiłem i sprzedałem Mirbud. W dwa dni zarobiłem 10% i zapomniałem o spółce. Cena sprzedaży była z tego co pamiętam około 1,3zł.
Dzisiaj będziemy sobie bronić 3,2, a w kolejnym tygodniu przyjdzie ktoś i powie dobra sprzedaję te 30k po 3,15 i tak jestem zarobiony. A potem kolejny powie eee to nie będzie rosło, chcą brać 90k po 3,0 to niech mają.
I tym sposobem Ci co brali po 2,5 wykręcą sobie kółeczko.
No chyba że macie tyle kasy aby zacząć masowo kupować, w przeciwnym wypadku szykujcie się mentalnie na spadek kursu o mniej więcej 10%... ale tylko na chwilę.
Oczywiście mogę się mylić i jutro skoczy o 10% up bo rzucą info o patencie.